Under förmiddagen noterades det högsta guldpriset mätt i svenska kronor någonsin. Detta på fortsatt fallande krona sedan Riksbanken varit oförmögen att fortsätta höja räntan. Riksbanken kallar sin sänkta BNP-prognos för “den starka konjunkturen”.
Guldpriset i SEK/gram. Källa: Liberty Silver. Återpublicerad med tillstånd. |
Den svenska kronan SEK har sedan Riksbanken misslyckats höja räntan förra veckan varit på sin svagaste nivå mot mot den amerikanska dollarn USD sedan 2002. Detta har förstås dragit upp guldpriset, vilket under förmiddagen noterade 400:40 SEK per gram, mot tidigare prisrekord på 400:20 SEK per gram från skuldkrisens 2011. Tillägg: 400:49 SEK/g nu. Tillägg: 402:00 SEK per gram är rekordet än så länge.
Sedan botten på dippen 2014 har guldet varit i en stark upptrend på den allt svagare kronan i spåren av nollräntepolitiken.
Riksbanken höjde inte räntan förra onsdagen, och håller kvar vid sina högavlönade killgissningar om hur de ska agera framöver. Samtidigt sänkte man tillväxtprognosen för Sverige 2019 från en BNP-tillväxt på 1.5% till endast 1.3% och medgav alltså att de högavlönade killgisnsingarna Riksbanken levererat tidigare var fel.
Man kallar i sitt pressmeddelande detta för “god konjunktur […] kvarstår bilden av en stark svensk konjunktur […] den starka konjunkturen”.
Krig är fred, lågkonjunktur är högkonjunktur.
Liberty Silver är annonsör på bloggen, och bloggen har rätt att publicera grafer från dem. Detta inlägg är dock inte reklam för Liberty Silver.
107 kommentarer
Silvret lyfter dock inte. Fortfarande på runt hälften från toppen
Silver främst en industrimetall, inte en valutametall. Beror mkt på konjunkturläget. Samma med platina.
Att silver och Platina är momsbelagt vid handel är ju också lite tråkigt när man skall handla med det.
Ja, 80-90% eller mer av silverproduktionen går till industriell användning men silver har väl iof två ansikten, ses ju även som "fattigmans guld" i väst. Bull marknad i silver brukar alltid föregås av en spik upp i guld/silver kvoten. Fast när först andelen av det producerade silvret som går till investering ökar går det fort i en marknad som är 1/60 av guldmarknaden.
Så frågan är väldigt intressant, för den ger fingervisning om vad det är som driver guldpriset. Centralbanker, kineser, indier mm köper 'inte' investeringssilver?
Apråpos peak produktion – ska bli intressant att se siffrorna på silverproduktionen närmsta åren. Peak var hittills i 2014 men det kan vara en följd av priset. Intressant att tillgången på silver totalt sett minskat utan att påverka priset (produktionen har minskat och även mängden återvunnen silver har minskat).
Förstår inte argumentet att silver är den fattiges guld. Det går ju att köpa nästan hur små kvantiteter guld som helst, även om det blir billigare per gram om man köper större mängder. Finns guldprodukter från två gram och uppåt för den som inte har råd med ett uns i taget. Själv gillar jag antika mindre guldmynt, som sovereigns. Lagom dyra och trevliga att hantera dessutom 🙂
Argument och argument – väl mer ett epitet.
Numera finns även 1g guldtackor och mynt finns väl ner till 1,5g guldinnehåll. Blir fortfarande ett dyrt bröd 😉
Mynt finns ner till 0,5g guldinnehåll på Liberty Silver ser jag nu.
Valutaeffekten på silver är förstås lika stor som valutaeffekten på guld. Sen kan det finnas andra anledningar till att guldet stiger mer.
Nu ska jag försöka formulera mig fint.
