Konjunkturbarometern för juli månad återhämtade sig något, men ekonomin är fortfarande ner från tidigare överhettning. Utmärkande är ett kraftigt ras för detaljhandeln.
Konjunkturinstitutets barometerindikator 199607 – 201807. |
Min representation av konjunkturbarometern är Konjunkturinstitutets barometerindikator minus 100 för att bättre visa när ekonomin är positiv respektive negativ.
Den rekordlånga högkonjunkturen lever fortfarande och återhämtade sig något tack vare något positiva hushåll. Näringslivet som helhet backade även om tillverkningsindustrin var positiv generellt. Byggindustri backade dock 2.3 punkter, där anläggning tappade mest med 3.8 följt av specialbyggen och anläggning med -2.9. Husbyggande steg faktiskt med 0.9. Relaterat stod fastighetsmäklare och förvaltare för den mest positiva förändringen med +12.5 punkter.
För detaljhandeln var det dock nattsvart och lågkonjunktur råder nu för handeln, som backade 8.2 punkter. Utmärkande var krascher på -14.9 och -14.9 punktre för specialbutikshandel och sällanköpshandel, för att inte tala om hemingredning och dylikt med -22.9. Butiker för kultur och fritid kraschade med -15.9 och övriga hushållsvaror gick -16.2. På den positiva sidan hittade man drivmedelsbutiker +11.1, info och kommunikationsbutiker +5, annan detaljhandel med brett sortiment med +3 och framför allt postorder- och Internethandel med +12.1.
Det pågår alltså ett tydligt skifte till fördel för Internethandeln, som trycker bort butikshandeln. En minst sagt intressant utveckling för köpcentren framöver. Totalt sett föll dock detaljhandeln, trots framgångarna för prisuppgångsdrivna bensinmackar och Internethandeln.
Även resebyråer, bemanningsföretag etc och företagstjänster föll. Utlandsresor är det hushållen drar in på mest vid sämre tider, medan inhemsk konsumtion inte drabbas lika illa.
Utifrån konjunkturmodellen kvarstår förstås att man ska ligga utanför börsen.
57 kommentarer
Det är lugnt, ett genomsnittligt köpcentrum kommer att bestå av:
En eller två ankarhyresgäster typ stormarknad och Systembolaget, och
200 st Espresso House belägna vägg i vägg.
Säkert så. Förhoppningsvis mer handlare inom lokal produktion och försäljning av renoverat second hand. I dag går en halv container iväg till tippen. Mår illa.
IKEA, "donken", "bolaget", ICA-Maxi…
Köpcentrat "Torp" strax utanför Uddevalla vid "Herrestadskrysset" mellan E6 / LV 161 mot Lysekil.
Faktiskt rätt så få "latte-cafeer" dock…
All mark och byggnader förutom IKEA förstås ägd av norska intressenter…
Fel som vanligt Bengt.
En del ägs av Thongruppen som är norskt, men den del som IKEA ägde (östra delen) sålde de till Savills som inte alls är norskt. utom själva IKEA-varuhuset så klart, det äger de väl fortfarande.
Ja, den del som ligger väster om E6 ägs av norrmän. Vilket jag också skrev! 😉
Gör aldrig du någonsin något smärre fel Ben?
För annars så äger ju alltid IKEA den mark de bygger sina varuhus på!
Inte så konstigt att utlandsresor minskar när det blivit nästan 30% dyrare i joro-land och det har varit den varmaste sommaren sedan typ det var aktuellt att mäta temperaturen.
För övrigt börjar nog köpcentramarknaden bli något mättad. Folk har mer pengar, men inflationen börjar märkas. Snart drar matpriserna på allvar också.
Nej det är såklart Mp:s flygskatt som gjort det, allt annat är fejk news!
Skönt att det för en gångs skull i alla fall inte är invandrarnas fel.
Konstigt eftersom ras nämns i titeln.
Nej vi har bland världens högsta köpkraft ändå så sluta klaga. Vi har det nästan bäst i hela världen. 🙂
Toni, har du koll på vilken plats Sverige ligger i köpkraft? Hittade siffror om 38:e plats, precis före Schweiz och Singapore.
På IMF:s lista över bästa BNP per capita ligger vi högre, 17:e plats.
Så nog är det kris och misär i Sverige alltid, eller?
Iblandekonomi, du menar att Sverige har högre köpkraft än Schweiz och Singapore ?. Önskar att det vore så, men bägge nämnda har betydligt högre köpkraft än Sverige. Låter lite som en konstruktion av en vänsterekonom.
Förstår inte heller var det påståendet kommer ifrån.
