Detta inlägg är publicerat i samarbete med MittBolån.
På onsdag kommer Riksbankens nästa räntebesked och en del spekulerar kring att man faktiskt kommer höja räntan denna gång. Men vad tror du? Svara nedan.
![]() |
Svenska marknadsräntor till och med i fredags. |
Jag kan inte säga att det går att läsa in några särskilda förväntningar i marknadsräntornas rörelser kortsiktigt. Skulle väl vara enmånaders statsskuldväxlar, men detta har killgissningsvis med lösendatum att göra.
Marknadsräntorna steg annars ett tag under månaden, men har nu i stort sett fallit tillbaka. Långa räntor är dock upp något på en månad. Trettionio punkter (hundradels procent) för 2-åriga, en punkt för 5-åriga statsobligationsräntor, sjutton punkter för 7-åringen och en punkt för 10-åringen. 2-åriga bolåneobligationer har stigit med fyra punkter och 5-åriga med hela 105 punkter.
En del menar att Riksbanken nu ska höja sin styrränta reporäntan på onsdag, men vi får väl se. Ange vad du tror nedan.
Det kan vara läge att förhandla om sitt bolån, rent av till låst ränta innan räntorna sätter fart.
Kontakta gärna min annonsör MittBolån. Det är helt kostnadsfritt och utan förpliktelser att ansöka och bli kontaktad för ett erbjudande om bättre ränta. Just nu anger man att deras kunder den senaste månaden fått en snittränta på 1.31%. Detta ska vara sexton punkter bättre än hos storbankerna. Ansökningsprocessen har också gjorts snabbare via BankId och Tink.
Detta inlägg är publicerat i samarbete med Mittbolån.
30 kommentarer
Höjer/oförändrad/sänker; 52/46/2%.
Det är lite jobbigt för RB att alla med ett huvud vid det här laget skriker om höjning, om de inte är biased/politiska; en av få väldigt tydliga no-no för RB är att falla för politiskt lobbande.
Jag tror att Riksbanken ser att en del av den nuvarande inflationen kommer av kronförsvagningen och därmed troligtvis är ett övergående fenomen som inte behöver stävjas med räntehöjningar i det här läget.
Räntehöjning blir aktuellt först när/om inflationen stannar på nuvarande nivåer under en längre period eller om man ser att löner börjar påverkas på bred front utan motsvarande produktivitetsökningar.
Men RBs mål är inte och har aldrig varit inflation, det är stabilitet. Inflation har använts som en ledstång för att ha en förankrad väg till målet, inte minst utåt sätt. Men det har inget med målet att göra. Vidare har att sänka räntan i grunden inget att göra med inflation, det är bara en intuitiv (och med viss historia empirisk) korrelation.
Vad som hänt nu är att typ hela ekonomin knakar av just låg ränta, samtidigt som låga räntor visat sig fungera minst sagt dåligt för att höja inflation. Dvs på två fronter försvinner relevansen av den här ledstången.
Linus, Hur definieras den stabiliteten som riksbanken eftersträvar?
Då måste Riksbanken rycka in och låta Löfvén ta makten. De otroliga budgetunderskotten som borgarna skapade under 2006-2014 är allt annat än stabilt.
@Kent, fast penningsvärde. Det är inte på något vis en solklar uppgift, men det är lätt att konstatera att den inte uppfylls när SEK pga RB åker jojo tillsammans med u-landsvalutor.
@Linus Joensson: Man kan hitta på egna idéer om vad som är Riksbankens mål, men det tillför inte så mycket i diskussionen. Är väl snarare ett tecken på att man inte förstått.
@Iblandekonomi, jag såg att du i en annan kommentar refererade till någon annan grupp som "hobbyekonomer", vilket rimligen betyder att vill särkilja och tydliggöra att du ser dig själv som markant mindre kompetent än någon som pysslar med ekonomi som hobby.
Alternativt (verkligen enda alternativet) att du är totalt förvirrad. Oavsett blir kontentan att det blir högst oklart varför dina inlägg ens finns här, och jag vill tydliggöra att det inte finns en chans (jag lovar) att någon annan ser din roll i detta på något annat sätt. Spara det digitala papperet så att säga.
