Kriminalvården vid Nationella Transportenheten Utrikes (NTE Utrikes, eller utrikarna) har hand om utvisningarna av utvisningsdömda brottslingar och även personer som ej fått uppehållstillstånd i Sverige. Utrikarna nekas nu förenklat visum till USA, sk ESTA-visum, eftersom de har besökt länder som Iran, Irak, Sudan eller Syrien. Kostnaden och tiden för att söka ett fullt USA-visum måste de ta själva, trots att det orsakats av jobbet och arbetsuppgifterna.
Det blir alltså till att besöka amerikanska ambassaden och betala själv för en full visumansökan om man jobbar på NTE Utrikes. |
Sedan en tid tillbaka kan svenskar som besökt exempelvis Iran, Irak, Sudan eller Syrien inte få det förenklade amerikanska inresetillståndet ESTA, som enkelt sökes online och oftast godkännes automatiskt med vändande e-post inom någon timme. En för att vara USA faktiskt fungerande offentlig e-tjänst.
Detta har dock fått konsekvensen att de utrikarna som jobbar på NTE Utrikes med att utvisa kriminella och personer som fått avslag på ansökan om uppehållstillstånd i Sverige, nu inte får använda ESTA för att åka till USA. Detta oavsett om det är privat eller i jobbet.
Kriminalvården vill dock inte betala för denna merkostnad som arbetet har orsakat de anställda. Istället måste de anställda själva göra en full visumansökan på amerikanska ambassaden, vilket inkluderar tid, resor till Stockholm och högre kostnader för själva ansökan.
Den tillförordnade sektionschefen skriver i ett utskick till de anställda:
“Om ni har planer på att åka till USA som privatperson, var ute i god tid med alla ansökningar.”
Tack för kaffet.
34 kommentarer
För vissa andra yrkesgrupper brukar detta gå att lösa med utfärdande av dubbla pass. Har det efterfrågats av kriminalvårdarna?
Dubbla pass kan man söka då man i jobbet reser mycket till länder med långsam visumhantering. Detta eftersom man "alltid" har ett pass på någon ambassad för att få en visumstämpel. Tror att amerikanerna ser igenom den manövern – det är ju personen som är "farlig".
Passförordning 1979:664
14 § Extra pass får utfärdas för den som innehar ett vanligt pass och som för sitt arbete eller av annat särskilt skäl har behov av mer än ett giltigt pass. Förordning (2005:659).
Ovanstående bör absolut täcka in problematiken för kriminalvårdarna. Det är alltså inte bara pga långa handläggningstider man kan få ett extra pass. Det finns flera exempel på länder där det är svårt att få visum om man har stämpel i passet från vissa länder. Tex flera arabländer är svåra att komma in i om man varit i Israel. Blogginlägget tar upp en ny problematik med USA/Iran etc.
Sättet som arabländerna och USA i dessa fall vet om man varit i Israel/Iran är genom stämplar i passet. Har man två pass använder man det ena för resor till Iran etc och har ett "rent" pass för resor till USA.
Som jag ser detta bör det vara en icke-fråga för kriminalvårdarna. Bara att ansöka om ett extrapass, använda det ena i tjänsten och det andra privat. Problem solved.
Om de ertappar dig m att ljuga på din ESTA huruvida du varit i dessa länder saknar U.S. Immigration helt humor.
Ja de kan säkert få dubbla pass, men är ju knappast rimligt att ljuga för utländska myndigheter..
"Yes, but only on official business as directed by the Swedish government."
Hur är det med svenska diplomater i mellanöstern, blir de också nekade visum?
De blir inte nekade visum, de kan inte få de förenklade visum online utan måste söka ett "riktigt"
Det är hursomhelst inte relevant att jämföra med dem som reser på diplomatpass, vilka ofta har andra inreseregler än resp länders boskapsklasspass. För svenskt vidkommande är normalt skillnaden minimal, men för många bananländer kan skillnaden mellan diplomat och vanligt pass vara rätt stor.
