SEB:s boprisindikator fortsätter att stiga, trots att allt talar för fallande bostadspriser i mars. Rätt intressant att psykologin och riktningen på priserna nu börjat gå åt olika håll, då de normalt följs åt.
SEB:s boprisindikator som mörk linje, staplar nedåt är de som tror på fallande priser, staplar uppåt är de som tror på stigande priser och ljus linje är Valueguards HOXSWE-index. |
Svenska folket tror alltså allt mer på stigande bostadspriser och 40% tror nu på stigande och 33% på fallande, vilket ger ett positivt index på +7, marginellt upp från +3 förra månaden.
I Stockholm landar index dock fortfarande negativt med -4. Indikatorn backade i Östra Götaland, men steg i övrigt i hela landet. Tidshorisonten är det kommande året.
Samtidigt vill allt fler hushåll binda sina bostadslån.
Allt talar för att bostadsprisstatistiken för mars kommer in negativt när den presenteras den 16:e april nästa vecka. Psykologin, som normalt styr priserna skiljer sig alltså från faktiska utvecklingen. Kanske är man nu i förnekelsefasen och menar att priserna måste stiga, medan verkligheten knackar på. En annan indikation är att hela 9% av hushållen nu vill binda sina bostadslån. Kort sagt avser de inte flytta, utan låna för att bo. En ökande andel gräver alltså ner sig i skyttegravarna och avser övervintra där. Detta är i linje med minskad omsättning på bostadsmarknaden.
Säsongsmässigt ska bostadsmarknaden vara svag april – juli och väldigt lite talar för att det blir annorlunda i år. Utbudet av nya osäljbara lägenheter kommer bara öka under året och först nästa år kommer stoppade bostadsprojekt börja märkas i utbudet. Fast då kan vi redan vara inne i lågkonjunkturen på allvar.
21 kommentarer
25 års hausse har nått sin ände och bostadspriserna faller tillbaka kontrollerat för att stabilisera sig på en hållbar nivå. Det var roligt så länge det varade men nu är festen slut.
Håller med. En långvarig nedgång väntar. Min killgissning säger -50% över säg, 10 år.
Precis. Men är det bättre att vi har långsam stabil nedgång, eller snarare en snabb brutal nedgång på en gång?
En kollaps på bostadsmarknaden skulle kunna leda till social oro med oförutsägbara och otrevliga effekter. Bara den som är destruktivt lagd kan gilla det.
Problemet är väl att det blir aldrig pyspunka utan priserna bottnar på minst 20-30 % inom 1-3 år efter en punkterad bubbla. Så har det sett ut i andra länder.
Mätt i dollar kan det nog handla om -50%. Vändning runt 2032 ….
Bo T: Det är just detta är så galet upprörande…att våra politiker så länge blundat för riskerna i den bostadsbubbla som byggts upp under så lång tid. Ingen har vågat slå näven i bordet eftersom väljarkåren varit aspackad på bålskålen och rest till Thailand och ätit på lyxkrogen för pengarna. Social oro är exakt vad det blir när den bålskålen försvinner!
Några av dessa som avser binda lånen kan ha har ansökt om lån hos Enkla och räknar med att bli godkända vilket då kan stå för en del av ökningen.
Från Di, Erbjudandet riktar sig till personer med existerande bolån och villkoren är samma för alla: 0,95 procent, bundet på tre år.
Intresset har varit enormt. Sedan starten har man tagit in över 20 000 intresseanmälningar, vilket motsvarar bostadslån på drygt 50 miljarder kronor.
Bloggen bör dock ha ett öga framledes på bolag som Bluestep. Jag tänker på deras planer på värdepapperisering av sin balansräkning(RMBS).
Vad gör de här undersökningarna trovärdiga?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lite intressant kanske.
https://www.macrovoices.com/macrovoices-content/list-research-roundup/1447-the-swedish-housing-market-primer-dec-20th-2017/file
Är det inte troligt att det ökade indexet har att göra med något återhämtade priser i början av året? När sjunkande priser snart börjar rapporteras igen för våren kommer index vända ner.
Jag tror alltså snarare att folks förväntningar på priserna är en reflektion av hur marknaden sett ut senaste tiden snarare än att vara en indikator för vad som komma skall.
Japp. Och däri ligger också en monumental förnekelsekraft eftersom bopriserna stigit, i princip, konstant i 20 år…
Svenska bostadspriser återhämtade i augusti-september 2018. Aprilsiffor för villor i Stockholms län är enligt Husmask just nu på samma nivå som augusti 2017. Vissa andra siffror behöver mer tid på sig.
Jag håller med om att de behöver mer tid på sig. Till att börja med ska de bottna först, och sluta falla brant och linjärt.
Tror att du har rätt om förnekelsen, eller möjligtvis påverkat av en del fastighetsmäklares käcka påståenden att nedgången är över. En enkel rudimentär sökning på Booli ger vid handen att det såldes 42% färre bostäder i Stockholm under mars månad i jmf med mars förra året. I april har det hittills bara sålts 183 bostäder!
Blir intressant att se vad nästa räntemöte säger. Oense i februari men inflationen har vänt ner lite sedan dess.
Jag gissar på att man inte göra några förändringar och om man gör någon förändring så blir det snarare en sänkning än en höjning. 🙂 #StefanTheCreditManiac
Jag tror vi får se en splittring i prisutveckling mellan småhus och BRF.
BRF:er har massproducerats, ofta med tveksam byggkvalitet och med ännu mer tveksamt ekonomiskt upplägg i form av ekonomiska kalkyler och föreningens lån. Marknaden har blivit mättad med dåliga objekt och högt prissatta BRF:er.
Småhus har inte alls byggts eller planlagts i samma takt. Många av småhusen är byggda med mer beprövade metoder även om ökända undantag finns som t.ex. enstegstätade fasader.
Småhus har inte kunnat byggas i lågprisorter med banklån, i och med att byggkostnaderna överstiger marknadsvärdet, dvs man har behövt en större del eget kapital.
Under de närmaste åren kommer de få kvarboende sista 40-talisterna lämnat sina gamla villor för annat boende, så det inflödet av renoveringsmogna hus stängs till. Det talar alltså också för ett minskat utbud av småhus.
I Wien har man lyckats att fixa det verkar det som.. !
(Ja, artikel från DN men men… )
https://www.dn.se/nyheter/varlden/sa-har-wien-lost-bostadskrisen-nastan-alla-far-en-billig-hyresratt/