I verkligheten skulle industrin fånga upp det guld vi idag har tillgång till vid några procent av värderingen. Jag har själv försökt få folk att problematisera resonemanget kring guld som "odiskutabel SoV pga fundamental förankring", då några fjuttiga procents förankring i sådant fall innebär helt enorm inneboende volatilitet – när vissa andra tillgångar i samma andetag beskrivs som oanvändbara som SoV pga hög volatiltet.
Men nu lånar jag *någon annans* resonemang: om guld, till skillnad från Silver, är en "valutametall" som saknar backning (det var länge sedan USD peggade till guld) är det en ren spekulationsenhet. *Någon annan* har beskrivit att detta gör enheten värdelös.
Formulerade jag mig fint?
Linus: jag fattar ingenting! Kan du förklara vad du menar?
Att USD inte backas upp av Guld längre gör väl kanske USD till en spekulationsenhet då USD tillverkas genom skuldpapper 😀
Till skillnad från guld kan du köpa BigMac för dollar…
Kurt: har man inte råd att lägga några hundralappar på fysiska ädelmetaller skall man nog definitivt avstå. Isht när man ser till transaktionskostnaderna.
Är man fattig behöver man inte vara slösaktig. Slösaktighet kan vara en orsak till fattigdom, låt det inte bli tvärtom också…
@Anonym: BigMac är ingen höjdare men även om man provar att betalar med USD på McDonalds i Halmstad så går det inte 🙁 Växling krävs. Precis som med guld.
Anonym,
Så om man är 'fattig' ska man inte ha försäkringar eller försöka anpassa sig till sin marknadsteori? Diskussionen handlar dessutom om skala.
1 kg guldtacka i all ära men man kanske är villig att acceptera en större spread om man ser det som en långsiktig försäkring och vad som ev kommer att fungera som vettig betalningsmedel ifall fiatkrisen faktiskt kommer. Personligen håller jag med om att 25% spread känns i överkant – och den spread är ju ännu högre på silvermynt i nuläget. Fast om krisen skulle materialisera sig, hade det antagligen varit väldigt praktisk att ha lite silvermynt liggande när man ska byta till sig lite mat jämfört 1 kg guldtacka med låg spread.
Goofy: dollar funkar i hela USA iaf och även några andra ställen. Var skall man åka för att kunna köpa en BigMac med guld?
Kurt: hur tänker du att ett par hundralappar skulle utgöra en rimlig försäkring mot ett sånt scenario? Du köper en försäkring som inte kommer hjälpa dig på ett rimligt sätt, men det kanske gör att du sover gott om natten i din tro? Att dessutom slarva bort stor del av sin lilla förmögenhet gör det inte bättre, men har man sin tro så har man…
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
@Anonym: Guld är så värdelöst jämfört med USD att Tyskland valt att ha en valutareserv i USD på totalt 36 miljarder USD och en Guldreserv på 3370 ton motsvarande 144 miljarder USD. Din logik säger att det egentligen bör vara det omvända. Varför vill ett så intelligent och framgångsrikt folk som det tyska ha 4 ggr mer i Guld än USD. Bör inte USD vara lättare att omsätta vid en kris då alla vill ha USD för att kunna handla BigMac på McDonalds……..Jag är ingen förespråkare av guld men du förlöjligar värdet utav det. Det är mkt mer värdefullt än vad guldhatarna tror.
Anonym, jag önskar att en del av släkten hade köpt lite guld eller bara lite vettiga guldsmycken istället för allt värdelöst skräp de köpt. Ja, de har haft sparkonton men har inte kunnat låta bli att nalla av dessa när man 'behövt' något större konsumentköp. De har egentligen haft rikliga möjligheter att bygga upp sparkapital och inte minst betala av bolån inför pensioneringen (man är sällan riktigt fattig i Sverige) men är nu sitter man där. Guldinköp torde vara långt nere på prioriteringslistan men tankvärt är det att hade man köpt ett guldsmycke år 2000 hade man nu kunnat sälja det för upp till 4 gånger pengarna – även om man bara får dubbla nominella priset har man likväl gjort en bättre affär än bankkontot och matchat amorteringen.
