Ett enkelt förbättringsförslag till nästa val är att man skaffar valsedelsskrivare, och placerar i valbåsen. Via ett enkelt gränssnitt väljer man bland de anmälda politiska partierna, skriver ut valsedeln, kryssar för eventuell kandidat, och stoppar i valkuvertet. Därmed får vi slut på tjafset att det är ett problem att plocka en valsedel från varje parti för att bevara valhemligheten, och sparar en hel del på distributionen av valsedlar, som helt kan skippas. Därtill kan partierna stryka uteslutna kandidater fram till sista dagen och alla anmälda partier omedelbart få nationell distribution av valsedlar.
Valsedlar. |
Valsedlar kan alltså med fördel skrivas ut i en valsedelskrivare.
Gränssnittet visar de partier som är i riksdagen/landstinget/kommunen överst, sedan i storleksordning i tidigare val, sedan i bokstavsordning för övriga eller nyregistrerade partier. Tryck på en bokstav och alla partier med den bokstaven först i namnet visas i denna ordning. Detta data kan matas ut till skrivarna live via trådlös uppkoppling, så partierna kan stryka sina uteslutna kandidater fram till sista stund.
Man sparar in hela valsedeldistributionen, men färdiga valsedlar manuellt utdelade eller postade till folk gäller förstås fortfarande om något parti envisas med att leva kvar på 1900-talet. Därtill hamnar skrivaren i valbåset och tjatet om valhemlighet (som inte är ett problem – plocka alla valsedlar eller en blank och skriv namnet manuellt) kan inte ifrågasättas. Ej heller kan valsedlar stjälas.
Skrivarna säger till valförrättarna i lokalen när det börjar bli slut på papper eller bläck, t ex via ett pip eller SMS. Istället för att fylla på i valsedlerstället fyller förrättarna på valsedlar och bläck i skrivaren.
Skrivarna har inbyggda batterier, för att kunna fortsätta fungera även vid strömavbrott, och det finns backup i form av blanka valsedlar i lokalen om strömavbrott blir långvariga strömavbrott så sabotage mot elförsörjningen inte kan stoppa valet.
Skrivarna loggar inte vad som skrivs ut. Inga sådana loggar får förekomma. Via tidpunkt och vilket parti som skrivits ut finns annars risk att röja valhemligheten. Programvaran i skrivarna är OpenSource och kan granskas av vem som helst för att verifieras som korrekt, plus att eventuella säkerhetsläckor (security by obscurity is no security) därmed i god tid kan upptäckas.
I övrigt behålls det robusta manuella valsystemet. Det är bara utskrifterna och distributionen av valsedlar som görs elektronisk. Och som sagt – det går att skriva på en blank valsedel ifrån lokalen, eller ta med om partier skickar hem eller delar ut valsedlar.
En stor fördel är att alla partier som anmäler sig till Valmyndigheten automatiskt får nationell distribution av valsedlar och inte bara där det lokalt finns politiskt aktiva. Demokratin stärks.
Man kan också tänka sig att det ska gå att skriva ut valsedlar hemma, givet rätt färg på pappret. En enkel hemsida hos Valmyndigheten kan ordna detta, alternativt lämplig programvara som Valmyndigheten står för. Därmed skriver den som har möjlighet ut sina valsedlar hemma. De som inte har möjligiheten till detta kan skriva ut i lokalen, få från partierna, eller använda de blanka sedlarna i lokalen och skriva manuellt på dessa.
108 kommentarer
Vore väl bra ifall antalet utskrifter kan loggas så kan man åtminstone misstänka valfusk ifall antalet utskrifter skiljer sig markant mot resultat.
Nej. Eftersom man kan ta med egna valsedlar eller skriva manuellt på blanka blir det irrelevant oavsett. Enda sabotaget är ju om någon okynnesskriverut för att få slut på papper eller bläck. Kan motverkas med att man bara får skriva ut en per val (riksdag, landsting, kommun) per tidsenhet.
Man kanske trycker fel så man behöver skriva ut igen.
Att kontrollera antalet utskrifter öppnar ju bara för putinister att skriva ut för mycket eller för få och sen gnälla om valfusk när Putin inte får så mycket röster.
Kontrollera antal röster kan man ju göra mot röstlängden. Det skall vara precis lika många röster som av prickade personer. Att rätt personer är avprickade kan var och en kontrollera.
Efter förslagsvis sex utskrivna sedlar, med samma person i valbåset, kan det bli en mindre paus för skrivaren. Ny väljare registreras vid ankomst. Papper och toner/bläck är inte dyrt i den upplaga val kräver. Sex är för att den som vill komma ihåg sin röstning lätt ska kunna få med minneslapp på kandidaterna.