Från lite diskussioner igår:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)_per_capita
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GNI_(PPP)_per_capita
… oavsett om man räknar produktion eller nationalinkomst så ligger Sverige hyggligt till. Qatar, Schweiz, Singapore, Luxemburg mfl spöar oss ordentligt, men vi ligger på samma nivå (plats #16-18 beroende på vem som räknat) som t ex Danmark och Tyskland, och en liten bit efter Nederländerna.
Bäst i klassen? Nej, inte direkt. Misär och elände? Inte det heller. Någonstans mitt emellan — "lagom".
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GNI_(PPP)_per_capita
Men samtidigt vet jag inte om PPP tar ställning till hur man står sig utanför landets gränser. Jag kan till exempel verkligen inte konsumera i samma utsträckning som en Schweizare i Turkiet.
Det stämmer, då är det den här listan man bör titta på.
Men anledningen att man köpkraftsjusterar är för att man normalt sett spenderar större delen av sin inkomst just i landet man bor i. Är man utomlands större delen av året är det en annan sak såklart.
"The figures presented here do not take into account differences in the cost of living in different countries, and the results vary greatly from one year to another based on fluctuations in the exchange rates of the country's currency. Such fluctuations change a country's ranking from one year to the next, even though they often make little or no difference to the standard of living of its population."
Oavsett hur mycket man kan ogilla valutans försvagning, så är det så att för de flesta hushåll har det inte en avgörande betydelse. Jag håller med om att det inte alls "känns bra" med en svag valuta under stark högkonjunktur, och jag tror därför det kan bli rätt deppigt nån gång kring 2020.
Eftersom jag ofta är i Danmark känns det lite trist att DKK/SEK numera är på dryga 1.40. Är väl nästan historiskt rekord. Men för att vara lite positiv, "rätt" whiskysorter betingar fortfarande ett betydlig lägre pris än i Sverige. Men vi får se 2020!.
@Joakim: "jag tror därför det kan bli rätt deppigt nån gång kring 2020"…Kan det bli mer deppigt med SEK jmf. med EUR/USD än vad det redan är menar du? Haha
Toni: Eftersom det mesta jag konsumerar inte är prissatt i USD eller EUR är det inte ett jätteproblem. Visst kostade yen och euro mer under semestrarna, men andra priser har inte rört sig nämnvärt, och finansiella tillgångar har stigit mycket mer som kompensation. Läget augusti 2018 är bra. Det jag tror är att kommande år blir betydligt mindre spännande.
Bengt: Ja, det är lite tråkigt, fast "bra" whisky tycker jag kostar ungefär samma på systemet som utomlands nuförtiden tyvärr i många fall, medan man för några år sen kunde köpa god whisky billigare (nu tänker jag på Tyskland). Ett bra exempel är referensen Lagavulin 16y som kostar 639 spänn hemma och 691 på Bordershop i Puttgarden (om man inte har tur och prickar nån rea). Visst, godis som fågelwhiskyn och Jameson är fortfarande rejält billigare på grund av skatterna, men det är å andra sidan inte så upplyftande.
@Joakim: Kan du utveckla det där med "betydligt mindre spännande"? Vad tror du om kronans utveckling mot EUR/USD i en "betydligt mindre spännande ekonomi"?
Jag har ingen aning. Kanske mot 11:50 eller 12 spänn mot EUR, över 10 mot USD. Ungefär som 2001 med andra ord för USD/SEK, en tråkig tid av många anledningar. Det ser inte bra ut, är orolig för om näringslivet har möjlighet att ställa om utan hjälp från valutan.
Detta bygger då på att Sverige får en djupare kris vid lågkonjunkturen än övriga Europa, t ex vid problem med världshandeln, så att vi håller relativt lägre räntor. Det är dock bara ett av många scenarier.
@Joakim: Så kan det mycket väl bli. Vi har ju en "utmaning" i att många är svårintegrerade och med dagens arbetskraftskostnader och krav på höga produktivitet kvalar dom helt enkelt inte in. Antingen så måste man införa låglönejobb (som i Tyskland) men problemet är väl att det inte fungerar när prisnivån ligger så pass högt. Då ser jag väl också valutan som ett av få sätt att sänka arbetskraftskostnaden på utan att det blir upplopp.
Vad tror du händer med SEK kontra USD ifall RB inte höjer räntan i år och FED kör två höjningar som planerat? Kan vi gå över den magiska gränsen 10 SEK för 1 USD? 🙂
Ja, det kan vi. Som sagt, den som vill får gärna spekulera fritt. Har fortfarande just 2001-2002 i minnet, som jag skrivit om tidigare, då en finsk bekant (Euron var som bekant nystartad), om jag minns rätt vintern eller våren 2002, bestämde sig för att Europa var dödsdömt och USA var framtiden. Man fick ungefär 0,87-0,90 USD för en EUR då.
