Medan tekniktunga börsindexet Nasdaq Composite fallit 24% sedan toppen i september har många så kallade stockpickers fått spännande upplevelser i individuella aktier. Som bekant ofta upplever nybörjare större portföljnedgångar än index, i aktier som sedan kanske aldrig återhämtar sig, eftersom det inte är samma aktier man ska äga i en tjurmarknad som i en björnmarknad. Vi kan prata om IT-kraschen 2.0. Några exempel på välkända varumärken vars aktier haft spännande utveckling följer. Hur har det gått för förlustbolaget Spotify sedan toppen?
Tjuren på Wall Street kanske rusar åt ett håll, men när börjnen tar över så kan det gå desto snabbare åt det andra. |
Vi kan väl börja med att titta på FAANG, dvs Facebook, Apple, Amazon, Netflix och Google (Alphabet), och hur dessa storbolag och Internetjättar klarat av 24% nedgång i Nasdaq Composite.
Jag kommer nu titta på nedgången till nu från högstanotering, oavsett när denna skedde och använder sajten 4-Traders (numera Marketscreener verkar det som) siffra för tioårshögsta notering som utgångspunkt. Jag avrundar till hela procent. Jag anger även skattat p/e för 2019 enligt 4-Traders, avrundat till heltal.
Facebook -43% p/e 17
Amazon -34% p/e 51
Apple -37% p/e 11
Netflix -45% p/e 56
Google/Alphabet -24% p/e 21
Enda av dessa jättar som bara gått ner som NASDAQ Composite-index är alltså Google. Bolagen visar åtminstone vinst enligt estimaten för 2019 och särskilt Apple ser ju inte ens högt värderad ut. Har dock inte hindrat ett ras. Man kan dock konstatera att om t ex Netflix ska ner till Apples p/e 11 så ska aktien falla 80% till från idag.
Men IT-kraschen slutar inte där.
Hur kan det gått för Spotify? |
Det är ju lätt att blanda ihop hur mycket man uppskattar en produkt eller tjänst, med bolaget och dess aktie. Finns ingen prognos skriver jag p/e neg om förlust idag, liksom ifall det finns prognos om förlust. Valt ut en del bolag från denna listan, som visserligen kommer från någon som tjatar om bitcoin, men alltså vill trösta sig med att aktier också kraschar.
Spotify -46% p/e neg
Dropbox -55% p/e neg
Sonos -59% p/e okänt
Twitter -65% p/e 55
Zynga -77% p/e 51
Pandora -81% p/e neg
Snap(chat) -82% p/e neg
Fitbit -91% p/e neg
GoPro -96% p/e neg
Finns ju en del svenska bolag också. Starbreeze med -97% är väl ett exempel. Finns säkert fler.
Sedan finns det förstås bolag som gått bättre än index. T ex är Microsoft bara ner -19% sedan toppen.
Skillnaden mot IT-kraschen år 2000+ är att alla inte är med på tåget den här gången och det inte skrikits fullt så högt i media. Men förhoppningsbolagen fanns den här gången också. Och de rör sig inte sällan snabbare än index. Även nedåt. I synnerhet när man inte visar vinster. Men som FAANG-bolagen visar, så räcker det inte med vinster. När björnen är ute så kan alltid värderingarna skäras lite till. Apple kommer inte gå i konkurs. Frågan är bara om Church of S:t Jobs är ett tillväxtcase? Man måste årligen uppfinna hjulet igen, bara för att behålla sin position. Kom ihåg att massa experter sagt att Apple inte kan falla, för det inte varit särskilt högt värderat, t ex utifrån p/e. Tillväxten i för Apple räknas med 4-5% per år framöver medan vresultatet efter skatt förväntas stiga cirka 3% om året. Lite bättre än BNP och inflation, men inte särskilt mycket.
Inte heller Google kommer gå under, men är bolaget ett tillväxtcase som motiverar p/e 21? Internetjättarna kommer särbeskattas. Bollen är i rullning och omsättningen kanske kan fortsätta visa svag tillväxt, men knappast resultatet efter skatt.