Antalet skrivare bör vara i storleksordning 20.000. Gissar att de kostar under 500 kr dvs totalt 10 miljoner.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Varför skulle en ny väljare registreras? 500kr för en sådan skriv-o-mat är en eller antagligen 2 tiopotenser fel. Tänk på att det behövs ett hmi, det ska vara batteribackup och det måste vara ordentliga grejer som inte pajar direkt.
Jag tycker det är en intressant idé, men enbart som komplement till nuvarande system. Att helt gå över till utskrivna valsedlar skulle orsaka enorma problem, är jag övertygad om. Den äldste väljaren i min lokal var 95 år. Hen skulle nog inte uppskatta en sådan apparat.
Ny väljare för att inte en person lätt ska skriva ut massor av röstsedlar. Vidhåller att det borde gå att få fram en sådan skrivare för 500 kronor vid 20.000 ex. Behövs inte många knappar för den röstande.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Tror agazza avsåg totala antalet utskrifter. Borde vara rätt förutsägbart om utskrifterna blir 7 miljoner eller 6, och skulle totala antalet avvika alltför mycket så kan man anta att försök till valfusk gjorts. Går ut utforma ungefär som kilometerräknaren i en bil så det inte går att fiffla med.
skrivaren laddas med valsedlarna kvällen innan valet, men är ej uppkopplade under själva valet, efter genomfört val ansluts de till internet och rapporterar in antal utskrifter.
Om man sen dessutom har nån form av vattenmärke på dessa valsedlar kan man dessutom snabbt identifiera misstänkta förhandstryckta valsedlar som då ev bytt ut de riktiga.
Vid nästa val – 2022 – så kommer man att kunna välja valsedlar i från andras blickar skyddade bås.
Så tillvida vi nu inte kommer att få ett extraval senare höst/vinter.
Då blir tjafset från haveristerna "men då kan någon dolt ta och slänga ett partis alla sedlar" respektive "då kan man ju se vilka partier det går åt valsedlar från".
Det tar alldeles för lång tid att göra så, vid detta valet så var det lite krångel när gamla och rörelsehindrade skulle hämta valsedlar, väldigt svårt att se texten om man har dålig syn. Funktionärerna måste dessutom hålla koll på valsedlarna så ingen plockar bort en bunt, men tar man en sedel av varje så är det inget problem med sekretessen.
Jag var med dig fram till "data kan matas ut till skrivarna live via trådlös uppkoppling".
Bättre att skrivarna är nerlåsta och inte kan kommunicera med omvärlden utan specialverktyg. Ingen wifi, inga USB-portar. Ha operativsystemet på ROM-chip eller en skrivskyddad ISO-fil (motsvarande) så att det blir svårt för utomstående att kunna ta sig in i systemet och ställa till med otyg.
Visst. Valförrättarna kan uppdatera innan vallokalen öppnar för dagen och i övrigt helt offline.
Det kommer fortfarande behövas en del valsedlar i lokalerna, tänkt på äldre som inte vågar ge sig på sådana moderna saker som en skrivare. Med med skrivare så hade det ju onekligen blivit mycket mindre jobb och framförallt gått åt mycket mindre papper.
Finns blanka sedlar i mitt förslag, bara skriva dit partinamnet. Man kan väl alltid sätta upp en plansch med partinamnen för de som har svårt att stava.
Jag tror inte felstavningar gör rösten ogiltig. Står det "sossejaldemmokrat" så får nog sossarna en röst.
Läsa Och skriva tycker jag man skall kunna förväntas göra med varierande korrekthet…
Hade några sådana i söndags och det är inget problem så länge det framgår vad som menas.
Ett mer spännande upplägg är att dela upp valet i två omgångar. Halva väljarkåren lottas att välja först, allt räknas samman och publiceras. Väljare får då taktikrösta en andra omgång för att få önskat utfall…
Skippa spärren så slipper man taktikiserande…
Polsk riksdag?
Rickard: varför skulle det leda till polsk riksdag? Och i vilken mening?
Jag tycker det är rätt rimligt att förslag som går igenom riksdagen har någon form av stöd av majoriteten. Med spärren så räcker det med majoritet av de som har klarat spärren vilket kanske är 49%. Att få stöd av 50% istf 49% är kanske lite svårare, men det ger ju förslaget lite mer legitimitet.
Sen kanske man kan förvänta sig att några kanske inte är att lita på så man får helt enkelt försöka förankra förslagen så att det är lite marginal på stödet.
Om man inte kan lyckas få majoritetsstöd för ett förslag kanske man borde fundera på ifall förslaget egentligen är så lämpligt.
Låter som du är något på spåret här.
Dock skulle jag vilja ha in ändringen att alla partier står i bokstavsordning, oavsett tidigare resultat. Kanske fånig detalj, men det känns som att det blir mer jämlikt gentemot väljaren.
