Teknikföretagens chefekonom sågar Konjunkturinstitutets (KI) barometerindikator (“konjunkturbarometern”). Han menar att den inte har någon precision alls för den reala ekonomin, och inte haft det på länge.
Konjunkturbarometern. |
Teknikföretagens chefsekonom Mats Kinnwall sågar hos Nyhetsbyrån Direkt alltså konjunkturbarometern, som han menar inte längre är relevant utan grovt missvisande.
Normalläget i barometern ska vara 3% i BNP-tillväxt, men nu ligger den fortfarande på positivt, men tillväxten är 1.6%. Hela den senaste så kallade högkonjunkturen beskrivs som medioker.
Att konjunkturbarometern inte längre stämmer kan förklara den osedvanligt både långa och spretiga konjunkturuppgången i indikatorn som vi upplevt de senaste åren enligt ovanstående graf.
Kinnwall ger inte någon förklaring till varför konjunkturbarometern avviker så mycket från den faktiska ekonomin numera, utan konstaterar bara att tidigare koppling till BNP-tillväxten under denna konjunkturuppgång dragit på sig ett stort gap.
Frågan blir då också om den sk konjunkturmodellen för börsinvesteringar fortfarande har kvar sin timing? Jag har skrivit att det finns en positiv survivorship bias i enkätundersökningarna. Frågan blir då om vi någonsin når misär-läge, när svaren från företag och hushåll inte motsvarar det faktiska läget i ekonomin?
32 kommentarer
Som man frågar får man svar brukar man säga. Bortsett från detta faktum kan vi empiriskt studera hur olika s.k konfidens-undersökningar som t.ex PMI i USA under mycket lång tid tydligt avviker från reala data. Man kan alltså fråga sig om vad detta faktum beror på. Förutom vilka som tillfrågas(panelen) och deras inbördes vikt i indexen så får det nog anses stå klart att känslor och inte fakta är det som kommer till uttryck. En bias finns eftersom optimism människor emellan har större värdetyngd än pessimism. Jag är säker på att det i någon mån alltid kommer att avspegla sig i dessa index.
Äntligen börjar den ekonomiska forskningen släppa fram kunskapen att människor i botten drivs av sina känslor, inte av sin rationalitet. Den kommer först efter personens grundkänsla. En person som drivs av penningbegär t.ex kommer naturligtvis alltid rationalisera kring annat än sin egen svaghet(girighet t.ex). En annan drivs av sin nyfikenhet. Den ena kommer att bli rik och jobba inom t.ex bank, den andre kommer att göra mänskligheten helt andra tjänster. En förenklad bild men i grunden sann.
JAg gillar att titta på USA. Deras ekonomi går "som 4 Teslor" om du frågar deras ledare men ser man tex på gemene man, vad de säger om deras vardag så är nog en krasch nära förestående.
Jag har haft den stora förmånen att kunna arbeta i Amerrrikatt flera gånger. Första gången var innan 2008 och då var allt perfekt. Sjukt mycket affärer i en världsmetropol som San Francisco eller Los Angeles. Men nu ett decennium senare så står vissa butiker tomma utan att fastighetsägarna kan hyra ut dem. Det som märks mest tycker jag är restaurangbranschen. I tex Kalifornien har det alltid varit billigt och smidigt att gå ut och äta. Vanliga familjer gjorde det ofta. Nu är det knappt någon där längre.
På en av de mest populära haken i San Mateo är uteserveringen är halverad på bara några få år!
Likaså på östkusten. Nu hatar jag NYC så jag är aldrig där, men ser man tex Pennsylvania, Ohio eller Indiana så är oron bland "vanligt fölk" stort. Man sparar sina pengar för man vet inte vad som händer men "någonting händer just nu" säger arbetarklassen.
Nu kanske jag bara har haft otur att prata och besöka pessimistiska platser men en djup oro har spridit sig i Amerrrikatt som inte (ännu) kommit hit. Snart så…
mr.KnowitAll: Kan man dra några slutsatser på vad pessimismen beror på? Arbetslösheten är väl låg i USA, borde inte det tyda på att det i själva verket går rätt bra? Kan det vara brist på reallöneökningar i arbetarklassen? Antar att det är många olika faktorer som gör att människor känner sig pessimistiska, ekonomisk pessimism behöver nödvändigtvis inte bero på ekonomin i sig.
