Den svenska kronans TCW-index visar att svenska kronan har varit svagare två gånger tidigare, än den är idag tack. Den enda gången var under IT-kraschen 2001 och den andra gången var under finanskrisen 2009. Fast denna gång har inte krisen brutit ut på allvar än. Kan vi räkna med ännu svagare kronkurs?
Svenska kronans TCW-index från 1981 till idag. Veckochart, medelkurs per vecka. |
Svenska kronans total competetiveness weights mot 21 andra länders valutor har faktiskt varit svagare vid två tidigare; IT-kraschens år 2001 och finanskrisens år 2009.
Den långsiktiga trenden i en allt svagare svensk krona är dock tydlig, både sedan 1981 och på kortare sikt sedan rådande noll- och minusräntepenningpolitik infördes. Egentligen finns det inget som talar för att svenska kronan långsiktigt ska stärkas – vare sig penningpolitiken, politiken eller Sveriges ekonomiska möjligheter.
Vad som är speciellt den här gången är att kronan är så svag, utan att den ekonomiska krisen har brutit ut. När det väl smäller till kan vi räkna med en spik uppåt, dvs kraftigt fallande krona. Det skedde under 90-talskrisen. Det skedde vid IT-kraschen. Det skedde vid den globala finanskrisen. Det lär ske igen, när vi får vår egen bank- och finanskris, vilket brukar inträffa två till tre år efter att bostadspriserna toppat, baserat på Rogoff/Reinharts This time is different.
Mediakrav ställs nu på höjningar av den svenska fortsatta krisräntan, som Riksbanken håller kvar vid, för att inte störta svenska kronan vidare ner i fördärvet. Men Riksbankens närmast autistiska inställning till inflationen gör att man knappast kommer bry sig om sådana partsinlagor. Kronan ska rakt ner mot noll i värde.
Som investerare ser man förstås till att diversifiera sig bort från kronan med olika metoder. Återkommer i ett inlägg senare idag om hur du som privatperson även enkelt kan göra det med dina vanliga pengar du spenderar varje månad, eller för den delen pengar du har på svenska nollräntekonton.
När kommer en svensktillverkat smartphone, med tanke på vad som sker med priserna på dessa livsnödvändiga tingestar när kronan rasar? Vad ska den kallas? PoorPhone?
39 kommentarer
Om man ska vara rättvis är det väl så uppdraget till Riksbanken är formulerat? Att man gör som man är tillsagd kan man väl inte lägga RB till last, eller?
Eller har jag fel för mig?
Tycker inte du har fel. Känns dock som om RB i sin iver att nå inflationsmålet borde ha tagit större hänsyn till vad som driver inflationen nedåt (dvs importerat skräp från Kina som blir billigare och billigare) och vad som verkligen gör det dyrare för hushållet (skatter på el, bensin, försäkringar, avfallshantering etc – så som bloggaren har tagit upp här).
Men det skulle ha varit tjänstemannaaktivism, eller hur?
Ständigt denna tjänstemannaaktivism! Lite som fantomen i Heilbronn.
@månskensbonde: Jag upplever inte att saker som importeras från Kina är billigare idag än för ett år sedan. Tror du fastnat i gamla trender.
Förresten Ben, när du ändå är här så kan jag rapportera att operation "Polly vill ha smack" går enligt plan och vi kommer snart att kontrollera marknaden.
https://www.iflscience.com/plants-and-animals/parrots-keep-attacking-poppy-farms-to-get-high-on-opium/?fbclid=IwAR3Idjw8sQ3hiHayJivSqfd6j0okzepUoR1pEOMtkM200MfmwRR79EOP75w
@Ben,
Du har rätt ben, det är uppdragsgivaren vi borde lägga till last.
Riksbanken har helt enkelt lagt in allt tyngre vikter av förbättrad elektronik via sina hedonistiska viktmodeller. Precis som i vanlig ordning är därför Januaris inflation lägre än väntat p.g.a nya kvalitetsjusteringar. Undantagets riksbanken idiotiska kvalitetsjusteringar hamnar inflationen i Sverige på över 3%.
