Döm om min förvåning när jag blir uppringd av kommunen, som meddelar att det råder bevattnings- och poolförbud i byn.
Ho, hum. |
Telefonen ringer från ett för mig tidigare okänt nummer. I sig rätt intressant, så jag svarar med ett anonymt hej.
I andra ändan av luren börjar Marks kommun informera att bevattningsförbud råder i Sätila. Det är någon form av automatisk tjänst som tydligen ringer upp alla telefonnummer på postadressen. I slutändan fick man bekräfta att man mottagit det upplästa meddelandet (för att inte bli uppringd igen förmodligen). Rätt intressant sätt att krisunderrätta alla boende på en ort.
Nu har jag egen brunn, femhundra meter till granne, bor högst upp på berget, så allt vatten jag pumpar upp rinner förr eller senare ner till byn. En kontroll på kommunens hemsida visar mycket riktigt att bevattningsförbudet gäller kommunalt dricksvatten och inte enskilda brunnar. Kommunen skriver:
“Just nu råder bevattningsförbud i Sätila. Vi vill även fortsatt uppmana till sparsamhet med vattenförbrukningen av kommunalt dricksvatten i stort inom Marks kommun. Risken är annars att vissa abonnenter blir utan dricksvatten. Vi uppmanar er att inte vattna gräsmattor, häckar och dylikt med spridare eller slang, att enbart tvätta bilen vid biltvätt, att undvika att använda högtryckstvätt samt inte fylla upp pooler med kommunalt dricksvatten.”
Det är inte brist på vatten, förstås, utan det är brist på kapacitet i en by där befolkningen kanske ökat med 50-100% sedan vattenverket dimensionerades.
“Marks vattenverk har en begränsad kapacitet för rening och produktion av dricksvatten. För att kunna säkerställa försörjningen vill Marks kommun att vattenuttaget görs så litet som möjligt.”
Och utan i princip något regn alls den senaste dryga månaden kan man förmoda att folk vattnar sina trädgårdar, och badar i sina pooler i den skyhöga värmen. Trots allt är detta den rikare änden av kommunen, med hög frekvens av både pooler och studsmattor.
Mikrolokal nederbörd i juni. 0 mm. Kanske ska regna på måndag. |
Mikrolokal nederbörd i maj om 18.3 mm är lägre än snittet på 58 mm. |
Det är naturligtvis korrekt att dricksvatten inte ska användas till bevattning. Vatten är för billigt, så vi slösar med det renade kommunala vattnet. Låt istället en viss konsumtionsnivå vara gratis och ta istället rejält betalt för nivåer över detta. Sedan måste förstås infrastruktur byggas ut i takt med ökande befolkning.
På den senare punkten investerar faktiskt kommunen i en flera mil lång avloppsledning för att inte behöva köra slam med lastbil och klara en ökad kapacitet. Men när orten växer så behöver man också öka kapaciteten för vatten i andra änden.
Mest intressant var dock sättet att underrätta alla boende i området om bevattningsförbudet.
26 kommentarer
Så trots att du och dina grannar blir beskattade av kommunen så bygger de inte ut vattenkapaciteten som dessutom är en sak som kommuner är skyldiga tillhandahålla medborgarna?
Vatten och avlopp (samt el och värme) är otroligt billigt i Sverige. Som du nämner kan det nog behöva investeras mer i infrastruktur framöver, så taxorna kommer att stiga. Det ser man på elräkningarna, och det kommer synas i VA-taxorna framöver.
Den nyfikne kan dock titta på Tysklands eller Italiens motsvarande priser och skaka på huvudet. Det är rätt bra i Sverige på denna fronten.
Du kan ju samtidigt jämföra antalet sjöar och vattendrag samt befolkningstätheten. Absurt att priserna skulle behöva gå upp. Tvärtom borde effektiviseringar och den tekniska utvecklingen kontinuerligt sänka kostnaderna. Israel avsaltar havsvatten till lägre kubikmeter-pris än vad vi betalar i Sverige.
Tätbefolkade områden har billigare VA per invånare än glesbefolkade. Du måste lägga ner ungefär lika mycket ledning per areal och storleken på ledningen är bara en bråkdel av priset.
