Värmepaniken sprider sig i Stockholm. Stockholm Direkt rapporterar att så kallade varmluftsflyttare (ofta kallade fläktar) är slut i hela huvudstaden. Som om de hjälper mot värme? Några tips som faktiskt kan hjälpa i bostaden följer nedan.
Idag var det bara 33.1 grader ute i skuggan hemma. I fredags var det 33.7 grader, vilket än så länge är värmerekord sedan jag skaffade min Netatmo väderstation 2014. |
Varmluftsflyttarna (fläktar) är alltså slut i Stockholm. Kan tyvärr inte länka till artikeln hos Stockholm Direkt – trots att den är rätt bra – pga risken för att EU inför länkskatt/länkförbud vid nästa omröstning i september.
Stockholmarna har fått för sig att om man flyttar den varma luften i rummet från en punkt till en annan så blir den svalare, eller att man flyttar ut den genom ett fönster för att ta in den 33-gradiga värmen utifrån istället. Så fläktarna är helt enkelt slut.
Bor man i en lägenhet är förstås möjligheterna att påverka temperaturen vid första anblick relativt få, om man nu inte har AC. Det samma i villa, om man inte har en luftvärmepump eller bergvärme, som går att köra baklänges för kylning istället för uppvärmning. Det kostar dock en slant. Drar jag igång full kylning i Teslan drar det 4 kW, eller ca 5:- SEK i timmen när den är inkopplad på elnätet för kylningen. Då kan ni fundera på hur mycket det drar att kyla ner en hel bostad och inte bara en liten bil.
Bästa sättet är att använda naturliga metoder för att kyla bostaden. Om man nu inte faktiskt har en källare, varifrån man kan blåsa upp svalare luft i resten av bostaden.
1. Ha alla fönster vidöppna nattetid. Riskjusterat för kriminalitet, husdjur och barn. Detta för att pressa ner inomhustemperaturen så mycket det går nattetid.
2. När det blir varmare ute än inne, stäng alla fönster. Stäng av ventilationen. Bor du i lägenhet med central ventilation, där detta inte är möjligt, knö in en handduk eller något i ventilerna. Förmånga är detta kontraintuitivt – de tror att öppna fönster är rätt för svalka. Men det gäller bara om det är svalare ute än inne, vilket det sällan är vid de här temperaturerna.
3. Dra för gardiner, persienner och rullgardiner för fönstren. Allra helst även markiser eller häng över dukar på utsidan av fönstren. Detta reducerar solinstrålningen, som värmer absolut mest och snabbast. Det ökar också fönstrens isolering och hindrar värmen från att komma in och tränga bort svalkan. Så dra för även om det inte är solfönster.
Kort sagt – stäng ute värmen och stäng inne kylan. Fläktar kan möjligen snabba på nedkylningen nattetid om de installeras på rätt platser.
Överkurs. Det går förstås att kyla genom olika former av slöseri. Ett är med kallvatten. Tappa upp hela badkaret – om du har ett – med iskallt vatten, samtidigt som du förstås stängt av all värme i badrummet, så ska du se att det blir svalt där. Men förstås fuktigt.
Att köra is i frysen är Ebberöds Bank. Frysen är en värmepump, så lika mycket som du kyler ner vattnet inuti frysen värmer du upp luften i köket. Meningslöst, om du inte fryser massiva mängder is nattetid medan alla fönster står vidöppna. Is utplacerad i hinkar i bostaden kommer fördröja uppvärmningen något.
Är någon akut varm, blöt ner en handduk med kallvatten och svep in personen. Enormt mycket mer effektivt än en varmluftflyttare, och betydligt billigare.
Lite för varmt för vinet egentligen så här års, men naturlig markkyla håller det rätt behagligt där nere. |
Själv drar jag ner till vinkällaren om det blir outhärdligt. Din lägenhet kanske har ett källarförråd du kan sitta i?
Hur hanterar du själv värmen?
83 kommentarer
En fläkt är utmärkt om man riktar den mot sig själv och innetemperaturen är lägre än hudens yttemperatur. Den ökade konvektiva värmeöverföringen kommer att bättra på kroppens nedkylning.
