Regeringens återbetlning av böndernas inbetalda skatter tillbaka till bönderna själva (“krisstöd”) är populistiskt och för lågt. Det skjuter på sin höjd upp masskonkurserna och nedläggningarna hos bönderna till efter valet, och räcker bara till att ge 50% av djuren mat i 2-4 veckor, om foderpriserna varit de normala.
Betesmark. |
Vid torkan i början på 1990-talet utgick ett stöd på 1 600:- SEK per djur. I regeringens så kallade “stöd” utgår nu 375:- SEK per djur, men med 25 års inflation förstår alla att 375:- SEK inte köper lika mycket foder som tidigt 90-tal. Stödet kommer också räknas som en intäkt i jordbruket och som sådant beskattas. Då stödet inte är inklusive någon moms kan man inte heller kvitta momsutgifterna mot intäkterna, så 375:- SEK ska ses som inklusive moms och i praktiken alltså bara 300:- SEK exklusive moms.
En insatt läsare och jordbrukare har räknat på det hela och skriver till bloggen:
“Regeringen hävdar att stödet (underförstått årets 400 miljoner kronor) skall ge ca 375 kr per vuxet djur, utan att specificera vilka djurslag som avses.
Ur Jordbruksverkets öppna data kan vi då hämta hem siffror över djurslag och antal under tidigare år (senaste år 2017).Efter en nedgång om antalet nötkreatur 2014-2015 om ca -8500 djur kan se en ökning i antalet nötkreatur, 2015-2016 om ca 1000 djur, 2016-2017 ca 15500 djur. Totalt fanns det 2017 i Sverige 1 029 186 vuxna nötkreatur (benämns kor för mjölkproduktion, kor för uppfödning av kalvar, kvigor, tjurar och stutar i statistiken). I regeringens uttalande sades att stödet skulle vara ca 375 kronor per vuxet djur, vilket för nötkreaturen mynnar i en summa om 385 944 750, vilket får antas vara ganska nära de utlovade 400 miljonerna, innan årsskiftet.”
Så långt ser ju allt korrekt ut. Men läsaren konstaterar att detta inte är hela bilden. För det första så har vi nu inte normala foderpriser längre, tack vare torkan. Notera att detta är priser exklusive moms, men stödet är utan moms, och bara 300:- SEK i jämförelse.
“Det första är att 375 kronor är något under vad en normalstor ensilagebal (rymdägg, för stadsbon) kostar ett normalt år (normalpris i Skåne brukar vara 400kr, ex moms).En sådan bal räcker till en mjölkko i ungefär två veckor under normala förhållanden, något längre om kon är i sin och inte diar/mjölkas. Ungefär samma åtgång beräknas för köttdjur. Att ställa om till sin går inte för köttföretagen, då de kor som var planerade att kalva i vår redan är inseminerade och förhoppningsvis dräktiga. Mjölkgårdar skulle över året kunna ställa djur i sin, men då förlorar de också sin huvudsakliga inkomst, men har kvar utgifterna för dyrt, importerat foder.Till detta skall också nämnas att grovfoderpriset inte varit i närheten av 400kr per bal sedan innan midsommar.“
Fast Sverige har inte bara nötkreatur, kor. Det finns andra bönder än lobbyexperterna mjölkbönderna (och nötköttbönderna, som åker med på en ensilagebal):
“Det andra problemet som jag ser det är att bidraget enligt uträkningen ovan endast räcker till nötbönder.Vi har i Sverige (fortfarande 2017 års siffror) 301 468 vuxna får (benämns baggar och tackor i datasetet) och 977 203 vuxna grisar (benämns galtar för avel, suggor för avel och slaktsvin 20kg och därutöver i datasetet) .Skulle dessa omfattas av stöden (vilket är rimligt) så skulle årets bidrag behöva vara ca 865 446 375 kronor, lite mer än dubbelt så stort, bara för året (113 050 500 kronor ytterligare för vuxna får, 366 451 125 kronor för vuxna grisar). Detta givet att uttalandet om 375kr per vuxet djur även gäller dessa djurslag och inte går på jordbruksverkets “djurenhet”.Regeringens förslag om 400 miljoner i stöd kommer alltså att ge ungefär hälften av Sveriges lantbruksdjur mat i ungefär 2-4 veckor.“
Vinterfoderskörden ska räcka i upp till 200 dagar ett normalt år. I år blir det längre eftersom betet redan är slut. 2-4 veckor räcker alltså inte långt.
