Senaste konjunkturbarometern bekräftar att konjunkturtoppen är passerad och att överhettningens tid är förbi. Resan mot lågkonjunktur, eventuellt recession, fortsätter och det är nu endast företagen som håller barometern positiv.
Konjunkturinstitutets barometerindikator 199607-201806. |
Bättre sent än aldrig. Konjunkturbarometern publicerades redan den 20:e juni för att hantera Konjunkturinstitutets semester, men ovan har ni den uppdaterade grafen.
Samtliga indikatorer för hushållen är nu negativa, både hushåll, mikroindex hushåll och makroindex hushåll ligger under nollan (under 100 så som Konjunkturinstitutet redovisar – jag drar bort 100 för att det är mer pedagogiskt enligt mig).
Tillverkningsindustrin är kvar i överhettning, men faller 2.4 punkter till 16.1. Övriga branscher stärks, till och med bygg- & anläggning, men är inte överhettade.
Trenden är tydlig och det är nu mest en fråga om hur snabbt konjunkturen viker denna gång. Än så länge går det förhållandevis lugnt till – tidigare konjunkturcykler har kraschat snabbare. Men hösten är inte här än …
Uppgifter till Dagens Industri gör exempelvis gällande att försvarskoncernen Saab avser sparka ut 1 000 anställda och konsulter. Nu kanske inte försvarsindustri är den bästa konjunkturindikatorn, men likväl hamnar man i tillverkningsindustridelen.
Återkommer med ett inlägg där jag även slänger in börsens utveckling.
59 kommentarer
Omx30 kanske stannar över 1550 idag. JM lämnade en fin rapport.
När ska det vika rejält?
Efter valet såklart.
Men det är redan intecknat.
Det är bara extremistpartierna som inte tar hänsyn till ökenomin.
Precis! Vi sopar det ofrånkomliga under mattan tills efter valet.
Tycker grafen i konjubkturmodelleb ser riktigt läskig ut d v s ca 1 år i överhettat läge och sedan någon eller några staplar i "normalläge" och sen viker det rejält och blir rött. Lär väl bli så i höst.
Frågan är väl bara hur stort fallet blir.
Fint av JM idag ja, en tolkning är ju att bostadsmarknaden "stabiliserar sig fortsatt", åtminstone är det vad investerarna räknar med tydligen.
Har blivit en fin utdragen konjunkturuppgång den här gången, njut så länge det varar. Men peakat har det säkert. Ta en titt på Tysklands utveckling, borde bli något liknande här hemma.
Framöver ligger det värre till på orderböckerna för industrin och sent vad det lider får Moa Berglöf o company lära sig att när exporten viker, kronan är svag och utgifterna ökar, ja då blir det rufft.
Handelskriget och efterdyningarna av finanskrisen avgör HUR djup lågkonjunkturen blir.
Hur hårt den drabbar Sverige avgörs av kronan och våra inhemska obalanser. Men det kan bli illa.
Tur man har bostadsbubblan att tacka för så mycket. Men alla har inte det.
Det kan bli riktigt otäckt framöver med vräkta medelklassfamiljer mm , horder av hemlösa asylsökande med eller utan papper osv
Det kan bli illa ja.
Jag funderar på läget i övriga Europa dock. Förra krisen klarade vi mycket fint i jämförelse, och vår beredskap (i form av t ex existerande dåliga lån i banksektorn = lägst i EU) är inte så dålig. Vi har också ett finansiellt sparande i staten, dock inte så stort men ändå större än i många andra länder.
Tror man ska se på orderingången i tysk industri som riktmärke. Den stora risken är förstås att världshandeln stryps av masochistisk handelspolitik, då kan det gå snabbt utför.
@Joakim: Vad tror du händer då? Börsen rasar, kronan rasar, räntorna sjunker och bostadspriserna i Sverige ökar?
Vi får väl se, jag har ingen riktig plan eller scenario. Är förvånad att konjunkturen håller sig uppe så starkt. JM är ju lite försiktigt optimistiska, så bostadsbyggarna (de större) ser väl OK ut. Det är exportindustrin som är viktig, och där tror jag man ska kika på våra handelspartners för att se läget. Valutaförsvagningen gynnar ju oss ganska mycket här.
