Även nybuggnationen av villor ser ut att ha drabbats av de fallande bostadspriserna. I Stor-Stockholm föll byggstarterna med 57% första kvartalet 2018 jämfört med första kvartalet 2017, medan det i Sverige som helhet bara gick ner med 9%. Detta bör få konsekvenser för exempelvis börsnoterade Götenehus Group.
Nybyggnationen av villor i Sverige 1976K1 – 2018K1, fyra kvartals glidande medelvärde. Data: SCB |
Vad som var särskilt utmärkande för miljonprogrammet under 60- och 70-talet var egentligen inte de bostadsområden vi idag tänker på med flerfamiljshus i ofta utsatta lägen, men också ofta betydligt mer centralt. Istället var det utrullandet av villamattor som kanske gjorde det största avtrycket, även om dessa områden generellt inte blivit problemområden.
Idag är lägenhetsbyggandet i flerbostadshus tillbaka på miljonprogramsnivåer, men villor rullas inte längre ut i gigantiska villaområden, även om det finns undantag som Gäddeholm utanför Västerås.
Fokus kring det senaste årets fallande bostadspriser har i mycket varit kring lägenheter, bland annat pga den avslöjade spekulationen i ny ännu ej färdigställda lägenheter och överbyggnationen i våra större städer. Samtidigt har även villapriserna fallit, och det visar sig att nybyggnationen nu faller även säsongsjusterat. Villabyggandet har alltså stannat upp och minskar det med.
Nedgången i landet som helhet är måttliga ca 9%, även om det intressanta är en trendvändning. Graferna i inlägget är fyra kvartals glidande medelvärden för att justera säsongseffekterna.
För Stor-Stockholm är nedgången dramatisk. Nybyggnationen av villor har fallit 57% kvartal till kvartal på ett år.
Nybyggnationen av villor i Stor-Stockholm 1976K1 – 2018K1, fyra kvartals glidande medelvärde. Data: SCB |
Färdigställandet släpar som vanligt efter och har inte drabbats speciellt mycket ännu.
Men villaägarna har dragit öronen åt sig. Det finns en ej försumbar risk att vi kommer få se en upprepning av det tvärstopp man såg efter den akuta finanskrisen 2008 – 2009. Villabolagen är renodlade och drabbas hårt då de inte kan gå över till att bygga kontor eller hyreshus istället för bostadsrätter.
Veckochart Götenehus Group AB. |
Tidigare fanns BWG Homes med t ex Myresjöhus och Smålandsvillan noterade på Oslobörsen, men har köpts ut sedan dess. Kvar börsnoterat är åtminstone Götenehus Group, vars aktiekurs ännu inte drabbats i närheten av vad de sk bostadsutvecklarna renodlade mot bostadsrätter har.
Götenehus börskurs kan delvis matchas mot nybyggnationen i landet. Jämför inledande graf med veckocharten för aktien. Om den rätt dramatiska inbromsningen i Stor-Stockholm sprider sig till resten av landet sitter man här med en aktie som kan ta sig en rejält djupdykning framöver. Kan vara värt att titta på, eller åtminstone ta vinsterna om man fortfarande har aktien.
Den stora nedgången i villabyggnadet har dock inte börjat än i landet generellt och småhusföretagen verkar över hela landet och inte likt de börsnoterade bostadsrättsutvecklarna bara i det överprissata luckrativa Stockholm. Men det gäller att sälja av innan fallet.
Boende i villa eller radhus är alltjämt den vanligaste boendeformen i Sverige sett till antalet personer. Detta beror förstås på benägenheten för barnfamiljer att oftare bo i villa eller radhus och är inte samma sak som antalet hushåll.
6 kommentarer
Peab bostadsproduktion varslade idag 95st hantverkare (samt 65st tjänstemän) i region öst där Stockholm ingår. Exakta antal förhandlas med facket närmsta veckorna, men de första kommer fä lämna i augusti.
Detta annonserades idag vid ett extrainkallat informationsmöte i Solna.
Innefattar detta även personal ifrån "öst" ?
På många pågående byggen i Gbg – inte minst Marieholmstunneln – är det tongivande språket polska…
Region Öst omfattar i dagsläget 150st hantverkare..
Länk ?
Var är pressmeddelandet?
https://www.di.se/nyheter/peab-varslar-180-anstallda/