Läsaren fortsätter:
“Om skörden normalt räcker hela vintern och i år beräknas bli 30-40% lägre, så kan en snabbt räkna ut att bidraget behöver täcka upp 30-40% av vinterfodersäsongen, plus det tilläggsfoder som redan nu satts in i produktionsanläggningar.
För att göra det enkelt (Sverige är ju utsträckt och betessäsongen skiljer från söder till norr) säger vi att betessäsongen normalt är över 1:a oktober och börjar 15 april. det är 6,5 månad.
Med en skörd mellan 30-40% lägre innebär det ett frånfall av foder för 2,5 månader i fallet 40% frånfall.”
Vederbörande konstaterar lakoniskt slutsatsen:
“Det innebär att regeringens förslag på räddningspaket om foder för 2-4 veckor framstår som något i underkant.”
Verkligheten är alltså att det lätt saknas foder för upp till 80 dagar (40% av 200), lågt räknat, foderpriserna är skyhöga, och även vid normala priser hade regeringens stöd bara räckt till 14 – 28 dagar. Detta oräknat momsfelet, som sänker detta till 11 – 22 dagar.
Det är tydligt att regeringen dels inte vet vad de sysslar med, inte kan räkna, och bara ägnar sig åt populism för att köpa sig röster innan valet. Efter valet kommer konkurserna och nedläggningarna hos bönderna stå som uteblivet regn i backen.
Dubbelt skrämmande är att inga journalister ställt regeringen mot väggen kring detta, inklusive ignorerandet av allt annat än nötbönderna och oavsett den otillräckliga återbetalningen av böndernas skattemedel. Men kunniga journalister i rikstäckande media finns det få av, journalister i rikstäckande media som vill riskera regeringens onda öga innan valrörelsen ännu färre.
96 kommentarer
Förutom nödslakt, finns det nåt sätt att undvika konkurs för dessa lantbrukare?
Och har de ingen kreditvärdighet i sina verksamheter, så att de kan låna för inköp av foder?
Kan man belåna boskapen? Den är den framtida intäkten.
Äger man jorden så…
Hur många lantbrukare idag – förutom några hipsters till get- och fårfarmare på hobbynivå – röstar idag på C, V(pk), S, MP eller F! +
Har aldrig stött på en V-bonde! Har du? Skulle vara en kolchos, men dom är inga riktiga bönder.
Möjligtvis att någon "begåvningsutmanad" stadsbo kommer att tycka att regeringen gör ett "bra" jobb…
😉
Jonas Sjöstedt började sin politiska karriär som jordbruksdebattör…
Det är ju en del av varför regeringen inte bryr sig om bönderna – de röstar i vilket fall in på SVaMPen + att de är alltför få för att kunna avgöra val. Betydligt mer röstvinster i att satsa på ett endaste utanförskapsområde…
Jag ser fram emot stödpaketet som går till alla stackars mäklare som förlorar massa pengar.
Ja hur går det för mäklarfirmorna idag? Ger en fingervisning hur marknaden mår. Sista krashen 90 fick många lämna yrket. Idag är marknaden mycket större. 30 år sedan sen sista krashen, fallhöjden är enorm.
Grejen är ju att de som tokkonkade och fick lämna cirkusen den gången, de är inte kvar inne i tältet och kan varna nu – bara de som överlevde då är kvar nu – och psykologi funkar ju så att fixade det sig för mig/oss den gången så kommer det att göra det nu också. Spelar inte roll om det är survival of the fittest eller survival of the luckiest – de som sett branschen från kloaksidan bryr sig ingen på solsidan om.
Bankstöden när det krisar, inte att förglömma.
Blir det för lite stöd till mäklare och banker måste också hårgeleindustrin få ett stödpaket. Samt BMW Group Sweden och Armani.
… glöm inte Rolexen !!