Billigt med avlopp? Säg det till de som bor på landsbygden i en kommun som bygger ut avloppsnätet. Kommunen beslutar och sedan tvångsansluter de abonnenter som de passerar med avloppsledningen. Alla nya abonnenter får stå för hela kostnaden för utbygganden. Inte ovanligt att det kostar mellan 200-350 tusen kronor per fastighet. Du får också stå för den extra kostnad som grävandet på din tomt och installationen i huset kostar. Till det kommer sedan den ordinarie taxan i kommunen. Pensionärer som har sitt hus betalt och kan klarar leva kvar på sin lilla pensionen tvingas ibland att sälja hemmet för att de inte har råd att ta den kostnaden. Politikerna bär sig riktigt illa åt mot sina invånare. Kvävet som göder sjöar och hav klarar inte de små kommunal reningsverken heller av att rena (lufta bort). Trekammar brunn med infiltrationsbädd duger fint. Kvävet luftas ur vattnet i diken ner mot sjön eller havet. Bönderna vräker på med gödsel på sina gärden som långt mer göder och skitar ner vattendragen. Polen släpper ut enorma mängder orenat vatten i Östersjön. Om de börjar i rätt ända istället för att förstöra livet för enskilda familjer, kanske väljarkåren inte över sitt gamla parti.
Ja, vatten, VA och värme samt el är billigt i Sverige. Bodde som student i Berlin två månader i början på 90-talet i en WG där 5 studenter delade en gammal lgh från Gründerzeit. 1 (en) toalett och 1 ( en) dusch installerad i efterhand. 1-glasfönster och två brunkolskaminer. 1 gaseldad varmvattenberedare, två gasledade kylskåp och det var hela tiden spara på vatten, el, kol och gas
Men vattnet i Berlin är det inte något fel på då det kommer från de områden norr om stan som är stora bevuxna sandhedar
Instämmer i HampusGurras inlägg. Och om vi nu jämför med Tyskland anser jag deras många små reningsverk är att föredra jämfört med Sveriges fåtal centraliserade.
Någon på något universtet borde analysera hur vi kunde förstöra landet med kommunsammanslagningarna. Och vad men det medfört.
> Israel avsaltar havsvatten till lägre kubikmeter-pris
> än vad vi betalar i Sverige.
Waitwhat? Citation needed.
Hur ska man vattna sin nylagda gräsmatta om man ej får nyttja kommunalt vatten då? Alla bor inte nära naturliga vattendrag och dessutom är det väl inte bara att slänga i en dränkbar pump eller sugslang hur som helst, var man vill och börja pumpa upp bevattningsvatten?
Man anlägger inte en gräsmatta på våren eller försommaren, det begriper alla som har lite drfarenhet. Gräs anläggs i slutet av sommaren så har det hela hösten på sig att etablera sig, och sedan efterföljande vår. Med lagom temperaturer och högre sannolikhet för nederbörd.
Du behöver ca 250-350 liter vatten per kvm ny gräsmatta i denna värmen, pwr vecka. Do the math, and pay the the price.
Synd att det inte är progressiv taxa så du fick betala 50kr/kubik.
Du får nog inrikta dig på att så om gräsmattan i augusti…
Har man tomt skulle det då inte gå att gräva ner en tank och koppla till takavvatnningen? Då har man orenat vatten att vattna med vid behov.
Bra förslag om du har typ tre pallkragar om det är en torrperiod som nu. Annars är det nog bättre att anlägga en damm, säg 25*25*3 m eller så…
Mao, en tank på 5-6 kbm räcker till odlingarna, men inte större sådana.
Jag har själv några plasttunnor som det varit sprit i…
Så gräs efter sommaren. Du får betydligt bättre resultat med mindre arbete. Se på åkrarna nu. De som har kraftig växt är höstvete. De som knappt kommer upp ur jorden är vårsådden av korn och havre.
Rickard Ohlin, nu var det inte en lektion i grässådd jag frågade efter, inte heller skriver jag något om att jag personligen har sått gräsmatta nyligen. Det jag reagerade på var att Cornu menar att man ej borde få nyttja kommunalt vatten till bevattning och min fråga var då hur man ska lösa det som vanlig villaägare? Även om du rullar eller sår gräs i september så krävs bevattning, om du inte har en väldans tur med regnandet.
