SEB:s boprisindikator fortsatte att backa rapporterar storbanken. Allra värst är situationen i Stockholm, där hushållen är riktigt negativa. Och som bekant är det mestadels psykologin hos allmänheten som styr bostadsprisernas riktning, dvs nedåt.
![]() |
SEB:s boprisindikator som mörk linje, ljus linje visar Valueguards Sverige-index för bostadspriserna. |
Indexet för hushållens förväntningar på bostadspriserna fortsatte alltså att falla för tredje månaden på raken. Fortfarande tror 41% av hushållen på stigande priser mot 31% på fallande, men variationen över landet är stor.
Stockholmsområdet visar upp ett index på -8, medan övriga landet fortfarande har ett positivt index på +12 mot +10 när man även räknar in Stockholm. Mest positiva är man i Svealand , utom Stockholm, med +23 och mest negativa, utom Stockholm, är man i Västra Götaland med +10 i index. Skåne ligger på +17 och den rikshalva som enligt SEB kallas Norrland ligger på +14. Östra Götaland landar på +20. Fördelningen positiva och negativa per region redovisas inte.
Hushållens tro på högre ränta finns kvar, men backar något mot föregående månad. Man förväntar sig fortfarande räntehöjningar, men inte lika mycket. Signalerna om den vikande konjunkturen verkar alltså nått hushållen.
Boprisindikatorn är intressant på grund av den höga korrelationen med faktisk utveckling på bostadsmarknaden. Backar hushållens tro på stigande priser backar också priserna när Valueguard redovisar sitt index senare i veckan. Räkna alltså med fallande bostadspriser i november, vilket redan Danske Bank och Mäklarstatistik hävdat. Valueguard kvalitetsjusterar dock sina priser och kan redovisa annorlunda.
SEB:s boprisindikator hittas här.
Att priserna faller mot slutet av året är dock säsongsmässigt normalt, och slutsatser om fortsatt ras i bostadsmarknaden kan vi egentligen bara dra till våren. Än så länge följer utvecklingen i Stockholm ganska exakt utvecklingen inför 90-talskrisen och vi upplever i så fall nu lugnet före den verkliga stormen.
12 kommentarer
Och mitt i raset värderas kollegors nyligen köpta lägenheter upp och en del gör vinster på uppemot 1 miljon på något år bara. 🙂
Själva rapporten är ganska kul att kika på också, raset vid finanskrisen ser nästan identiskt ut med hur den utvecklat sig nu. Men istället för att hela världen har gått under (ja överdrift) i en finanskris är det istället ett ganska milt amorteringskrav som orsakat raset.
Det är det där sista som talar emot ett goldielocksscenarion. Trots att det är väl det dom hade varit mest trevligt (?).
Det där sista bygger dock på Cornus egna undersökning som visserligen var intressant men långt ifrån något någon brode dra några som helst slutsatser utifrån. Särskilt då den går stick i stäv med mer officiella och aggregerade data när det kommer till bostadspriser.
Rent anekdotiskt håller det befintliga beståndet priserna bra, iaf söder om söder, men nyproducerat översvämmar marknaden, i vissa områden går det 10 nybyggda bostäder på en befintlig, och folk börjar dra öronen åt sig.
Det är inte ett normalt utbud vi ser, och trots det stora behovet av bostäder så är känslan att vi har förbyggt oss.
Jag tror mest på ett japanskt scenario, med tanke på det stora bostadsbehovet, när priserna sjunkit tillräckligt kommer de som då får råd att köpa, med en stagnerande fastighetsbransch som följd, men ingen krasch.
Priserna idag är så pass höga så att det ibland inte räcker med en kontantinsats på 15%.
Ska man t.ex köpa sig en nyutannonserad 2a på Lindholmen i Göteborg (kostar runt 4 miljoner) behöver man snarare ha ca. 40% i kontantinsats för ett lånelöfte som ett singelhushåll. Står priserna still och man fortsätter spara har man det till slut men frågan är om det är värt att lägga nästan 2 miljoner SEK för att få möjligheten till att bo i en nybyggd 2a med vita väggar på fel sida av Göteborg?
Men med tanke på SEK´s utveckling kanske det är mer än valuta för pengarna i framtiden.
Olyckskorparna överdriver nog som vanligt. Det blir snålt på medellång sikt men ingen kollaps och på lång sikt löser det sig på ett eller annat sätt. Kan vi får nysvenskarna i jobb finns ju t.e.x efterfrågan där.
Inte min ensak, men är det inte väldigt mycket inlägg om bostäder. Själv är jag mycket intresserad av försvarsfrågor.
Äsch, nu ska vi inte vara sånna Otto.
Fortsätt du med bostadsinläggen Larssa! Det är den enda anledningen till att jag är här i alla fall.
En kompis skulle köpa en nyproducerad lägenhet i Märsta för 1,7 mkr. Banken krävde en kontantinsats på 650 000 kr. Då belåningen i föreningen var hög och den ekonomiska planen var "optimistisk"……
Jag som snart ska köpa större lägenhet är förstås positiv till en negativ prisutveckling!
Varför inte slå till direkt på en liten ö-grupp i inloppet till Gbg hamn?
Komplett med brygga och bergrum..
https://www.lansfast.se/hitta/bostad/vastra-gotaland/goteborg/goteborg/stora-mavholmen/cmtomt4hjdl1rsjuu80jnt/#bilder