(SVT 1987! )
https://www.youtube.com/watch?v=GBpJe1ZPRAQ
Tider Bengt, då var en Yuppie en aktiehandlare, idag ser även mäklare ut som en sådan. Jag vill ge en high five till mäklare som handlar sin gele och övrigt utstyrsel på Ullared. Åker Volvo V70 modell 2002 och kontor i utkanten. Finns sådana ?.
Japp! Det gör det!
Dissade själv två st. som kom i svarta MB 230 E resp. AUDI A7 3.0 TDi när det gamla huset – med toppläge dvs gång-/cykelavstånd till pendel, nära bra skolor och övrig kommersiell och social infrastruktur i ett tryggt stabilt uppvuxet etniskt svenskt område – skulle säljas..
För VEM betalar dessa vehiklar i slutändan ?
😉
BMW går det inte någon nöd på utan går som "tåget" – eller snarare som just en BMW på autobahn…
BMW bygger ny fabrik i Ungern för 1 MILJARD € …
https://www.handelsblatt.com/unternehmen/industrie/autokonzern-bmw-baut-neues-werk-in-ungarn/22864454.html?ticket=ST-604747-ACCZGNco2edEicvaiuHN-ap3
Jag lät en bonde slå några Ha av min sedan länge obrukade åker, dåligt näringsvärde men alltid något. Kanske fler har som mig mindre markplättar utan EU stöd som kan brukas hur man vill, tror inte det är svårt att hitta bönder som har behov.
Ja det är fanimej skamligt!
Glassbrist!
Du varnar för fel saker Cornu – vill du nå fram till allmänheten så behöver du nog påpeka att utslaktning av nötbestånd kommer att leda till även mjölkbrist och gräddbrist och således i förlängningen även kanske glassbrist!
Eller åtminstone kanske kraftigt höjda glasspriser i en mycket nära framtid.
Jag var i en Lidlbutik sent i går och hälften av glassdiskarna stod tomma trots att veckans första påfyllning hade skett. Såg en stackars mamma vars fyraåring (cirka, förstås) skrek i ilska över att den utlovade favoriten inte fanns att köpa.
Om supervärmen fortsätter in i September och landet samtidigt drabbas av långtgående glassbrist i butikerna – då jävlar blir det nog revolution!
Och än allvarligare att sinande tillgång till maltkorn kommer att leda till allvarlig brist på öl! ….. Hemska tanke!
IPA:n tar slut på Södermalm…. :-O
Ja, då är det verkligen KRIS !!
Min humleskörd har torkat bort. Snyft.
När får vi en garanti om att ICA m dl distributörer inte tar ut högre %-påslag på svenskt kött än på import? Annat är parasitism!
Åke… Kolla redan idag så är svensk nötfilé 240 kr ungefär, medan tysk ligger på 99….
1645 ritade diplomaten Schering Rosenhane under den energiske Gustav II Adolf och den eminente statsbyggaren Axel Oxenstierna det svenska samhället i form av en pyramid, med bönder och vanligt folk i botten av pyramiden. Frågan är nu om pyramiden klarar sig utan bönder, eller om hela pyramiden blivit för topptung, och rasar om basen nu plötsligt rycks undan?
Ingen fara, vi fyller på basen med kompetent folk från utlandet.
Jo det har ju hänt förut, exempelvis när Falu (koppar) och Bergslagen (järn) industrialiserades med import av Valloner, som räddade den svenska statskassan och under en period transformerade Sverige till världens största kanonexportör, och gjorde Sverige till en tillfällig stormakt.
På den tiden var det högsta mode på kontinenten med koppartak, och Sverige levererade.
Vallonerna var nog närmre toppen av pyramiden än bönderna. Precis som somalierna och de andra raketforskarna är.
Skillnaden mellan då och nu är väl att då importerade man expertis och de bästa hantverkarna som man kunde få tag på, och de hjälpte till att få fart på hjulen, medan idag så importerar vi människor som vi inte har nytta av och som förmodligen aldrig kommer att komma i arbete. Ett slags självskadebeteende för att det skall kännas bra i magen för vissa.
Valonerna var ca 3000 inkl familjer, varav hälften flyttade hem när kontrakten gick ut.
Inte att jämföra med dagens sunami.
Kanske det är något vi har råd med nu när vi är rika, att stuva undan flyktingar i getton för att det ska kännas bra i magen för vissa. Det är ju viktigt att vi som nation håller ihop och stöttar de som behöver känna det bra i magen.