Diplomaterna borde ju formellt sett ha samma problem om ESTA frågar dem. Kanske de har specialpass, kanske de har en specialöverenskommelse som inte sträcker sig till kriminalvårdens personal, kanske deras reseavdelningar bokar alla resor, officiella som privata, och löser sådana problem. Inte vet jag, så därför frågade jag.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
https://www.washingtonpost.com/amphtml/news/worldviews/wp/2018/06/25/former-nato-secretary-general-denied-visa-waiver-to-visit-u-s-due-to-past-trips-to-iran/?noredirect=on
Det går inte att jämföra diplomater med vanliga människor, det är som att jämföra äpplen och päron. Inget land vill ha en diplomatisk skandal där t.ex en nyanställd TSA-agent kroppsvisiterar nån utrikesminister etc. Jag tror att alla diplomater har snabbspår i en helt annan gate än vanliga människor, alt ett eget plan, men det finns tjänstemän på konsulat mm som flyger regulärt med känsligt material och dom har exakt samma skydd som diplomaterna. Usa har koll på dom personerna till 100%.
En diplomat eller diplomatreggad bil anses i de flesta normala länder som en förlängning av landet den är registrerad på och omfattas och lyder under lagar från diplomatens hemland; precis som personer på fartyg på internationellt vatten lyder under den flaggan som båten seglar med. Att kränka en diplomat i t.ex en TSA kontroll kan jämställas med ett angrepp mot staten som diplomaten representerar och är allmänt känt och respekterat av åtminstone alla västländer vad jag vet.
Mindre utvecklade länder missbrukar givetvis systemet. T.ex är det relativt riskfritt för en Kolumbiansk diplomat att anlända på JFK med 4kg kokain i portföljen. Även om knarkhundarna skäller sig hesa så får inte flygplatspolisen ingripa. Rattfylla, köp av sex (i bilen) går inte att beivra av värdlandets polis heller. Eftersom ingen polisanmälan görs (pga immunitet) så uppmärksammas sällan ambassaden, konsulatet eller värdlandet och det blir inget efterspel.
För ett tiotal år sedan lodsade två svenska polisbilar en dyngrak diplomat i en blåreggad bil som bestämde sig för att åka bil på fyllan. De båda polisbilarna låg på varsin sida och skyddade andra trafikanter från att bli påkörda, ev låg en polisbil framför också. Det var det bästa poliserna kunde göra utan att kränka diplomatens suveränitet och hemland. Dom gjorde helt rätt.
Det är värt att notera att de svenska diplomatpassen har en särskild passus om att Sverige utber fri passage och att främmande makt ger denne svenske undersåte beskydd och så vidare. Detta innehåller inte svenska normalpass (däremot numret till svenska polisen om man vill sätta dit dem ha ha). Det är också värt att notera att liknande skrivingar om önskan om fri passage/beskydd finns i många andra länders pass, till exempel Storbrittaniens, men då lika för alla. Det är alltså så att några svenska grisar är lite jämlikare än andra, medan britterna har lika för alla.
En annan egenhet med svenska diplomatpass är att de ofta får behållas efter pensionering, detta är oftast inte fallet i västliga demokratier. Frågan om varför en diplomat som inte längre tjänstgör behöver ett tjänste/diplomattpass bör väl lämpligast ställas till UD, men rent praktiskt har pensionerade svenska diplomater använt dem för att lättare smuggla saker, så en viss reel nytta finns alltså med detta system, även om det i första hand gagnar brottslighet och inte Sverige.
"Diplomatic immunity!"
"It's just been revoked…!"
Den rimliga lösningen vore ju att helt enkelt låta dem sköta det på betald arbetstid och kostnaderna täckta av arbetsgivaren. Det kan ju inte röra sig om så mycket i sammanhanget. Visum kostar väl på sin höjd ett par tusen, arbetstiden kan väl också på sin höjd vara ett par timmar. Ta detta i jämförelse med vad det kostar att faktiskt verkställa en utvisning.