Tillägg: dessutom för man bort fukt från hudens yta vilket ökar svettens evaporering på grund av större gradient (och därmed ökad massöverföring).
När svetten avdunstar kostar det energi, vilket kyler huden. Och det avdunstar lättare om det blåser. Sen beror det också på luftfuktigheten hur mycket som avdunstar och kyler. Vid 100% luftfuktighet har man svårt att överleva över 35C, d.v.s. ingen avdunstning, och man måste bli av med den värme som genereras av kroppen själv, därför behövs skillnaden mellan 35C och cellernas död vid 42-43C. Är det extremt låg luftfuktighet är kyleffekten av svett större och man kan överleva kanske i uppåt 47-50C om man har tillgång till dricksvatten så att man inte blir uttorkad av all svettning. Har man nedsatt kondition av någon anledning, gammal, eller sjuk klarar man sig mycket sämre.
Klokare är dock att fukta huden, ffa skalpen/håret (mest genomläsning här) med vatten som sedan avdunstar och tar med sig värme från kroppen. Så slipper man tappa vatten och salt via svett.
Pro tip: använd en blöt linnehandduk knuten i bandana och ha över det blöta håret. Linnet gör att vattnet dundrar lagom fort, vilket ger en bra avkylning.
Genomblödning, inte genomläsning, upptäckte jag vid genomläsning, inte genomblödning.
Blomspruta med vatten funkar också att fukta sig med. Använde det under en värmebölja i Spanien för länge sedan när jag inte hade AC i bilen.
Ett dyrare alternativ är att använda sprit istället för vatten:)
4kW värmepump på AC drift ger >10kW kyla. Det räcker att sänka innetemperaturen till frysgrader om det är 30C ute. Det är en STOR värmepump.
Om Teslans AC drar 4kW behöver nog Musk se till att fixa den.
skulle just skriva desamma.
Pumpen kan mycket väl vara på 4 kw men det är inte vad den drar i timmen 🙂
COP hos en mobil ac brukar inte vara mer än drygt 2, och en bil är i princip oisolerad och cirkulerar ganska mycket luft genom kupén utan att utnyttja någon form av värmeväxlare mellan inkommande och åtgående luft. Kort sagt, en bil kräver en ganska kraftig AC och förhållandena gör att dessa inte är de mest effektiva systemen.
När det gäller en kylmaskin är alltid den varma sidan större än den kalla. Dom fyra 4 kw som pumpas in måste kylas bort och hamnar på den varma sidan.
Det är betydligt billigare att kyla med bergvärme än med AC. I princip är det bara cirkulationspumpen och fläkkonvektorn som går. Inte kompressorn.
Det är därför man köper ett hus med schysst källare! Vår håller ganska stabilt 22grader nu på sommaren. Annars så är det rätt najs att däcka i loungen i uterummet också, blir rätt svalt där på natten och man vaknar vid fyra-femtiden av fågelsången och får flytta in då.
Enklare sova med vidöppet fönster.
Dels så bor inte alla i ödemarken och vill ha fönstret vidöppet och dessutom så är det oftast vindstilla på natten så öppna fönster hjälper inte mycket.
Enligt SMHI:
"Om det är lugnt och vi är vilande och lätt klädda uppnår vi termisk jämvikt med vår omgivning om den har en lufttemperatur på 21-24°, utan kläder behöver vi 30°."
Att ligga i en säng utan täcke kanske då motsvarar att man har kläder på halva kroppen, den som vetter mot sängen. Så termisk jämvikt nås någonstans däremellan. D.v.s. lagom är då kanske 25°,-26°. Att ha täcke på sig blir nästan som vinterkläder, och man måste ner en bit under 20°, i sovrummet för att inte känna sig för varm.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Åker ut på havet. Fläktar. Badar vid behov.
Vad ligger temperaturen och luftfuktigheten på i källaren nu?
68%, 21.7 grader. Så lite fuktigare än inomhus, där det är 47%.
Antar samma mängd vatten per volym, den lägre temperaturen förklarar skillnaden i luftfuktighet.
Satan, hela 21,7°C. Jag trodde den skulle vara lägre med metertjocka granitväggar. Vi har 17° just nu i källaren i vårt flerfamiljshus.
