Sverige skakas nu i sina grundvalar, sedan Riksbanken lämnat det överraskande beskdet att man inte höjer sin styrränta reporäntan. Blogginlägget uppdateras, följ den akuta utvecklingen här.
Molnen tornar upp sig över Sverige. |
I en helt oväntat beslut höjer alltså Riksbanken inte sin styrränta reporäntan, utan låter den ligga kvar oförändrad på -0.50%. Istället ändrar man sin prognos, den sk Riksbanksigelkotten och ska ny höja räntan först mot slutet av året.
Bland annat bryr man sig inte om att inflationen har nått din man vill ha den, eftersom det beror på att energipriserna ökat och den svenska kronan försvagats. Det räknas ju inte riktigt som inflation om den är importerad både via stigande energipriser och via försvagad krona.
I övrigt ska tillväxten försvagas 2019 och arbetslösheten stiga, samtidigt som man nu, liksom 2015, 2016, 2017 och 2018, bedömer att man kommer höja räntan tills nästa år. Riksbanken är spektakulärt skickliga i att lägga prognoser över sitt eget framtida beteende.
Aktuell seriös killgissning prognos från den högavlönade riksbanksdirektionen är en snittränta på -0.13% 2019 och +0.42% 2020 och +1.01% 2021. Det är höjningar med +0.37, +0.92 och +1.51 procentenheter mot idag och kommer punkt för punkt åtföljas av höjda bostadsräntor. Lånet på 4 MSEK på den ståndsmässiga lägenheten kommer alltså bli ca 60 000:- SEK dyrare om året till 2021, oräknat ränteavdrag (om det finns kvar när degen ska in).
98 kommentarer
De vet givetvis att en räntehöjning skulle punktera den enorma skuldbubblan och kommer därför med dumma bortförklaringar för att slippa höja. KPI är ett skämt och Riksbanken är ett gäng hycklare. Tack för mig.
Helt korrekt. Meningen är att inflatera bort bolånen bit för bit. På ett år gör det kanske inte så stor skillnad, men dessa vansinnigheter har ju snart hållit på i 10 år.
Nåväl riksbanken har kört strutspolitik sedan 2014 ungefär. Innan dess höll man i alla fall räntan ungefär som omvärlden. Att försöka inflatera bort bolånen i en öppen ekonomi med en hög inlåning från omvärlden kommer aldrig att fungera. Snarare skapade regeringen Reinfeldt/Borg en bubbla så stor att ingen har vågat röra den. Sossarna har dock lyckats med konststycket att blåsa in exakt så mycket luft att ballongen inte riktigt spruckit.
Att vi får en rejäl kris i Sverige inom något år är därför en realitet snarare än ett mardrömsscenario.
Ja, borde skrivit inflatera ner och inte inflatera bort.
Riksbanken höjer när ECB höjer. Det är nog inte svårare än så. Det är inte lätt att leva i otakt med sin tid och sin omgivning även om man principiellt kanske har rätt.
Okej då får vi nog tyvärr vänta på att Draghi avgår nästa år då. Då blir det äntligen vettigt folk i ECB ledningen. GS Draghi är en total katastrof. Däremot trumfas han av dårarna i riksbanken.
Det är liksom VALÅR i år och vi måste ALLA tänka på "Sverigebilden"! INTE några som helst negativa budskap eller narrativ får lov att spridas..
För vi lever ju i den bästa av världar så låt oss nu gå tillbaka och odla vår trädgård och låta de som kan tänka rätt och duktigt tänka ÅT oss!
Ingves kredibilitet i mina ögon när han oroar sig över den privata skuldsättningen men hjälper till att elda på den själv är den samma som medelsvenssons som säger att det är berikande och spännande med mångkultur men bor i villa i långedrag.
Den här mannen genomgick en total personlighetsförändring efter beslutet att Finansinspektionen och inte Riksbanken skulle vaka över den "finansiella stabiliteten". Innan dess upplevde jag honom som en ansvarsfull person och nu mer eller mindre ansvarslös. Kanske hämndbegär likt Reinfeldts närmande till MP när SD gick framåt.
Han är ansvarsfull men frågan är bara för vem. För kapitalägare och bolånetorskar är han ansvarsfull. För dom som tror på hårt arbete är han inte ansvarsfull. I Sverige lönar det sig inte att jobba och punkt. Dom som lever bra i Sverige lever oftast på andra.
@Toni!
++100 !!
Marknaden spolar SEK. Den domen kommer inte politikerna undan. KPI kommer pga kronans svaghet vara över 5 % i slutet av året.
Finns egentligen inte ett enda vettigt argument för att höja reporäntan i dagsläget.
Never ever att det blir en räntehöjning i år.
Eller alls.
Precis.
Vi är fast i en återvändsgränd.
En sak är säker och det är att ränteändringar aldrig följer Riksbankens egna prognoser.
Väsentlig skillnad på den punkten mot FED som oftast håller vad de säger.
Riksbanken är en otroligt primitiv varelse och därmed lätt att läsa trots de felaktiga prognoserna.
Det enda som skulle kunna utlösa en räntehöjning i år är politiskt kaos efter valet och då menar jag rejält kaos.
Never say never. Inflationen har börjat visa sitt fula tryne i USA efter många år. Varför skulle vi inte kunna få den hit med något halvårs eftersläpning. Men att riksbanken kan gissa sin egen politik är på tok för mycket att begära.