Fun fact, när jag flyttade till UK 1999 så var kronan strax 1:15 mot pundet och mina studiemedel i SEK räckte till chips & cheese på sin höjd.
När jag var i USA 2001 så var kronan 1:11 mot dollarn och igen fick man lite för sina studiemedel.
När jag började tjäna pengar i pund så blev det snabbt 1:11 mot kronan och man fick mindre i Sverige.
Över tid så blir det en slant man känner att man förlorat i växlingskurs och känslan att man alltid lyckats positionera sig fel är påtaglig…
har fortfarande 1:15 som någon typ av psykoligisk referenspunkt för pundet, allt under det är förlust.
Ser mycket fram emot de utlovade artiklarna som beskriver vilka alternativ som finns för att diversiera sig ifrån kronan.
Framförallt vad gäller befintlig likvid som bara samlar damm på sparkontot för stunden 🙂
För dom som har Swedbank kanske det är dags att ta ut kontanterna innan dom blir hel söndertvättade. Gäller kanske dom flesta bankerna verkar det som.
Skaffa Revolut och sätt pengarna i valfria valutor som hedge.
Det som talar för stärkt krona är väl i så fall ökad handel med svenska exportvaror som ökar efterfrågan på kronor, precis som efter 2001 och 2009.
Skulle gärna höra din syn på att inflationsbegreppet ändrats( om det stämmer det som står i Wikipedia). Fram till för ca 20 år sedan definierades inflation som penningmängdsökning och den har ökat stadigt med i snitt 6% per år sedan 1980.
"Med inflation menas vanligtvis att penningvärdet minskar. Den ursprungliga definitionen är "ökning av penningmängden"[källa behövs]. När penningmängden ökar kraftigt så minskar i regel penningvärdet."
https://sv.wikipedia.org/wiki/Inflation
https://sv.wikipedia.org/wiki/Penningm%C3%A4ngd
I annat topic rullar ändå cirkus Sverige vidare. Som jag brukar säga: i Sverige finns ingen korruption, för korruption är mot reglerna och vi har inga regler mot korruption. I Sverige alltså det som i utvecklade samhällen brukar kallas korruption bara en förmån.
Det är en hemsk verklighet, men desto mer underhållande när det dyker upp i den vardagliga diskussionen:
https://www.aftonbladet.se/tv/a/280534
Apropå ett annat ämne: Datacenter riskerar fly Sverige: ”Allvarlig signal”
https://digital.di.se/artikel/datacenter-riskerar-fly-sverige-allvarlig-signal
So sad.
Kanske kan ha en positiv inverkan på elpriset om fler följer efter?
Det där handlar väl om att bolobas tidigare tog hand om rabatten på strömmen men nu har Skatteverket bestämt att det är användaren inte den som håller plåtskulet servrar o molnet
Kanske svenska löner till slut blir konkurrenskraftiga mot östeuropa?
Det är lätt att räkna ut genom eurostats statistik på arbetskostnad i EUR/timma och se var brytgränserna går för när vi blir billigare än östeuropéer. Tror att det är någonstans vid 15 kr/euron där vi blir billigare än spanjorer.
Riksbanken har ju två motstridiga krav att se till: prisstabilitet mot finansiell stabilitet. Börjar den finansiella stabiliteten hotas, så tror jag att man kommer offra prisstabilteten under en tid. 5% inflation nästa?
Känns bra att få betalt i dollar.
