Svenska kraftnät rapporterar i sin prognos för vintern 2018/2019 att Sverige även vid en normalvinter nu kommer sakna 400 MW kraft och om vi får en tioårsvinter 1 500 MW. Ovanpå det kommer två reaktorer stängas på Ringhals 2019 och 2020 och ytterligare 1 765 MW kommer försvinna, inte bara vintertid utan året runt.
Ringhals fyra reaktorer sedda från havet. |
Sverige går alltså mot ett normalläge med effektbrist vid även normala vintrar rapporterar Svenska kraftnät i sin prognosrapport för den kommande vintern (PDF). Från sammanfattningen:
“Analysen av kommande vinter visar att den svenska effektbalansen har försämrats ytterligare jämfört med tidigare rapporter. Enligt prognosen för topplasttimmen vintern 2018/2019 har Sverige ett underskott på 400 MW redan vid en normalvin- ter och hela 1 500 MW vid en tioårsvinter. Detta innebär att Sverige blir mer bero- ende av import. Till årets rapport har underliggande data och antaganden uppdate- rats för att ge en mer korrekt prognos. Med gamla antaganden hade effektbalansen sett bättre ut: 450 MW överskott vid en normalvinter och 1 050 MW underskott vid en tioårsvinter.Under de kommande åren stängs ytterligera två kärnkraftsreaktorer i Sverige och på längre sikt förväntas fler reaktorer tas ur drift. Samtidigt ökar produktionen från icke planerbar elproduktion. Det leder sannolikt till ökat effektunderskott under topplasttimmen. Inga antaganden har gjorts kring ökad användarflexibilitet, vilket skulle kunna minska effekttoppen under topplasttimmen. Svenska kraftnät ser dock en risk att utbyggnad av flexibel elproduktion och användarflexibilitet inte förverkligas då lönsamheten för detta ser ut att vara fortsatt låg.”
Bland annat har behovet av el för uppvärmning ökat, och Svenska kraftnät skruvar upp prognosen för detta med 2%. Man kan killgissa att både ökande befolkning och värmepumpar står bakom detta. De senare då de ersätter fastbränsle- och flytbränslevärmning, samt även konkurrerar ut fjärrvärme. Istället förbrukas mer el för värmebehov. I händelse av 20-årsvinter så har elvärmebehovet ökats med ytterligare 6%, men tioårsvintern ligger kvar som tidigare.
Rapporten tittar inte på energibrist, dvs att det inte finns tillräckligt energi, utan bara på elkraften, dvs effekten. Nuvarande torka i Sverige gör att vi riskerar gå in i vintern med låga vattenreservoarer och med det mindre tillgång till total energi att tappa ur vattenkraften.
Tittar man på vattensituationen hos Energiföretagen är tillrinningen just nu (vecka 27, PDF) nere under intervallet 10 – 90% sannolikhet 1960 – 2016, men fyllnadsgraden är bara något sämre än förra året, ca 65% mot ca 70%, och fallande, dvs det förbrukas mer vattenkraft nu än det kommer nederbörd. Medel 1960 – 2016 är dock 75% så här års. Siffror avlästa ur graf, ej exakta.
Det hela syns förstås på ett elpris som redan nu är på vinternivåer. Just nu i skrivande stund kostar elen 58 öre per kWh oräknat skatter, moms och nätkostnader, men ska kosta 60 öre per kWh ikväll klockan 18 – 20, när hushållen ska laga mat.
I vinter måste allt klaffa. Några större avbrott får inte förekomma och vi kan bara hoppas på en normalvinter istället för en tioårsvinter, eller ännu värre en tjugoårsvinter. Och att Finland får igång sitt nya kärnkraftverk, vilket reducerar Finlands importbehov. Den forna östra rikshalvan kommer fortfarande vara ett elimportland, och nu få sällskap av Sverige.
Kom också ihåg att när det är som kallast på vintern så beror det på högtryck, och då blåser det väldigt lite, vilket innebär mycket lite vindkraft.