@Linus Joensson: Ad hominem. Om det där var ett försök att visa att du trots allt förstått så misslyckades det.
Förklara annars gärna vad du anser att det beror på att inflationen stiger nu, om räntorna inte har med det hela att göra.
Buhu, Linus är dum. Vi debatterar inte, jag gav dig information. Jag kan som sagt lova dig att detta är något som inte bara jag observerat.
Förövrigt vill du att jag ska förklara något jag inte någonstans har påstått att jag ämnar förklara. Fallacy eller ironi eller båda, välj själv.
@Linus Joensson: Du får själv ta ansvar för det du skriver. Vad jag tycker spelar förstås ingen roll. Jag kan bara försöka hjälpa dig när du skriver saker som inte stämmer.
Känns inte som valet är klart och inbillar mig att det kan påverka Ingves. Därav oförändtat.
En höjning skulle ju vara en fantastisk kovändning efter rapporten nyligen (höjning tidigast i December eller början nästa år, om alls).
Exakt. Konsensus är väl dec 2018 el feb 2019.
Med tanke på att Stefan Ingves brukar gissa fel på vad han själv och riksbanken kommer att göra, så tror jag faktiskt att de höjer räntan på onsdag!
Tror inte Ingves hinner höja räntan innan det är dags att sänka den igen. När Löfven II drar igång krävs det en expansiv penningpolitik. Expansiv relativt dagens penningpolitik, dvs.
Att en redan expansiv penningpolitik skulle behöva bli ännu mer expansiv för att fortfarande vara expansiv är ett vanligt missförstånd bland hobbyekonomer.
Men skojar ni? Det är en ickefråga. RB har som strategi att köra kronan i botten och på så sätt tvinga fram euron. Det kommer ingen höjning.
Blir det inte en chockvåg åt olika håll om en billig flytande krona plötsligt byts mot en fast Euro?
De bryr sig inte om det. De bygger ett imperium. Inga kostnader är för stora.
Ingves : vi har sett en allt mer starkare inflation, men vi vill ändå som vi sa tidigare möte avvakta och se om det håller i sig till dec.
Då priser på spannmål mm kommer gå upp pga värmen mm och el priser mm så kommer inflationen ligga kvar och därmed inflationen om den inte stiger, så dec
men vore helt fantastiskt om det blev nu
Om vi tittar bortom onsdagen så tror jag scenariot att vi ska få både höjda räntor och en fallande konjunktur samtidigt förefaller väldigt osannolikt. Jag tror knappast riksbanken är dom som vill stå bakom att ha skapat den perfekta stormen så det skulle nog kräva en lång tid av förlorat förtroende för Sverige och en krona som faller ordentligt mot övriga valutor.
Faller konjunkturen kommer vi knappast få stigande inflation och riksbanken kommer väl trycka så mycket pengar som behövs för att stödköpa obligationer.
Italiens glädjebudget lär knappast göra saken bättre.
Ingen höjning, om möjligt en minimal symbolisk "hej vi vet vad vi pysslar med" justering. In i kaklet är fortfarande det som gäller då det fortfarande är för mycket satt på spel.
Jag tror det när jag ser det. Ingen höjning alltså, eftersom det går så bra nu.
Färre lediga jobb i Uppsala. Kanske är vi påväg mot en lågkonjunktur. Hurcska Ingves stimulera ekonomin nu när räntan är på minus?
Han lär inte höja förrän årskiftet(om ens det), om inte pengaströmmarna ur sverige kräver det. Sen kan man fundera på varför man haft -0.5% under så lång tid. Vill man ha en krash? Att tricksa med KPI, ha rörliga mål samt ej inbegripa energipriser i inflationen känns mãrkligt.
Kanske är det så enkelt att dom drivs av egenintresse? Dom sitter själva i dyra bostadsrätter så dom vill ha lägre ränta för att få lägre kostnader och ökat värde på sina bostadsrätter.
Når Ingves upp till 0-an innan han behöver sänka igen får man ändå ge honom creds för handlingskraften. 🙂
Så länge Ingves har sin post blir det inga räntehöjningar.