Vet ni hur "många" valloner som kom och stannade? Håll i er. 1000 stycken. Så mycket skitsnack i media att det kom "så många". Och när man synar media, så rämnar det ihop till skit, som vanligt. Dom är FakeNews och budbärare för eliten.
Elk B: Själv får jag en klump i magen.
Vi har nog tappat lite sen det begav sig. Om det nu finns något vi längre.
Nu är nog den processen redan genomförd. De svenska "bönderna" försvann nog med "avregleringen" av svenskt jordbruk 1990. De sista som trodde sig leva på jordbruk protesterade högljutt under några månader, men när beslutet kom så tystnade det helt. Man agerade sedan och vanligen bytte jobb, eller blev fullblodsentreprenör. Skillnaden är att en bonde kunde "dra åt svångremmen" när det blev dåliga tider. En entreprenör byter inriktning…
Drabbar torkan olika djur lika mycket?
Verkar som en rimlig tes. Man kan misstänka att mjölkkor som ger ifrån sig 50 liter mjölk per dygn behöver mer vatten än exempelvis får som föds upp för köttproduktion. Dock skall man inte göra onödig reklam för får då de är det sämsta alternativet ur klimatgasperspektiv tack vare deras ineffektiva matsmältning (enligt BBC). Å andra sidan är det oslagbart gott, så jag köper endast fårkött från Gotland som ju är en ö nästan i utlandet.
Det avgörande är hur mycket vatten fodret till djuren behöver.
Så man kan säga att desto mer spannmål ett djur har i sitt foder desto hårdare komner de att drabbas av en torka.
Tyvärr vet vi inte hur den här torkan kommer att drabba de som har grisar och fåglar/ägg ännu.
Lagom till valet vet vi kanske.
Än vet vi inte hur spannmålsskörden blir.
Detta är direkt avgörande för gris och fågeluppfödarna.
I regel går det sämsta spannmålet till hönsfoder men redan nu skördas mycket av det sämsta som helsädsensilage till mjölkkorna.
Mjölkbönderna har lyxen att kunna ha en bättre framförhållning än övriga lantbrukare.
Lagom till valet vet vi hur bland annat ägg- och fågelproducenterna kommer att drabbas.
Tänk på att vi har bara sett början av effekterna av torkan ännu.
"min" mjölkbondes planering, med växtföljder, skördar och kalvar mm har spruckit och det tar nästan tio år att komma tillbaka…
För att anknyta till inlägget. Förr fick folk skattefrihet på ett antal år när det krisat sig ordentligt.
Intressant, kan du ge nåt exempel på "skattefrihet på ett antal år" i den svenska historien?
Nej, det är bokkunskap. Tror Kungälv och något mer större fick det efter gyldenlövefejden. Någon by på Gotland efter något krig. Några stad efter en brand.
I övrigt kan jag rekommendera serien Sveriges kyrkor för den som är intresserad av vårt folks oftast civiliserade och strävsamma nit.
http://samla.raa.se/xmlui/handle/raa/7
Andreas Ryden: talat med insatt person på Söderslätt hela kvällen igår där det mesta tröskats och det är i det närmsta katastrof. 1/3 av normal skörd spannmål och av någon anledning t.o.m. mindre halm. Tydligen problem med halmpressarna när det är så glest, de är ju inte gjorda för Korpamoen..
En del spannmål var tydligen av så dålig kvalitet att det knappt kunde bli foder ens.
Nästa problem blir att höstgrödorna inte kommer kunna sås, men det är ju en västanfläkt i jämförelse.
En uppskjuten plantering på ett halvår är ganska allvarligt i ett "just in time" samhälle.
Finns det några växthusodlare i din närhet som värmer växthusen med halm?
Ej insatt, men hörde om en i Ystadtrakten som eldar någon sorts fjärrvärme uteslutande med halm. Samma med Jordberga, de har dock sålt halmen och ska köra på flis istället.
Det pausade skogsbruket bör ju dock ge brist på flis snart också, men det är ju iaf inte högsäsong för eldningen.
Jag har en växthusodlare i min närhet som kommer att stå utan halm för uppvärmning.