Hej! Jag vet inte exakt vad det beror på men enligt de jag har pratat med så får de mindre och mindre pengar att röra sig med. De flesta är överens om att arbetslöshetssiffrorna inte stämmer riktigt. Tänk som i Sverige: Om man är nyanländ och får praktikplats: är man i arbete då? Typ sådana åtgärder har de för de allra fattigaste. Tex så är arbetslöshetssiffrorna för svarta lägsta sedan 60talet (inte mina uppgifter utan vad jag hört) men vad man har gjort är att ge dem åtgärder som staten betalar. De är inte i arbete men de räknas inte som arbetslösa.
Min kompis är svart och han avskyr att de gör så. Han säger att man gör de mest utsatta en otjänst på detta vis. Men siffrorna visar rätt…. då måste allt vara bra? 🙂
Vad tror du det beror på? Den nya bostadsbubblan ihop med 2% räntehöjning på knappt 2 år känns nog. Skrivs om begynnande prisfall och eventuell bostadskrash i USA, något du märker när du åker runt?
Idag kom annars ett regionalt tillverknings-PMI omfattande USA´s fattigaste stad(sett till antalet fattiga/brottslingar). Index var dryga 66 som är extremt optimistiskt. Man kan undra hur representativt det är för hela USA?
Kollar vi USA´s senaste BNP Q3 2018 så uppgick det till hela 3,5%. Värt att notera att konsumtionen som svarar för ungefär 70% av BNP växte med 2,45%-enh, dvs ungefär som under Q2. Eftersom exportnettot är negativt så kan man fråga sig vad som dragit upp BNP? Ja inte är det staten utan det är Privata Brutto Investeringar som står för 2,52%-enh. Tidigare har fastigheter stått för en stor andel i denna post men inte numera. Gissa vad? Lagerökningar står för hela 2,3%-enh. Lagerökning av denna storlek brukar förebåda ett abrupt konjunkturfall……eller handlar det här om något helt annat? Ja, räntorna lär vissa vägen!
Var lite impulsiv när jag kategoriserade Chicago…menade Detroit. Dock ligger Chicago högt på antalet brott per inv.
Apropå Chicago PMI häromdagen; se följande diagram och begrunda vad som brukar hända kring dessa extrema nivåer! Ja börsen reagerar ofta negativt här! Annorlunda denna gång?
https://www.advisorperspectives.com/dshort/updates/2018/11/30/chicago-pmi-reaches-11-month-high
Misär-läge tror jag kommer infinna sig när det börjar drabba Stockholms reportrarnas direkta närhet och de börjar gräva lite. De kommer få feedback att det de skriver är korrekt; då fler kan identifiera sig med det. Och klick ger pengar och *vips* kommer allt vara jämmer och elände i media och därmed folks bild av verkligheten.
Även om jag själv märker allt fler runt mig som börjar prata om kommande kärvare tider.
När sojalatten blir 3 riksdaler dyrare får nog domedagsrubriker!
I Stockholms innerstad söder har bostadspriserna gått -10%, från 87.000/kvm slutet aug till 79.000/kvm idag. Östermalm har tappat 106.000/kvm i okt till 96.000 nu slutet av nov. Kungsholmen -0,4% och Vasastan uppåt +5% sista månaden (kan det vara klippare som måste köpa sina bostäder i OPhus?).
Antal avslut Vasastan -55%, och kungsholmen -20/30%. Östermalm och Söder säljer som vanligt.
Hej,
Saknar dina gamla grafer med OMX och "köp" "sälj" inlagda.
Om du möjligtvis syftar på mig så har jag nog aldrig lagt in några köp- och säljrekommendationer för OMX. Däremot för Apple(144usd). Men som i det mesta handlar dessa ting om färskvaror. Det som gäller idag behöver inte gälla imorgon.