Blir väldigt många partier på A framöver. Arbetarepartiet Socialdemokraterna. Arbetslinjepartiet Moderaterna.
Eller kanske en slumpad ordning? Tänker att den kan slumpas om för varje besökare, så har alla partier lika stor chans att komma först…
Poängen var inte att något parti skulle visas "först", utan att alla anmälda partier skulle ha samma förutsättning gentemot väljaren.
Svårt att kontrollera att man inte har otillbörligt gynande då. Att dem i storleksordning är ganska rimligt.
För att undvika massor av a-partiet kan man i andra hand sortera på registreringsdatum. Och i sista hand genom lottning (om två nya partier är registrerade samma dag), lo5ningen kan ske då man får in flera registreringar per dag.
Hur kan ett parti bli otillbörligt gynnat av att det ställs upp i bokstavsordning?
Cornu har ju redan skrivit att alla a-partier samlas under A, b-partier under B, etc.
Jag tog för givet att den första sida man möter helt enkelt är ett alfabet, därefter väljer man parti under resp. bokstav
P W: jag antar att det finns en fördel med att vara längst upp på listan. Om inget annat så är det ju lättast att välja första alternativet. Så av rent UX så bör det troligaste alternativet vara först i listan (vilket kan antas vara det som fått flest röster tidigare val).
Någon kan förstås mixtra med en elektronisk valsedelskrivare precis som med de förtryckta. Speciellt om den ställs på ett dolt ställe i ett valbås. Om man även har kvar de förtryckta sedlarna skulle skadan av sådant mixtrande vara ganska begränsad dock.
Du menar så att valsedeln skriver ut Sverigedemokraterna istället för Moderaterna? För det skulle inte väljaren se, utan stoppa valsedeln i sitt kuvert utan att läsa?
Dock kan det kanske påverka personen. Om han väger mellan M och Sd så kanske det är droppen som tippar över vågskålen.
Å ANDRA sidan skulle nog någon klaga på en sån skrivare
Det är väl framförallt vilka personer som är förtryckta på sedeln som kan manipuleras.
Borde man inte kunna skippa det där med massa namn på valsedeln?
För det första så är ju personvalsinslaget ganska försumbart. Endast undantagsvis så har det någon som helst betydelse.
För det andra så måste det ju innebära ett oerhört merarbete för valräknarna om de skall gå igenom kandidatlistan på varenda dj*vla valsedel och räkna kandidater.
För det tredje är det väl inte så att något parti ger ut flera olika listor med kandidater?
För det fjärde förväntas ju ändå alla kandidater följa partipiskan.
Ett alternativ vore att man helt enkelt låter partierna publicera sin kandidatlista så kan de som önskar veta granska den. Den som vill göra ett personval gör det genom att skriva ut en valsedel med bara den kandidaten (underförstått att partiets övriga kandidater kommer efter).
Då kan man se att det 1) är rätt parti på valsedeln (om det skall vara något) och 2) rätt personvals-kandidat (om det skall vara någon).
Några spontana kommentarer, baserat på den vanliga kritiken av den typen av system.
1. 10-tusentals specialbyggda skrivare med någon form av touch-screen interface kommer inte bli billigt. Man kan trycka väldigt många valsedlar för de pengarna.
2. Handhavande, lagring, och programmering av alla dessa enheter som skall användas med några års mellanrum kommer bli en enorm huvudvärk. Räkna inte med att Lotta, 63, som sitter i vallokalen har en aning om hur de fungerar, eller vad man skall göra när de havererar. Räkna med att det kommer rapporter om att maskinerna inte fungerar i vissa vallokaler, och hur orättvist det drabbar olika partier. Inte bra för tilltron till systemet.
3. Ser varmt fram emot säkerhetsgenomgången av enheterna, särskilt om de skall ha någon som helst möjlighet till uppdatering på valdagen. Vad roligt det blir när någon hackare lyckas räkna ut hur man tar bort alla valsedlar för SD ur maskinerna efter kl 14 på valdagen…
4. Open source är ju bra, men hur säkerställer du att den programvara och hårdvara som finns i enheterna inte är modifierad från den som publicerats? Att säkerställa detta är både svårt och kostsamt.
5. Open source är ju bra, men har du en aning om hur svårt det är att hitta säkerhetshål som någon försökt dölja i källkod? En gammal favorit är "Underhanded C code contest" som illustrerar hur man kan dölja säkerhetsproblem…
Detta med skrivare är mycket bättre än idiotin med helt digitaliserade valsystem, men redan här så springer man in i en massa trassel. Jag tror personligen att det kostar mer än det smakar.
Punkten 3.
