Elpriserna skiljer sig stort mellan olika europeiska länder. I exempelvis Sverige betalade man under första halvåret 2018 0.1519 EUR per kWh vid en förbrukning på mellan 5 000 och 15 000, alltså som för en modern villa, medan priset var 0.2795 i Tyskland och 0.0973 i Bulgarien. Allt inklusive skatter och avgifter. Sveriges hushållspriser ligger ungefär i mitten och är något lägre än EU-snittet.
Elpriser för hushåll per kWh med och utan skatter plus avgifter. Förbrukning 5 000 – 15 000 kWh om året, första halvåret 2018 och angivet i euro. Data: Eurostat. |
En modern villa bör förbruka någonstans mellan 5 000 och 15 000 kWh i elenergi, inklusive hushållsel. Lägenheter, som inte värmer med egen direktverkande el, bör förbruka under 5000 kWh, och för lägenhetsinnehavare bör inte elkostanden vara särskilt betungande.
Vi tittar därmed på intervallet 5 000 – 15 000 kWh i förbrukning och jämför elpriserna i olika EU-länder.
Som man ser ovan på de mörka staplarna skiljde sig priserna rätt mycket mellan olika länder, men det som avgör är som vanligt politiska beslut i form av skatter och avgifter.
Tyskland hade annars bara 30% högre elpriser före skatter och avgifter än vad Sverige har. Den stora prisskillnaden mot rekordlandet Tyskland beror på avsevärt högre skatter och avgifter.
Det går alltså inte att hävda att Tysklands höga elpriser beror på att de satsat på solenergi och vindkraft, utan priserna för hushållen beror på skatterna.
Tyskland är dock inte värst. Allra högst skatt hittar man i Danmark, vilket dock bara räcker för att skicka in landet på en tredjeplats.
Kort sagt finns det här stora inspirationskällor för svenska politiker, som minst kan dubbla, gärna fyrfaldiga den svenska skatten på hushållens el, så vi får vara bäst i klassen i EU även i detta avseende.
Tillägg: En stor del av skatten på tysk el är riktade stöd till förnyelsebar energi.
15 kommentarer
Vet inte om det är sant i hela Tyskland och Frankrike, men alla våra bekanta där har (rysk?) gas till uppvärmning och varmvatten. Den faktiska elförbrukningen är ganska låg och i klass med en svensk hushållsels-förbrukning för ganska stora villor. De är m.a.o inte lika känsliga för höga elpriser som de flesta svenska villor är.
Ja, många hus i Tyskland har gas för uppvärmningen. Ungefär som vi har fjärrvärme på en del håll i Sverige.
För övrigt har E.On lurat på en massa hus Skåne-Halland "naturgas" när man drog ledning upp till Göteborg för att försörja fossilgas-Göteborgs kraftverk.
Värma sitt hus med putingas måste var det mest anti-preppiga man kan göra.
Preppigt, eller ej med gas, kan man diskutera. Men billigt är det. Jag har en gasolkamin, som jag stödeldar ganska flitigt med. Jag förbrukar ca: en P11/månad. Kostnaden för att fylla den, är 220:- Om gasen kommer från Putinland, eller ej, har jag ingen aning om.
Även öresundsverket eldar väl gas till turbinerna? Härlig ersättning av barsebäck 1 och 2.
Energiskatt vore väl utmärkt beskattningsbas för EU. God utjämnande effekt och den kan läggas på alla såväl konsument som industri.
Ja, rimligen baseras den på medeltemperaturen för olika regioner så att varma regioner betalar pengar till kalla dito som utjämning. Då städer lokalt är varmare än glesbygd (lokala uppvärmingseffekter) och en lägenhet kan ses som varmare än en villa så bör det finnas utjämningsystem även där. Så lägenhetsägare i centrala lägen betalar till villaägare i glesbygd.
Så fort man ligger in stora subventioner inom olika delar av produktions- och konsumtionssystemet så blir prisbilden ojämförbar skulle jag vilja påstå. T.ex så vet vi inte med säkerhet hur den tyska statsbudgeten(budgetsaldot) jmf med andra länder ser ut när det gäller energi-utfallet. Lägg till värdet av investeringarna och dess avkastning inkl. värdeminskning och underhållsbehov. Var hittar vi det verkliga nettot? Att tysken betalar ett högt pris för omställningen är uppenbar men är det tillräckligt högt det vi ser?
Här kommer en partsinlaga(om än några år gammal):
https://arkiv.sverigesingenjorer.se/Aktuellt-och-press/Nyhetsarkiv/Debattartiklar/Tyskland-ar-ingen-bra-forebild-i-energipolitiken/
Hittade lite statistik:
6000000m3 diesel (9,77 kwh/l ger 58 TWh och 3000000m3 bensin (9,1 kwh/l ger 27 TWh) såldes i riket i fjol.
40% verkningsgrad på dieselmotorn och 30% för bensinarn ger ett energibehov om 31 TWh att lösa om man nu skulle ersätta det hela med eldrift och 100% verkningsgrad. Ringhals 4 reaktorer ger väl 25 TWh ett bra år.
(Jag har säkert räknat fel)
Kapaciteten i nätet får man inte glömma.
Om alla bilar skulle vara elbilar skulle det behövas drygt 10 TWh el enligt Kungliga Vetenskaps Akademin.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Är det någon som vet vad 1 kWh naturgas kostar i Tyskland exklusive och inklusive skatt för en vanlig konsument?
6,08 cent, enligt denna sida https://www.statista.com/statistics/418009/natural-gas-prices-for-households-in-germany/
Runt 6 cent med skatt.
https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Natural_gas_price_statistics#Natural_gas_prices_for_household_consumers
En värmepumps-kWh förbrukar ca 0,3-0,4 kWh el, så värmepumpen är ökenomisk upp till ca 1,8-2 kr/kWh i elpris.
Viss säsongs och teknikskillnad men roughly.
Alltså MÅSTE fjärrvärme eller fossilgasvärme eller liknande ligga runt 60-80 öre/kWh som ren värmekälla.
De kommer såklart gå hand i hand sett över sikt. Stiger elpriset 25% kommer gaspriset stiga 25% på något magiskt sätt.