En tredjedel.
Silver följer ofta guld. Vi bör se en stark utveckling på silverpriset om guldet håller eller fortsätter uppåt. Idag tror jag att silver/guld-förhållandet är ca 80/1. Vid en stark prisutveckling bör gapet kunna minska till runt 50/1.
Men det finns mycket som talar för att gulpriset kan falla tillbaka ned mot 1100 USD. Det kanske nu inte gör så mycket då vi har en riksbank som aldrig kommer kunna höja räntan och har dömt den svenska valutan till ständig nedgång.
Antagligen kommer då kronan att falla mot USD så det blir same-same.
Guld/silver kvoten i nuläget 84 (som högst 86).
Hej Kurt, pratade vi om detta igår. Hade följt mitt råd så hade tjänat lite pengar tills idag. Rådet står kvar att följa. Jag med spänning fram guld används vid produktion av batterier och solcellspaneler (ypperlig verkningsgrad). Kanske Cornu kan bli nettoproducent vid byte. Om ifall att
Hej Niklas, jag minns iof inget råd från din sida, mer diskussionspunkter. Du behöver dock inte oroa dig för positionering idag. Fast tror knappast att dagens uppgång i guldet har med industriell användning att göra. Inte heller så att råvaruvalutorna gynnas men mer en fråga om flight to safety konfirmerad av CHF, JPY och obligationsmarknaden. Enda ovanliga är att dollarn visar svaghet.
Hej Kurt, nä du har rätt i att jag inte gav det som råd. Hursomhelst ett roligt sammanträffande i tid. Jag tror på kort sikt så fortsätter kronförsvagningen mot dollarn. Se måste nog Trump ta tag i den starka dollarn för att rädda exporten. Men i detta nu känns han upptagen med annat.
Det blir en dyr semester i år.
Det är tråkigt att göra karriär nu för tiden; vid 15%/år hänger man med nöd och näppe med.
Nu har visserligen bostadspriserna kraschat ganska rejält, men för dem med dyra bostäder blir det ju snarare en dubbel smäll.
Om man väljer rätt land så behöver det inte bli så dyrt.
Och mitt i allt detta ska Swedbank höja valutaväxlingspåslaget.
Santander har kort utan valutapåslag. Kanske lönt om du handlar mycket utomlands.
Swedbank är ju bara för folk som älskar att stå i kö – d.v.s. sossar!
Kolla Revolut
Och upprinnelsen till den senaste dippen i kronan var att SCB:s KPI var lägre än väntat. Är det något vi har ett överflöd av i Sverige så är det inflation, framför allt tack vare Riksbankens minusränta. Det märkliga är att så många tror att KPI faktiskt återspeglar inflationen. Det är ju ett skämt! Använd ett äldre mått, Big-Mac index eller sunt förnuft och vips så är inflationen betydligt högre. Och högre än löneökningarna. Man beskattar vanligt folk i smyg genom att trycka mer pengar. Köp GULD!!!
Köpa guld? Man gör ju en förlust direkt vid köp av guld. Sen tror jag att det tåget redan har gått.
Nä man får helt enkelt köpa bostad. Räntan kommer ju ändå vara evigt låg. Vi som land har inte råd med någon påtaglig höjning.
Vad sägs om mobilsurfindex? Månadskostnaden ökar med över 10% för varje år.
Att föreslå ett riktigt dåligt index som Big-Mac-index istället för ett som har mindre brister, såsom KPI är inte speciellt seriöst.
Japp, 2017 nov köptes hus med bitcoins. Nu är det guld som gäller tills det inte gäller. Klyschigt men sant "the trend is your friend"
Om det nu är så att vi har en kris för dörren och RB måste väga prisstabilitet mot finansiell stabilitet, så tror jag att man kommer tillåta/acceptera högre inflation än vi varit vana vid.