Priserna på bostadsmarknaden verkar hållas nere av bankernas maximala utlåningsregler, och det är väl gott så. Hushållen har också dessutom sparat en del av reallöneökningarna de senaste tio åren, mycket tyder på ökat försiktighetssparande efter 2008.
Omöjligt egentligen att säga vad som får konjunkturen att till sist vika. Ska bli intressant att se vad som sker denna gången…
Oroväckande är det helt klart med räntan. Det är dock inget unikt svenskt problem.
Räntan är ett rätt svenskt problem då ingen backar oss och vi bara har vårt arbete, dvs, programmering? Och trä. Stål.
Visst, bättre än tyska banken…
Men sen finns det väl ingen naturlag som säger att det måste komma en lågkonjunktur igen. Det kanske var sista "lågkonjunkturen" Sverige fick erfara någonsin 2008? Det känns som att this time is different.
Nej, lågkonjunkturer kommer dyka upp såklart, den här expansionen är helt enkelt ovanligt lång. Men inget säger att lågkonjunkturen kommer bli särskilt djup. Vi kan se i samma material som ovan "lågkonjunkturen" 2011/2012 som exempel. Knappast särskilt dramatiskt, eller hur?
Vi vet inte hur det kommer att bli. Men ja, vi har ganska mycket både råvaror och förädlade produkter att sälja, så länge handeln med resten av världen är någorlunda fri. Som sagt, se 2008/2009 och utvecklingen därefter som exempel.
JP: Men men Lars har ju sagt till oss att gå ur börsen och att bostadspriserna mer eller mindre kommer gå ned?
MrP: Visst, men Lars vet precis lika lite som någon annan när detta kommer att ske, och när det sedan är dags att köpa igen. Vill minnas att man skulle gå ur hösten 2014 eller nåt sånt. Tror de flesta inte klarar av att tajma ingång och utgång, faktiskt.
Bostadspriser är ju en annan sak, där har det tjatats om bubbla under mycket, mycket lång tid. Kanske är det så, vi får se. Men det är rätt ovanligt med stora nominella rörelser på bostadsmarknaden historiskt sett, så en långsam utdragen nedgång eller "tråkig" marknad kanske är det som inträffar.
Man ska vara mycket skeptisk till folk som är tvärsäkra på en marknads framtida prissättning.
Mr Perfect: Att få erfara en börsnedgång på 40% och en bostadsprisuppgång på 30% skulle vara ett drömscenario för någon med likvida medel men problemet är väl att precis som Joakim säger vet man inte när den kommer, när man ska gå ur marknaden och när man ska gå in i den. Därför har jag satt mina egna spelregler. Nedgång på >20% på börsen så går jag in med 60% av det jag har och sedan månadssparar jag. Nu står bostadspriserna still och jag har svårt att se att dom skulle röra sig snabbt uppåt igen om det inte blir sänkt inkomstskatt och högre löner efter valet. Däremot kan det väl komma en dipp där med ifall vi får handelsproblem. Då är min spelregel 40 000 kr/kvm för sekelskifteslägenheterna i centrum. Får jag aldrig uppleva det så blir det börsen för hela slanten och hyra resten av livet.
JO, man ska gå in när det verkligen rinner blod, då i företag som man vet inte gör dåligt ifrån sig förutom kanske just då i en masslakt.
Kolla även tekniskt på många sätt. Jobba med större bolag om du inte har egen info eller rätt unikt magkänn.
In 83, in 93, in 2003, in 2013
Ut maximum, (exklusive utdelning)?
Ta det på både hus (storstad/"annat attraktivt") och aktier. Jag har inte kollat.
Ut 7 kanske?
Handelsproblem in my ass. Asmycket kapital, korkade skattesänkningar, överkapacitet, trots allt en ständigt ökande automatisering…
Unikt. Faktiskt. Man kunde drömma om 1945 nu.