Nu är det brist på vatten för honom.
Till vintern ingen värme.
Andra har svårt med strö till djuren i vinter.
Flis är ett alternativ förstås när de väl kan börja flisa igen.
Torkan gör så ingen kan flisa nu.
Läste i Land att 30% av skogsentrepenörerna kommer att gå i konkurs tack vare den snörika vintern och torra sommarn.
Med lite tur kan skogsbruket komma igång och ta ut grot från alla hyggen de kommer åt under hösten, men det ska ju egentligen torka.
Men i denna JIT-ekonomin kommer det här bli riktigt illa och än inget regn i sikte. Den där augustiskörden av vall kan de nog tyvärr glömma.
Se är det skogsföryngringarna, har själv ett par tusen alplantor som dött av torkan, vet ej hur granen kommer ta det – ser bra ut nu men de kanske inte kommer klara det framöver.
Sticker räntorna iväg de närmsta åren är det tack och adjö för jord & skog.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Så länge priset på mat inte sticker är det nog ingen fara.
Jag är verkligen inte imponerad av regeringens krispaket. Vill dock påpeka att det finns några tokigheter i resonemangen i artikeln. Att stödet är en skattepliktig intäkt är sant, men det betyder kanske inte att det kommer att beskattas eftersom många gör förluster i år…..Resonemanget om momsen är inte korrekt. 375 spänn in är 375 spänn in. OM det hade varit inklusive moms hade resonemanget stämt, men om det är momsfritt så stämmer det inte, och statliga stöd är momsfria. Har man större momskostnader än intäkter får man ju tillbaks moms från staten, så att man inte kan kvitta någon moms på stödet spelar absolut ingen roll.
Precis vad jag också reagerade på!
Trodde Cornu som företagare förstod hur moms funkar men tydligen inte….
Eller så är han bara oärlig och vill få det att låta mindre än vad det egentligen är. Att göra skena av att mer än hälften går bort i skatt när det i själva verket inte går bort någon skatt (bortsett från mottagare som mot förmodan går med vinst i år).
Det är nog bara de som är vana vid stödsystemet som förstår hur det funkar… ja, inte ens de som är vana vid jordbrukspolitiken förstår hur detta funkar. Egentligen.
Det är inte så att EU bara ger bönder bidrag. De överlagrar även olika jordbruks produkter och låtsas att det är för att hjälpa bönderna bli av med överskott av tex säd smör och kött. men istället skapas lager som pressar priserna. detta gör att det inte finns någon fri marknad. det är som om HM och Zara skulle sälja ut sina osålda kläder till under pris istället för att destruera dem. samtidigt måste vi inse att mat inte är en vara vilken som helst. Hela samhället är i fara vid svält.
Var finns dessa EU-lager?
De placeras ut hos företag som får ersättning för sitt arbete och den tid produkten lagras.
Problemet med mat på en "fri" marknad är att "begagnad" mat finns inte… till skillnad från kläder, bilar och annat. Och att destruera överskott, som gjorts ibland, skapar en enorm opposition. Istället skapas en prispress på producenterna som då reagerar genom att producera mer, odla mer , för att kompensera prisfall. Detta kan pågå i årtionden tills en generationsväxling sker och företaget, odlingen, upphör helt. Något som nu europeiskt jordbruk står inför… Vilket tycks oroa kommissionen i Bryssel.
Precis en bonde som lägger ner sin verksamhet är en förlorad bonde.
Det finns inga ersättare längre.
Nu är detta ett problem i hela västvärlden.
Qui facturus officium?
På landsbygden i Sverige än en stor del av skolbarnen barn till raketforskarna och de kommer nog ta över som lantarbetare när banken tagit över gårdarna.
Som tur är har vi snart val! Klockan klämtar för den korrupta socialistregeringen och "bästa tjejgänget".
Källor på ditt påstående om korruption? Eller det är den vanliga magkänslan som kokat ihop det hela?
Källan för undersökningen som rankar Sverige som ett av världens minst korrupta länder använder sig av en expertpanel som berättar om just sin magkänsla att det inte finns korruption i Sverige…
Annars kan man citera svartbyggaren jag mötte för ett antal år sedan. "Det finns inte en tjänsteman i Sverige du inte kan muta för hundra tusen." Dubbla några gånger för husprisinflation så får du nog dagens siffra.