Huset ligger i en sluttning, så det är en sutterängkällare, två av fyra väggar är mot uteluften.
Har avfuktare i källaren på landet inställd tillfälligt nu på 72 % relativ fuktighet och har 19 grader. Att sänka fukthalten med avfuktaren kommer öka temperaturen i källaren. Man får hitta en balans mellan vilket fukthalt man törs ligga på för att få en svalare skön källare.
Nu måste jag fråga expertisen varför nu kör så hög luftfuktighet i källaren?
Som lekman trodde jag det var under 50 som gäller?
Absolut luftfuktighet är sannolikt samma. Relativ (procentuell) luftfuktighet är beroende av temperaturen. Det är svalare i källaren. Kolla upp en tabell på absolut luftfuktighet kontra relativ vid olika temperaturer. Inget konstigt alls.
Jo det är jag med på.
Det jag reagerade på är den höga luftfuktigheten som jag trodde var mindre bra, men det bryr ni er alltså inte om?
Själv kör jag alltid avfuktaren så att jag har under 50 i RH, det ger i dagsläget under 20 grader i källaren.
68% RH är väl lite väl mycket om det är under längre tid, kommer ge källarlukt, men om man använder källaren som just källare så gör det ju inte så mycket.
Har man källare inredd som bostadsyta så vill man helst ligga runt 50%, under det är i princip omöjligt på sommaren om man inte tätar så uteluften inte kan komma in.
Skulle säkert komma upp runt 70 utan avfuktaren.
Intressant om någon dräneringsförespråkare gav sig till känna och ger sin syn på saken.
Ja, det här är en kanske 150 år gammal källare i granit. Luftfuktigheten är inte ett problem, snarare önskvärd för att hindra vinkorkar från att torka ut.
Det köper jag om man lagrar vin, ost, skinka och gud vet vad.
Min fundering är mer över den ständiga dräneringshysterin som råder över landet och där jag trodde att allt över 50 var tabu.
Problemet med gamla matkällare är ju att varm luft kan hålla mer lfukt än kall och ventileras varm luft in och kyls ner så ökar alltså den relativa fuktigheten. Med 50 % fuktighet har man nog rätt god marginal mot mögel och röta, tror inte kring 70 % är så farligt men man börjar nog närma sig riskgränsen för vad som är bra för organiska material. Över 80% är nog defenitivt inte bra.
Vi har också matkällare och inget bostadsutrymme
Det dåliga är ju att den varma luften träffa den kalla källarväggen och kondens bildas då den kallare luften inte längre kan hålla kvar allt vattnet den kunde hålla när den var varm. Ingen större fara om det bara är granit som blir fuktig men om det finns träbjälkar eller annat kallt organiskt som det kondenserar på, så kan det bli problem.
Fläkt, shorts och bar överkropp fungerar bra, sen kan man sova med fönstret öppet och öronproppar mot fågelsången vid 3-4 tiden.
Får hoppas på en vecka med skyfall som innan midsommar, det var skönt det!
Jag har hört att man också kan täcka fönstren med aluminiumfolie. Vet dock inte om temperaturen sjunker ytterligare om man redan har persienner och rullgardiner. Vit kartong för fönstren ska också funka.
Foliehatt?
Jo, men sätt folien på utsidan annars blir fönsterna riktigt varma
Jag har blöta vita kläder och en blöt vit hatt. Stiffisar har jag också.
Jag ligger under bar himmel på min båt både dag och natt. På en upphöjd solsäng tar man tillvara all fläkt. Och vattnet är alltid relativt svalt. Ett parasoll är förstås ganska nödvändigt mitt på dagen. Plus ett och annat dopp förstås.
Det blev ju varmare här I idag så de har nog lyckats flytta den varma luften västerut… En härlig östanvind… Mänga fläktar blir det….. 🙂
Alltid fascinerande hur såna saker kan ta slut, fläktar å snöskyfflar..
Sommaren 2010 var det också slut i hela sthlm, även slut på AC upp till 4-5k-klassen.. nästa steg upplevde jag låg på 10k och kändes lite väl för en lgh på 50kvm..