Det positiva är ju den långsiktiga möjligheten med sol och el(-fordon).
Men det troliga är att det åker in pengar på börsen framöver, växlande mellan marknader/branscher, fastigheter är en globalbubbla, en kapitalsug innan de stabiliseras på förhoppningsvis nivåer där bostaden och kvaliteten, på hela paketet en bostad utgör. Tex sekelskifte i Centrum. Men då ska man köpa för att bo, och räkna på att behöva flytta om X eller Y händer. Lite som att köpa bil. Just nu är likvid fint. Även om kronan oroar, eller politiken.
Ja, att sitta med kontanter (SEK) eller pengar på sparkonto är en garanterad förlust, precis som det varit de senaste tio åren eller så.
Petter Stordalen måste vara korkad som är likvid med X antal gånger mer i sparande än Joakim (tror jag i alla fall) men sen är han ju inte svensk heller så han kan alltid spela på det kortet.
Ett tips är att inte jämföra sig med andra utan fokusera på det du själv tycker ger dig lycka i livet.
Toni: kloka ord.
Du har inte tänkt att ha familj och barn i framtiden? Då kanske en hyresrättslgh inte är det allra roligaste. Livet kan förändras och man blir mer eller mindre tvungen att skuldsätta sig.
@Mr Perfect: Går det att planera sånt? För tillfället känns det scenariot osannolikt. Dessutom är ju hus nu för tiden billigare per kvm än bostadsrätter. Det skulle i så fall vara klokt att köpa lägenhet idag som en form av investering om man nu även i fortsättningen tror på att bostadspriserna kommer stiga snabbare än lönerna.
Precis! Sånt går inte att planera därför är det svårt att säga att man SKA bo på ett visst sätt. Livet kan förändras och behoven ändras. Im just saying. Klok filosofi annars.
Riktiga pengar har steg.
Först har du under socialbidrag m. hyra, jodå, många har så. Sen kan du ha det fattigt ändå, det är ännu fler, nettoinkomst mellan 15-25, om det är mycket beror på vad inkomsten kostar och vad man praktiskt kan göra, om man kan spara/leva. Sen har vi hygglig lön, 25-35, bra lön däröver. Netto.
Kommer du upp i förmögenhetsnivå, kanske en miljon €, då börjar du ju antagligen tänka annorlunda. Jag vill se FEDs aktion
Bostadspriserna kommer inte att stiga mer tack vare amorteringskravet. Det ändrar helt och hållet förutsättningarna för utvecklingen av bopriser. Antingen ska kravet bort så att folk får låna riktigt mkt igen, eller så ska bostadspriserna ner i backen pga lånetaken. Men hur som, bopriserna kommer att rasa under lång tid framöver då det som kommer att byggas framöver kommer att vara inriktat till människor med sämre förmåga att sätta sig i livstids skuldläge…
Varför skulle priserna rasa när man slutar bygga och räntan förblir låg? Kanske blir så att det helt enkelt blir accepterat att man måste spara ihop någon miljon för att kunna köpa. Ungefär som i London.
Toni: "Som i London" …..vad motiverar att en lgh är lika dyr i London som i avkroken Gbg?
Att våra löner är rätt höga i kombination med hög efterfrågan och låg tröskel för att låna pengar och att pengar nästan är gratis. Det finns ju uppenbarligen dom som betalar mer för en lägenhet här än i centrala London också. Karlatornet verkar ju inte ha problem att sälja sina objekt trots priset.
Efterfrågan har ju börjat svaja nu när lånemöjligheterna skärpts. Sitter sossarna kvar efter valet börjar man nog på allvar trappa av ränteavdraget och återinförs fastighetskatten o s v.
Ang Karlatornet så ska de sista idioterna in.
Vad gör dom smarta då? Köper dom aktier nu? Idioter som har råd att betala 150 000 kr/kvm? Då är ju låginkomsttagarna dom smarta med andra ord.
Idioterna som köpt för 150 000 kr/kvm är kanske dummare, tar större risker och har råd att förlora pengar jämtemot låginkomsttagarna?
