Bostadspriserna i Sverige har stigit mest av alla alla EU- och EES-länders bostadspriser sedan 2006 enligt EU:s statistikmyndighet Eurostat.
Bostadsprisernas utveckling i EU och EES sedan 2006. Data: Eurostat |
Utvecklingen för bostadspriserna i Sverige är alltså inte något slags normal utveckling. Sedan 2006 är snittprisökningen inom EU 16.8%, medan priserna ökat med 97.9% i Sverige, räknat både lägenheter och villor. Bara Norge och Island är i närheten, den senare trots finanskrisens krasch och den efterföljande skuldkrisen.
För de som tror att bostadspriserna stiger alltid långsiktigt, så är de på tolv år ner 18.0% i Spanien och 21.3% i Irland. Länderna har alltså inte återhämtat sina bostadsmarknader sedan finans- och skuldkrisens krascher. Tolv år är för övrigt längre än de flesta bor kvar i sin köpta bostad, särskilt som unga innan familjebildande ålder, så inlåsningseffekterna kan vara verksamma i många år.
Datat ovan är dock inte komplett, då Eurostat inte har fullständigt data sedan 2010. Tittar man på siffrorna från 2010 och framåt hamnar Sverige istället på tredje plats inom EU och EES, på grund av att bostadsmarknaderna har återhämtat sig efter krascherna på Island och i Estland.
Bostadsprisernas utveckling i EU och EES sedan 2010. Data: Eurostat |
Bostadspriserna kraschade runt finanskrisen 2008 – 2009 både på Island och i Estland, men rekylerade sedan upp, vilket placerar Sverige på tredje plats med en uppgång på 56.5% sedan 2010.
Siffrorna gäller fram till 2017 och avser både befintliga och nyproducerade bostäder.
Intressant är att Eurostat till skillnad mot den svenska branschstatistiken har siffror för nyproduktionens prisutveckling. Återkommer med separat inlägg som visar på skillnaden i utveckling för priserna i befintligt bestånd respektive nyproduktion.
Utmärkta Europaportalen påminner om att EU-kommissionen varnar för bostadsbubblan i Sverige. Jag kan dock inte länka till artikeln, pga risken att EU:s länkförbud/länkskatt införs i nästa vända i EU-parlamentet i september.
37 kommentarer
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Du kan blålänka (alltså vanlig textlänk). Det är länkar med bild/ingress som du inte får göra…eller?
Så uppfattar jag det också. Dessutom borde väl länken kunna skrivas utan någon HREF tag, d.v.s. som ren text. Slutligen skulle det möjligen gå att kringgå problematiken med någon form av länkförkortare eller liknande. Finns säkert fler möjligheter, t.ex. använda bilder av länkar istället för själva länken osv
skrämmande statistik – fallhöjden verkar mycket hög för svenska bostäder
De länder som är intressanta att jämföra med är väl de som ligger runt 10 milj inv inom Europa dvs Österrike, Portugal, Tjeckien, Bulgarien, Ungern, Belgien, Nederländerna m.fl.
Tyskland, UK, Frankrike, Italien och Spanien är för stora och kosmopolitiska för att ge relevant jämförelse så som jag ser på det
Island, Irland, Malta m.fl är för små och med mer begränsade ekonomier eller befolkningar,
tycker inte ens att övriga nordiska länder riktigt är relevanta.
Det beror väl helt på vad priserna var från början, hur mycket det byggts, hur hyresmarknaden ser ut, hur mycket befolkningsökningen det varit, hur urbaniseringen sett ut osv?
Det beror ju också på hur arbetsmarknaden sett ut, hur skattetrycket förändrats o.s.v. Många portugiser har ju t.ex emigrerat till sin gamla koloni Angola för att få jobb där. Dom lär inte haft så låg arbetslöshet och inkomstskattelättnader som Sverige haft under samma tidsperiod. Det är i princip omöjligt att jämföra Sverige med ett land som Portugal. Danmark är kanske jämförbart.
Det går att jämföra med Danmark men då kanske man ska hålla sig till södra Sverige, främst Skåne, Halland, Bohuslän.
Portugal är såklart mycket annorlunda men Österrike, Belgien, Holland är mer lika.
Nu har det börjat trilla in rätt många annonser på nybyggnation i Göteborg lagom till sommaren. Intressant att se ifall det kommer flockas runt dom överprissatta objekten som det hittils varit.
Tydliga staplar som visar vansinnes priserna. Varenda gång man trodde priserna skulle krascha sänkte Ingves räntan. Nu -0,5% en aldrig skådad ränta. Alla ekonomer är oroliga eftersom Invges har hållt minus ränta över en lång tid. Han kör sönder systemet. Vi har haft kpi 2% ett bra tag, men inte fan har räntan gått upp. Alla tillgångspriser, såsom bostäder, blir övervärderade. Japan 2.0.