Det tror jag också. Till en gräns. Äevn om KPI är ett uselt mått så kommer även det till sist att stiga och RB har sitt 2%: mål. Kan nog avvika en del från det genom att åberopa symmetrisk fördelning kring 2% och annan retorik, men ändå – det finns en gräns även för RB.
"det finns en gräns även för RB."
Ingves sa i en intervju för några dagar sen att han inte orolig över kronkursen och att det fortfarande är långt kvar innan kronkursen är så låg att han kommer att bli orolig. Hur lång den vägen är väl en definitionsfråga. Vi har ju varit och snuddat på nästan 12 kr euron. 15 kr euron kanske är en bra kurs för att få till en inflation på 2% i en lågkonjunktur.
Ingves sa 2008 att han inte såg några orosmoln i ekonomin.
Sen gick det som det gick…
Beror mycket på inflationen i Europa och USA. I längden blir det svårt att Sverige ligger avsevärt högre och då blir man likt förbaskat tvungna att höja räntan, antagligen mer än om man skött korten rätt från början.
Guldet kan ha mer att ge eftersom det inte ens är i en tjurmarknad räknat i USD.
Anledningen till att KPI inte sticker iväg är att lönerna inte gör det. Anledningen till att lönerna inte sticker iväg är att KPI inte gör det.
Antar att ni fattar. Balansen finns på plats, och något kan förstås rubba den, men så länge den inte rubbas, tex genom större arbetskraftsbrist eller fackföreningar som ställer högre löneökningskrav så ligger den fast.
Hur finansierar vi allting med en tillväxt på 1.3%? Blir det en seriös ökning på statsskulden eller skattehöjningar tror ni?
Det senare
Vi får väl finansiera det via den "rosa elefanten" så att efterfrågetrycket och därmed tillväxten hålls uppe… 🙂
Pensionspengarna är annars en fin kassa att förfoga över vid eventuella kriser. Med tanke på att man höjer pensionsåldern dessutom kommer att färre svenskar kunna nyttja dom rättigheterna man betalat in genom åren. Då spelar det ingen större roll om man använder en bit av den kakan till något bättre.
Eller så anpassas man kostymen efter kassan.
BNP-tillväxt på 1,3% är enormt stor från nuvarande nivåer.
Sjunkbomben: med Maggan vid rodret och pengar skär i lönekuvertet lär inte det hända. Det finns alltid någon skatt man kan höja…
1,3% tillväxt och 2% inflation. I sanning en stark konjunktur.
Men hur är det ny Schyffert o de andra i nollåtta säger det..
Vi har ju aldrig haft det både sig tryggare o säkrare och merkostnaden är ju bara någåt netflixabonnemang, några chipspåsar och några liter fanta..
Eller ?
nej ta mig tusan!
Nu får du ta o skriva nått om den här fubicken till ministern Shekarabi som påstår att han har en doktorshatt…
Vi som har varit med ett litta tag kommer ju direkt att få FERMENTA o Reefat (en annan fubbick) vibbar… Också där det inte fanns någon hatt , inte ens en foliehatt …
https://www.expressen.se/nyheter/sanningen-om-ardalan-shekarabis-doktorshatt/
Det var bättre när vi hade Bosse Ringholm, alla visste att han var en total jubelidiot och ingen försökte hävda nåt annat heller.
Plus att folk som går omkring i hattar överhuvudtaget är idioter. Möjligtvis med undantag för om nån skulle dyka upp med en sån där festlig hatt som kavalleriofficeren Mackensen hade, det är bara manligt.
F—n !!
Bosse Ringh… Flabbar ju så att jag blir hialös…
OM man faktiskt läser vad som står i artikeln då har ministern i fråga aldrig hävdat att han har avslutat sina doktorandstudier, däremot vissa tidningar.
