Med den kraftigt försvagade kronan hotas möjligheten för svenska företag att genomföra rekryteringar utländsk kompetens, t ex inom EU. Detta gäller i synnerhet IT-branschen och resultatet av den svaga svenska kronan kan bli att man istället etablerar kontor och arbetstillfällen i utlandet.
Tangentbord. |
Den försvagade svenska kronan innebär en kraftig lönesänkning för alla i Sverige relativt omvärlden. Normalt ska det i det gamla industrisamhället skapa nya jobb, men i det postindustriella tjänstesamhället vi lever i idag, där en minoritet jobbar inom industrin, blir det tvärt om ett hot mot svensk ekonomi.
Tillväxtbranscher, som IT-branschen, där man har svårt att rekrytera personal och utöka personalstyrkan i takt med behovet, har ofta rekryterat personal från andra EU-länder eller utanför EU.
Euron har nu sedan 2017 stärkts cirka 10% mot den svenska kronan. För en person som idag jobbar i ett euroland innebär det att löner i Sverige relativt sett fallit 10%. Det gör det mindre attraktivt att ta en anställning i Sverige.
Således hämmas rekryteringen av personal till Sverige och företag kan inte växa enligt efterfrågan, planering och behov. Företag kan då välja att bli omsprungna av andra konkurrenter, få sina projekt försenade, rent av misslyckas med kundleveranser enligt avtal. Exempelvis kan ett års försening av ett datorspel på grund av personalbrist göra att spelföretaget ifråga går i konkurs på grund av uteblivna intäkter.
Försvagad svensk krona gör det också attraktivare att som kompetens flytta från Sverige till ett euroland och ta en anställning där, och blir en dubbel konkurrensutsättning om bristyrkena för svensk del.
Resultatet kan här bli att man istället etablerar kontor i utlandet. Eller utkonkurreras. Obalanser i ekonomin leder till utebliven svensk tillväxt, och försämrad svensk ekonomi.
Ett annat hypotetiskt utfall skulle ju vara att svenska löner höjs med 10% på kort tid för att kunna stå sig i internationell konkurrens om kompetens. Vilket förstås inte kommer ske. Då lär man hellre etablera sig i ett annat land, med en valuta som inte skvalpar.
Oavsett är svag svensk krona ett problem för tillväxtbranscher i behov av personal, inte forna tiders gynnande av det gamla snart avvecklade svenska industrisamhället. Programmerare är idag det vanligaste yrket i Stockholm.
20 kommentarer
Projekt? Var länge sedan moderna it-verksamheter jobbade i projektform. Titta på hur moderna, framgångsrika spel fungerar med långa livscykler och uppdateringar varannan vecka.
Läs på lite om exempelvis SAFe så får du en inblick i hur modernt förändringsarbete går till. Finns ingen som vill kalla sig projektledare idag.
Du förstår vad som hänt i den lilla världen, men inte i den stora.
Att det är svårt att förstå varför någon vill kalla sig projektledare är däremot lätt att hålla med om.
Jobbar inte i IT-branschen men ämnet intresserar. Kan ni förklara?
Nulli secundus
På vilket sätt är projektledare en dålig titel i dagens samhälle?
Istället för att driva saker i projektform så har det de senaste 10 åren blivit populärt att driva saker agilt/scrum/SAFe osv osv.
Mindre team, snabbare releaser (löpande), korta sprintar.
Finns hur mycket som helst att läsa – skulle kunna hålla på i veckor och skriva om det.
https://www.scaledagileframework.com/
Eller så blir det billigare att etablera sig i Sverige för utländska bolag. De kan anställa svensk kunnig personal genom att erbjuda högre lön jmf andra svenska arbetsgivare då det finns ett utrymme pga kronfallet.
I branscher med personalbrist är det inte möjligt, nej.
Slår fortfarande ut svenska företag i så fall.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Håll dig till rassesajterna.
Lätt att fixa. Vi har individuell lönesättning i Sverige, så det är bara att höja lönen för att locka hit folk. Ett företag som inte klarar det får skylla sig självt.
Detta är ytterligare ett sätt som den billigare kronan stimulerar inflation eftersom även svenska löner också rimligtvis påverkas av detta. Det leder till räntehöjningar som leder till dyrare krona.
Systemet strävar mot jämvikt. Det är därför investeringar i svensk krona är en god idé just nu.
Nu har vi historiskt sett strävat efter relativt jämlika och relativt låga löner.
Den låga lönen har kompenserats med ett omfattande och i praktiken gratis skyddsnät.
Men du tycker vi ska ha ett mer hur ska jag säga, egenfinansierat skyddsnät?
Samt större löneskillnader?
Vilket trams! Självklart hindrar inte en svag krona någon rekrytering, lönesättningen är fri och kan även göras i valfri valuta om någon så önskar.
Detta verkar vara samma typ av villfarelse där det hävdas att en svag krona skulle kunna vara dåligt för exportindustrin. Så är självklart inte fallet, även om insatsvaror importeras. Så länge det finns en kostnad i SEK så är det positivt för exportindustrin med en svag krona. Ju större del av kostnaden som är i SEK, desto positivare. Men det är ALLTID positivt, vilket inses enkelt om man räknar lite på det.
Det är väl snarare så att svenska företag generellt är dåliga på att betala vettiga löner för kompetent personal.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Håll din invandringstourettes till rassesajterna.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Kommentarer avstängda på pga rysstrollet och nazisten Martin.