Hur menar du att det skulle gå till att hacka enheterna? Om du inte har någon möjlighet att påverka skrivarna annat än genom fysisk kontakt med varje enhet, torde det ju bli ett hästjobb att hacka alla enheter. Dessutom torde ju ett sådant fusk tämligen snabbt upptäckas. Särskilt om det berör något större parti.
Och oavsett så skulle det ju finnas analog back-up i form av blanka sedlar att tillgå i lokalen.
Exempelvis genom den källa som uppdaterar alla maskinerna inför valet? De kommer i något läge anslutas för att uppdateras, och i det läget finns all möjlighet att oönskad kod förs över, även om det görs med en USB sticka av en valarbetare.
Det finns ett otal artiklar om säkerhetsproblem med e-röstning, men för något lättläst så kan jag rekommendera den här från New York Times: https://www.nytimes.com/2018/02/21/magazine/the-myth-of-the-hacker-proof-voting-machine.html Om du vill ha ett exempel på hur kluriga folk kan vara för att komma åt isolerade system, så är väl Struxnet angreppet på det iranska kärnenergiprogrammet ett spännande exempel: https://en.wikipedia.org/wiki/Stuxnet
Hacka enhet: Om programvaran för enheterna lagras på något ställe som är tillgängligt för människor innan den installeras på enheten kan man manipulera programvaran först och låta myndigheterna distribuera det felaktiga programmet.
Om man bara vill se en massa problem med saker så ska man kunna också tala om hur man ska göra för att undvika dessa problem.
Annars är man bara en ger kritik men aldrig konstruktiv kritik
Finns en sak som verkligen krånglar till det och det är "ångerröstning", det går inte att pricka av förtidsröstande i röstlängden förrän kl 2000 när vallokalen stänger, eftersom det kan komma någon i sista stund och vill ångerrösta, det är tydligen väldigt ovanligt, men det förekommer.
Och? Det är väl bara till att vänta tills man stängt med att göra det. Du får ju ändå inget slutresultat förändringar flera dar senare.
Jo man prickat av dem långt tidigare i vallängden med ett P men först efter att klockan har passerat 20 och alla i vallokalen har röstat (jag kollade även toan) så kan man öppna kuverten med poströster och lägga dem i urnan. Om någon röstar och raden har ett P så stryker man över P med en diagonal linje och plockar bort kuvertet med förtidsrösten ur lådan med avprickade förtidsröster.
Fast hur fungerar ångerröstning när man förtidsröstar? Läggs inte rösten i en i en val-urna? Om man kan gå tillbaka och se vilken sedel som någon har lagt i förtidsröstningen så kan man ju kontrollera vad dessa individer röstade för?
stösta problemet är nog där man räknar sedlarna skulle jah gissa (angående fusk dvs)
Hur menar du, att valförrättarna och/eller personalen på Länstyrelsen skulle byta ut röstsedlar, lite långsökt tycker jag.
Bara till att gå dit och kolla att det inte sker något fusk. Säkert jättetråkigt att se folk räkna röster och inget "händer"…
En förbättring i sammanhanget vore kanske webbkamera i vallokalen så kan ju alla som tror det fuskas kontrollera att allt går rätt till utan att behöva stå som en hök över räknarna i vallokalen
finns rapport på fusk och hur svårt ska det vara att byta ut sedlar? vist får man titta på när räkning sker…. men hur många är egenligen kontrollerade?
Rickard: vilken rapport på fusk syftar du på?
Det är nog inte så enkelt att bara byta ut sedlar. Det är ju inte så att det bara är en person som räknar utan man är flera – och man kan förvänta sig att dessa inte skulle se mellan fingrarna ifall någon håller på och byter ut valsedlarna…
Om folk lyckas samsas om att dom ska gruppvåldta någon så ser jag inte det som en möjlighet att en grupp rösträknare enas om att byta ut några sedlar.
Ta i beaktande att det rör sig om folk som inte känner varandra tidigare och dessutom troligen har olika åsikter. Ett sånt förslag skulle nog med största sannolikhet avböjas av någon i gruppen (och om det inte var nog skulle nog vara skilda meningar om vilka som skulle bytas mot vilka).
Jämförelsen med gruppvåldtäkt haltar för att det normalt rör sig om en grupp som känne varandra och alla har samma tvivelaktiga moral.
Nu är vi väl lite och svävar men hur slumpmässiga är egentligen dessa rösträknare? Känns det inte som det är samma gäng som sitter och räknar hela tiden? Jag läste att rösträkningen sker enskilt av vardera rösträknare för att därefter jämföras, jag tror inte att den andra rösträknare kollar den första i det läget (hur vanligt är det med övervakare på dessa räkningstillfällen?) och det skulle ju göra det ännu lättare att byta ut röster.