Nu har ju alla bloggläsare dels köpt på allra lägsta nivå, och sedan om inte annat sålt exakt på toppen, så ingen som läser här har ju förlorat ett öre (och intalar sig i övrigt om man inte sålt har man inte gjort en förlust – fungerar jättebra).
Dagschart Church of S:t Jobs. |
Kom ihåg att framtida p/e-prognoser inte nödvändigtvis stämmer. Inte ens för stabila bolag som Apple. Microsoft finns kvar, men räknas inte ens till FAANG. Tillväxt är sällan exponentiell, utan S-formad, det är bara det att investerare får för sig att den är exponentiell när man är inne i den brantaste delen av S:et.
Trösta er med att nedsidan i dina aktier är begränsad. De kan bara högst falla 100% till. Lågkonjunkturen och björnmarknaden har bara börjat. Bli inte lurade av mellandagsrean.
24 kommentarer
I den förra IT-bubblan var det ju många småsparare som förlorade stora pengar. Denna gången är det väl många stora pensionsfonder som investerat i bolagen inlägget handlar om. Om jag inte minns fel så gick väl någon av AP fonderna in i Facebook rätt rejält.
Så frågan är väl hur mycket stryk våra framtida pension har tagit?
Soffliggarfonden kör med hävstång. Går tydligen fort nedför just nu.
En typisk globalfond som AP7 är väl till ungefär 50% bestående av amerikanska aktier.
Den som tar stryk här är de som ligger med hög aktieallokering trots att de är pensionärer eller är nära pensionen. Typiska råd är ju annars att dra ned på aktieandelen när man har säg 10 år kvar tills tt det är dags att göra uttag.
Japp, soffliggarfonden har haft en trevlig resa upp men nu är det fritt fall. Konstigt att media inte pratar om fonden. Det är väldigt många soffliggare som har förlorat en massa pengar.
Japp, fritt fall på AP7 nu hela -3.5% hittills i år fram till 20 dec. Fy vad hemskt.
AP7 har agerat rätt bra tycker jag man har minskat belåningen från 50 till 15% nyligen och man har ju ingen möjlighet att ha annat än aktier (antar jag utan att ha läst på iofs).
Frågan man dock kanske borde ställa sig är om inte hävstången under uppgången kompenserar för det faktum att det går snabbt utför. Detsamma gäller permabjörnar skade-glädje när folk med aktier går utför: har de med aktier inte fått en uppgång innan som är större än de fall de stundom upplever?
Förstår inte hur man kan äga pajasaktier som Starbreeze, Fingerprints eller Tobii. Sett till sin volla kan man ju lika gärna hänga på valla eller cosmopol om helgerna och lira hästar/roulette.
Visst är det superspännande att göra 200% ett år men består ens handel enkom av denna typ av aktier och har man inte ständig tur att träffa rätt så kommer man bli slaktad också.
Ingen presterar hundratals procent år ut år in, men såklart får man aldrig höra berättelserna när folk tappar tre fjärdedelar av sitt värde.
Snittar man 10-15% årligen har man en mycket mycket god avkastning och det är betydligt svårare att göra i volatila aktier eftersom 10% ner är ett större värdetapp än 10% upp är i värdeförhöjning.
Jag var på intervju som utvecklare på Tobii men tackade nej till en andra intervju. Som en del av mitt första besök fick jag testa lite olika produkter och jag var inte så speciellt imponerad, det var riktigt svårt att styra en dator med eye tracking tex. Säger inte att deras teknik är kass men det känns som att de fortfarande försöker hitta en ett vettigt användningsområde inom breda konsumentapplikationer. Det är verkligen inget självklart sätt att interagera med teknik.
Du kan får höra min berättelse. Jag har tappat 77% på G5 i år, plus mycket på andra spel- och teknikaktier som t.ex. Starbreeze och Paradox. Dock har jag inte torskat lika mycket som jag ändå lyckades plocka ut i slutet av 2017 och början av 2018, på liknande aktier räknat i antal kronor. Hade nog mest tur. Började kännas skakigt mot slutet av 2017 så jag låg bara kvar med mindre belopp för att ändå ha chansen om det skulle vända.