Man kan köpa vatten på tankbil för poolfyllning och liknande. I vissa kommuner bistår brandkåren med den tjänsten. Har man bara en stor grop kan man fylla den med vatten för bevattning etc.
Man skall visst få nyttja kommunalt vatten för bevattning, men det skall kosta. Alltså kommer ingen anlägga gräsmatta i början av sommaren vilket var min poäng 🙂
Gräv dig en brunn (eller borra) o sluta vara gnällhöger 🙂
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Med det resonemanget anläggs väl gräsmatta bäst vid midsommar!
Det skulle finnas en kran till för hushållen där man kan använda ej renat vatten för bevattning. Växter är inte lika kräsena. Har eget vatten och jag kommer koppla trädgårdvattnet inna vattenfiltren, duschvatten och dylikt går via infiltartion tillbaka till grundvattnet. Dvs det mesta återvinns.
Vad gäller billig el så går ju ideligen den fasta avgiften upp och ledningsägarna nyttjar gratis annans mark för sina ledningar. Röjer man så släpper man bara grenarna i en hög på marken och det är ju inga kompetent beskärning direkt på träden man ger sig på och skär i, inte hos mig iallafall. Det kändes mer acceptabelt att låta elverket låna mark för ledningar gratis, men nu är det privata aktörer. Med dagens avgiftshöjning tycker jag de borde få betala arrende åtmindstånde när man tjänar vansinnigt med pengar på annans mark.
Lite märkligt att ringa ut meddelande när många idag inte svarar på okända nummer. Varför inte då skicka ett sms när de ändå hanterar telefonnumret? Nej just det. Kopparledningarstelefoni klarar inte sms. Men hur många har enbart det idag som bor i hus med kommunalt vatten?
Jag håller inte med om att vatten är billigt i min kommun. Jag vill minnas att förra årets höjning av vattenpriset dessutom låg runt 18%. Hur priset varierar mellan olika kommuner, känner jag inte till.
Vattenbrist?
Sist jag kollade bestod 13% av landets yta av vatten.
Lite komiskt då att påstå vi har vattenbrist.
Tja, Marks kommun har ju byggt ut det kommunala VA-nätet från centralorten Kinna/Skene ända till Hyssna eftersom de vill locka till sig nettoskattebetalande Göteborgare som vill bo i eget hus ute på landet. på lagom avstånd från stadens jäkt och brus och dekonstruerande genuspolitiker..
Så du får snart ett "erbjudande du inte kan säga nej till" om att ansluta din fastighet till det kommunala VA-nätet.
Sätilas lilla vatten- och avloppsverk har nog redan nått maxkapaciteten eller så får man göra som Kungsbacka kommun gör. Ta vatten från sjön Lygnern som du säkert ser från köksbordet och låta det filtreras genom en grusås.
Delar av Göteborgs kommuns "guldkust" vid havet får redan idag sitt vatten från Kungsbacka…
INTE använda högtryckstvätt?! En högtryckstvätt använder mycket mindre vatten än en normal vattenslang så snarare bör väl kommunen uppmuntra bruk av högtryckstvätt till vad man nu skall spola av om man prompt måste göra det.
22,60:-/m3 kostar kommunala vattnet i min glesbygdskommun. Har stigit från 10,10:-/m3 2005. Rejäl höjning, men ändå billigt!
Där jag bor har vi ett stort sjökomplex som ett kommunalt bolag har vattenkraft och sköter vattennivån. Nu har dom sänkt vattennivån mer än 80cm undrer normalnivån mitt i värsta torkan. Sjössytemet påverkar flera 1000ha. Att komma med pekpinnar och förbud om hur vanligt folk ska förhålla sig till vattenförbrukning är ju bisarrt. Vattenbrist i ett land som det regnar så mycket i kan bara ske under socialistiskt styre. Som man brukar säga: Vad händer om socialister tar över sahara? Först händer ingenting, sen händer ingenting och sen blir det brist på sand.