Föreningen Mensa Sverige delade i helgen ut Mensapriset 2018 till forskaren, psykiatrikern och författaren Anders Hansen för bland annat hans bästsäljande bok Hjärnstark, som på ett populärvetenskapligt sätt visar forskningen kring att motion och träning höjer en persons intelligens.
Mensas talesperson Jenny Åkerman och prisvinnaren Anders Hansen. |
Mensa Sverige delade alltså ut årets Mensapris till forskaren, psykiatrikern och författaren Anders Hansen för hans bok Hjärnstark: Hur motion och träning stärker din hjärna (Adlibris 187:- SEK). Boken har sålt i 190 000 exemplar enbart i Sverige och desto fler i andra länder och är en populärvetenskaplig sammanfattning av forskningen kring att motion och träning faktiskt höjer din intelligens till närmare din medfödda potential.
Mensas motivering till priset lyder:
“Anders Hansen har som ingen annan lyckats motivera miljontals människor världen över att börja röra på sig mer. En starkt bidragande orsak till denna önskan att följa Anders Hansens råd är hans budskap att träning även får hjärnan att lösgöra sin inneboende intelligens. När detta extra skarpsinne får komma fram rimmar det mycket väl med Mensas viktigaste syfte: Att lokalisera och främja intelligens, så den kommer människor tillgodo.”
Hansen säger i Mensas pressmeddelande att även blygsamma insatser ger resultat.
“Det har inte med prestation och långlopp att göra, man får de positiva effekterna i hjärnan även av blygsamma insatser. Jag ville med boken nå de som inte gjorde någonting så att de skulle vilja börja göra lite. Det handlar inte om någon hälsohysteri.”
Det finns exempelvis studier med enäggstvillingar, där den som tränar mäter upp signifikant högre intelligens (“IQ”) än den tvilling som inte tränar. Tvillingstudier är ofta det främsta medlet för sådana här studier, då man därmed kan eliminera påverkan av medfödda anlag till poteniell intelligens (och även många miljöfaktorer om tvillingarna växer upp tillsammans), en intelligens som måste utvecklas via övning, motion och även fullgod levnadsstandard som näringsintag, frånvaron av infektionssjukdomar och parasiter (t ex höjer fulla vaccinationsprogram IQ med hela 10 punkter enligt en studie i Filippinerna).
I själva verket är hjärnan det organ som får snabbast och störst positiva effekter av träning – både kort- och långsiktigt. Vi är trots allt byggda för att röra på oss.
Man kan ju fundera på över reverseringen av den sk Flynneffekten – att medelintelligensen över tiden höjs – i Västvärlden, kan bero på att vi rör oss allt mindre (förutom att man via kost och hälsa redan eliminerat alla övriga miljömässig påverkan på intelligensen i befolkningen och därmed inte längre ökar pga bättre levnadsstandard). Motion och idrott i skolan ter sig i sammanhanget självklart – kanske borde man ha mer idrott för att uppnå bättre skolresultat?
Bloggens läsare kan åtminstone ta till sig att motion och träning kommer höja din (eller dina barns) hjärnkapacitet, förutom alla övriga positiva effekter. Känner du dig lite efter? Ut och rör på dig! Vill du bli bättre på dataspel? Ut och rör dig?
Detta är något som många inser intuitivt eller upptäckt på egen hand sedan länge, men Hansens bok har spridit budskapet baserat på faktiska vetenskapliga rön. Själv vet jag att grunden för att kunna prestera tillfredsställande är att jag rör mig. Det finns inget tillfälle när jag är så kreativ som när jag tränar, eller precis efter jag tränat. Synd bara att jag inte kan skriva samtidigt som jag springer.