@Stoffe är inte Tobii ett av företagen som konstant skriker om vilken brist de har på utvecklare och hur de måste få ha oreglerad arbetskraftsinvandring, för att inte gå under?
Undrar om någon FAANG-VD har glesbygdskavaj som Jonas Birgersson? Jag var med i förra IT-bubblan, jobbade på en av de verkliga symbolerna för vansinnet men lyckades ta mig ur i tid och gjorde faktiskt en liten vinst på optionerna även om alla sa jag var galen som sålde.
Numera ligger jag likvid i korta räntor sedan ett par år och inväntar Skynets anfall. Har inte köpt bandana, rambokniv och pilbåge än men det kommer. Har dock bra kängor och bra ryggsäck samt sovsäck och tält så helt hjälplös är jag inte.
Att Microsoft går relativt bra kan ju bero på att de faktiskt levererar rätt mainstream produkter som levererar ökad produktivitet i vardagslivet.
Skönt med nedgång. Inte varit kul att handla på sistone. Fortsätter med månadssparandet och återinvestering av utdelning varje månad, förhoppningsvis blir det billigare. Äger Google, Facebook och Netflix av FAANG som enskilda aktier, resten kör jag via EQQQ. I övrigt är det endast utdelande aktier som gäller och i princip endast utomlands. Ligger faktist plus för året både på Avanza och Nordnet, 0,03 totalt. Känner dock att det nog kommer landa på minus innan årets slut, om än inte så mycket.
Snapchat och GoPro har ju varot på deken länge, det är väl inga bra exempel?
I tio års tid har jag investerat i en målskyttegarederob, optik och ammo. Har blivit duktig på att skjuta och funnit en rolig idrott. Verkar vara en bra investering.
Undrar hur långt in på det nya året det kommer att dröja innan It&Telekom eller Svenskt Näringsliv presenterar en ny propagandaartikel om vilken enorm brist det är på it-kompetens.
Dryga 20% nedgång på knappa 3 månader är en rejäl nedgång mtp att vissa bear markets inte faller mer än 30%. Även om the bubble of everything spricker så kommer det inte ske utan kraftiga rekyler uppåt. Oljan har fallit dryga 40% på samma tid.
Nu är detta dock från toppen. Normalt är det lite sidledes och svag nedgång först. Gått lite väl fort, ja. Bör ske tjurfällor på detta.
Fast det saknas fortfarande duktigt folk, vi kan verkligen inte rekrytera duktiga utvecklare, men till skillnad från 00 så sitter folk på it-jobb i verkliga företag som ABB och Saab
@Linjedragonen Nej det saknas ingen kompetens överhuvudtaget. Hade det saknats folk så hade man inte haft råd att bete sig på det sätt som svenska företag gör idag mot arbetssökande.
Sitter och försöker rekrytera så kan säga att det saknas kompetenta att rekrytera, åtminstone i Lund/Malmö. Nöjer man sig med mongo som knappt kan starta utvecklingsmiljön finns det kanske folk, men då kan du lika gärna outsourca och få samma skit
Mellandagsrea på börsen. Snart kanske 70% rabatt. Även bitcoin faller. Det är guld som gäller framöver. Får se hur det går för Leif GW Persson. Nästan alla aktier han rör vid blir till guld.
Tänker tillbaka på 90-talet när jag (för sista gången) köpte "värdepapper" i företag. Allt var inom IT och datorer. Sålde allt för ett lägenhetsköp i januari 2000. Kommer aldrig glömma vad som hände senare.
Fortsätter det ner ca 20% så kommer jag börja köpa lite igen. Främst Alphabet/Google. Möjligen MS, Amazon, Netflix. Kan ju dyka upp annat som blir mer attraktivt dock så inget är satt i sten direkt.