Bor du i villa bör du förbereda dig på att åtminstone stödvärma med fastbränsle (ved eller pellets). Och har du pellets, köp in hela tioårsvinterns behov i god tid – förra våren tog pellets slut pga kylan.
48 kommentarer
Vad jag kan se som med intresse brukar titta in på svk kontrollrummet med jämna mellanrum är att "Sverige" inte sparar på vattnet nu heller, eller har sparat alls under våren, utan konstant exporterat allt man kan. Slutsatsen man kan dra är att Vattenfall är ett rent vinstdrivande företag som bara vill maximera sin vinst, och inte har för avsikt att ikläda sig rollen som den goda välgöraren med folkets bästa i åtanke. Att det skulle bli dyra priser i vinter är ju bara en extra bonus för vattenfall och den utsugande socialiststaten som sen kan slå sig för bröstet när budgeten går ihop. Således inget de har något incitament att göra något åt, alls.
Ja, de gråter väl inte blod direkt över att få sålt till dagens priser och sedan ännu högre i vinter.
… och som det står i inlägget så minskar vattenmagasinen just nu, istället för att öka som normalt för säsongen.
Om Vattenfall/andra kraftproducenter äger billig kolkraft utomlands så tjänar dessa på att tömma reservoarna i Sverige då samma producenter sedan kan sälja energin dyrt vintertid. Finns inget samhällsansvar i den konstruktionen.
Detta borde segla upp som en valfråga. Hur har vi hamnat här? Vad är planen framåt?
Det enda som ev biter på dessa energikramare som vill ta bort all svensk baskraft är väl ett skyhögt elpris. Om de kostar i egna plånboken så smakar det. 100% upp från nu så kanske dom vaknar?
Planen framåt är uppenbarligen att skapa mer eller mindre konstant elbrist genom att lägga ner kärnkraft. Det ger möjlighet att maximera vinsten för vattenfall och staten, samt subventionera ännu fler vindsnurror. Vindsnurror är iofs inte fel, om vattenfall hade sparat vattnet i magasinen när det blåser. Men det gör de inte vad jag har sett. Istället är det fullt spjäll på exporten till reapriser. Ett sätt att skapa höga elpriser genom att rea ut vatten-elen tidigt på året och sen tjäna multum resten av året. Löfven ler i mjugg.
Det är inte elpriset som kostar för privatpersoner.
Det är överföringsavgift, elskatt, nätavgift mm mm. Som bekant är majoriteten av elpriset avgifter och skatter. En del av dessa är proportionella mot elpriset i bottem.
Men för basindustrin, som Reinfeld mfl inte tyckte var så viktig är det en kritisk parameter. Vattenfall må gå med mer vinst, men om industrier börjar lägga ner kostar det mycket. Även om "ortern" som drabbas redan är förlorade till SD.
Planen framåt är att lägga ner så många kraftverk som möjligt då dessa är patriarkala strukturer. För uppvärmning får vi läsa böcker om genusteori och värma oss med åkarbrasor, det är miljövänligt!
Regeringen har säkert en plan för denna utmaning också. Något annat vore oacceptabelt
Nuvarande regering kommer inte drabbas när de fr.o.m 10/9 sitter i sina datjor vid Svarta Havet som tack för ett väl utfört arbete. Expeditionsministären som blir kvar under kaoset med regeringsbildning får ta smällen, men de är ju bara kanonmat.
Ett snabbare införande av timdebitering förbättrar läget. När elen kostar 10 kr sker förändringar i användningen tidsmässigt.
Ökad effekt från vatten kräver lite längre tid men borde drivas igenom. Kan ses som en form av ekonomiskt försvar. Lite högre vattenflöde en kortare tid.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Eller så bygger vi ut de sista älvarna?
Min favorit är en tunnel och kanal ut till havet från Vänern för att kunna nyttja vid högvatten och vid effektbrist.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Varför då? Du har redan kraftverken i Vargön, Trollhättan och Lilla Edet, som alla tar Vänerns energi.