Anders Hansen har också gett ut boken Hälsa på recept: Träna smartare, må bättre, lev längre (Adlibris 99:- SEK) och Fördel ADHD: Var på skalan ligger du? (Adlibris 202:- SEK). Den senare är en av många grunder till att ifrågasätta Rekryteringsmyndighetens funkofobiska diskriminering av personer med ADHD vid rekryteringen till värnpliktsförsvaret – har man klassificerats som detta får man frisedel, trots att det är utmärkta krigaregenskaper och “syndromet” rent av evolutionärt fyllt en funktion för vakter, jägare och krigare1.. Mer om det i ett senare inlägg.
1. Krigare är i dess rätta bemärkelse ett positivt ord. Vem som helst kan beordras att vara soldat, men alla kommer inte bli krigare.
44 kommentarer
"Synd bara att jag inte kan skriva samtidigt som jag springer." Finns det inte dikteringsprogram numer? Jag har för mig att David Weber använt ett sådant sen en tid tillbaka efter en skada?
Re ADHD och rekrytering, det kan väl vara så att det finns vissa rolller där det kan vara en för snarare än nackdel (Säkert samma för vissa ASD-diagnoser) och tvärtom?
Inga ADHD eller ASD släpps in, oavsett tjänst.
Var i nyhetsflödet nyligen att allt fler ansöker om att få diagnosen struken i vuxen ålder av denna anledning.
Rent krasst så ställde inga diagnoser före ca år 2000 så det har väl gått bra trots allt att anställa dessa.
Rätt eller fel?
Montera tangentbord på motionsutrusning. Jag har för mig någon exprimenexperat med detta för datorarbete.
När det gäller bokstavskombinationer så har jag lite en känsla av att man lite haft denna ursäkt för att förklara/ursäkta att man inte lyckas stöpa alla elever i samma form. Rent naturligt så är alla olika och har olika förutsättningar och behov när det gäller utbildning. Har man då en idé om att alla skall vara lika så blir det problem med olikheter. Då blir det lätt att betrakta olikheter som man inte kan vifta bort för sjukliga.
Det är en massa normalfördelningar. Men i ett socialistiskt land där den matenm är för svårt ochoch a skall med och passa in i formen blir dde problem. Speciellt om föräldrarna är stressade med sina karriärer och lämnar bort barnen på institution från ett års ålder.
Tycker det påminner mycket om den där skrönan hur man skulle ta reda på om Guds språk var hebreiska, grekiska eller latin. Barnen lär ha dött.
Såg en serie med Michel Mosley på BBC, "How to get fit" tror jag den hette. I ett av delarna undersöktes just hur olika motionsformer påverkar mentala förmågor som problemlösningsförmåga, uppmärksamhet, etc. Dans var överlägset bäst. Förklaringen skulle vara att den kräver både koncentration, rörelse, och att de som höll på med det tyckte att det var jätteroligt. Den sista punkten diskvalificerar förstås rätt många tror jag, bla jag.
En forskare förde fram en tes i evolutionskontext till att nya hjärnceller skapas i hippocampus vid motion. Tesen var att när infödingarna rörde sig över stora områden kom de till nya platser där det var evolutionsmässigt fördelaktigt att snabbt lära sig om det nya.
Tydligen så tillbakabildas dessutom dessa nervceller om de inte används till något roligt eller nytt. Hjärnan slösar inte i onödan med dyrbara resurser då den redan är kroppens energimässigt dyraste organ. Den kräver också träning för att hålla sig i form.
Personligen så upplever jag att jag håller en högre och uthålligare mental nivå om jag motionerar måttligt, än inget alls. Andra poänger med motion är att jag orkar mer, mår mycket bättre, och sover bättre, är ytterst sällan sjuk.
Svensk forskning visade nyligen att konditionsträning blandat med gymträning hade en mycket god effekt på hjärnan. Påverkade tydligen hjärnan/hjärnhalvorna lite olika. Bl a minne och föryngring.
