Med sommarväder på gång är det på förekommen anledning dags för en påminnelse för alla er som bor på landet – skaffa er ett riktigt fast monterat åskskydd. En bekants hus fick i dagarna smaka på hur det kan gå annars, och det var ingen vacker historia, även om inget levande dog och huset inte brann ner.
Riktigt fast monterat åskskydd. |
En bekant i ett relativt nybyggt hus fick påhälsning av åskan härom dagen. Huset ligger på landet och är i allmänhet toppmodernt, inklusive något fast monterat smart hem-system för all belysning etc.
Fast något fast åskskydd var ej monterat.
Åskan slog ner och bland annat pulveriserades säkringar i elcentralen. Bokstavligen alltså. Blev till pulver. Fast skadan slutade inte där.
Femtiotums platt-teve, dator, vattenpump och diverse annat förstördes av åskan. Försäkringsbolaget täckte faktiskt åsknedslag, vilket inte alla tydligen gör – det kan ses som force majeure av en del bolag, men självrisken blir rätt betydande och en tre år gammal dator är värd i princip noll försäkringsmässigt, så där är det bara att slanta upp hela priset. Trots att Apple säljer exakt samma dator än idag till fullt pris. När jag själv drabbades kostade installation av ny pump 20 000:- SEK, varav försäkringsbolaget tog 10 000:- pga åldern på pumpen.
Men ingen dog och det började iaf inte brinna i huset. De vuxna var för övrigt inte hemma vid tillfället, men väl barnen. Något att ha i åtanke – det är inte säkert att du är hemma när det smäller till och t ex kan släcka en brand. Bor du utan hemmavarande grannar kan ett larmcentralkopplat brandlarm vara en god investering. Om centralen nu överlever blixten.
Installation av ett riktigt fast monterat åskskydd på el- och teleledningar kostar i storleken 5000-10000:- inklusive installation, och ska i princip skydda resten av huset mot åska in via ledningarna. Själv har jag dubbla skydd, sedan jag även installerat åskskydd i huvudcentralen i ladan, under vilket bostaden ligger med en undercentral. Däremot kan själva åskskyddet behöva bytas efter en träff, vilket indikeras av en röd istället för grön indikator på åtminstone Elronds fasta skydd.
Åtminstone Länsförsäkringar ger 10% rabatt om man har åskskydd installerat, vilket innebär att det betalar av sig på 10-20 år även om inget händer. Och snabbare än så när man ser till vad även små strömspikar kan göra med känslig utrustning. Idag har man mycket fast monterad elektronik i hus, inklusive spisar och ugnar. Allt går inte att koppla ur. Den där dyra spishällen kan åka om det blir åska. Hemautomatisering, automatisk utebelysning, kommunikationsutrustning mm. Även med försäkring så kommer självrisken dra iväg, och de egna faktiska kostnaderna speciellt som nuvärdet ligger till grund för ersättningen, och inte nypriset.
På förekommen anledning vill jag alltså upprepa – bor du på landet, skaffa ett riktigt fast monterat åskskydd. Även om du inte har luftledning. I detta fall var det en markledning in till huset.
34 kommentarer
Åskskydd eller inte, ytterligare ett ryskt militärt flygplan har havererat i Syrien. Piloterna förolyckade:
https://theaviationist.com/2018/05/03/russian-su-30sm-crashes-in-syria-both-pilots-dead/
Det är ingen hemlighet att ryssarna rent allmänt har betydande svårigheter att vidmakthålla luftvärdigheten på sina militära luftfartyg. Besvarande brist på utbytes- och reservdelar, utbredd inkompetens bland tekniker och mekaniker samt ett påtagligt missbruk av alkohol och droger är bara några av de störningar i driften rysk militär luftfart dagligen tvingas brottas med. För flygstridskrafter baserade i Syrien finns ytterligare faktorer som väsentligt försvårar utförandet av föreskrivet flygunderhåll. Ett exempel är den logistiska försörjningskedjan till hemlandet, vilken är svårt överbelastad genom omfattande transporter av zinkkistor och kemiska stridsmedel. Ett annat exempel är det höga operativa tempot – det är i Syrien fortfarande rätt gott om barnhem, skolor och sjukhus som ska bombas…
"Det är ingen hemlighet att ryssarna rent allmänt har betydande svårigheter att vidmakthålla luftvärdigheten på sina militära luftfartyg."
Bra, då behövs alltså inget NATO-medlemskap. Ryssarna är värdelösa på att kriga.
Eller blev det kognitiv dissonans nu för rysshataren?
Såja Isak, klättra nu snällt upp i ditt träd igen.
Där kan du i lugn och ro reflektera över distinktionen mellan det ryska folket och den i Kreml styrande ansamling av svårt korrumperade och kriminella kleptokrater vilka genom sin totalitära maktutövning och perfida repression i allt högre takt för den ryska federationen mot en oundviklig undergång.