Personligen skulle jag aldrig gå in och köpa mkt aktier nu om vi är på slutet av en lång konjunkturcykel. Går ju hitta enstaka aktier som kan bli guldkorn men köpa på sig en bred "stabil" portfölj är ingen vits för den kommer också gå ned vid en nedgång. Det är väl klart att en långkonjunktur förr eller senare kommer och det kommer inte vara annorlunda den här gången heller.
Varför inte härda ut ytterligare 1 år till istället för att jaga investeringar nu?
Fast de som köper till de priserna är inte normalfallen. Återigen, det tjänar inget till att jämföra sig med den målgruppen.
Angående börsen så är det jättesvårt med marknadstiming. Både 2013, 2014 och 2015 varnades det för att börsen var övervärderad från olika håll. Kanske var det rätt, och börsen kanske faller till samma nivåer som hösten 2014, eller så fortsätter börsen sidledes ett tag. Vem vet.
Men ja, det är svårt att se att börsen kommer ge någon större avkastning kommande åren, absolut. Det svåra är att veta när man ska gå in, så man inte får panik och säljer direkt efteråt när börsen hoppar ner ännu mer, till exempel.
Mr Perfect / Joakim Persson: Det råder dock fortfarande en allmän optimism om det ekonomiska läget i Göteborg. Volvo anställer för fullt, lätt att få jobb, Geely bygger stort utvecklingscenter i Göteborg där dom kommer anställa 1000-2000. Man planerar att bygga flera skyskrapor intill varandra och allt blir dyrare. Vad kan gå fel?
Om man skulle "härda ut" ytterligare 1 år eller kanske 10-20 om börsen går sidleds som Joakim tror den kan gå, vad ska man då göra med sitt sparande? Växla till USD för att sedan kunna växla tillbaka? Alla är ju överens om att SEK är sämst att ha.
Ja, läget är riktigt bra just nu, men kanske lite mer dystert 2019/2020.
Jag har ingen aning vad som kommer hända, men jag är rätt säker på att både aktier och fastigheter är dyrare om 20 år än de är idag, men det kan hända mycket på vägen.
Reflektera över det som står i följande artikel: More money is lost waiting for corrections than in them:
"In a September 1995 interview with Worth magazine, Lynch put it this way: “Far more money has been lost by investors in preparing for corrections, or anticipating corrections, than has been lost in the corrections themselves.”"
"For example, back in February 2013, with the CAPE 10 then at 22, Jeremy Grantham, a respected market strategist at GMO, wrote that “all global assets are once again becoming overpriced” and that some securities were “brutally overpriced.”"
Jag tror personligen att börsen kommer avkasta sämre än historiskt genomsnitt kommande tre år, men jag vet inte.
A men nej, allt kommer att bli bra era pesimister! En demokrati kan inte gå dåligt vad är det ni säger här. Mer invandring och mer tolerans är det som behövs mest i nuläget!!
Allt hänger på USA. Sverige agerar inte i ett vakuum.
Saker har dock försämrats i USA senaste tiden. Uppgången på Dow Jones har stannat av och vi ligger nu lägre än för 6 månader sen. Räntorna har stigit och räntekurva har nästan planat ut. Vi är nu också inne i den näst längsta expansionen [1]
[1] https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_economic_expansions_in_the_United_States
Det hänger på FED kortsiktigt, jepp, sen ECB.
PBOC och BOJ är andra faktorer, men, varför talar jag inte om saker som blev sanning när guld var bas? Ja, varför?
Tänk när både FED och ECB höjt räntan några gånger och Riksbanken behåller den på -0,50 eller sänker ännu mer för att "stödja" den svenska ekonomin. Vi kommer kunna sälja Volvo V70 för 10 000 Euro medan vi själva kommer få promenera till jobbet då busskortet kommer vara för dyrt. Grymt bra för industrin.