Ja, all träning påverkar hjärnan positivt. I programmet som jag såg var man mer inriktat på soffpotatisar och aktiviteter som de kunde tänka sig, därav dans antar jag. En annan var HIIT (High Intensity Interval Training) där det ska räcka med några minuter per vecka för att få en bra effekt, med träningsprogram som soffpotatisar kan göra hemma i TV-rummet. HIIT är ju något som gränsar till styrketräning iom att man kör intensivt tills man inte orkar längre. Ungefär som att köra med vikter så många reps som man orkar. Men man får normalt inte samma puls av styrketräning. Frågan är om HIIT ger något för syreupptagningen. Tror nog att man får ge sig ut och motionera några timmar i veckan om man vill ha maximal effekt på alla plan. Personligen joggar jag och kör lite styrketräning (ej på gym dock, tar för mycket tid och är för tråkigt)
Att jogga är ju fullständigt bedrövligt (vad gäller fysiska effekter) gentemot att träna kortare och mer explosivt.
Utanför datorn är jag försiktig med att påpeka det eftersom skillnaden mellan att inte röra på sig alls och att jogga är ännu större, så blir lite missriktat att överhuvudtaget säga något negativt om det. Men de enorma hälsovinsterna av kortare och mer explosiv träning ska inte på något vis underskattas.
Dans är kanske underskattat som hjärngymnastik. Läste för ett tag sen något filosofiskt dravel om att dans tillsammans med musik var någon form av halvmeditativ aktivitet. Poängen i de flesta andra aktiviteter är att ta sig så fort från en punkt till en annan. Skulle det vara samma för dans skulle alla försöka vara på exakt samma punkt på dansgolvet. Samtidigt som världens bästa artister skulle spela jättesnabbt och man skulle tävla i kortaste låt.
Linus: jag brukar säga att en träning som blir av är överlägset bättre än den som inte blir av. Man kan dra fram allehanda studier som visar fördelar med vissa motionsformer jämfört med andra, men om resultatet är att man tycker formen är så tråkig att man lägger av så hjälper det ju inte att den är bättre.
Iaf är det där som fokus bör ligga för den som inte rör på sig: hitta någon motionsform man gillar och kör. Klart överlägset soffan iaf…
Håller helt med, är därför jag är försiktig med att överhuvudtaget påpeka sånt här. Vissa har hittat en rytm och gillar att jogga 3-4 gånger / vecka. Det blir rätt befängt att råka klanka ned på det.
Men skillnaden är ändå enorm för mer explosiv träning vad gäller hälsofördelar. Så den som på ett eller annat sätt är intresserad av att optimera sin träning bör testa detta och sedan gå till doktorn och kolla vad som hände med diverse värden. Skillnaden är som sagt enorm.
Kombinerar explosivitet med jogg. Har tre ganska branta uppförsbackar (ca 10-15m höjdskillnad) på min korta slinga (5km) som jag spurtar uppför (all in) kanske en gång i veckan, sen gäller det att tvinga sig att fortsätta att jogga fast kroppen skriker som en gris after varje backe. I övrigt tycker jag inte om att bli allt för andfådd, då det stör det meditativa tillståndet under jogg. Blir normalt mellan 20-30 km/vecka beroende på väder och annat. Tycker att det räcker gott och väl för välbefinnande. Har inga som helst ambitioner att bli snabbare eller springa några tävlingar.
Kombinerar explisivitet med jogg. Det låter litegrand som ett våldsamt upplopp. Kan det vara så att bakom den välordnade allmänborgerliga fasaden döljer det sig en svartblockar eller fotbollshuligan?
Ren prepping, man vet ju aldrig i förväg när man behöver kunna springa ifrån polisen.
Följer hans podd Psykiatrikerna. En av mina favoriter.
Man kan ju fundera med en viss oro hur dom unga kommer att påverkas framöver. Det är svårt att se statistiskt hur ungas motionsvanor är. Men man kan ju ana. Hur man tar sig till och från skola. Spontan lek och motion känns som det minskar samtidigt som skärmtid ökar.