Idag får man 1,15 USD för en EUR. Valutaspekulation är riktigt svårt. Den som är sugen kan gambla med riktigt hög hävstång på valutamarknaderna om man tror man har ett system som funkar.
@Joakim: På samma sätt som du tror att marknaden inte kommer vara så vacker 2020? Vem vet. Svenska börsen kanske går upp 70% just 2020 eller så gör den inte det. Det är klart att det är svårt att spekulera i valutor men att vi är ett land som håller på med devalveringar och deprecieringar är nog ändå ganska uppenbart efter så här många år av statistik och penningpolitik. Stefan Ingves har ju till och med sagt att "han inte är orolig över försvagningen av valutan samt att det är viktigt att kronan inte stärks för det påverkar inflationen". Jag tycker inte att det är särskilt svårtolkat. Därför tror inte jag att SEK kommer att stärkas så länge våra handelspartners inte får upp inflationen till en högre nivå än den svenska så att RB kan sluta importera den via valutaförsvagning. Det gäller alltså att ha koll på EURO området. Jag har dock svårt att se att dom kommer upp i dom nivåerna inom överskådlig tid så vi får nog leva med en svag valuta så länge. Förhoppningsvis nöjer sig RB med dagens läge men jag befarar att så inte blir fallet.
Kanske det. Vi får se vad ny data visar. Som nämnts innan, det finns gott om instrument att spela på på ränte- och valutamarknaden.
Nu kör vi Jocke….140% exponering fram till 2021 så är vi nog uppe i 100-200% avkastning.
Är förvånad över börsens styrka om vi nu har en lågkonjunktur runt hörnet, men nåja. Det mesta är som bekant valutaförsvagning. De stora svenska företagen värderas just nu till hyfsat låga vinstmultiplar (Volvo 11 ggr vinsten, Atlas Copco 18 ggr vinsten, Sandvik 14 ggr vinsten, Swedbank 11 ggr vinsten, H&M 15 ggr vinsten osv), men "alla" räknar med vinsttillväxt även 2019 och 2020 — vänder det så blir det inget kul.
Brukar man inte säga att allt under 15 är bra förutom banker som bör ligger på max 10?
Kan inte Sverige göra som USA och sänka skatterna för företagen så får vi en enorm uppsving och blir ett wunderbarland som USA. 🙂
P/E-talen är normalt hyfsat låga i slutet av en högkonjunktur, eftersom vinsterna stigit så mycket. Det behöver inte betyda att det är bra köp. Det är också ett bra tecken på att vi faktiskt inte har någon regelrätt börsbubbla — Volvo värderas till 316 miljarder, går mot en vinst efter skatt på nära 28 miljarder, och kommer att dela ut 10 miljarder eller nåt sånt till ägarna. Dessutom är prognosen just nu att vinsten håller i sig 2019 och 2020. Det är inte extremt dyrt.
Så, vi får se vad som händer om det blir någon djup exportdriven lågkonjunktur eller inte.
Köpkraften är sämre i Schweiz för att det är dyrare i Schweiz än i Sverige.
Källan är CIA World factbook.
@iblandekonomi: Men nu är trots prisläget i Schweiz köpkraften ca. 20% högre där.
Så länge parkeringen hos Ge-Kås i Ullared är fylld går konjunkturen bra!
Tidigare var det köerna för att komma in som var en god konjunkturmätare men numera har man ett bättre logistiskt flöde varför det ytterst sällan är någon kö.
Ge-Kås handlar man väl på för att man inte har råd att handla i en vanlig affär?
Har man gott om pengar undviker man onödigt långa resor och att slåss med 1000-tals galna prisjägare…
Borde vara en omvänd konjunktur mätare.
"…galna prisjägare….."
Galne Gunnar ? 😉
Man kan ju spara mycket på GeKås, "har råd att handla"…
Men visst, det krävs ju rejäla inköp.
Och att man vill åka i en halv dag dit och en halv dag hem.
Naturligtvis beroende på var man bor och om man värderar sin tid eller inte. Ungefär som att köra till Puttgarden och handla en massa osmaklig fulöl och uselt lådvin man inte skulle köpt annars.
Billigare på "Border-Shop" i Rostock.. 😉
Dessutom kan man då passa på att vara lite "kulturell"! Rostock är en gammal Hansa-stad (HRO som det står på bilarnas registreringsskyltar) med en massa fina gamla byggnader
Men om internethandeln tar över mer och mer så borde ju den delen av internethandeln som sker inom landet synas i någon form av statisik eller vad händer med den?