Ta gärna god tid på dig…
Varför håller du på att hetsa? Det är patetiskt. Låt ryssarna sköta sitt, precis som de låter Sverige vara "humanitära stormakten".
Har man fortfarande telefoni via koppar är det kanske en ännu viktigare sak att skydda då telefonledningen ofta går över längre distanser än 240V-matningen.
Är man riktigt försiktig kan man köra med två st mediaomvandlare och en meter fiber mellan omvandlarna. Omvandlarna ska givetvis sitta på separata åskskydd så att impulsen inte hoppar över spänningsmatningen över till resten av LAN eller elnät.
På ett lokalt åskskydd i jordat uttag sätter man ADSL-modem och ena mediaomvandlaren.
PÅ ett annat uttag sätter man den andra mediaomvandlaren (vid behov ett lokalt åskskydd om man inte känner sig säker med åskskyddet vid centralen)
Dustin säljer denna för 931kr (2st behövs, samt en lite bit fiber med rätt anslutningar)
https://www.dustin.se/product/5010042251/dmc-300sc
Bättre ha ett fast monterat åsskydd på teleledningen. Det har jag.
Visst är det bra med ett fast skydd.
Men frågan är om du når samma skyddsnivå som med två mediaomvandlare.
Åskskydd klarar inte vad som helst så egenligen borde man koppla isär helt när det är som mest intensivt.
Gräsklipparrobotar kan för övrigt bli utslagna genom att själva slingan agerar "transformator". Dvs slingan bygger upp en potential som knäcker elektroniken i laddstation och eller klipparen. En brytare på själva slingan kan vara bra för att rädda roboten.
Korrekt om gräsklipparrobotar.
Vad gäller din hemmasnickrade lösning – du vill inte ha in blixten i huset alls, därav behovet av åskskydd. Ditt hus kan brinna ner med din lösning, även om bara en mediaomvandlare börjar brinna.
Självklart vill man stoppa blixten så tidigt som möjligt. Men om man inte har en installation klar eller vill höja säkerheten ytterligare så kan man använda två mediaomvandlare.
Man kan aldrig skydda sig helt från ett åsknedslag man kan bara minska risken.
Praktiserade på dåvarande televerket i ungdomen och de hade rätt många anekdoter om saken.
Själv kan jag bidra med den gången då blixten slog ner i telefontråden.
Modemet klarade sig och gick att använda, men WAN-porten på router dog, en LAN-port dog och mosvarande port på NAS dog. Diskarna klarade sig dock.
Men det intressanta var att modemet överlevde.
Teleledningar är snart blott ett minne från det förflutna.
Förmodligen överlåter man åt privata initiativ att återvinna kopparn.
Frågan är, hur säkra är våra installationer i förhållande till EMP?
Beror på vad det är. Det vanliga elnätet fixar delvis en EMP. Viss elektronik slås ut. Annan inte.
Beror helt på hur skyddad den är, om den var påslagen, hur kraftig laddning osv. För att slå ut merparten krävs dedikerade, termonukelära laddningar på ganska stor styrka.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Veckan går fort för alarmisten, vad skrev du härom dan? Jo… "Kanske är det tryggast så – att ignorera det som vi vet alltid kommer hända, kommer drabba hela samhället och det i relativ närtid. För svenska folket är ekonomisk kris en osannolik svart svan som man helst inte tänker på.". Verkar det inte lite märkligt att du idag varnar för mindre sannolika konsekvenser av väderfenomen. Då bidrar du ju själv till det informationsbrus som gör det omöjligt att förstå att den kris du själv tidigare prioriterade högst är viktigast. Idag på fredag är nåt annat viktigast och i morgon på lördag nått nytt.
Jag har bott på landet i 21 år. Att blixten slår ner och dödar utrustning är ett normalläge, och något man vet kommer hända, i princip helt säkert. Jag har blivit av med dussintals med grejer genom åren, billiga som dyra.
Bor du på en höjd?
Blixten träffade föräldrarnas hus, elskåpet specifikt, förutom att skåpet i stort sett smälte så började huset brinna, skafferiet på andra sidan vägen såg ut som om man smällt av en bomb. Lite trevligt att grannen tittade förbi och släckte branden.
Är det inte det man gör som granne? Oavsett grannsämjan i övrogt, och avståndet.
Antingen gå loss med pulverlsäckaren eller ringa 112, om man nu befinner sig inom rimligt avstånd till Räddningatjänsten eller annan blåljusmyndighet.
Det hoppas jag! I det här fallet så var insatsen det som förhindrade att huset brann ner till grunden. Småtrevligt.