Därtill hur hjärnan påverkas av simultan kapacitet och multitasking. Mycket intressant Vetenskapens värld i kväll. Hur uppkoppling påverkar våra hjärnor negativt.
Att ungas hjärnor t.o.m klarar det sämre än vuxnas hjärnor.
Tron att man kan göra flera skärmaplikationer samtidigt men blir bara stressad och dum.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Din video och den faktan är väldigt intressant men tyvärr väldigt "kontroversiell".
Dock så är det väl ingen tvekan om att livshöjande att åtgärder som vaccin, föda och social säkerhet höjer IQ't. När man säger höjer så menar man då respektive en grupp som inte har fått det.
Ja det är ju inte vaccinet i sig som är bra utan det är ju att du slipper få biverkningarna av en massa trista sjukdomar. Man blir ju inte listig av mässlingsmeningit direkt….
Den videon presenterar slutsatser som inte kan dras av de studier som beskrivs.
Tex:
– Misslyckas med att förklara Flynn-effekten som bevisligen finns, och som innebär långsiktiga förändringar av IQ baserat på miljöeffekter.
– "Glömmer" att många Asiater har ett skriftspråk som bygger på komplicerade mönster.
– Bortser från effekter av diskriminering av svarta som växer upp i vita familjer.
– Osv …
@iblandekonomi – Så du påstår att Judar och svarta har samma IQ i USA och det inte finns skillnader mellan raserna?
Sättet du skriver på antyder att du helt avfärdar allt som sägs i videon och dess implikationer bara för att du nämner att "asiater har ett skriftspråk som bygger på komplicerade mönster"
Hur ser du på datan i helhet och dess betydelse om vi skulle utgå från att det är sant?
Videon påstår att IQ beror på ras. Det finns ingen forskning som visar det. Därför kan man inte påstå det.
Det finns forskning som visar det, bl.a. delar av det i filmen. Bara för att du har en annan världsbild och försöker rättfärdiga din existens genom att försvara det betyder det inte att man ej kan påstå det.
Du kunde inte ens svara på min fråga, för jag visste hur du skulle vinkla det, om vi skulle utgå från att det var sant.
Fyfan vilken bubbla du lever i.
Visst är det obehagligt när man blir ifrågasatt, fy bubblan 🙂 Kritiskt tänkande kräver dessutom en viss nivå på IQ. Kan du inte länka till en Jordan Peterson-video också?
Om du vill kan du beskriva vilken forskning du avser, så kan jag berätta varför den inte visar det du tror att den visar.
iblandekonomi
Det finns inga som helst tveksamheter när det gäller ras och IQ. Forskningen har visat samma de senaste 100 åren. Att en kulturmarxistisk genusforskare plötsligt kommer fram till nåt annat kan du nog räkna ut själv att du kan bortse ifrån. Detta har blivit ren politisk "forskning" de senaste åren.
Men det finns ingenting i den observerbara verkligheten som motsäger nåt av de seriösa forskningsresultaten. O så har det varit i alla tider. Nåt som svenska skolan fått erfara också där man fått sänka IQ gränsen för när man har rätt till speciallärare. Eftersom alldeles för många invandrare skulle klassas som utvecklingsstörda enligt den gamla skalan.
Vad har Jordan Peterson med saken att göra? Finns många bra videos med honom.. En av de bättre när han intellektuellt massakrerar nån genuscertifierad värdegrundsfeminist i msm 🙂
https://youtu.be/aMcjxSThD54?t=5m18s
Jag skrev vad jag ville ha från dig, tycker det kan vara givande att diskutera med oliktänkande och jag var nyfiken på en seriös kommentar. Du visar däremot inte intresset eller mognaden, du svarade inte heller den tredje gången du fick chansen. Nej vår 'diskussionstid' är över, du har inget utav intresse för mig.
Lycka till med obesvarande översittarfasoner och livet. Tack och hej.