Källaren hemma är sval och skön… 18 grader… hjälper dock föga i det oisolerade sommarhuset… 26 grader i vattnet idag dessutom.. erkänner villigt att jag börjar bli lite desperat.. Algblomningen börjar närma sig… jävla skitland osv
Detta är inte en länk:
stockholmdirekt/nyheter/akut-brist-pa-flaktar-i-hela-stockholm/reprgp!CokxU9LKZx4FcuPA3uvvg/
För den saknar både www och .se
Det är inte tekniken som är problemet med länkning utan syftet/uppsåtet.
Jag öppnar ett fönster på övervåningen på kvällen och ställer en fläkt en meter innanför, som trycker ut den varma luften genom öppningen. På nedervåningen lämnar jag några springor öppna för tilluft.
När man vaknar på morgonen är tempen i hela huset sänkt från 28 till behagliga 20. Försumbar elförbrukning.
Letade fram den kraftigaste portabla AC´n jag kunde hitta, 4,9Kw kyleffekt och 1.75Kw elförbrukning, värd vartenda öre. Gäller att ha ut slangen genom minsta fönstret och sedan täppa till med kläder så att bara lite luft blir utbytt mot varm uteluft.
https://luftmiljobutiken.se/produkt/hace-cb-17-portabel-ac-49-kw/
Jag förlängde dessutom slangen med förra portabla ac´ns och 3 meter ventkanal i aluminium. Utloppsrören blir riktigt varma så alltihop är isolerat med vinterkläder och handdukar..
Fattigmans AC. Frys upp isblock i frysen och ställ fram på ett bord. Låt en fläkt blåsa på isen för extra effekt.
Haha, lånar du grannens frys då?
Har aldrig provat, men man får väl frysa vattnet när man är borta på jobbet 8-10 timmar. Sant att temperaturen i bostaden ökar vid frysning då frysen bara flyttar värmeenergi från vattnet till rumsluften.
Annars finns färdigfryst is att köpa i välsorterade matvaruaffärer. Kan man köpa med sig på vägen hem från jobbet.
Påtvingad konvektion kan man ju läsa på om innan man hånar folk behov av "luftflyttare"
Man bör också läsa på om ångbildningsentalpi – den är inte av försumbar betydelse när det gäller "luftflyttare". Det cornu bortser från är att det i de flesta fall är målet att kyla ner sig (kyla i rummet är bara ett sätt att åstadkomma det och inget mål i sig) – och där funkar fläkt alldeles utmärkt (den som inte inser det kan väldigt lite om fysik OCH har heller inte provat själv).
Blir en bil i solen kallare med stängda fönster? Eller en lägenhet?
Man skall även se till att solljus inte kommer in i lägenheten genom att dra för gardinerna. Med en bil bör man kunna sätta för fönsterna, men jag tror farbror blå inte blir så glad på dig om du kör med gensatta rytmer…
För övrigt behöver du öppna ganska rejält för att motverka solinstråsolin i en bil…
Man kan köpa billiga portabla skydd med reflekterande alu-folie att sätta i bilens fram o bakruta billigt på JULA eller på det stora gula varuhuset i de halländska gränstrakterna.. 😁
Hörde av en kollega som seglat på de varmare breddgraderna att de hängde upp våta lakan i hytten.
Ligger just nu i en hängmatta på en dansk camping strax söder om Köge med endast en tar som tak…
Maximal luftvägsinfektioner
Campingen tar 10DKK för en dusch och hela taket på duschhuset är täckt av solceller
Tarp
Luftväxling
Duschfri vecka med tanke på prisläget?
Ett ordentligt korsdrag flyttar luft flera hundra ggr bättre än en sketen fläkt; det är sunt förnuft.
Helt vindstilla där jag bor i norrort i sthlm iaf.
Men en fläkt riktigt nära en person vid låg luftfuktighet kan få svetten att avdunsta snabbare och därigenom kyla av personen ifråga. När vatten (svett) ändrar tillstånd från flytande till ånga går det åt jättemycket energi, och den energin tas från huden. Det här visste 3:e klassare för 30 är sedan, men idag är det annorlunda förstås.