Han har heller aldrig rättat felaktiga uppgifter…
Och SvT fortsätter att visa att de är fake news spridare trots alla miljoner för faktagranskning, men den gällde väl bara andra inte dem själva!
Det är skillnad på doktor och doktorand.
Jag tyckte jag såg en skärmdump från regeringen där det hävdades. Då kan han nog inte rentvå sig helt….
Nja nu flyttar ni målstolparna. Från att först hävda att ministern påstått att han var doktor till att han undrtlåtit stt korrigera andra.
Gbd: han sitter i regeringen va? Du tycker han inte har åtminstone egenansvar i vad regeringen kommunicerar?
Förväntar mig en kurs för kronan mot Euron på ett spann på 10.50 till 11 kronor som det nya normala, lägre krona än så kan vi få när det börjar sprida sig en oro kring svensk ekonomi vilket kan besannas redan detta år.
En väldigt klimatsmart kurs för kronan tycker säkert Centern och den övriga regeringen när svensken cyklar ut till den lokala campingplatsen och tältar istället för en dyr utlandsresa.
Det har också kommit förslag om att höja matmomsen från 12% till 25%
Differentierad moms borde isf kunna avskaffas helt. Det komplicerar ju i onödan. Och slopar man undantaget för mat faller nog argumentet rätt hårt.
Den svaga kronan gynnar den svenska turismnäringen och den svenska exportindustrin om de inte köper in råvaror från Kina som de sedan förädlar.
Svensk industri som importerar från Kina gynnas också när den köper råvaror utomlands. Hela det svenska förädlingsvärdet kan utföras med lägre lönekostnader med den gynnsammare valutakursen.
Om det inte vore för att andra länder varnar sin befolkning för att överhuvudtaget åka till Sverige pga rånrisk o annat våld haha.
Obama kommer till Sverige i sommar. Bra PR för Sverige.
Hmm för mitt hushåll har kostnader som el, bilbränsle, va-avgifter, parkering på jobbet, matinköp osv höjts mycket mer än reallönen de senaste åren. Nu är även semestern dyr. Klart lågkonjunktur kommer. Vi kan inte vara de enda som har mindre att röra oss med. Kul för de som satsat på guld i ett tidigare skede och fyllt på i bankfacket. Fråga till er som kanske är mer insatta i ekonominyheter – om man kommer med påståenden som ev inte riktigt stämmer. Ex att ekonomin är stark även om den inte är det. Får man inte följdfrågor och kritik då? Eller mäter man på annat sätt från rb’s sida och har en annan åsikt?
Varför pratar du om reallön? Jämför du inflationspåverkade priser med reallön, eller jämför du realpriser med reallön?
Varför jämför du inte istället den inflationspåverkade löneökningen med de inflationspåverkade prisökningarna, mycket enklare.
Vi är fortfarande inne i en högkonjunktur, det är därför ekonomin benämns som stark. Cornucopia? har liksom tagit ut lågkonjunkturen i förskott, och använder en del hemmasnickrade definitioner här i bloggen.
Vaddå emester… `?
Du kan ju semestra himma.. !
Här i skåne har vi ju hela världen på armlängds avstånd i Rosengård med spännande restauranger, ny sorts musik, en annorlunda kultur mm. Man behöver ju inte åka långt för å uppleva nått nytt o spännande.
Det var otydligt ser jag nu. Jag menar två olika saker
1. Jag tror många hushåll har mindre att röra sig med av sin lön eftersom omkostnaderna ökat och vissa saker som drivmedel och mat bla blir dyrare med svag krona. Jag som person exporterar inget men importerar väldigt mycket.
2. Jag ville mest gnälla på min kassa löneutveckling nu under inflationsgränsen som resulterar i ännu sämre ekonomi för mig och andra i samma sits.