Jag tror inte det kommer bli så. Svenska reallöner har stigit ganska bra de senaste 23 åren, särskilt för tjänstemän. Vi har råd med större och finare bilar, bättre utlandssemestrar, dyrare mat och så vidare än vi hade 1995. Du själv har ju skrivit att du sparat massa pengar, som exempel.
Enligt prissättningen på räntemarknaden kommer Riksbanken börja höja före ECB den här gången.
Joakim, vad var nu priset på Italienska bonds dagen före det som nyss hände (valet), och, dagen efter? Hur ska Italien komma ur sin knipa?
Räntemarknaden är skev och kommer förbli så om riskbanker kämpar på.
Helt klart reagerade den italienska skuldmarknaden kraftigt på risken att man skulle föra en populistisk ekonomisk politik.
Något ens i närheten är inte alls troligt i Sverige. SD, om vi tar det mest renodlade exemplet, har inte den typen av ekonomiska förslag som t ex femstjärnerörelsen eller Lega Nord förde fram — man har till och med uttalat att man kan tänka sig att kompromissa i ekonomiska frågor om man får gehör i t ex migration, integration och "trygghetsfrågor". Så den ekonomiska svenska politiken ligger nästan säkert fast, med mindre justeringar som aktörerna på skuldmarknaden gäspar åt.
Det är liksom inte första gången som italienska statspapper varit i blåsväder. Jämför med Greklandskrisen. Titta sedan på hur svenska statspapper betedde sig under samma period. Italien har under efterkrigstiden varit tämligen instabilt styrt, till skillnad från till exempel Sverige och Tyskland.
Visst, det kan ändra sig i Sverige också, men det känns inte troligt. Snarare kommer kompromissviljan fram när det till sist kniper i de viktigare frågorna (försvar, energi, pensioner, övergripande finanspolitik osv).
Såklart kommer en svår (om det blir så) lågkonjunktur i Sverige vara USA:s fel. Läs Trumps. Kan ju naturligtvis inte bero på svenska politiker, Vi är dessutom en miljon invånare fler idag än 2008 och enligt SCB:s prognoser ytterligare 1 miljon 2028. Detta ger styrka har våra politiker sagt. Jag undrar hur svag kronan kan bli under kommande lågkonjunktur ? 1 EUR=15SEK?. 1EUR=25SEK?.
Kan räntan sänkas med 4 % som 2008 ? Kan Riksbanken öka QE programmet till 100 % ägande av obligationsstocken från nu hisnande 45 procent?. Ska staten låna till ett nytt arbetsmarknadsprogram med grävande av hål i marken som andra fyller igen ? Spännande.
Jag tror också det blir en hyfsad kris nästa gång på grund av uppbyggda obalanser i ekonomin, men ökad befolkning är knappast orsaken.
Som sagt, räntan är en halv procentenhet under ECBs och beräknas höjas innan ECB höjer. Svårt att ligga särskilt skilt från tysk ränta för svensk del. Euron kan säkert kosta som kring finanskrisen, kring 11:50 eller upp mot 12 spänn. Då tjänar svensk industri ordentligt med pengar (och det var ju en anledning till att krisen inte var lika djup här).
Riksbanken står ju stilla vad gäller QE just nu (fast man återinvesterar kupongerna). Anledningen till att man äger så stor del av svenska statsobligationer är ju att vi inte behöver emittera särskilt många på grund av överskottet för staten (lägre än det borde varit vid så här stark konjunktur, men ändå).
Säga vad man vill, men lånat pengar för statlig drift har vi inte gjort de senaste tre åren. Så här ser statsskulden ut (exklusive vidareutlåning till riksbanken för valutareservsstärkning och förvaltningstillgångar hos RGK):
2015: 1 154 miljarder
2016: 1 059 miljarder
2017: 999 miljarder
2018 (prognos): 913 miljarder
2019 (prognos): 836 miljarder
Det finns alltså hyfsat med "torrt krut" att använda i en lågkonjunktur. 2018 ser ju ut att bli ett hyggligt ekonomiskt år. Återstår att se om krisen kommer 2019 eller 2020 då.