Om jag minns rätt så får elnätet högst släppa in 6000 V i bostaden sen är det upp till varje elkund att skydda sig vid åska .
Överspänningsskydd i all ära, men riktigt åskskydd för industri och lantbruk i min värld är åskledare och då räcker inte de pengarna långt.
Åskledare skyddar inte för transienta överspänningar via el o telekabel.
Men självklart i övrigt på en fastighet ute på landet.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Åskskydd handlar inte om val av överspänningsskydd (leverantör). Det viktiga är att skydden är korrekt installerade. Är det ditt försäkringsbolag som har rekommenderat åskskydd från Elrond?
Har själv haft åskskydd sedan början på 90-talet, har inte haft några större skador. Att installera grovskydd vid stolpen är att kasta pengarna i sjön.
Har du dragit teleledningen till el centralen och installerat åskskydd på teleledningen?
Har inte haft några skador alls sedan jag installerade grovskydd och finskydd. Innan dess flera ggr per åsksäsong, köpte nog nya bredbandsmodem och trådlösa telefoner 2-3x om året.
Åskskydd installerat på teleledningen också, naturligtvis. Meningslöst annars.
Elrond? För el i ladan? 😉
En bra grendosa kan skydda känslig utrustning:
http://www.jenving.se/pdf/Lurad_av_LoRad_web.pdf
Bättre att installera ett riktigt inledningsskydd som Cornucopia har gjort. Inledningsskydd skyddar husets elinstallation mot brand och skyddar känslig elektronik.
En avgörande sak är hur man ligger i elnätet. Hur många grannar man har som fördelar spänningen. Hur långt ifrån man ligger en öppen station eller luftledning där elen kan komma in i kablarna. Hur dimensionerad jordningen är i närheten.
Jag hade större problem förr. Men allt eftersom de moderniserat elnätet samt att jag avslutat fast koppartelefoni så har mina problem minskat drastiskt. Jag är noga med att dra ur sladdar när åska föreligger. Jag har även några rörliga skydd för mindre toppar som alltid sitter där dyr utrusning sitter.
Jag har ändå aldrig varit med om några större incidenter hemma. Ett kopparledningsmodem har exploderat en gång, det flög delar över hela rummet. Annars endast utrusning som slutat fungera.
När jag var liten var jag dock med om när åskan slog ner hos grannen på landet och hela huset brann ner. Ingen personskada tack och lov.
När jag var liten och var hemma hos morfar satte vi oss i bilen när det åskade. Funkar det?
Ja. Du är skyddad innuti bilen.
Har man borrad brunn så är risken stor att blixten går in i systemet bakvägen!
Håller med om att åska är ett stort problem på landet. Även om utrustningen efter nedslag ser ut att fungera, kan isolationen i lindningar i maskiner vara delvis trasig eller nedbruten vilket kan ge senare problem eller bränder. Har också blivit av med flertal telefoner, telefonsvarare, en frys, lamparmaturer mm. De gamla telefonledningarna var värst på att dra in åska. Det vanliga elnätet är alltid jordat med överspänningsskydd vid närmaste transformator. Sedan vi installerade fiber och klippte av telefonledningarna in till huset har det blivit mycket bättre.
Hur har jag gjort för att skydda mitt hus? Vid min elmätare har jag installerat ett fast överspänningsskydd i varje fas till jord. Det är som en zenerdiod, när spänningen blir för hög kortsluter det snabbt mot jord. På dyr och känslig utrustning som dator, bredband, TV, frys och kyl har jag också satt känsligare överspänningsskydd i varje kontakt. Är jag hemma och det börjar åska i närheten så skruvar jag ur huvudsäkringarna och drar också ut anslutningsladdarna till dator mm. Då får jag också öppna brytställen. Är jag borta så brukar jag ha ett gammalt lysrör (ej med elektronisk tändare) tänt. Lysrör är bra, de kortsluter höga spänningar!
Alla dessa skydd skyddar mot nedslag en bit bort som inducerar spänningar i ledningar till huset, vid direktnedslag är det svårt att skydda sig. Säkrast är då att inte ha något inkopplat. Därför drar jag ur alla nätsladdar till känsliga apparater.
Att ha stängsel eller annat elektriskt ledande monterat mot huset är en stor risk, det kan lätt dra till sig åsknedslag. En åskledare skulle jag aldrig montera på huset! Åskan söker sig till den närmaste vägen mot jord. Gamla TV-antenner kan dra till sig nedslag, så min antenn är också nedtagen numera.
Att sitta i en bil fungerar som skydd om man är rädd. Men skyddet sitter inte i gummihjulen, skyddet är plåthöljet runt kupén. Det kallas Faradays bur och kunde i princip var en hönsbur. Det är så man skärmar utrustning och hus. Ju tätare maskorna är ju högre frekvens skärmas ut.