Ja det är det logiska steget att ta från nuvarande system. Pekskärm och enkel skrivare i varje bås. Först väljs vilket typ av val som ska göras, ex riksdagsval. Tre flikar med riksdagspartier, mindre partier (över 0,1%) och övriga partier. Alla i bokstavsordning. När ett parti valts kommer listan med kandidater fram. Där går det kryssa för en person om så önskas. Sedan utskrift och återgång till start för nytt val. Peka och trycka med fingret klarar även äldre och datorovana personer. Systemet måste givetvis backas upp av blanka sedlar som går att skriva på för de som föredrar det eller vid tekniskt strul.
På ex val.se finns samma gränssnitt presenterat, fast med skillnaden att det går att läsa om partierna och kandidaterna i ett förutbestämt format genom att klicka vidare ytterligare en nivå. Partierna ansvarar för att leverera denna information, men det måste godkännas av val.se innan det publiceras. Där kan väljare förbereda valet innan de går och röstar.
Initialt blir det betydligt dyrare än idag men sedan blir skillnaderna mindre. Inget insynsskyddat ställ för valsedlarna behövs exempelvis.
Problemet är inte röstsedlarna utan valsystemet i sig som i sin konstruktion gör det svårt att skapa majoriteter. Kanske någon variant av Bucklin eller så.
Man skulle ju kunna gå över till enmansvalkretsar med rankad röstning. Skulle bara krävas en valsedel, som läses elektroniskt men ändå sparas för kontrollräkning. Detta skulle dock gynna de stora partierna.
Kanske det vore bättre med EÖR vid voteringarna i riksdagen när mer än ett alternativ finns.
Enmansvalkretsar resulterar förvisso i att det blir lätt att fixa majoritet i riksdagen, MEN det blir så mycket svårare för missnöjda att ta sig upp. Tycker det riskerar att ge en skev representation i riksdagen och sämre spegling av folkviljan.
Peoblemet med att det inte går att skapa majoriteter har bara med partiernas totala avsaknad av ryggrad att göra. Machtubername!
Annars skulle man ju kunna tänka att partier utan ryggrad enklare skulle kunna forma majoritetskvalitioner.
@gbd crvx : Man vill definitivt inte ha något som läser av röstsedlar elektroniskt. Det bästa sättet att ha ett säker val är att ha analog hantering hela vägen.
Hur ska det fungera med den nya flugan familjeröstning?
Jag hoppas verkligen vi kan rösta digitalt med BankID nästa gång.
Det gör inte jag. Blir noll transparens och omöjligt för allmänheten att kontrollera rösträkningen. Men hoppas man på att anklagelserna om valfusk ska eskalera, inför digital röstning.
Valhemligheten och skydd mot familjärt tvångsval blir även svårt att garantera med bankid.
Transparens löses enkelt via cornus favoritverktyg blockchain.
Det finns ett antal mycket svårlösliga problem med digital röstning. Transparens är inte en är dem.
Förövrigt är BankID inte speciellt övertygande teknik. Det är en jättedålig ide.
Digital och decentraliserad röstning pysslar vi redan med på global skala. Detta utvecklas i en ruggig takt och blir bara större och större. Om 10 år har vi mer eller mindre garanterat enorma val av den typen.
Det är dock inte en utveckling som överlapar våra nuvarande politiska val i Sverige. Dvs detta är inte som viss annan digital utveckling något vi plötsligt kommer att gå över till som redskap för dessa val.
Linus Joensson : Transparens är väl i stort sett det största problemet med digital röstning? Du kan aldrig kontrollera att maskinen du använder för röstning inte har blivit manipulerad. Och du kan inte få en kvittens heller eftersom en viktigt sak i val är att du inte ska kunna bevisa vad du röstat för – valhemligheten handlar bland annat om att inte kunna sälja din röst.
Genom analog röstning så försvårar/ökar resurserna det tar för att fuska i sådan skala att det nämnvärt kan påverka ett val. Och gör det mycket svårare att dölja ett sådan fusk.
Jag föreslår att alla utskrivna valsedlar dessutom förses med en QR-kod. På så sätt skulle man kunna snabbt räkna fram ett PRELIMINÄRT resultat genom automatisk räkning. Sen skulle man kunna ha kvar den manuella räkningen utan QR-kod avläsning både i vallokalerna och hos länsstyrelsen för det officiella resultatet.
Det är inte så svårt att göra ett OCR-system eller bildläsarsystem för att läsa sedlarna, det skulle gå att göra idag. Det som tar mest tid är nog att öppna kuverten, det måste göras med viss varsamhet för att kunna upptäcka dubbla valsedlar. Man får hoppas att länsstyrelsen har någon form av automatiserat räkningssystem.