JP, du har en ganska optimistisk syn på åtgärder vid en lågkonjunktur. Även om jag inte delar den uppfattningen så finns det såklart en chans att man kan hitta lösningar.Ser bara kraftig upplåning som möjlighet men det kommer påverka räntan.
Tror avgörandet står helt och hållet på vägen Sverige tar, nuvarande bidragslinje eller arbetslinjen. Med arbetslinjen menar jag satsningar på innovation, ekonomiska bidrag och liberalisering av regelsystem för att gynna företagandet maximalt, minskad skatt på arbete, satsning på utbildning med kvalite, ett AF som gör skäl för namnet. Och icke minst större krav på nyanlända och därtill kraftigt begränsad invandring.
Tyvärr har det senaste åren med socialisterna gått åt motsatt håll och inga åtgärder i sikte. Tror det blir verkligt tufft både ekonomiskt och socialt kommande år oavsett lågkonjunktur eller ej.
Ja, JP har en alldeles för optimistisk syn på nästa lågkonjuktur. Är dags för en rejäl smäll. Kanske bra så Svenska folket kommer ned på jorden igen från den här Kasinoekonomin.
Ja, därför är det liberalisering som bör stå på agendan vid nästa kris.
2008 klarade bra bland annat för att arbetsmarknadens parter samt de ekonomisk-politiska institutionerna snabbt reagerade. Riksbanken, Riksgälden och finansdepartementet reagerade snabbt och tydligt, och vi hade förstås en flytande valuta som agerade stötdämpare. Detta samtidigt som fack och arbetsgivare kom överens om krisåtgärder som sänkte industrins kortsiktiga kostnader (som exempel har jag vänner som gick från 100% till 80% arbetstid, med 90% av lönen, under en kortare period).
Något liknande bör ske nästa gång. Samtidigt har bankernas kapitalreserver stärkts, och svenska banker är bland de mer välkapitaliserade i Europa (och med minst dåliga lån).
Det kommer inte bli någon signifikant asylinvandring kommande fem år. Antalet asylsökande har redan minskat, och med det kommer även framtida anhöriginvandring att minska. Notera dessutom att kostnaden — helt logiskt — är som allra högst under de första åren, och kullarna från 2014/2015/2016 har redan gått igenom de "dyraste" åren — och vi har haft budgetöverskott trots detta. Det är inte invandringen som styr ekonomin eller tillväxt per capita. Tyvärr fungerar integrationen inte alls så bra som den borde, men det är på intet sätt något som är omöjligt att förbättra.
Det kan gå att hantera nästa kris på ett bra sätt också. Det är mycket mer käbbel i andra europeiska länder, som tror att man kan lösa problem genom tomt prat (här intar t ex fransmännen ofta en särställning). Vi får se. Jag tror fortfarande på en "djupare" kris, just för att de prognoserna som finns idag är alldeles för snälla, men frågan är om det blir lika illa som 2008.
2018 ser ju bra ut fortfarande, framför allt för verkstadsindustrin, men nu har ju även fastighetsbolag och bostadsutvecklare börjat avslöja hur det gick under första halvan 2018 — och det är verkligen ingen katastrof. Läs JMs sexmånadersrapport som exempel. Även gamla tröga surdegar som Ericsson verkar ju vända lite också, vi får se nästa vecka när de berättar om hur det går.
Men vad som händer 2019 och 2020 är mer öppet, det som oroar är återigen handelskäbblet, men kanske även den höga värderingen av USAs tekniksektor manar till försiktighet (USA-börsen exklusive Facebook, Google, Apple, Netflix och Amazon har inte stigit särskilt mycket). Jag tror att inom Europa är Sverige, Finland och Tyskland fortsatt ganska robusta, men man ska se upp för Spanien, Italien och Frankrike. Ska bli kul att se vad nästa stresstest för bankerna säger, till exempel (där Sverige ska utsättas för en 50%-ig bostadsprisnedgång eller nåt sånt).
Jo, men man har ju lyckats bygga en enorm "allt bubbla".