Ni har ju lika dålig koll på detta som jag trodde. Och då är det ju inte så konstigt att ni kommit till de slutsatser ni gjort. Ni kan ju fira med lite bubbel att ni är så överens vet ja!
Håller med om träning.
Men jag har i bakhuvudet att det finns en selektering i urvalet. Har man det bra i livet så har man mycket tid för fritid och träning. Kämpar man med tillvaron, ekonomin och sliter dygnet runt så ligger nog motion/träning långt bort. Men vad är orsak/verkan? Föddes man in i en stabil familj så fick man en trygg uppväxt med aktivt liv som stimulerade till studier vilket gav ett bra jobb med balans i livet.
Givetvis är det en svaghet i alla studier av denna typ. Det är ju inga stora randomiserade interventionsstudier designade för att etablera kausalitet.
Statistikt sett har du förmodligen rätt, men sen finns det alltid de som lyckas även om de kommer från svåra förhållanden. Och även tvärtom, de som misslyckas även om de har riktigt bra utgångsläge.
Bästa filmen 2015.
https://bit.ly/2L0mAoQ
Den ligger ute för allas beskådan, så ni kan lugn kolla på den.
Hårt fysiskt arbete är för idioter, nä man ska betala för att lyfta saker. Har någon prövat att arbetat hårt fysiskt i fler veckor och sen prövat göra ett mensatest? Kan med säkerhet säga att det sänker din intelligens men jag tänka mig att kontorsstol sittande kombinerat med en löprunda per dag kan stärka intelligensen hos en normalbegåvad byråkrat.
Det som förvånar mig är att många leksaker har fysiskt arbete. Kontorsarbete är inte så typiskt i Mensa som man skulle kunna tänka sig.
Vad det beror på vet jag inte, men kan vara att man får mer tid över att tänka fritt på sådana arbetsplatser?
En lite mer seriös studie (än den filippinska som visade att vaccinerade barn till rika föräldrar med bättre utbildning har bättre förutsättningar) om sambandet IQ, nutrition och hälsostatus kan läsas i SciAm: ”How Poverty Affects the Brain”, 2017.
”Children who got supplements grew one to two centimeters taller than those in a control group. But the benefits did not stop there. The children who received added nutrition went on to score higher on reading and knowledge tests as adolescents, and when researchers returned in the early 2000s, women who had received the supplements in the first three years of life completed more years of schooling and men had higher incomes.”
Apropå dans ”Conclusion. The superior potential of dance over walking on executive functions of cognitively healthy and active older adults **was not supported**. Dance improved one of the cognitive domains (spatial memory) important for learning dance.” Merom et al 2014
Men det låter ju bra att dans ökar IQ…
Filippinska studien är justerad för socioekonomi och geografi.
Problemet med justeringar, homogeniseringar, korrektionfaktoter etc är att de alltför ofta leder till medveten frisering eller omedveten bias pga önsketänkande. Vilket är orsaken till de omfattande problemen med att studier i mjukare vetenskaper såsom medan, psykologi och dyl lär svår att upprepa (ioannidis mfl andra studier). Därför hör den filippinska studien till den rätt stora gruppen av studier som bör tas med en nypa salt.
Medan=medicin
Lars, ställ dig på ett löpband (kopplat till din solel såklart) så kan du jobba med datorn samtidigt.
Varför inte en träningscykel då? De brukar väl kunna drivas av motionären.
Är man i riktigt bra form kanske man kan generera ström nog för att driva datorn också. Kanske behövs en som kan anpassa hastighet efter energitillgångar – då skulle man veta vad som gäller om man tycker datorn är för långsam:)
ADHD som kanonmat är rimligt sett ur evolutionärt perspektiv. Kan det t.o.m. vara så att när ett samhälle får för många ADHD så måste man starta krig för att bli av med dem? Alla kan ju inte vara programledare på TV.
Nu är det väl knappast "kanonmat" de teorierna går ut på.