När jag semestrade med föräldrarna i Schweiz 1975 var 1 CHF = 1.80 SEK. Den är lite dyrare nu…
Det är därför du ska vara likvid i SEK. För snart vänder det hävdar kronkramarna. 🙂
På 8/5 1945 kostade en CHF 66 öre enligt Hans Werthen Och skatte trycket var högre. I dag närmare 9,33 kr
17 länder i EU har nu lägre arbetslöshet än Sverige. Nästa år kan det bli så att arbetslösheten i Sverige blir högre än i Pigslandet Portugal
Jag håller på med lite forskning om ränteskillnader, inflationsskillnader och konkursen sedan euro startade för 25 år sedan. Varken den lägre inflationen i Sverige eller den lägra räntan vi har haft sedan några år tillbaka kan förklara kronans bana… Endast en liten icke signifikant försvagning kan förklaras av de lägre räntorna… Jag letar efter flera faktorer, innan jag konstaterar att kronan är en valuta som ingen kan förklara…
Jag grubblar också över vad kronfallet egentligen beror på. Har det att göra med den fallande kvaliteten på offentligproducerade varor och tjänster i landet? På sviktande samhällsfunktionalitet rent allmänt?
Prova -0,25% repro ränta och marknadens assumptions om RB kommer med höjning till sommaren. Sen spelar bopriser och belåningsgrad roll också. Tror inte långivarna att svenskarna kan betala tillbaka lånen, suprise, kommer räntorna gå upp. Typ Grekland. Swe-bank och seb sitter som marketmakers på bolånestocken. Ring och fråga om kapitalet flyter ur sverige samt hur stor andel av bolånestocken som är utlandsfinansierad. Sen kan man inte sova… ja , allmän konjunktur spelar roll också. Men att svenskar sitter med bostäder som är överbelånade motsvarande 4 livstider känns ganska olustigt. (Storstäder främst). Och när man ser vanliga hus i Falun för 4,5miljoner, då känns det väl som slutet är nära för denna gång.
Först kom krashen 2001, då gjordes inget. Sen kom krashen 2007 då gjordes inget heller, QE och minus räntor fick systemet att fortsätta med otroliga belåningsgrader. Och nu sjunker systemen fastän vi har minusräntor och sinnesjuk belåningsgrad. Om ni tror EU går bra, kolla bankaktierna, Deutsche Bank, CreditSuisse, UniCredit, RBS, Barclays och Bankia. Sen kan ni titta på IBEX och italienska börsen. Tror nog de ekonimiska systemen behöver reformeras snart. Och sverige behöver fixa till bostadsmarknaden. 30% av 20-30 åringarna bor hemma, nästan alla mot sin vilja….
Och svensk konjunktur är ganska dålig. Det var en enda post, Export av tjänster, som fick Q4 att se bra ut. Det lyftet var odefinerade engångsposter enligt SCB. Märkligt.
Eu-bankerna och spanien/italien börserna ska jämföras mot 2007. Hade ni Deutsche Bank då har ni sett -92% försvinna. Hade ni UniCredit försvann -97% av värdet. Vem har sagt att det alltid bra med aktier…
Korrekt analys, jag komner framför allt ihåg politikernas inkompetens – läs Anders Borg m fl – åren efter Lehman&Brothers kraschen; vår käre Ingves fick kritik för att han inte sänkte räntan på den tiden, han hintade i var o varannan artikel att det var upp till politikerna och finansinspektionen att stävja den vidlyftiga utlåningen till bostäder men ingenting hände…, tvärtom toppade statens egna SBAB ligan i oansvarig utlåning, ansvaret vilar tungt på Borg o Reinfeldt, anser jag.
Växelkursen är ett sätt att värdera ett helt land och dess tillgångar.
https://www.sydsvenskan.se/2003-08-09/valutamarknaden-varderar-sverige
Så värdet på SEK är väl "marknadens" värdering av "hur bra det går för oss" och "hur "värdefullt" det vi producerat och "äger" är"?
Jag tror att det är högt inflationen i Sverige pga varor priser går upp hela tiden och mycket svag krona.
Jag tror att inflation är högt i Sverige pga varor priser går upp hela tiden och svenska krona mycket svag
Varför staten är inte intresserad angående svaga krona?
Varför skulle krisen komma, det kanske blir så här bra i 100år till. Det där "krisen kommer" kan ingen veta när, man kanske ska se positivt på framtiden och inte gissa att krisen kommer. Bättre tider kommer !