Det kanske inte smäller nu snabbt men Riksbanken kommer snabbt att se sämre ut framöver. Tyskland ser faktiskt mer ut som Japan med invandring, som leder till att fotbollstyskar står med President Erdogan, den ene är gift med kusinen enligt uppgift i press.
NU ska man integrera massor av människor som kommit för byråkratin och den framgångsrika nationalstatens hägn ekonomiskt. Klart, de jobbar väl i den enorma industrin som självklart inte är beroende av tullar när det kommer till manuellt arbete…
Jo, men vi är så beroende av import från icke-eu-länder. Jag ger inte så mycket för JM, men klart de säljer till de ännu hugade. Buy the dip ju. Och JMs hus har inte överlag hybris. Säkert poppis hus bland småblinda gamla rika blå sossestatare. Vad ska de välja på?
Jag förstår inte att du inte är riktigt orolig nu. Ekonomin har inte tid, den har en klocka, räknar med att den funkar.
Ja, vi får väl se. Jag tycker inte läget är bra, men jag är tveksam till om det blir en lika stor nedgång i den globala ekonomin som 2008. Har de senaste tio åren sett gaphalsar som gastat om hyperinflation, deflation, ekonomisk kris, världskrig, ebolaepidemi och kärnkraftsapokalyps (läs gärna Zerohedge, något som även denna blogg förfördes av under en tid). I verkliga livet är läget rätt gott just nu (som det ska vara på toppen av en högkonjunktur), och nästa dipp tror jag knappast tar oss tio år tillbaka i tiden.
……..men nästa dipp kanske inte kommer förrän om 10 år 🙂
Hmm, jag har studerat både mina egna observationer på priser och siffrorna, helt klart är det så att vi ser de låga räntorna ge låg inflation. Vi har en pågående kärnkraftskris i Japan btw, inget att tala om till vardags bara, bättre med fotboll, ebola är helt överdriven fara, sensation om man tänker på hur det hanterades föredömligt, inflation och deflation slåss, men deflationen ser ut att vinna mark? Ett tag iaf. Jag ser att statistiken nog är lite knas även där. Vi har haft de vindarna tydligt tycker jag mig se sen 2014. Ekonomisk kris är det lustigt nog än idag.
Jag vet inte, FED slutar reinvestera, ingen vill köpa regeringsobligationer om de inte måste, Tyska banken oroar med många branschkollegor, den Italienska frågan, det är inte lilla Grekland, ett G7 land, Japan leder väen men de kommer att lösa sina problem på lång sikt om det går, här tror jag vi har långsiktiga problem som är närmast olösbara utan vapenkonflikt eller ren öppen fascism, kanske inbördeskrig.
Toni, dip om 10 år, ja, om man fortsätter sänka räntan i 10 år till. När man kan låsa bolånen på -4,5% så har de flesta en säker inkomstkälla som de dessutom kan bo i. Genialt. Eller om kineserna hinner tar över med sin marknadsbaserade planekonom, vilket de ändå gör förr eller senare. Då snackar vi inte konjunktur alls.
Fundera på hur bra Kina går egentligen. Den officiella statistiken säger en sak, men bakom kulisserna händer det annat.
Jaja, krig och katastrof och epidemi. Som vanligt. Jag rekommenderar den som har tid och lust att faktiskt titta på vilka hysteriska löjliga fantasier konspirationsnötterna kräktes ur sig efter Fukushima och efter det senaste ebola-utbrottet.
JP, ja officiell statistik säger inte mkt. Spelar ingen roll för Kina har man ett övergripande långsiktigt mål.Och medel för att genomföra. Och det har gått ganska fort att målmedvetet suga in västerländsk teknologi. Och man är idag förbi på många områden. Där byggs framtiden.
Vad gäller invandring så talar vi ca 60 000 asyl/anhöriga per år fortsatt. Det är oerhört stora antal. Siffror om totalkostnaden per år har florerat från 50 till 300 miljarder per år beroende vem man frågar. Nu har vi seriösa siffror i EOS rapporten som visar på ca 150 miljarder per år. Och vi har inte gått igenom de dyraste åren, nu kommer kommunerna kostnader efter det stora mottagandet 2014/2015. Kort sagt en riktigt stor del av vår stats utgifter som innebär stora prioriteringar.