Ja, det är väl dämt vad som dämmas kan. Att det döms ut som dumt pga damerna på den dammiga LS är bara verdamte Götterdämmerung. Fast Götterdämmerung är väl mer bloggarperogativ åt det dammigare hållet. Damn. Nu får man allt damma loss.
Tanken på en extra avtappningsmöjlighet från Vänern har diskuterats i många år. Det finns behov vid extrema situationer eller stora vårfloder.
Skälet är att Göta Älv och dalgången inte tål så höga flöden p.g.a. ökad skredrisk samt risk för erosion eller översvämning.
Effektmässigt för elförsörjningen i Sverige har det liten betydelse.
Cornucopia? sent svar. är sjuk och sovit mest. Nu gällde det främst en effektreserv, som kan vara mycket stor. Delvis är de gamla kraftverken mycket gamla så en viss del av potentialen vid högvatten i Vänern kan också gå den vägen. Lite extra säkerhet vid sabotage av elnätet också.
Givetvis måste nog med vatten gå i Göta Älv. Det var några extra fallens dag (När man släpper förbi vatten) som gjorde mig till styrelsemedlem i en mindre eldistributör.
Som alla vet finns det ingen plan, utan marknaden skall få styra.
Och eftersom sist producerade kW sätter priset för alla kW är det såklart bara att starta några gasturbiner på 200MW totalt så är saken biff.
Vi har haft många goda år nu när det gäller det mesta, bopriser, elpriser, importpriser, asylfeste mm. Det är slut nu. Det gick hit i nyliberalismens tecken men till slut är det slut på reserverna och hela skiten brakar ihop eftersom vinsterna har hämtats hem, infrastrukturen är eftersatt och det enda som det finns gott om är managementkonsulter.
Fast just bostadmarknaden och elmarknaden är ju väldigt reglerade marknader men väldigt stora statliga och kommunala inslag (jämför t ex med marknaden för bilar eller för datormjukvara). Var får du in "nyliberalism" där?
"Hela skiten" kommer knappast braka ihop för att vi ibland tvingas importera el på grund av effektbrist. Men man kunde önska att staterna inte reglerat sönder energimarknaderna på detta sättet — en generös statlig subvention av förnybar energi har ju stundtals _sänkt_ priserna på den traditionella energigenereringen så pass att konventionella kraftverk (kärnkraft, kolkraft, vattenkraft) inte får stå och generera vinster — och då stängs de självklart ner.
Fast om det inte går att importera el kommer hela skiten braka ihop, när nätet går ner under 50Hz pga överbelastning. Vi är bara 400kV ledning från det scenariot vintertid. Det kan ta veckor att få upp elnätet igen.
Tvärtom är det brist på reglering. Elmarknaden är extremt oreglerad, det är elnäten som är reglerade. Oreglerad, men med höga trösklar. Elen handlas fritt och konsekvensen är att priset leder till undermåliga investeringar, och de investeringar som görs är ofta olönsamma om de inte subventioneras.
Ett kontrollerat, stabilt pris hade gett stabila förutsättningar för bla basindustrin på lång sikt vilket hade gjort att investeringar är lättare att kalkylera.
Ja, hyresmarknaden är reglerad och antiliberal. Nyliberalismen är att alla tror de skall kunna göra sig en hacka, för det är alla fritt att satsa.
Nej, det är inte så "nyliberalism" definieras.
Jag vill nog säga att elnäten är i centrum för elmarknaden, men produktionssidan är också mycket hårt statligt reglerad — framför allt via skatter, subventioner och rena politiska dekret.
Du såg ju vad som hände med kärnkraften i Tyskland efter Merkels beslut efter Fukushima. Detta i sin tur förstörde fullständigt lönsamheten för t ex E.ON. Vi har något liknande i Sverige, där det till sist blir för osäkert och för höga skatter -> kärnkraft läggs ner. Sen tar politikerna ett halvt steg tillbaka via "energiuppgörelsen", men gjort är gjort och snart sitter vi där med betydligt mindre baskraft. 2020 riskerar att bli bistert.