Don beaver jag föredrar Simrishamn och byarna runt om :). Synd att det ligger halva Sverige bort numera (har flyttat norrut). Malmö är inte särskilt lockande.
Så då är landet inte i lågkonjunktur ännu men har sjunkande siffror? Där bloggaren tyder siffrorna som på väg/är inne i lågkonjunktur och rb inte tycker det är så allvarligt?
Den gängse definitionen på lågkonjunktur är kopplat till potentiell bnp. Att titta på tillväxt gör konjunkturbegreppet extremt svårt att tillämpa på olika typer av ekonomier.
@Andromeda: Får du mindre än 2% i löneökning? Vilket fack är du med i?
Jag får 1,5% (eftersom läkare prioriteras och ges större del). Om jag ska få en löneökning (reell) så behöver jag antagligen byta jobb. Jag kommer att gå på föräldraledighet så min motivation att bråka är låg just nu. Man tappar folk på det här sättet och då menar jag främst duktigt folk som lätt hittar nytt jobb.
@Andromeda: Vilket fack är det som går med på det?
Inflationen i Sverige är för tillfället högre än i EURO-området. Det är bra för att minska belåningsgranden i Sverige i reala termer, och det är rimligt att kronan tappar i värde mot Euron. Vidare är detta något vi som arbetar kompenseras för med högre löner.
I den mån kronan tappar mer än skillnaden i inflation är det övergående eller spekulativa förändringar som är tillfälliga i sin karaktär.
tt kronan tappar mot Euron är inget annat än ett svaghetstecken för svensk ekonomi. Att kronan tappat med 12% senaste tre åren är inget löntagarna fått kompensation för. Och inget tillfälligt.
Dessutom , prisfall på bostäder väntar i spår av minsta ekonomisk nedgång och arbetslöshet. Vilket medför stigande ränta pga den stora risken med svensk bostadsutlåning. En destruktiv cirkel.
Enorma olösta ekonomiska och sociala problem med kostsamma växande grupper som står utanför arbetsmarknaden gör inte saken bättre.
@Bengt: 1 dansk krona=1,41790432 svenska kronor
Börjar bli attraktivt att bosätta sig på andra sidan sundet snart. Nu är man sugen men när 1 DKK börjar kosta 2 SEK kommer man definitivt dra.
Vilken sida bor du på nu?
@Goofy. Ja, tänk att det var omvänt förhållande SEK/DK nånstans kring 70 talet. Så dyrt att "hygge" sig i Danmark men fortfarande värt det.
Gissar att det dessutom längre fram i nedgången kommer spekuleras vilt mot SEK. Så 15 SEK mot EUR kan vara tänkbart. Men valutaförsvagning är ju ett lyckat koncept både för bl.a. Zimbabwe och Venezuela.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
@Bengt: Hakar lönerna på nu inom några år så kan man snart sänka bostadslånen som andel av DI. Högutbildade som jobbar inom exportindustrin kanske lyckas bli kompenserade men hur blir det med resten av landet.
"är inget annat än ett svaghetstecken för svensk ekonomi"
Utveckla gärna det. Menar du att detta har med något annat än spekulation att göra, och vad är det i så fall för ekonomiska faktorer som är svaga enligt dig?
Så länge man kan inbilla svenska folket att bostadspriserna kommer inom en snar framtid börja stiga igen så tycks det fortfarande finnas hopp för svensk ekonomi.
Inbilla och inbilla. Det där löser marknaden av sig självt alldeles snart. SBAB skrev senast i förrgår att man spår en nedgång fram till 2022. Samtidigt säger någon annan att de går upp. Samtidigt pratar en tredje om kort och lång sikt, etc.
Marknaden löser det där..
Alla har rätt. Det beror på var man befinner sig i ekonomin. De flesta kommer uppleva en nedgång men inte alla.
De flesta har redan upplevt en nedgång i priser på bostadsmarknaden, 2010 och 2011. Inte så dramatiskt såhär i efterhand.