Ja, värme är ju molekylrörelse. Och det finns alltid en viss spridning i hastighet. De som lyckas lämna svettytan har högst hastighet (motsvarande kokpunkten) och lämnar därmed den kvarvarande svetten totalt något kallare, vilket kyler huden. Om man fläktar hindrar man att volymen alldeles närmast huden blir mättad med fukt vilket påverkar den relativa fuktigheten närmast huden, och gör att avdunstningen blir effektivare.
Bra tips. Du har tänkt på det mesta. Men det finns en variant till av AC som egentligen är rätt kass. Det är den som står inne med en slang ut genom fönstret. Precis all mängd luft den blåser ut genom fönstret måste komma in igen. Är det då 33° ute så kommer det in 33° varm luft med full fart. Dessa är egentligen inte mer än en body cooler.
+28 såhär i sovrummet vid läggdags. Olidligt.
@HampsGurra
Samma fenomen med vedeldning, ändå kan man värma upp ett hus med ved fast kaminen suger in samma mängd kalluft. Givetvis har man ett luftintag i samma rum som kylaren/uppvärmaren står i.
Den ringa effekt i sammanhanget en portabel AC ger (jämför vedbrasa) förmår inte att kompensera för detta.
Rättning. I anslutning till. Mindre än 0.5 meter ifrån.
En annan viktig sak att påpeka är att luften går relativt snabbt att ändra temperatur på; det är inventarierna och själva huset i sig som ackumulerar energin, så slarvar man en dag så får man igen det x2 nästa dag. Bästa och billigaste tipset på sommaren är att göra som Cornu sa och vädra så mycket man kan när utomhustemperaturen är lägre än inomhustemperaturen.
Helt riktigt. Värmen sitter i väggarna.
Ja, välisolerade hus är värt mycket.
Tyvärr är det så att har man hus med tegelfasad så får ACn jobba heltid för att dra ur värmen ur väggarna. Vi märker det när utetemp faller, då ligger värmen kvar.
Jag har gått runt med vattenslang o fuktat upp fasaden någon kväll också när det blir svalare, det tar ner solvarma stenar.
Tegelväggar och framförallt vatten har högre värmekapacivitet än luft..
Dvs de är trögare och långsammare att värma upp och kräver mer energi men håller sedan värmen längre
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Luftvärmepump när det inte räcker med korsdrag.
Kollade elförbrukningen de dygn jag kört kyla och inte, elräkningen kan bli nån hundring högre för hela sommaren om jag kör kyla när jag behöver. Skulle aldrig överväga att ha olidligt varmt inne för att spara så små pengar.
Men precis, min AC tar 1.75Kw x 12 timmar x 1 krona = ca 21:-/dag för att kunna trivas och sova ordentligt, lätt värt det.
Läste någonstans att man kan använda markkyla. Med nedgrävda slangar av grövre modell kopplade till en fläkt kan man få sval luft inblåst i huset. Hur många meter slang respektive hur djupt ner kommer jag inte ihåg nu. Har dålig koll på vilken temperatur marken håller på olika djup.
Har önskat mig en termometerstav på dryga metern att slå ner i jorden för att få koll på tjälen när den vandrar neråt men inte funnit någon. Den måste ju vara av material som inte själv leder ner kylan bättre än jorden.
Här kom jag att tänka på ett tips från Anticimex om hur man utrotar en myrstack på olämpligt plats utan att använda kemikalier. Man ska slå ner ett spett mitt i stacken och låta det sitta där över vintern så kommer man frysa ut myrorna på djupet. Myror gör stor nytta i naturen och ska inte utrotas i onödan! Det är enbart om de utgör en direkt olägenhet för drabbade boende de ska tas bort.
Markkyla gör att du får fuktutfällnig i rören som skapar tillväxt av otrevliga organismer, som du riskerar suga in i huset. Det är testat tillräckligt ofta för att man inte använder det.
Jag förstår problemet. Men det var nyligen något större husbygge skulle tillämpa detta. Möjligen att det sker via värmeväxlare.
Bah, spik i foten. Är just nu i dubai och just nu är det 41c och galen luftfuktighet. Glasögonen immar igen innan du hunnit sätta ned foten utanför dörren. Längtar hem till kvällstemperaturer på runt 20.
Men där finns det väl AC (till skillnad från Sverige)?