Om du är under 20 år gammal får du inte läsa detta fredagsmys, utan måste klicka på denna länk.
Dags för lite fredagsmys igen. Mitt pseudokändisvin Preparatus Supervivet är nu slutsålt på Systembolaget. Ny årgång är på gång, även om det nog dröjer någon månad innan den finns på bolaget.
![]() |
Preparatus Supervivet tillsammans med en ostbricka på olika svenska ostar, samt även syltade granskott från egen skog1.. |
Mitt pseudokändisvin Preparatus Supervivet är nu alltså slutsålt på Systembolaget för årgången 2016. Att det bara är ett pseudokändisvin bevisas av att det inte var med i Aftonbladets kändisvintest nyligen, trots att det både i pris och kvalitet överträffar samtliga testade viner. Det erhöll 90/100 av Jeb Dunnuck på robertparker.com, under sitt riktiga namn. Jag kompromissade inte om kvaliteten på vinet, vilket normalt sker med kändisviner för att hålla nere priset på massmarknadsnivå under 100:- SEK, utan försöker erbjuda en produkt jag kan stå för. Inte som en viss folkkär författarstofil som egentligen bara dricker just Côtes du Rhône, men inte kunde få tag på ett tillräckligt billigt vin därifrån utan istället fick ta ett portugisiskt vederbörande knappast rör vid själv. Borde kanske stuckit till vederbörande en flaska på bokmässan, men glömde ta med, plus att det var förbjudet att ta in alkohol på bokmässan i år (sant).
Dock gott att få bekräftat av Aftonbladet att jag förblir en pesudokändis trots officiellt topplistad och prisbelönt författare. Kändis är man nämligen först när man hamnar i Aftonbladet för något annat än sin professionella gärning (t ex en författare som ger ut ett vin, eller en idrottsman som lagar mat). Det är sen gammalt.
Nya årgången 2017 har testats och bör vara tillgänglig senare under året, och kommer också vinna på några års lagring även om den förstås kan drickas omgående. Det beställs lite fler flaskor den här gången, så de inte tar slut på knappt två månader från lanseringen.
Den nya årgången fick med sitt riktiga namn nyss 89 – 91 poäng av 100 av Jeb Dunnuck på Parker-skalan, med det skriftliga omdömet “just about everything you could want from a Côtes du Rhône”.
Vinet finns på även på Karlbergs officersmäss om du har tillgång till den, om det inte tagit slut även där. Själv har jag köpt några lådor och lagt i källaren för framtiden.
Återkommer förstås när nya årgången finns till salu.
Så länge önskar jag er ett riktigt trevligt fredagsmys, och i synnerhet er som haft den goda smaken att införskaffa några flaskor och lagt dem på lagring några år. Vinet blir bättre de närmaste åren, men allmänt vad gäller lagring är att öppna en flaska om året för att dels följa utvecklingen och dels kunna notera när man är nöjd eller tycker att kvaliteten börjar återgå mot tidigare nivåer.
1. Granskott omfattas ej av allemansrätten, då det är att bryta levande grenar, så man får endast skörda detta från granar man äger eller betalar skogsägaren för att nyttja.
36 kommentarer
Nu blev det ju detektivfredag…. haha bara måste ta reda på vilket rödtjut du stämplat om…
skämt åsido, jag håller mig till maltwhisky även denna fredag. 😉
Ha! Det kollade jag upp redan när Lars laserade sitt vin. Ett kompetent vin som gör rättvisa åt alla kötträtter, mustiga grytor mm. Jag kör Rhône-viner eller Champagne till all mat. Ibland även ett väl kylt Château Suduiraut till desserten. Bara franskt med andra ord.
Rhône och champagne. Du har bra smak och prioriteringar, Doktor Syn.
Blev ju nyfiken och bla här fanns ju recept på granskotts grejer, http://tillflykten.se/recept-granskott/
Trodde du avverkat/gallrat ut all gran?
Öppnade en c-de-pape till rådjurgrytan, tyvärr en besvikelse. (Ej korkdefekt)
Inte för att vara nedsättande, men vin är väldigt mycket placeboeffekt. Och därmed har du lagt dig i rätt prissegment, där det lite dyrare måste smaka lite bättre. Och visst smakar olika viner olika bra, men det är sällan det avspeglar priset, annat än som placeboeffekt och social imponansfaktor.
Och förstås, ju mer man pysslar med sitt vin, desto bättre blir det. Självinducerad placeboeffekt. 🙂
Du är rätt kul på fester och sociala tillställningar?
Utan att överdriva kan jag medge att jag har ett lätt socialt handikapp, vilket jag kompenserar med råge på andra sätt. Ja, jag är rätt populär i vissa sammanhang, men försöker så gott jag kan undvika sociala tillställningar då det varken gagnar mig eller andra. Ganska lite ensamt således ur vissa aspekter.