Och jag har inte sagt något om domedag eller ebolaepidemier eller konspirationer. Jag säger bara att det blir jäkligt tufft pga den situation våra inkompetenta politiker satt oss i.
Kommunernas kostnader är mindre än vad staten var. Detta framkommer ju med all önskvärd tydlighet i Ruists rapport, som du refererar till. Siffran är dessutom 55-60 miljarder snarare än några 150 (se resonemangen och slutsatserna på sidan 81).
Väldigt mycket pengar och ett klart och tydligt misslyckande, men inte omöjligt att hantera inom en statsbudget på 1 000+ miljarder (särskilt som vi de senaste åren haft ett finansiellt sparande i staten trots dessa ökade utgifter).
Om 60 000 personer per år är mycket eller lite kan också diskuteras, helt klart, eftersom vi är 10 miljoner invånare. Men vi kan gå på Ruist/ESO igen, se sidan 77 — det är tydligt att kostnaderna är som allra störst de första fem åren, nästan oavsett hur väl integration går. För Sveriges del innebär det att kostnaden för asylinvandringen kommer att vara höga för staten 2015-2017 (det har vi redan sett) och höga för kommunerna 2018-2020 ungefär (det är det vi ser nu). En inte allt för vågad gissning är att staten helt enkelt kommer höja statsbidragen som kompensation.
Det blir tufft om vi får en lågkonjunktur helt klart. Men utvecklingen av efterfrågan på exportvaror och utvecklingen i byggsektorn bedömer jag är en större faktor än om vi blir 60 000 personer fler eller inte.
60 000 inte mkt ? Det motsvarar i princip en ökning av arbetslösheten med samma siffra. Dvs en ökning med runt 15-20 % av antal öppet arbetslösa. Att betrakta som en ren krissituation eller superdjup lågkonjunktur. Därtill ska samtliga ha språkundervisning, sjukvård, tandvård, bostad, bidrag. Stora kostnader kort sagt.
Och utvecklingen i byggsektorn är faktiskt inget som bygger Sverige strukturellt starkt alls. Är bara ett tvång pga stora invandringen.
Utbildning och innovation är verkliga faktorer som bygger Sverige för framtiden.
Helt klart är att det är en rejäl kostnad. Det har vi redan konstaterat. Det finns mycket intressant att läsa i Ruists rapport. 55-60 miljarder per år eller nåt sånt.
Men det är inte att jämföra med en "superdjup lågkonjunktur". Tyvärr finns förstås risken att många som etablerar sig i Sverige under detta och nästa år kanske sedan kommer söka jobb i lågkonjunktur eller kris, och då blir det dyrt.
Men asylinvandring är inte roten till allt ont. Vi har en risig bostadssituation sedan länge (på grund av bland annat hyresregleringar) som vi varit på väg att bygga bort nu under högkonjunkturen, men byggbromsen har slagit till lite för tidigt.
Återstår att se om man tar sitt förnuft till fånga och förbättrar möjligheten för alla att etablera sig på arbetsmarknaden.
Lars jag måste säga att jag är väldigt imponerad av dig! du skriver om sånt som ingen vill höra talas om för att de själva sitter i rävsaxen
all heder åt dig du sticker ut och skriver om sånt som alla inte gillar. Kanske en av de bästa bloggarna skulle jag vilja påstå? rakt på sak och inga krusiduller.
Riskbanken kommer aldrig att höja räntan. Om KPI går upp kommer de omdefiniera målet.
Det är det dom flesta undermedvetet är överens om men ändå inte talar öppet om. Inte omöjligt att Sverige blir enda land med minusränta i >50 år framöver. Vi har ju som sagt en oberoende finanspolitik och vi är inte beroende av omvärlden. Vi tillhör skiktet oberoende länder som USA och Ryssland som har en stark inhemsk marknad, övertro på oss själva, supermakt och oändliga naturresurser som hela världen vill åt.