För om t.ex. HM butiker minskar men deras internethandel ökar i samma motsvarighet så är ju konsumtionen den samma trotts att kategorinen "butik" bytts mot "internet".
Eller ingår redan inhemsk internethandel under "butiker"??
Njah. Det är distruptivt så vinnarna är inte nödvändigtvis vinnare längre.
Saker som clas ohlsson är mer eller mindre fcked, så knappt kul att resonera kring. Men om vi tar ett ställe som HM finns i princip två vägar:
1) Bli helt internet (i princip inte ett alternativ)
2) Omni
Alternativ 1 kräver att mer eller mindre riva hela konceptet. Alternativ 2 är faktiskt inte så mycket roligare: det kräver att bygga om hela konceptet. Inte bara systemtekniskt, utan hela den fysiska infrastrukturen med ungefär en miljard butiker.
Det HM har är varumärke, pengar, kunniga ledningsgrupper, en infrastruktur inklusive logistik. Men det är i sammanhanget väldigt mycket mindre tillräckligt än det låter.
Vad för varumärke? Vad är så knepigt? Ha en del butiker där man vräker ut, en del som är mer showroom, fixa ett mått på storlek som stämmer, kan man beställa en blå kostym även om det bara finns grå som jag kan prova.
Sänd hem eller så hämtar jag i butiken, vissa varor har ju rätt konstant flöde, som kalsonger, strumpor, inte så svårt att kalkylera.
Mitt problem är att antigen finns det med jätterea eller så fanns det ungefär två sekunder efter varan kommit in.
Nu menade ju jag på hur intenethandel redovisas i konjuktstatistiken och inte hur själva företagen reagerar på det.
Poängen jag försöker få fram är att så som jag tolkar det så om en butik minskar sin försäljning med 100k SEK, medans en svensk internethandel för samma typ av produkter ökar sin försäljning med 100k SEK, innebär det ett plus/minus noll i statistiken eller redovisas det som en minskad försäljning om 100k SEK bara för att den har försvunnit ur en fysisk butik?
Internethandel ingår i detaljhandelsstatistiken. Ur en gammal pressrelease från konjunkturinstitutet:
"Detaljhandelns (inkluderar internethandel) konfidensindikator steg 3,7 enheter och överstiger därmed åter det historiska genomsnittet. Trots att tidigare höga förväntningar inte realiserats, rapporterar företagen återigen att de förväntar sig en stark försäljningstillväxt de kommande tre månaderna."
Det är väl avsiktligt av MP att slå ut central belägna köpcentra (även om de säger motsatsen)?
Då blir det ju plats för mer billiga lägenheter av typen hipsterghetto åt kärnväljarna.
Det blir väldigt långt att cykla med lådcykeln när man skall handla på dem, alla får väl skaffa sådana där bilar som kan köra väldigt väldigt tunga stenar istället!
Elcykel mnils, elcykel…
Ja, helt en sådan där man laddar av fartvinden med en snurra på styret…
Är inte indikatorn för detaljhandeln en säsongseffekt förstärkt av det extrema vädret denna sommar?
Kollar tillbaka och se liknande dippar varje sommar.
Eller är jag fel ute?
Trenden är neråtgåeende men dalen är atypisk.
Kläder säljer dåligt vid dåligt väder. Hela sommarkollektionen ruttnar vid hyllor med tea på 70% när det regnat mycket.
Var finns rean då Linus? Jojo, jag har kollat, visst, men inte är det kaos.
Letar bra plagg men de är slut. Nu ska man ju köpa till nästa sommar.
Precis, det har ju inte regnat alls i sommar. Inget regn -> folk köper kläder -> mindre rea.
Angående köpcenter är ju MoS mer av ett upplevelsecenter än shopping. Nu har ju inte detta alltid räddat dem från döden i tex USA, men tror iaf inte att det är givet att det kommer gå dåligt. Friends + MoS har ganska bra potential att skapa en ganska sömlös kanal. Än så länge är det på rätt väg (men har ingen koll på det finansiella – om de går back i det här läget ser det mörkare ut).
Ägaren till MoS verkar tjäna hyggligt med pengar, så det är nog ingen fara på taket så länge man har så mycket uthyrt.
Ni har väl inte glömt "Skara Köpstad" som hade ett guldläge precis bredvid en känd persons stora sommarland…
😉
Tillbaka till de blonderade "puderfrillorna" och kavajerna med axelkvaddar!
https://www.youtube.com/watch?v=_vqCa9ZMANQ
https://www.youtube.com/watch?v=12gPlPkxdTw
Ser ut som att nedgången kommer bli seg och långvarig, om inget plötsligt inträffar dvs.