Hur mycket är din fritid värd? Vad får du betalt per timme fritid du har utanför jobb, pendling och vardagssysslor?
Ätande räknas inte till egentlig fritid, men undantag finns kanske? Tapas i Barcelona. |
Läsaren Osquar Osq har producerat ett enkelt kalkylark, som kan användas till att värdera hur mycket du får betalt per timme fritid och alltså sätter ett pris på din fritid. Eller om man så vill – hur mycket pengar före skatt du kan lägga per timme fritid?
Ledighetskalkylen hittas som Excel-ark här. I praktiken handlar det om hur många timmar du får över efter jobb, hushållssysslor, resor till och från jobbet, och detta används till att dividera din månadslön, för att landa i en siffra. Vill du inte använda kalkylarket, tag veckans 168 timmar och dra ifrån arbetstid, restid, övrigt som hushållssysslor mm (schablon 1 h om dagen), mattid (schablon 2 h om dagen), sovtid (schablon 8 h om dagen) och dividera din bruttolön med antalet kvarvarande timmar för att se vad din fritid är värd.
Siffran du får för en timmes fritid blir alltså högre ju mer du jobbar – fritiden blir mer värd om du har lite fritid – och förstås ju högre lön du har. Fritid är den tid som du kan disponera helt valfritt, men detta framgår i kalkylarket.
Hur mycket är din fritid värd enligt kalkylarket? Svara gärna nedan eller på denna länk.
På grund av åttio timmars arbetstid i veckan, fast förvisso inte någon restid, så blir min egen fritid värd rätt mycket, nästan 1300:- SEK i timmen. Mer normala 40 timmar i veckan och medianlön på 30 000:- SEK, och en timmes restid om dagen landar på cirka 152:- SEK per timme fritid.
33 kommentarer
"Normal is getting dressed in clothes that you buy for work and driving through traffic in a car that you are still paying for, in order to get to the job you need to pay for the clothes and the car and the house you leave vacant all day so you can afford to live in it."
Jag förstår frågeställningen, men den känns ändå inte riktigt relevant eftersom man inte tänker i de banorna. Själv har jag avstått från ett bättre betalt jobb längre bort för att slippa sitta i bil ytterligare tio timmar per vecka (1h x 2 x 5), så man kan väl säga att mellanskillnaden mellan vad jag kunde ha haft i lön och vad jag verkligen har i lön är den summa som jag betalar för åtminstone dessa tio timmar fritid.
Ja, det är det verkliga värdet, eller rättare sagt en undre gräns för värdet. Är värdet högre än så är det ju precis det valet du skulle göra och det är endast ifall timmarna är mindre värda än löneskillnaden som du skulle tatt de bättre betalda jobbet.
En tanke är att se om cornus formel stämmer genom att använda den för att räkna ut värdet av de tio timmarna mer fritid du fått. Är värdet mindre än den lönesänkning du gått med på så är formeln bevisligen fel.
Formeln är felbeskriven, den beskriver hur mycket du tjänar per ledig timme. Inte vad din fritid är värd (det bestämmer man ju själv).
Lätt exempel, tar man ut sin övertid i komp eller cash? Jag tar 100% i komp. Då får jag mer än dubbelt för en timme övertid jämfört med vad jag tjänar på en timme ledigt. Min fritid är alltså värd mer än så per timme. Någonstans går ju brytpunkten för att man skulle ta ut det i pengar istället och där är värdet på din fritid.
Kommer inte åt excel-arket. Någon som kan lägga upp det någon annanstans?
"This item might not exist or is no longer available
This item might have been deleted, expired, or you might not have permission to view it. Contact the owner of this item for more information."
Hmm, det enda är att den är skrivskyddad och det borde funka om du laddar ner den och låser upp den.
Personligen värderar jag min fritid och tid med familjen mycket, mycket mer än pengar.
Jag är av den åsikten att om man värderar familjen och sin välmående (om man har hobbys man trivs med) så tror jag pengar kommer av sig självt då man förmodligen arbetar bättre och mer effektivt för att "komma hem snabbare".
Har avstått mycket högre lön än det jag har idag för att vara nära familjen. Sover aldrig borta utan pendlar hem oavsett avstånd. Det må låta dumt men mina barn ska inte somna utan att de får en kram och veta att man älskar dem.