Sök efter valfri youtubeklipp på nyvunnen miljonär inom aktier eller fx om teknisk analys så kan du få många grafer kring köp och sälj. Kör ba kör är mitt råd.
Ni som envist predikar lågkonjunktur, bostadsbubbla ned 50%, börskrasch, armageddon, när anser ni det vara sista datum för detta?
ATH för bopriser var ju augusti 2017 och det är fallande.
Börsen började väl gå ned i oktober detta år och ligger på minus?
Skatterna skall upp, är väl ett helt gäng kommuner som flaggat för ansträngda finanser och staten fick ju dra ned på försvarets budget.
Och det fortsätter väl ned?
Sista datum för ragnarök o grejer? Man kan inte veta hur saker ska ske eller när, vi kan säga att världen är full av utmaningar och Sverige är fullt av naiva hoppfulla.
Sista datum? Allt är cykliska förlopp. Finns inget slut! 30 års uppgång med manipulering utan like sista 5 kommer kännas snart. -0.5% ränta, som måste upp till 3-4, ja, alla vet väl vad som kommer hända.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ett positive sentiment är viktigare än en ovinklad verklighetsbeskrivning, samma var det med Sveriges BNP som var i topp men sen visades vara i botten per capita.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Vad hände med skinheadsens tåg i kungsan, har dom slutat med det?
Ja, konjunkturen vek förmodligen direkt efter att Kalle tog en knapp i tinningen. Något att se tillbaka till och lära av. Stick inte upp huvudet i onödan, eller nåt.
Varför skulle det vara intressant att blogga om det? Vinterkriget började förresten denna dagen för 79 år sedan och det är även Churchills födelsedag.
Ber om ursäkt på att jag råkade släppa igenom ett inlägg av denne person. Ska inte hända igen. Rent slarv.
Svensk BNP -0.2% för tredje kvartalet.
Lågkonjunkturen är här!
Den fina arbetslöshetsstatistiken som USA (och trumpeten) stoltserar med beror till icke ringa del av att många utan jobb i USA inte längre ens försöker hitta ett jobb, se vidare definitionen av ”arbetslöshet”.
Inte en länk: https://www.forbes.com/sites/eriksherman/2018/05/05/sure-unemployment-went-down-because-the-number-of-people-working-did/#19705d2f408b
En siffra som inte är riktigt lika lätt att manipulera som ”arbetslöshet” är ”sysselsättningsgrad”. Enligt Wikipedia ligger USA på delad 18de plats i den ligan, efter t ex Ryssland. Sverige ligger på plats 3, slagna bara av Island och Schweiz (data från 2016).
"sysselsättningsgrad" är väl också ett begrepp som kan missbrukas? Jobba 1 timme/vecka, räknas det in? Och alla konstiga bidragsjobb ingår väl också där? Enda riktiga är väl att räkna hur många som har fasta jobb. Och det verkar ligga runt 3.2 miljoner, sista 10 åren.
Mitt intryck är att politikerna missbrukar begreppet ”sysselsättningsgrad” i betydligt mindre utsträckning än begreppet ”arbetslöshet”. Vi kan konstatera att det är en statistik som citeras sällan i så kallad "main stream media". Kanske kan de bara att tänka en tanke i taget, eller så tänker de att väljarna (eller en tillräckligt stor andel av dessa) bara kan tänka en tanke i taget och/eller så har man av tradition (intellektuell slapphet) siktat in sig på konceptet ”arbetslöshet” och fokuserat på att manipulera sönder detta. Det är korrekt att det räcker med att lönearbeta 1 timme i veckan för att räknas som sysselsatt, vilket onekligen väcker frågan vad personen ifråga oavlönat ägnar sig åt de resterande 167 timmarna. Men nationalekonomerna måste enas om något mått och då har man enats om detta. Så snart begreppet gisslantas av en manipulatör kommer det att förlora sin mening.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jag sågar Teknikföretagen. Stå och skrika om sin kompetensbrist dagligen och så gör man ingenting åt hur medlemmsföretagen behandlar potentiella anställa. Det verkar vara standard att höra av sig 2-3 månader efter en intervju och göra klart att trots att annonsen efterfrågade en junior så tar man nog hellre en senior.