Skall det ändå bara vara en preliminär siffra kan man ju gå på antal utskrivna sedlar. Man kan därvid anta att de som skriver ut flera tillämpar "blind Schrödinger Paradise" och man kan räkna dem därefter.
Man får alltså ett resultat som borde vara ungefär lika tillförlitligt som valnattsresultatet. Man skulle då kunna vänta med manuella räkningen tills de sena förtidsrösterna kommer in (hur garanterar man annars rösthemligheten för dem? de skall väl räknas i rätt valdistrikt? och om det bara är en som kommer in sent så är det ju inte någon rocket-science att räkna ut hur han röstat).
Det blir iofs inte lika spännande valvaka. Bara liksom att man kvart över åtta publicerar preliminärt resultat: bara sådär pang på, klart!
Om den mänskliga faktorn leder till att av misstag så slinker det igenom dubbla röstsedlar och sedan vid kontrollräkning så upptäcker man att det är fler röster erlagda jämfört de avprickade i röstlängden. Kommer då hela valdistriktets resultat utgå eftersom det då inte går att härleda vilken röst som är felaktig?
Japp. Sedan kommer Arlaharen hem med Röda Armen och skjuter alla genom huvudet.
Man gör bara om val om bristerna bedöms påverkat utfallet.
Sjunkbomben: man gör en bedömning om felet kan ha påverkat mandatfördelningen och i såfall görs valet om. Det hände förra valet har jag för mig. Dock så är det naturligt så att det är mer troligt att det får inverkan i kommunalval än riksdagsval (eftersom det kräver färre röster för att ändra utfallet där). T.ex. förra året fick man rösta om i båstad eftersom man hittat 27 Sd-röster som man inte kunde härleda.
Finns ingen anledning till att öht ha ett digitalt system inblandat någonstans eftersom ingen kan kontrollera på ett tillfredsställande sätt att resultatet inte har manipulerats. Vid analog röstning så kan du sätta dig i vallokalen och övervaka hur förfarandet går till. Och du har flera intressenter som är inblandade och som därmed kan slå larm om något går fel. Så fort du har ett digitalt system så uppstår svårigheter med denna verifikation. Detta eftersom du inte kan kontrollera att det digitala systemet ger rätt resultat. Och du får en extremt sårbar anfallsvektor där väldigt få kan kontrollera att saker har gått rätt till.
Hela säkerhetsaspekten med analoga val handlar om att man har väldigt många människor inblandade och därmed ökar antal individer som kontrollerar systemet tillförlitlighet.
Fast förtryckta valsedlar är lätta att ersätta. Vill man sabba för SD kan man skicka fem grova killar med bollträn att slå sönder varenda skrivare i Skåne på valdagen.
Fast inte de i Rosengård antar jag…
Jag skulle uppskatta detta men… Blir väl som på jobbet. Pappret fastnar i skrivaren. Någon får assistera. Valhemligheten är röjd. Dessutom hade ryktesspridning om maskinerna påbörjats av nyttiga idioter och vips börjar människor tappa tillit.
Finns klart utrymme för förbättring. Förutom felrapporteringen så saknas röster från ett helt valdistrikt nu enligt media. Hur kunde då grafiken visa att alla valdistrikt var räknade?
Pinsamt. Man undrar just vad de baserar siffran att 6004 distrikt är räknade. Siffran måste ju komma någonstans ifrån – någon måste ju matat in att pomona är inrapporterat utan att faktiskt ha resultaten därifrån.
Det är för övrigt märkligt att resultat inte rapporteras in när rösterna är räknade. Jag menar att om man jobbar hela kvällen så borde man väl se till att faktiskt göra det som faktiskt är målet med arbetet?
Konspirationsteoretikerna lär få vatten på sin kvarn om detta valdistrikt skulle påverka balansen mellan blocken.
Något säger mig att när de presenterar länsstyrelsens rösträkning att de kommer vara mer nogranna och se till att verkligen alla valdistrikt är räknade. Det vore väldigt överutmanat att inte dubbelkolla att man inte gör samma fel igen. Helst skulle de se till att få inrapporterat från pomona bara för att de ju skulle varit inrapporterat. Man bör även se till att följa upp och gå igenom vad som gått fel, om det är något i rutinerna som man kan förbättra. Jag tycker detta är något som borde ha fångats upp snabbare, som borde ha retts ut redan igår.
Konspirationsteoretiker behöver inte mycket vatten för att få igång sin kran nej.
Blir lätt små fel som avslöjar en när man försöker sig på komplicerat valfusk …
Det ryska valfusket har ju avslöjats med enkel statistik flera gånger.