Om inte jag missuppfattat något så har ingves ett uppdrag, håll inflationen på 2%. Inget han tagit på sig utan fått tilldelat av politiker. Om deras mätverktyg för att mäta detta visar på 2% så har han väl gjort det han ska? Han ska inte bry sig om bostadspriser då det inte ingår i uppdraget, sen har han ändå påtalat oro för bostadsmarknaden länge men fått väldigt dåligt gehör för detta. Sen kan vi diskutera hut vettigt det är med ständigt sjunkande värde på pengar och att han ska styra efter just dessa 2% men jag vill nog hävda att han gör det hans uppdrag går ut på.
Sant, men han kommer troligen gå till historien pga av vad som hänt. Jag har tänkt på hur jag själv skulle göra, och frågan är om det inte hade varit mest renhårigt att helt enkelt avgå om man inte kan stå för det man gör. Kanske måste man ändå anta att han tycker att han gör rätt?
Ser att Danmark har små förändringar, det är precis vad jag noterat i huspriser i Dk. De är galet billiga. Ett fint hus kring 600 000 dkr går att hitta om man inte skall bo jättecentralt. Fattar inte varför DK och SE skiljer sig så markant åt.
Håller med. Har själv hållit utkik ett tag på bostad i Danmark. Det är extremt vad billigt man kan få en villa om man bara kommer ett par mil från större städer. Trots att Danmark är litet med korta avstånd. Månne alla skall kunna cykla till jobbet ?. Tycker även generellt det är billigt, även runt Köpenhamn. Men då jämför man iofs med Sverige som på många punkter är ett ganska bisarrt land. Sen finns det klart några Danderyd och Djursholm i Köpenhamn men inga tokpriser som i Stockholm.
Det finns en ganska stor död landsbygd i Danmark, ett stort problem för landet som är mycket beroende av huvudstadsregionen.
Men som du säger, även runt Köpenhamn finns det bostäder till hyggliga priser.
Ja, tycker det är lite förvånande. På dansk TV, för den som kan se DR1,2 3 finns lite intressanta program bl.a. "Udkandsmaeglarna" och "Hus till halsen" där man kan följa hur svårt det kan var att sälja hus utanför städerna.. Även om det för en svensk känns lite som man nästan skänker bort husen.
Lite konstigt, ja.
Fast samtidigt, avstånden till närmaste bra arbetsmarknad kanske ändå är stor från den danska landsbygden sett. I Skåne kan man ju hitta billiga hus i t ex Perstorp, Örkelljunga, Tomelilla, Osby osv.
Problemet är att pendling in till CPH är detsamma som att plåga sig. De flesta jag arbetat med kör ca halv 6 -6 på morgonen för att bara fastna i köerna en kort stund.
Då snackar vi motorvägarna in och runt CPH.
Om du inte jobbar på landsbygden dvs.
Det är klart lättare runt de andra städerna som Odense, AArhus mm.
För nu ett antal år sedan jobbade jag i DK..
En av kollegorna blev betraktad som komplett vansinnig eftersom han hade köpt ett hus utanför fjärrvärmenätet och som bara hade elvärme..
😉
Den s.k "Guldkusten" mellan Helsingör – Köpenhamn är dock INTE billig !!
Inte heller Farum tillhör de billigare platserna..
Det stämmer, men så är det också bara i "Region Hovedstaden" (dvs Köpenhamn + guldkusten + Farum mm) som faktiskt är dyrt. Resten är rätt billigt.
Lite prisstatistik för villor i Danmark, juni 2018:
Region Hovedstaden: 25 154 DKK/kvm
Region Sjælland: 12 124 DKK/kvm
Region Nordjylland: 9 733 DKK/kvm
Region Midtjylland: 12 476 DKK/kvm
Region Syddanmark: 10 158 DKK/kvm
Att jämföra med svenska motsvarigheter, ungefär:
Villor i "Stormalmö": 28 490 SEK/kvm, motsvarar idag 20 645 DKK/kvm.
Villor i hela Skåne: 23 072 SEK/kvm, motsvarar idag 16 719 DKK/kvm.
Det är alltså dyrare i Skåne än i Sjælland generellt, men oftast billigare än i huvudstadsregionen.
Stor-Stockholm och Region Hovedstaden borde kunna jämföras.
I SEK villa: Stor-Stockholm ca 44 000/kvm, Region Hovestaden ca 34 000/kv.
Alltså ca 30% dyrare i Stockholm.
Och då tjänar man dessutom betydligt mer i Danmark. Känns som väldigt mkt dyrare i Sverige.
Danska löner är högre, men det är ju för att de har mycket av motsvarande arbetsgivaravgifter direkt på lönen, så genomsnittsskatten (den synliga) är högre.