En av anledningarna är bland annat subventionerna av sol och vind, som under blåsiga och soliga dagar sänker elpriser så pass mycket att traditionell kraftgenerering (där investeringar skett med andra antaganden gällande skatter och subventioner) går på knäna.
Det är en del av NPM som egentligen står i centrum för hatet vs sk nyliberalism.
Kraftverk borde väl vara en utmärkt socialistgrej, likaså elnät, nu ska visst pensionärerna får avkastning från mitt elnät, som bara blir dyrare och dyrare, kostar mer än el. Läkarbesöken är en katastrof. Skatterna enorma.
är det bara jag som börjat få hatiska känslor till elbolagen! alltid nåt med dem. för mycket vatten= elen blir dyrare. för lite vatten= elen blir dyrare.
Vår elräkning har blivit nästan 300kr dyrare för föregående månad och då är vi mitt i sommaren!
Vi har personligen dragit ner på massa onödiga abonnemang varje månad för att spara pengar men ser man ökningen av elpriset så har det ätit upp allt det vi sparat från spotify, mobil etc….
Blir nog å elda i vinter.
Men hur gör man i en lägenhet då? Vad säger ni?
Det kostar ju knappt någonting alls med el i lägenhet, det mesta är fasta avgifter eller skatt. Tror jag betalar 340 spänn i månaden eller nåt sånt, så 300 kr dyrare låter märkligt.
Alla har förstås glömt hur det var år 2015 när elen var riktigt billig.
Tillrinningen kommer inte att öka. Kör skoter uppe i fjällkedjorna och har sett det minsta snötäcket jag varit med om hittills kring Norrbottensfjällen.
Har kommit betydligt mindre nederbörd uppe i fjällen kring Kvikkjokk ritsem riksgränsen osv i år än vad som är normalt. Detta i samband med en extremt snabb avsmältning. Ca 1 mån tidigare än normalt, detta gör det svårt att bygga upp vatten i magasinen framöver. Har aldrig varit med om att se så lite snö som i år. Dock har det fallit betydligt större nederbörd i form av snö än normalt i inlandet (Norr och Västerbotten). Dock har ju denna H20 redan passerat alla dammar och ligger nu i bottenviken. Priserna bör bli betydligt högre mot hösten.
Håller med om de giriga elbolagen, är trött på deras ständiga höjningar. På plussidan kommer fler att gå från att vara konsumenter och bli producenter. Snart är batterier nere i en nivå där man kan klippa kabeln och säga bye bye till EON. Denna glädjens dag skall det drickas bubbel:-)
Bra timing med solinstallationen Lars. Men eftersom du "Alltid har fel" så kommer det nog utomjordingar som blockerar solen inom kort. 🙂
Den konspiratoriskt lagde konstaterar att Maud Olofssons Nuon-affär, liksom avvecklingen av kärnkraften och mycket annat, samverkar mot det övergripande målet för DÖ-regimen, nämligen det totala avskaffandet av alla möjligheter till nationellt självbestämmande. Allt under täckmanteln av hänvisning till "marknaden" eller "miljön" eller annan prooagandalögn.
ingen konspiration alls utan bara ett led i den övergripande globalistiska ideologin som varit förhärskande hos västvärldens ledarskikt sedan början av 1990-talet
Men det håller på att vända nu även om det kommer att ta tid. Nyckelspelarna just nu är Merkel och Macron – om de faller kommer hela EU snart att släppa globaliststrategin.
Läskigt intressant.
Tyskland rider väl vågens framkant med första tjing på all den härliga ryska gasen som strömmar genom Östersjön – inga energi- eller effektproblem!
Kan vi inte bara ignorera idiotin med att lägga ner kärnkraften och istället satsa på mer kärnkraft?
Det riktiga problemet är oligopolen och den förstörda elmarknaden.