Efter stormen "Gudrun" fick skogsägare ca:3000kr/ha i återplanteringsstöd. Detta ifrågasattes med viss rätt eftersom stormfällning är en normal del i en skogsförsäkring för de som har det. Kritiken gällde att staten inte skall kompensera för det som normalt täcks av försäkring då det i praktiken blev ett stöd till försäkringsbolagen. Det visade sig dock att många hade valt att inte ha stormfällning i sin försäkring.
Har lantbrukare normalt någon försäkring som täcker sådana här bortfall?
Om du menar mot torka, så kallas det "konstbevattning". Mot skogsbrand finns försäkring, och även mot hagelskador.
Gudrun ja!
VART har Gudrun Schyman tagit vägen ??
Hon har ju inte synts till i valrörelsen alls ..
Det har väl inte "hänt" henne något, att hon gått och blivit sjuk och varit tvungen att läggas in för vård ?
Hon har väl fullt upp att ducka för kritiken kring sin judehatande partikamrat.
Vilken av dom?
Den senaste… Kommer inte ihåg vad hen heter. Var något utländskt.
Det blir väl att importera all mat i framtiden. Svenskproducerat betraktas väl mer som en lyx inslaget i ekologiskt närproducerat som egentligen inte behövs och kan konkurrera på riktigt med tyska mejeriprodukter, danskt fläskkött, danska kycklingar och nötkött från sydamerika.
Ett icke alls osannolikt scenario! Det var ju ett bland de viktigare långsiktiga perspektiven som framfördes som argument inför folkomröstningen om EU-medlemskap för strax 24 år sedan! … Det … och så naturligtvis billigare brännvin!
Om man ska anklaga andra för att inte veta vad de sysslar med, eller kunna räkan är det väl bra om man någotsånär behärskar detta själv?
Stödet som regeringen beslutat om är på 1,2 miljarder. För 2018 betalas 400 miljoner ut, resterande 800 miljoner betalas för 2019.
Om vi antar att allt skulle gå till djurbönder (vilket det antagligen inte gör) så innebär det alltså stöd som motsvarar utfodring i 14*3 till 28*3 dagar. Alltså stöder räcker någonstans mellan 42 och 84 dagar som kan jämföras med "behovet" på 60 till 80 dagar, enligt tidigare resonemang.
Kritisera gärna regeringen, men hitta inte på en massa låtsashistorier.
Det som gör en riktigt förbannad är att politikerna lagstiftar om en massa begränsningar och djurskydd mm. Kan väl vara en god sak men sen när stat kummu och landsting ska ska upphandla mat till gamla och sjuka är detta totalt bortglömt och det går alldeles utmärkt att köpa in antibiotikakött från andra sidan jorden och hur djuren behandlad eller klimatet påverkad skiter man fullständigt i.
Källa på detta?
Vet inte om man får länka här men SVT.se har en sammanställning där framförallt kyckling, fläsk och nöt har en alldeles för låg andel svenskt enligt mig.
Antingen så köper man in det billigaste skräpet man kan hitta eller så skall det vara EKO certifierat och någon sosseorganisation skall få sära emellan Ex. "fairtrade" så det blir riktigt rejält dyrt.
Att förvänta sig sans och rimlighet av det offentliga skall man inte göra!
Försök få tag på svenska bär om ni kan blåbär osv. Företag köper upp och säljer utomlands som rent och lyxigt. Och sen importerar företagen smuts bär till oss i Sverige. Läs paketen i frysarna i ICA. "Bären måste kokas", typ Tjernobyl-bär. ICA sålde "svenska"-jordgubbar. Visade sig vara bär från Belgien som köpts i Maroocko/Egypten smittade med Hepatit, vilket gör att njurarna går sönder och du dör en tidigare död. Någon som vet om de smittade fick ekonomisk kompensation? Eller är det bara dom i reklamen som får det?
Mycket "handplockad" bär och frukt – jordgubbar, hallon etc. – kommer idag ifrån Serbien eller Bosnien.
När jag var en tur ner i just dessa länder 2016 såg jag i den då "berömda" flyktingparken bakom järnvägs- och busstationen i Belgrad där UNHCR hade sin container inte en enda flykting. De var ute på fälten och plockade bär !