Hade det inte varit staten som varit arbetsgivare så hade det varit ett annat ljud i skällan när arbetsgivaren inte ersätter de kostnader som den anställde har pga av arbetet.
F redde: diplomatbilen kan iofs ha speciell status, men så fort man lämnar bilen så är man inte skyddad av statusen på bilen. Jag tror att de flesta flygbolag **inte** tillåter att ha med bilen som "handbagage" – skall man åka med vanligt flyg så får man snällt stiga ur bilen och gå till gaten.
När det gäller diplomatisk immunitet så gäller den **endast** immunitet mot åtal och **endast** på främmande mark. Det går fortfarande att anmäla diplomater då de förväntas stå till tals i hemlandet. Jag tror inte att utvisningspersonalen har mandat hemifrån för att forcera gränskontrollerna även om de skulle ha diplomatisk immunitet (vilket jag är tveksam till att de har).
Om USA inte vill släppa in någon så är det dem helt fritt att göra så. Skulle någon åberopa diplomatisk immunitet så kan de ju bara säga att eftersom man inte vill släppa in dem så är de persona non grata och därmed gäller inte diplomatiska immuniteten längre (diplomatisk immunitet bygger ju på att mottagande landet accepterar den och om de inte släpper in dig så lär de ju inte respektera immuniteten heller).
Har det något med invandringspolitiken att göra?
Tror mest det handlar om en fördjupad utredning för att hitta potentiella terrorister
Statens kaka är liten osäker och otacksam…
Staten har en fet gräddtårta som skattebetalarna står för. Den erbjuds våra gäster så det räcker tyvärr inte till oss alla trots att vi betalar in mer än någonsin.
Då får vi jobba mer. Tänk hästen i djurfarmen!
Den gräddtårta som Hamid skriver om innebär uppenbarligen att invandrarna hänvisas till bostäder där svenskarna inte vill bo, arbeten som inte svenskarna vill utföra till löner som svenskar anser för låga.
Den gräddtårtan betackar jag mig för!
Att utvisa kriminellt slödder till shithole countries är en otacksam uppgift. Det måste vi ändra på. Det borde vara ett folknöje.
Går säkert att utsurca till något billigt bolag från Belarus eller Venezuela…
Japp, samt dömda gängkriminella till våra EU-länder i öst – jobbar en del mot kollegor där borta och de behöver arbetstillfällen. Fängelseplatser i Karpaterna eller Östra Litauen? Billigt!
Transnistrien, Moldavien.. 😉
Eller nordöstra Rumänien – Karpaternas norra sluttning – så blir det säkert lite enklare rent juridiskt rå Rumänien är med i EU…
Finns det inte organiserade föreningar som hjälper de stackarna hit mot en liten summa guldmynt. Skulle inte de mot ersättning, kunna transportera ut dem också vid behov. Så skulle de slippa tomma stolar i ena riktningen. Winwin.
Tillförordnad sektionschef? – Skall man läsa det som att det är avhopp och personalbrist?
Vet inte om jag är förvånad direkt, nu kommer det ju massor av "vi behöver pengar och se vad som helt oväntat hänt"…
En del av inflationen, en liten del, påverkar inte så många, det är både svårare och dyrare, kanske får man dock säkerhet som betalning. Eller inte.
Men för Guds skull.. Suck.. Vad är problemet? Betala deras merkostnader..
Dela upp ledsagarna i två kategorier; en som enbart reser på USA (med ESTA) och en "Övriga".
LOL. Hur vanligt är det att folk skall utvisas till USA i förhållande till MENA länder? Hur vanligt är det att folk vill åka på semester till MENA-länder dit de skall utvisas förhållande till USA?
Med andra ord kanske blir 1% som reser till MENA-länder och skall verkställa 99% av utvisningarna. Att vara bland de som reser till USA skulle ju vara hur glassigt som helst – 99% av de anställda som delar på 1% av jobbet (jobba två dar om året med full lön, ja tack!).
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.