Stödkram.
Vad gäller fester så kan jag lätt fejka det. Ingen kan se skillnaden. Problemet är förstås att jag inte vill ha med dem att göra efteråt. Men har man väl fejkat det bra så är de extremt efterhängsna och svåra att bli av med, så det är bättre att stämma i bäcken när det är möjligt.
@C,
tack för din inlevelseförmåga. Tar stödkramen med mig…
INTJ?
INTJ eller P beroende på dagsform.
Ser mig som generell problemlösare där arbetsgivaren tillhandahåller en plattform för mig att verka på, och det är jag tacksam för. Vore rätt jobbigt att behöva skapa allt det där själv.
Nog rätt många som känner sig rätt missanpassade, stela och anti trivsel på tillställningar och fester. Hur roligt är det med bordsplacering när man inte har lust. Ju mer social ens jobb är desto mer ordnat lugn vill man nog vanligtvis ha i sin sociala krets. Visst kan man ju alltid göra sig till.
+1 Nils Nilsson
Det är rätt stor skillnad på att känna sig missanpassad och att fejka det. Den mentala energin som åtgår för att fejka är helt uttömmande. Man är som en tom själ efteråt.
Som Dalai Lama 🙂
Finns en genetisk variation hos smakreceptorn som gör att många inte kan känna komplexa smaker/dofter hos vin. Detta är bra för de inblandade då de utan att ljuga kan säga att skillnaden mellan systemets billigaste BiB och en Medoc från -08 är väsentligen ickeexisterande och även uppleva det så. Själv försöker jag ligga över parker 94, men det går inte alltid. Kanske blir en flaska Av Preparandus vid tillfälle men enkom för att kalibrera smaklökarna och kanske traktera någon mindre väl sedd gäst…
Ja, befolkningen kan i princip klassas in i supertasters, ordinary, och de som inte kan skillja något från annat. Det intressanta är att något liknande hela 10% är supertasters, och de driver vinindustrin.
ahhh… öppna upp två av mitt eget hemmajorda öl ikväll..
innte alls så svårt eller krånglit o mycke gott
har ju en egen ölkällare i krypgrunden somm ja kommer åt via lucka i köket på mitt älvsbyhus
alla torra ingreddiänser somm malt o hummle kan man beställa på nätet eller köpa själv på platts nere i tysklan eller i tjäckien billit
Strunt i det. Vilken dtridsvagn är det i bakgrunden?
Tycker att det ser ut som en Leopard 2.
Jepp.
Är det 175 kr för 2017 också?
När introduceras Lasses barkbröd?
Eller blir det en kändisbakbok med prepperrecept som Aftonbladet inte kan negligera?
Tänker du att man blir en riktig kändis för att man är bra på något? Typ, årets truckförare gör kändisvin?
Kändis är man för att man är känd, inte för att man gör bra saker som hamnar på topplistor.
Helt riktigt. Kändis är prestationen känd, inget annat.
Anekdotiskt verkar de flesta läst domedagsböckerna, de flesta känner igen bloggen, men färre vet vem författaren är.
Jag släppte läsandet helt mellan 14 till 19 år. Den som plockade upp mig när jag var 19 var Nick Hornby (först a long way down, sedan allt annat). Han var en medelålders kvinna, han var en 30-nånting man, han var en ungdom.. alla med helt olika bakgrund. I detta hittade han i varje karaktär en slags naturlig vardagshumor som bara borde hittats i de introverta detaljerna av den närmast sörjande.
Sen får man en social bild av Nick Hornby och… han är ju rätt slät liksom. Man jag vänder och vrider på detta och kommer fram till att det inte hade spelat någon roll vem han var i verkligheten; Nick Hornbys böcker är bättre om man inte förstår vem som skriver dem.
Som sig bör. Därför jag inte flashar ettt foto på mig och mitt namn på bloggens framsida. Innehållet, inte personen räknas.
Finns de som tror att en skönlitterär bok speglar författaren.
Om du odlat dina egna druvor vore det här imponerande; men hur vet man att det inte är omtappade Castillo de negros bag in box? Kändisvin My ass!
Kram.
pfffft… som S(N)ålänning ligger det inte i min natur att spendera pengar. Speciellt inte på kändisviner! Man kan alltid ta bron över till Glömminge och köpa sig en dunk hos Bengan för 20kr/L. Öborna har alltid haft fin tradition av självförsörjning 🙂
(OBS! Jag skojar bara. Ingen aning om det finns nån Bengt i Glömmninge som säljer. Retar bloggar´n bara 🙂
Jag har fem flaskor i källarens mörka utrymme. Sålde en flaska till kollega som uppskattar dina böcker. Bra erkännande 🙂
Mmm, den där tavlan vill jag ha..!