Kolla själv ursprungslandet på förpackningen på ICA eller COOP !
Och kom ihåg att facket de facto förbjudit svenskar att plocka bär genom att bestämma att bärplockare inte är ett säsongsarbete. Svensken skall alltså ha lön hela året som bärplockare.
Eftersom vi har ett troll här som frågar efter källor så är den ett radioprogram på p1 om bärplockare för några år sedan.
Man är alltså ett troll ifall man efterfråga en källa? Spännande.
Snart slut med det. Försäljning av blåbär är i EU-länderna Finland, Estland, Lettland , Litauen samt övriga skogsländer Ukraina , Ryssland , Belarus en skattefri försäljning för säljaren. Sverige är enda EU-landet där det betraktas som "tjänst" och därmed arbete. När socialistregeringen strax slopar 183-dagars regeln drabbas ersättningen för bärförsäljning av svenska socialavgifter , skatt , och FORA-försäkring och svensk bärråvara blir i ett slag 100 % dyrare än t.ex. bär från Finland = svenska företag i denna lilla näring utslagna. Så framöver upphör inte bara svensk export av bär – utan det kommer enbart att finnas utländska bär i butikerna. Svenska bär blir inte plockade helt enkelt.
Klart de blir plockade. Kråkorna kommer leva gott.
Man får hoppas att nötbönderna ringer älgjaktlagen innan destruktion, det kan bli många fyllda frysar om man hjälps åt att slakta och bra pengar in. Fast det kanske blir olagligt om man skriver kvitto.
Med får räcker det t.o.m. med en jägare.
Sen har djurhållarna i glesbygd lite lättare med betet, det svämmar ju över av gamla ängar. Har själv 2-3 ha som ingen hört av sig om, hobbyarrendatorn hade tillräckligt. Lite steniga bara och en sönderkörd slaga är lika dyr som en hel bal.
Olagligt. Hemslaktat måste konsumeras i hushållet.
Ajdå. Tack för infon.
Men snart får svenska bönderna sälja vin som de producerat.
Men kan man inte sälja den levande kossan som sällskapsdjur och sen nödgas avliva den? Klart sen att civilsamhället nära mig ställer upp, utan lön, och hjälper personen vars älskade husdjur tyvärr varit tvungen att avlivas.
Jag har läst lite domar nyligen, jag kan nog säga att rätten inte är lika och att rätten uppenbart vill döma eller fria. Emotioner. Det vi lever för.
Hur klarar man djurhushållning och torra perioder i övriga delar av världen? Har man samma problem i Danmark, Tyskland, Frankrike osv?
Länder som normalt har torka anpassar sig.
Det är när vädret avviker för mycket det kan bli problem.
Danmark och Tyskland har till exempel problem med torkan i år.
Fråga från en okunnig, varför ska stödet endast beräknas som 300 kr i ovanstående jämförelse?
Detta "stöd" ger löjliga 375 kr / vuxen nötkreatur.
I denna bestäningen är det 40 vuxna djur + kalvar.
Då ska jag sätta detta i verklighet.
Normalt kostar en rundbal höensilage 350-400 kr.
Idag kostar den ca 2000kr!!!
Det går 3 st ballar om dagen och det är 200st fodringsdagar/år.
200 × 3= 600×2000 =1.200.000 kr !!!!
Det är ca 1.000.000 kr mer än normalt !!!!!
375kr ×40djur = 15.000kr
Det är löjeväckande!!!!
👉🤪 regeringens (cirkusen) dagar har varit räknade länge!!!
Prioritering på vart pengarna ska gå….!!!!
3 st ballar om dagen? Det låter smärtsamt. Är det ens lagligt?
@Ben.
Fråga din morsa.
Det kvittar nog hur stora den här typen av stöd är.
Hade bonden 2000 kronor i stöd per bale hade antagligen priser legat på 4000 kronor nu.
Torkan är här det vi kan göra är att anpassa oss.
Den stora utmaningen vi har är om det är tillräckligt många som orkar eller vill fortsätta med sitt jordbruk i framtiden.
Var nog bara i din regnbågsfamilj som mamma hade en balle.