Norrmännens inställning till folkhälsa är lite annorlunda än den svenska. I Norge går man på tur, vilket verkar vara ett folkfenomen. Och uppenbarligen är man inte riktigt lika mjäkiga som i Sverige.
Bloggarjäveln på toppen av Fløja över Svolvaer. Cirka 500 meter över havet och … |
I Norge verka alla gå på tur. Det inkluderar barnfamiljer, med barn i alla möjliga och omöjliga åldrar, åtminstone de som kan gå stabilt.
… vi började och avslutade under havsnivån, med tanke på lågvattnet. Här Silvertaerna i gästhamnen i Svolvaer. |
Själva passade jag och Lena på att igår söndag ta en enklare backpromenad till berget Fløja, som tornar upp över Svolvaer. Även känt för Svolvaer-Geiten, där man ungefär halvvägs kan klätra upp och hoppa mellan två stenstoder. Passande nog rätt över kyrkogården några hundra meter ner i höjd.
Turleden till Fløja och även Djävulsporten är klassad som “enklaste turen, rekommenderas för barn” enligt appen och tjänsten ut.no. Här en av passagerna på den uppmärkta leden |
Geiten till vänster, Svolvaer i bakgrunden, bloggaren i bild. |
Lite skeptisk. Backen upp till Fløja är på den sluttande sidan. På andra sidan visar det sig vara 500 meter rakt ner. Se även första bilden. |
Är inte helt säker på att denna turled i Sverige skulle vara rekommenderad för barn, men kanske hälften av alla man mötte på vägen ner var barnfamiljer, som utan gnäll eller tandgnisslan knatade upp de 500 metrarna i stighöjd som vilken söndagspromenad som helst.
Bra träning. Bra för folkhälsan i Norge gissar jag.
27 kommentarer
Jag minns toppturen till Galdöpiggen, herr o fru norrbagge med barnen ca 5 och 8 komplett med vovve som pulsade över glaciären till toppen för en välförtjänt korv med festis för det facila priset av 60 NKK. Extra korv 45 NKK st.
Det var sommaren -06, torr som fnöske. Vi skulle inte druckit smältvatten med renskit i 🙂
Gaustatoppen juni 2018: våffla 75 NKK och 33 cl dricka 35 NKK. Tur att de är rika som troll i Norge.
Härligt! Och skojig tur, ser det ut som! Bra där!
Fantastiskt vackert! Vet hur svårt det är att få perspektiv på höjdskillnader i kort, men den på Lenas fötter fattade man riktigt bra.
Angående folkhälsan så finns det i städerna en rätt ansenlig mängd obscent feta människor även i norge, så inte alla släpas upp på bergen av sina föräldrar. Alternativt är det deras matkultur som ställer till det, bröd och coca cola till lunch gör även den hurtigaste överviktig i längden.
Det är nog som i Sverige, det finns vissa extremt dåligt tränade, och så finns det de som rör på sig väldigt mycket. Och så alla mitt emellan.
Har ni noterat hur ohälsosamma de stressade hurtiga i karriären ser ut? Det är uppenbarligen inte bra det heller.
Träning träning, vin ur bib, resor. Och de stackars barnen som stressas runt på aktiviteter efter heldag på fritids. Psykisk ohälsa riktigt lyser ut de blå.
För mycket och för lite skämmer allt.
Här i Tjeckien verkar det vara vanligt efter en tur – 100km eller så – på cykel gå och ta sig en eller flera pilsner utan att skämmas…
Här i Sverige är turkulturen också bra.
Hela Centraleuropa har samma inställning. Antingen "Ein Waldspaziergang" eller tur uppför berget (som kan vara allt mellan Alperna, ett vinberg eller någon höjd på någon hundra meter) på sina håll längs en flod/kanal . Efter detta en paus på gostilna/Gasthaus/vingård/kafé eller motsv. Och som Bengt skriver, kan även för all del vara en tur på cykel på x antal mil. Runt Berlin finns det många sjöar som folk cyklar till exempelvis.
När Wiens socialbostäder utformades på 1920-talet var det viktigt att få med balkonger även till de minsta lägenheterna så att de familjer som inte hade råd med spårvägsturen uppför Wienerwald skulle kunna njuta av utomhusvädret ändå. Finns en gedigen bok på svenska om detta av Fritz Wulz ("Wien : en arkitekturpolitisk studie av en stad i förändring" – tänk vad ctrl-c kan när man gogglat efter den fulla titeln) som jag har hemma här någonstans om jag kan hitta i alla mina flyttkartonger
Wiens bostadssociala finansieringslösning förtjänar ett helt blogginlägg..!
Dock kanske för "socialistiskt" för bloggarn
Jag är precis återkommen från fjällvandring med dagsturer med barnen. Inga problem med stigningar eller långa vandringar men jag skulle aldrig aldrig gå en tur med stup tillsammans med min alldeles för nyfikna och väldigt snabba 5-åring.
"Tur" bör ju direkt översättas i "hike" och är därmed inte ett Norskt påhitt, utan tvärt om en av alla de där saker samtliga mer levande och dynamiska civilisationer gör och som plastburken Sverige inte fick plats med.
Till plastburkens försvar finns ju helt klart många länder med större potential för episka turer, där Norge såklart är ett. Men det är inte ett jättebra försvar.
Är detta inlägg någon form av ironi?
Lite som att dra alla Greeker över en kam baserat på de Greker man träffar på ett All inclusive-hotell på Kreta. 🙂
Kollar man bmi så ligger Sverige och Norge ganska lika. Ungefär lika många normalviktiga medans Sverige har några fler obesa och därmed färre överviktig.
Norge har dock en lägre grad av urbanisering än Sverige 80% mot Sveriges 86%. Så det skulle helt enkelt kunna vara så att fler bor på ett sätt där att gå på tur blir en del av vardagen. Här i Gällivare är vi t ex ett ganska stort gäng som varje söndag åker längdskidor till toppstugan på dundret 5km enkel väg och ca 450 höjdmeter.
Ska väl tilläga under de ca 7 månaderna det är snö vill säga, Och fina bilder:)
Ja, men det ska ställas i relation med att man på spontanhike i något berg efter plugget, trots att man är en god bit under både 50, 40 och 30 år gammal. Utan att ha någon slags ivrig natur-hobby eller identifiera sig som vegan.
Av de kraven kvalar jag bara in på en god bit under 50 och 40.
Men menar inte heller att du eller gruppen far illa av situationen. 🙂 Sverige lilla procent rika behöver heller inte gråta över att landet systematiskt motarbetar klassresor.
Uppvuxen alla dessa somrar i "hytta", med allt det inneburit av vattenhämtning m m. Byggt upp en grundläggande fysik, vilket gjort att en del undrar hur man orkar. Att gå på tur har varit helt naturligt.
Trevliga bilder! Södra Sverige är ett platt landskap. I synnerhet jämfört med Norge.
lågvatten? borde inte topparna på bergen nu ligga vid vattenytan? Själv bor jag vid havet i Ljungskile och vattennivån har inte stigit en enda centimeter på mina 50 år så jag ser inga problem med att fortsätta köra V8 och elda ren kol för fulla muggar
Är du överutmanad eller driver du bara med oss? I Sverige har vi fortfarande landhöjning från istiden. Och vem har påstått att "topparna på bergen skulle ligga vid vattenytan"?
Var på Kreta i sommar, samma havsnivå som när jag var där för 30 år sedan. Har för oxå landhöjning?
Har dom
Skålatornet i Norfjordeid nära Stranden…
Ca 1800 höjdmeter från havsnivå
I tornet finns ett enklare vandrarhem
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.