Ett stort problem är att prissättningen sker på marginalen d.v.s. den sista kilowatttimmen med smutsig tysk kolkraft för ca 50 öre/kwh sätter priset för hela potten även om 90 % ksn vara vattenkraft för 5 öre/kwh. Detta system gör att kraftbolagen tjänar grova pengar på att exportera vattenkraftsel och importera brunkolsel samtidigt!
Det verkar vara väldigt få som förstår detta sjuka system som kostar alla invånare i Sverige otroliga summor i överpriser.
Nej, jag visste inte hur det förhöll sig men ingen är väl förvånad.
Priset på el, vatten, vete, mjölk, kött och andra basvaror har eller kommer att gå upp. Hur var det med Sveriges livsmedelsförsörjning vid kris ?
Så är det, priserna kommer gå upp i höst (fast nu under en kort period går det att hitta riktigt billigt kött i affärerna). Jag tror nog vi kommer kunna äta oss mätta även i höst utan större problem mer än att maten kommer kosta mer pengar, och maten kostar idag rätt lite generellt sett.
Som vanligt glömmer man gärna bort att viss mat (till exempel kött) ofta var rejält mycket dyrare i början av 90-talet, innan EU. Även elen var riktigt billig både 2015 och förra året, men ja, både mat och el har ju sina variationer beroende på väder osv.
Skillnaden är att du som privatperson fonderar lättare pengar, och elpriset är inte lika avgörande för din privatekonomi. För mycket av svensk industri slår elpriset direkt på marginalen och ett billigt år 2015 betyder inte att ekonomin går ihop några år senare. För när industrin är borta pga energipriserna flukturerar på ett sätt som företagsledningen bedömer är ohanterbart, då är den borta.
Den ersätts inte med ny.
Och det blir så att när summan av alla kostnadsökningar passerar en kritisk gräns, parat med övriga orosmoment i ökenomin, ja då agerar folk precis så rationellt som de gör och börjar snåla.
Visst är det så, men frysen är bra att ha också. Nåja, det räcker förstås inte för att överbrygga kommande dyrtider.
Jag tror dock hushållen även denna gång kommer kunna anpassa sig till dyrare bröd och kött. Något liknande har ju hänt på fiskfronten — lax och torsk har ju blivit mycket dyrare (på grund av begränsat utbud). Men jag håller annars med dig om att industrin är i fara någon gång kring 2020, kanske har vi både lågkonjunktur, ryssvinter och nedlagd kärnkraft och då blir det inget kul.
Du glömde migrationen och dess skenande kostnader…
Men vi kan ju dock alltid slå oss för bröstet som den humanitära stormakten…
För helvete, inte migrationen i varenda jävla tråd.
För helvete?
Tappat det helt nu då, förståeligt.
I en tråd om skottlossningar i Malmö eller integrationen på arbetsmarknaden eller hur mycket pengar vi lägger på välfärdsstaten kan det absolut passa bra att fundera kring migrationen (såna inlägg brukar också bli våldsamt populära).
I en tråd om effektbristen på grund av att vi gör korkade energipolitiska beslut? Lite mer långsökt.
Här i DK har jag inte sett en enda tiggare utanför Lidl, Netto, Brugsen eller Irma…
Såg dock 3 slöjor i Kbh
Viss skillnad mot SE minst sagt…
Men vad har köttpriser med topic att göra då.
Svära i text är sällan klädsamt.
Men om kött, bröd och fisk, (hur går det med grönsaker, tycker de är dyra i snitt nu,)blir dyrare så ligger ju korten för inhemsk(?) inflation framme än mer med moderata ränteökningar. Och faller kronan blir ju allt importerat dyrare…
Vi talar ju el här. Och hyran sjunker iaf inte här hemma på min gata. Lägenheterna, just det kapital. Hoppas de kostar 100 miljoner snart.
Här i DK är strömmen konstant dyr och att värma vatten för att duscha 15-20 min i onödan varje morgon är inte att tänka på!