Svensk bostadsmarknad har gått upp i 30 år. Det är först nu, sist året, priserna gått ner. Ca -13% stockholm innerstad, nu jämfört toppen 2017. Lägger man räntekurvan bredvid bostadspriserna ser man varför. Att tro Sverige kommer ha -0,5% reporänta i flera år framöver har troligen fel. Man kör sönder ekonomin. En sund ekonomi har runt 4-6% ränta till kund, och vi måste dit över tid, annars kommer vi få riktiga problem i framtiden. Att bostadspriserna kommer gå ner, är då en naturlig utveckling.
För övrigt kan man fundera på varför folk köper bostäder för kraftiga överpriser och lånade pengar de inte kan betala tillbaka, någonsin. Ett hus kostar inte 8 miljoner att tillverka, snarare runt 400.000. En 3a bostadsrätt kostar inte 3miljoner att tillverka, snarare runt 400.000. (Har ni annan uppfattning får ni komma med prislistan med alla byggmoment).
@Spartacus: Varför skulle man betala tillbaka sitt lån? Till vilken nytta om inte för att lämna ifrån sig kapital till nästkommande generation.
@Spartacus: Delar av bostadsmarknaden kommer alltid att gå upp eller ner mer eller mindre än bostäder i allmänhet.
Index för bostadspriser januari 2018 till januari 2019 har gått uppåt, men så lite att det är mer relevant att tala om priser som ligger stilla. Detta sker samtidigt som folk i allmänhet får löneökningar på över 2%. Positivt för belåningsgraden. Det går bra nu!
För övrigt verkar du tro att infrastruktur inte är värt något när du räknar kostnaden för en bostad till bara byggkostnaden. Infrastruktur som byggts upp under åtminstone sjuttio år. Men jag antar att du vet att det inte är sant.
"Varför" folk köper?
Tja – det korta svaret är ju tämligen enkelt.
Tillgång och efterfrågan.
I övrigt kostar ingenting vad det kostar att tillverka. Allt du handlar i vilken affär som helst kostar långt mycket mindre att tillverka efter alla påslag i distributionskedjan och skatter. Ingen bra jämförelse.
Lustig graf. Man kan ju tro att vi haft inflation sedan 2006. Men det har vi inte haft.
Fast KPI har ökat varje år sedan 1998, så visst har vi haft inflation. Sedan 2006 har inflationen varit 15% mätt som KPI.
Har köpt guld. Mynt och en tacka. Ska köpa mer. Sker ingen registrering vid köp och jag betalde kontant hos en lokal säljare. Ska pröva Libertysilver.
Tavex har du också.
Annars funkar väl guldcertifikat hos Avanza.
Vill man ha en folihatt så är det metall som gäller. Med papper får man på sin höjd en kräfthatt.
Kan man köpa Kobolt någonstans? Är väl lite radioaktivt.
Vad ska du med kobolt till? Ser inte varför det skulle vara säskilt radioaktivt i naturligt tillstånd.
Vill du uttryckligen ha radioaktivt så är nog den dörren stängd för dig (annars hade du vetat var man köper)
Placering, kan kanske öka i värde på 10 år.
Då vill man ju inte ha det radioaktivt eftersom det då sakta men säkert tappat i värde med halveringstiden…
Sverige har lågkonjunktur för er som inte vet. -0,2% BNP Q3 2018.
Ser att folk skriver "högkonjunktur", vilket är fel.
https://www.ekonomifakta.se/fakta/ekonomi/tillvaxt/bnp—sverige/
Dessutom verkar vi kunna få minus i q4 också. Då har vi recession.
Sjukt att vi får 5 månader gamla siffror. När Magda stod och sa att vi har stark ekonomi i Augusti förra året hade vi lågkonjunktur. Så det kan bli!
Har ni sett utvecklingen för Palladium?!? Vad är det som händer där?