Det kan man inte sätta pris på 🙂
Alla har vi väl olika värderingar, liv och önskemål. Själv har ju barnen farit ut sedan länge. Jag är egenföretagare med ett jobb som jag trivs mycket med. Jobbar mycket och sköter all bokföring och administration. Jag trivs med det och vill inget annorlunda. Fritid och arbete flyter ofta ihop. Jag lägger den tid på träning, vila och rekreation som jag vill och har gott ställt. Vad är fel och vad är rätt är väl upp till individen.
Samma.
Och som någon konstaterade; formeln är fel.
Å andra sidan när man talar om kvantifiering av värdet så är det ju helt galet att jämföra två saker utan att nämna kvantiteten. I synnerhet när man inte mäter dem med samma enhet.
Sen är det ju givetvis så att värdet på någonting är heller inte konstant utan är beroende på hur mycket man har av det (där har formeln en poäng i att den försöker ta höjd för det även om det troligen blir fel).
Jobbar skamligt lite då jag värderar min fritid högt. Karriär och pengar kan andra hålla på med.
Gällande om mat borde räknas som fritid tycker jag att det borde göra det när man äter min favoritskinka i mitten på bilden fall och den del av maten man pressar i sig fast man är mätt för att det är så gott.
Iberico måste väl ses som fritid.
Prova Iberico Secreto. Det vattnas i munnen!
Har valt bort det mesta av mitt lönearbete (väldigt överskattat) för att i stället själv producera den större merparten av det jag har på tallriken. Vinst i båda ändarna.
Både gott och bra för magen, eller? Lite oklart vad den andra änden har för målfunktion.
Nytt jobb där jag jobbar mer och har längre restid. Jag mår bättre nu än när jag tjänade mer och mår även bättre nu än när jag jobbade mindre med ungefär samma lön. Att jobba med något som iaf är liiiite roligt och med åtminstone ett par kollegor man verkligen gillar är mer värt än att maxa fritiden. Halvdrömmer väl dock om att kanske ha exakt samma situation som nu, men jobba 75% för 75% av lönen… men såna jobb är det ont om..
Märks att du varit/är upptagen.
Normalt sätt får man inte betalt för fritiden. Och ska man vara på det humöret så bästämmer väl en egenföretagate över det mesta av sin sin tid. Det är väl det som är poängen med att vara sin egen chef.
Ja, men i konceptet att man "bestämmer över sin tid" kommer ju att det får konsekvenser i plånboken. Jag vet inte om jag egentligen kan hålla med om att man bestämmer över sin tid egentligen. Bara för att det inte är arbetsgivaren som är kunden så må man se till kundens önskemål om man vill tjäna pengar.
Detta är ju väldigt enkelt, behövs inga excelark. Jag kan debitera tusenlappar/timme här och där, men inte under full beläggning. Drar man ner den summan till 800/timme finns mer jobb än jag skulle hinna med oavsett hur mycket jag jobbade. D.v.s. ett pessimistiskt pris på fritid är 800/timme före skatt. Ca 350/timme efter skatt?
86 kr per timme brutto. Jobbar deltid just eftersom fritid är mycket värt för mig, även om jag utan problem skulle kunna jobba heltid på mitt nuvarande jobb. Min partner gör och tänker också så. Förutom de extra lediga timmarna upplever jag en stor skillnad i energinivå på fritiden jämfört med heltidsjobb. Jag rekommenderar deltid till alla jag möter. Man lever bara en gång, varför försöka dö med massa plus på bankkontot utan att ha levt.
Jobbar man exvis 3-4000 timmar och delar med årslönen så får man också en intressant siffra.
Det var ett försök att värdera kostnaden av en bil kontra tidsinhämtningen av att använda en.
Slutsatsen är, enligt arket, att en bil är en bra investering för mig.
Enligt Trafikverket så är väl varje tidsbesparing (privatresa) värd cirka 120 kr/h i genomsnitt om du sitter i en bil och drygt en tredjedel om du sitter i en buss. Tåg mitt emellan.
Skillnaden mellan olika färdmedel beror enligt Trafikverket på att kollektivtrafikresenärer inte värderar sin tid lika högt (vilket sen slår igenom vilka investeringar som är lönsamma samhällsekonomiskt). Siffran är dock lika över hela landet annars skulle kanske SL-pendlare på Lidingö värdera tidsvinsten mer än bilister i Åmål.
Har du källa på det?