Det går inte att bortse ifrån att svenska priser minskat mycket i utländsk valuta, samt att det möjligen är lägre ränta i Sverige än i Danmark (inte kontrollerat detta dock). De flesta nordiska huvudkontor hamnar ju även i Stockholm vilket medför fler jobb med höga löner osv.
Sverige har alltså varit mest framgångsrikt med att genom en dopad extremt massiv boskuldbubbla kortsiktigt öka kassaflöden inkl BNP, vilket gett politikerna gratis pengar som de sedan plöjt ner i diverse för nationen totalt katastrofala projekt.
Snart smäller det, och vi står kvar med skulderna, ett strypt kassaflöde, och exploderande spänningar mellan grupper i landet.
Svårt att tänka säg hur de senaste decenniernas styrande kunnat vara mer destruktiva.
Men det kommer leda till tvärstopp gällande invandringen. Det går att vara "god" om det finns pengar för det. Finns inge pengsr så…
Det kommer ta bort de opinionsmässigt förutsättningarna för fortsatt invandring naturlugtvis, men om resurser då saknas att hålla gränserna eller upprätthålla de sista resterna av lag och ordning i landet kan vi istället se en fortsatt tillväxt av klansamhällen, enklaver, kriminalitet/plundring osv. Vad som händer sedan vill jag helst inte tänka på.
Dags att lämna landet?
Nej, inget vackert scenario att vänta. Finns egentligen inga bra vägar ur detta då ekonomin strukturellt är betydligt sämre idag än finanskrisen 2008 pga kreditexpansionen.Sen är såklart invandringen en enormt tyngande kostnad. Inflation/kronförsvagning är att vänta.
Re Anders
Polis är billigt. Tag bort t.ex. biståndet så kan polisbudgeten trefaldigas. Det som saknas är vilja.
Hela rättsväsendet kostar väl en sisådär 40 miljarder. Det är väl hälften av såväl arbetsförmedlingens som migrationsverkets budget. Minska dessa med hälften och du kan fördubbla medlen till rättsväsendet.
Om vi jämför med Danmark så hade Danmark en väldigt mycket kraftigare tillväxt i bostadspriser mellan mitten av 90-talet och mitten av 2000-talet än Sverige. Om vi jämför priserna för bostäder mellan 90-talet och idag får vi helt andra siffror än de som redovisas i bloggposten. Det samma lär gälla ett flertal av de andra EU-länderna.
Bostadspriserna stiger ju hela tiden mot vad folk kan betala. Vad finner folk för glädje i att få sänkta skatter eller höjda löner när i stort sett hella potten går till att finansiera mer lån i en bostadsbubbla.
Höjd lön eller sänkta skatter tycks ju i rådande ekonomi göra fler fattigare i pyramidspelet.
Fast vid en viss punkt blir det ju lockande att flytta till en region där priserna _inte_ stiger mot vad folk kan betala. Finns gott om sådana.
Jo, men då får man ju åka 2-3 mil till mycket av servicen. Och nu talar jag typ Dressman och HM. Läkare. Socialkontor. Systembolag. Man kan ju provbo i Hallsberg och filosofera.
Nu har Hallsberg allt sånt tror jag, men upplevelsen av att bo där…
Folk är bortskämda helt enkelt. Blir bostäderna tillräckligt dyra så vänjer man sig säkert vid att bo billigt/billigare i fulorten, särskilt när man blir äldre och inte är riktigt lika lockad av sena utekvällar osv.
Svenskarna är nog rätt så obenägna att flytta hit eller dit…
Inte heller uppfyller Richard Floridas våta drömmar om den "kreativa klassen" som kan bosätta sig var som helst i världen bara där finns kulur och latte-cafeer…
Nej, det är jorden och "blodet" – dvs där släkten finns – som styr i mycket !
Ergo: Har du inte någon koppliing till exv. Hallsberg så kanske du enbart flyttar dig för att du som relativt nyexad och med statligt jobb på något verk i örebro inte vill slänga ut en massa lånade pengar på en nybyggd BR i "papier-mache" i örebro och därför ser boendet som högst tillfälligt…
Ja "jorden" betyder mkt. Sen finns absolut inget positivt i att en villa/brf som år 2000 kostade 1 mille idag kan kosta 4 mille. Har bara skapat en faktor som vid en störning kommer få avsevärt negativa konsekvenser på Sveriges ekonomi. En tavla, en MB veteran eller en exklusiv vintage klocka kan möjligen ha en sådan utveckling.
Själv har jag kunnat realisera vinsten från den bisarra bostadsbubblan så borde inte klaga. Tycker dock synd om de unga som ska hantera de här nivåerna. Eller inte kan studera för att man inte har tillräckligt med pengar till bostad.
Och alla vår ghetton är inget alternativ för någon, även om det möjligen kan bjudas bostad där.