Vet inte varför, kan inte koppla det till inlägget egentligen, men jag kom att tänka på Compis 🙂
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Det behöver inte vara så högteknologiskt. I t. ex. Danmark har man en lååång valsedel som innehåller alla partier och deras kandidater. Sedan kryssar man i parti och kandidat. Man slipper slösa på papper, ingen kikar på vilken sedel du tar och fler utnyttjar möjligheten att personkryssa. Allt detta utan risk för dataintrång.
Instämmer, det är mycket bättre än dagens system.
Exakt så. Hur svårt kan det vara. Alla registrerade partier med kandidater förtryckta på arket, samt lite fri yta för den som vill rösta på Kalle Anka-partiet. Problem solved.
Då tycker jag nog den danska röstsedeln är bättre https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e6/Stemmesedler_2005.JPG
Om alla poströstade så skulle det bli mindre fuks ! Men går bara til valet me sina röstsedlar i ett kuvert och "postar" dom!
Huvva va det har regnat idag… Behövs visserligen men det börjar bli lite väl blött att ta upp potätera
Varför skulle det bli mindre fuks då?
Jo om alla poströsta så skulle man ju gå hem och lägga i valsedlarna i kuveret och sedan slicka igen det Sedan går man till stället som tar emot kuveren och så stoppar de ner dom i det yttre kuveret
Ingen skulle se vilka valsedlar man stoppar ner hemma Förutom de nära o kära då förståss.
Har du någonsin varit och röstat själv? Man stoppar ner valsedlarna i ett bås.
Hur menar du att någon skulle se vilka valsedlar man stoppar ner?
Har tryckt några miljoner valsedlar under 2 val. Och om man har kvar de kriterier som gäller för en tryckt valsedel idag så vet jag ingen bordsknivare som klarar av de kraven.
Antar att du menar bordsskrivare??
Ja, det låter ju verkligen olösbart.. att få en skrivare som kan skriva ut ett papper som är läsbart.
Ja, om du tror att det räcker så…
Kan du istället upplysa vilka krav som ställs som inte uppfylls av en vanlig skrivare? Är det något krav som egentligen är relevant i sammanhanget?
Hör av dig när du lyckats skriva ut en A6 med utfall.
Frågan är varför det är så viktigt att kunna skriva ut med utfall. Om man skulle göra denna förändring vore det ju rätt rimligt att man ser över kraven på sedlarna så att man inte drar på sig kostnader för helt meningslösa krav…
De krav som jag kan se som relevanta är att kunna skriva läsbar text på färgat papper. Vilken skrivare är det som INTE klarar det?
Du kanske skulle prova att läsa det jag har skrivit. Om du vill ändra på kriterierna så får du ta den frågan med valmyndigheten.
Jag vet inte varför det skall finnas utfall på vissa valsedlar. Men idag finns de kraven.
Men om du i din vishet anser det var onödigt så kan väl du förklara varför det inte behövs.
Jag tycker nog du vänder bevisbördan fel. Det borde vara den som ställer krav som borde kunna motivera varför dessa krav ställs. Att argumentera för motsatsen blir i värsta fall väldigt omständligt. I bästa fall.
Jag frågade också om dessa krav var relevanta. Jag misstänker att de inte är det utan att det bara är krav som slängts på bara för att man kan. Det är isf ett krav man kan släppa. Det är ju trots allt ett förslag om förändring som vårdats och för att implementera det måste man ju göra förändringar.
Dessutom kan dessa krav endast gälla det som är gemensamt för alla valsedlar dvs texten "VAL TILL RIKSDAGEN", strecken på mitten och texten längst ner. Kort och gott det som står på en blank valsedel.
Det övriga finns det egentligen inget krav på. Du får ju ta en blank valsedel och skriva partinamn på och det blir en giltig röst, finns inget krav på att det skall vara skrivet med bläck, tusch eller ens med utfall. Kravet är att det skall vara läsbart vad du menar – vilket jag tror de flesta skrivare klarar av. Du kan också personrösta på liknande sätt genom att dessutom skriva den kandidat du vill personrösta på – samma sak här, inga krav mer än att det skall vara läsbart vem du menar vilket återigen de flesta skrivare klarar.
Det enda man behöver är alltså en skrivare som kan skriva på A6-papper och mata den med blanka valsedlar. Bonus med systemet är att man egentligen inte behöver ändra på något angående krav, man behöver bara sätta in skrivare bakom skärmarna. De som inte klarar tekniken kan med detta upplägg rösta på precis samma sätt som de gjort innan. De kan använda blank valsedel ifall de inte vill röja valhemligheten utan att slösa på massor av valsedlar. Eller om de vill kan de använda skrivaren.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Tidslinje för hur det här kommer att utveckla sig:
2019: Riksdagen beslutar om valsedelsskrivare.