Jag är inte så övertygad. Har de t.ex. tagit hänsyn till det faktum att kollektivtrafikresenärer inte är upptagna med att köra när de reser? Det innebär att de faktiskt kan använda restiden till annat…
Trafikoptimering är spännande, eftersom den arbetar så mycket med straff-funktioner. Det kan vara lite omständligt att göra saker bättre, så istället gör man mindre önskvärda alternativ sämre.
Därför folk inte åker kollektivt.
Förlorar man minst en timme per dag är det bara att räkna vad det är värt.
Och det ger en fingervisning om när priser på bränsle, skatter osv verkligen styr om resandet mot kollektiva alternativ.
Jag tänker mer linjärt, jag har länge försökt hålla som gräns att bara göra jobb som genererar mer än 100 kr/h efter skatt men har börjat inse att det bunkrar upp för mycket på jobbdagen så jag siktar mer på 200 kr nu.
Många jobb är ju svåra att prissätta och andra saker gör man bara för att man vill och gillar det.
Eller ibland gör jag saker bara för att få det exakt som jag vill ha det istället för som köpeprylen, eller som det blir om man lejer bort jobbet.
Eller som här i höstas när jag tröttnade på att jaga bortskämda murare så istället läste jag på och murade själv. Det gav låg timlön inkl utbildning men att vänta på murare som inte kommer är också dyrt på sitt sätt.
Har själv tänkt mycket på detta. Är egenföretagare sedan drygt tio år och har sett omsättningen och vinsten öka stadigt under denna tid. Med ökad beläggning och därmed större inkomster så ökar möjligheterna. Sparar drygt 1,5h per arbetsdag i att inte behöva pendla med bil 14 mil.
För egen del så värdesätter jag dock min fritid väldigt högt och som bäst hade jag det när jag jobbade någonstans mellan 60 och 70%. När man kommer upp till brytpunkt för statlig skatt så sjunker motivationen kraftigt att jobba mer. Med möjlighet till "lågbeskattad" utdelning så kan man ju få ut lite mer innan det blir ohemult högt totalt skattetryck.
I dagsläget är gränsen 42600:- per månad (brutto) vilket ger ett netto på cirka 30500:-, utöver det kan man ta ut cirka 250 000:- som lågbeskattad utdelning vilket blir ca 190 000:- efter skatt.
För att täcka upp lönen så behöver man med en timdebitering om 800 kr / h fakturera 850h per år. För att täcka upp utdelningsutrymmet så tillkommer drygt 370h.
Summa summarum så är den magiska gränsen cirka 120h per arbetad månad (10,5 månaders arbete på ett kalenderår) innan man betalar mer till andra än till sig själv och då sjunker i alla fall min motivation kraftigt.
Har man anställda så ser det lite bättre ut. Så länge skattesystemet ser ut som det gör så kommer åtminstone inte jag att jobba fullt, så jävla roligt är det inte att arbeta.
120kr
Tycker det är märkligt att mat, sov och barn inte gills som fritid. Mat och sov är visserligen fysiska behov, men de är ju ändå fritt disponibla och i de flesta fall någonting man kontrollerar om man vill göra mycket eller lite av, på vilket sätt etc.
Det påminner om bankens kalkyler som efter ränta, avgift, mat, sparande, semester etc får en siffra som kallas "kvar att leva för". Bo, äta, sova, semestra, konsumera, ta hand om barn etc är ju det som är att leva.
Ja, något sätt måste det ju skriva om det(*), men de kallar ju inte det för "att leva för" utan "kvar att leva för".
(*) De kan ju inte gärna skriva i klarspråk "pengar kronofogden kan utmäta på lön vid behov"
Jag tycker värdering blev väldigt konstig. Jag fick mellan 200 och 300 kr lite beroende på laborerande med siffrorna. Men inte en chans att jag skulle jobba ytterligare 10 timmar i månaden för endast 3000kr. Jobbar deltid om det spelar någon roll.
Hej hej!
Det är väl klart att det är svårt att kvantifiera detta, men om ni inte gillar formeln så kom med förbättringar på den då!
Jag ser det så här: Vad kan jag göra själv eller vilka tjänster ska jag köpa?
Om min siffra blev t.ex.300:- så är ju logiken att allt som kan hyras in för under 300:- är logiskt att hyra in.
Alltså, om du tjänar mer på att jobba en timme extra jämfört med att hyra en tjänst (hantverkare mm) så ska du göra det.
Det var min lärdom av detta.
Tack och hej!