2020: Upphandlingen påbörjas.
2021: Upphandlingen överklagas.
2022: Valet genomförs analogt, precis som vanligt.
2023: Den nya upphandlingen är färdig.
2024: Upphandlingen överklagas på nytt.
2025: Slutlig "segrare" utses.
2026a: Upphandlingen överklagas till Europadomstolen
2026b: Valet genomförs analogt, precis som vanligt.
2027: En slutlig slutlig "segrare" kan äntligen utses.
2028: Den utsedda leverantörer stöter på tekniska problem.
2029: Leverantören går i konkurs.
2030: Valet genomförs analogt, precis som vanligt.
2031: Ny upphandlingsrunda påbörjas.
2032-2038: Överklaganden fram och tillbaka, valen genomförs analogt precis som vanligt.
2039: Ny leverantör får kontrakt.
2042: Skrivare levereras till alla vallokaler i början av september, precis inför valet. Valmyndigheten upptäcker att de har glömt att beställa pappersrullar som passar. Skrivarna går därför inte att använda och förpassas till något förråd. Valet genomförs analogt, precis som vanligt.
2043: Upphandling påbörjas av skrivarpapper.
2044-2057: Överklaganden och utredningar fram och tillbaka.
2058: Skrivarpapper levereras till alla vallokaler i början av september, precis inför valet. Valmyndigheten upptäcker att de gamla skrivarna som stått i förråd i 16 år i de flesta fall inte längre fungerar och att garantin gått ut. Valet genomförs analogt, precis som vanligt.
2061: Ny upphandling av skrivare påbörjas.
2062: Circusen med överklaganden påbörjas ånyo.
2063: Dan Eliassons huvud tinas upp ur kryofrysen, utrustas med den senaste borg-teknologin och kopplas in på sossarnas intranät för att leda en krisutredning.
2064: DanEliasson-Viruset sprider sig ut på internet, som kollapsar, varpå den moderna civilisationen går under. Alla dör – utom den allra sista indianstammen i Amazonas och några få utspridda preppers som överlever på bunkrade snabbmakaroner och tonfisk i genomsnitt tio år, tills de tröttnar och tar livet av sig i sin ensamhet.
Jag har nog missat något men varför detta så krångligt? Personal ger dig dina kuvert och ett paket med samtliga röstsedlar plus blanka. Du går och röstar och slänger de du inte använder i en stor korg i valbåset. Alla gör exakt lika. Paketet med valsedlar levereras förseglat till vallokalen och inga lokala dumheter med döljande av valsedlar eller liknande blir längre möjligt.
Problemet är ju "samtliga valsedlar". Det finns gott om småpartier, dessa distribuerar idag sina valsedlar själva. I ditt förslag får antingen staten ta över den distributionen vilket skulle bli väldigt kostsamt, eller så får det införas någon form av spärr, vilket skulle göra det väldigt svårt för nya partier.
Det är ett mycket bra förslag
Jag tror inte detta är ett så stort problem. Redan idag så övertrycks det massiva mängder valsedlar, har sett siffror på allt emellan 200 miljoner och 700 miljoner valsedlar som trycks upp. Det bygger på att deta skall finnas massiva reserver för man vet inte vilka partier som får hur många röster. Med ett system där varje röstberättigad får en av varje, så är behovet äv stora reserver inte alls samma. Om vi antar 400 miljoner sedlar idag, och 8 miljoner röstberättigade ger det 50 valsedlar per person utan att trycka fler än vad som görs idag.
Man kan absolut tänka sig detta kombineras med att småpartier <exv 0.5% får antingen a) skrivas på en blank b) klumpas ihop tio stycken på en valsedel och väljs med kryss c) det införs en generell valsedel där man själv skriver i en siffra för vilket parti du röstar på och en andra siffra (valfri) för vilket personkryss man vill ha. Informationen om vilka siffror som gäller för partier kan tryckas ut på affisch och hängas upp i valbåset. Finns många möjligheter här tror jag om man vill.
Personligen ser jag gärna detta system även om det fyrdubblar mängden papper som trycks, känns som ett lätt val när det gäller valhemlighet och att förbättra systemet.
Låter som en hyfsat bra ide.
(som inte är ett problem – plocka alla valsedlar eller en blank och skriv namnet manuellt)
Vilken underbar naivitet, denna person kommer ju få följdfrågan "varför tog du inte bara X partis valsedel ?"
Det problem jag kan se är om en skrivare krånglar så att den skriver ut valsedlar MEN också lämnar rester som kan göra valsedeln ogiltig. Exempelvis att det inte går att särskilja om det är skrivaren eller att någon har gjort en markering på valsedeln. Det kan ta ganska många röster innan detta i så fall upptäcks.