Mm, men låt oss utforska det där påståendet om att vi är "fast i en återvändsgränd". Jag har svårt att tolka påståendet på annat sätt än att vi de facto sitter i skiten, snarare än spekulerar kring hur vi kan undvika den.
Så då får man ju utgå ifrån det. Du skriver att det inte finns vettiga argument för att höja räntan. Rimligen är alla argument relativt långsiktiga, då till och med invidiver förväntas leva ett antal år. Jag kan bjuda på ett rejält sådant argument:
* Penningpolitisk stabilitet
Detta kommer att påverka precis hela ekonomin positivt vad gäller allokering av pengar, det kommer att påverka förtroendet för RB, och i princip för Sverige och svensk ekonomi. Sikten är knappt lång, snarare medellång.
Vad är argumenten mot, givet kontexten "vi sitter i skiten snarare än undviker den"?
Hur ställer sig din "konjunkturbarometermodell" till att konjunkturbarometern nu ligger över 110 igen (110,4), på grund av den fortsatt extremt starka konjunkturen i tillverkningsindustrin (120,3)?
Man kan också notera i konjunkturbarometern att husbyggarna med mycket god vilja kan sägas ha "bottnat". Vi får väl se.
Ändrar ingenting alls. Man ska fortfarande vara ur börsen.
En fallande krona och lägre och lägre räntor påverkar naturligtvis kalkylerna när man gör en nuvärdesberäkning av framtida intäkter.
Cornu: Man ska vara ur börsen och man ska inte spara i SEK…Vad ska man göra då? Köpa bostad verkar det som. Det är det enda man får för pengarna snart.
Att sakna tålamod och tro att man förlorar något bara för att man är likvid är ett bra sätt att förlora sina pengar på.
Toni. Börsen är upp 3.4% i år, är väl en hyfsad avkastning för de troende.
Jag killgissar dock på att uppgången helt kan tillskrivas att USD är upp 5.11% samt att EUR är upp 6.61%.
Finns ju absolut ingenting som tyder på inflation i Sverige, men tittar man tillräckligt djupt i kaffesumpen kan man ju alltid fantisera ihop en räntehöjning.
Jag har haft tålamod sen 2009. Då var 1 miljon kronor värt mycket. Idag är 1 miljon kronor inte värt ett skit. Inom 5 år är väl 1 miljon SEK något man kan få en Volvo i standardutförande för.
Dow Jones är upp -1,13% i år och OMXS30 är upp -0,42% i år men om bara inte kollar på nergångarna utan bara på dom positiva amplituderna så är den väl upp ja.
Bilpriserna kommer aldrig att gå upp för likvärdig standard, alldeles för hård konkurrens för det.
Toni, sluta köra cherry picking. Svenska börsen är upp 3.4% inklusive utdelningar. Men som sagt, troligtvis pga kronförsvagningen.
Stefan Ö: hur menar du att det inte finns något som tyder på inflation i Sverige?
KPIF.
Toni:
SIXPRX ("svenska börsen inklusive utdelningar") har utvecklats så här:
Senaste månaden: +6,8%
Senaste 3 månaderna: +0,6%
Hittills i år: +3,5%
Senaste 12 månaderna: +2,6%
Senaste tre åren: +14,5%
Senaste fem åren: +80,3%
Senaste 10 åren: +232%
Senaste 20 åren: +544%
På mycket lång sikt har den svenska börsen avkastat cirka 7% årligen inkl utdelningar. Men kruxet för att få denna avkastning är förstås att man är med om hög volatilitet. Köper man idag kan man mycket väl sitta på minus om fem år, till exempel, om vi nu får en djup nedgång t ex i år eller nästa år. Men det kan också vara så att totalavkastningsindex aldrig blir lägre än idag — ta en titt på en graf över SIXPRX så ser du vad jag menar.
Sen kan man ha olika strategier för att minska risken om man inte gillar när det svänger, och tror man på kristallkulor kan man pröva lyckan via fundamental eller teknisk analys och hoppa ut och in baserat på det. Det verkar vara få som lyckas med detta enligt finansiell statistik och forskning (mycket få aktivt förvaltade fonder slår sina passiva index på 10-20 års sikt, som exempel).
Rekommenderar som sagt att läsa The Rate of Return of Everything, 1870-2015 för lite perspektiv.
Skulle du på något magiskt sätt ha en metod som undviker nedgångarna så är din avkastning alldeles otroligt mycket högre än 7% årligen, men då är du också uppe och tävlar med Buffet och Lynch mfl.
Mmm ok…livet går ut på att spara några miljoner och sedan köpa digitala värdepapper som äter upp hälften av värdet för att du kanske ska få tillbaka det om 27 år. Börjar förstå alla kollegor som sagt att bostäder är den enda säkra investeringen i Sverige. Pensionsförsäkring samt även om värderingen går ner några månader på en 40 årsperiod så bor du kvar där i lyxig standard. Ett värdepapper får du inga brudar med. Värdepapper ger dig ingen lycka.
Det är helt frivilligt att spara pengar, men du gnäller ju om att dina sparpengar tappar i värde varje vecka, så det verkar ändå störa dig på något sätt. Annars är det väl bara att konsumera på?
Mitt Lysakonto har gått +3.8% senaste tolv månaderna. Bättre än SIXPRX inklusive utdelningar. Trots endast 23% aktier hos Lysa.
Mitt lysakonto har gått 2% sen i Oktober trots 70% aktier.
+15% här på 12mån, men det är >100% exponering så går nog mot +/- 0% nästa kvartal.
Risk vs reward. Det man kan fundera på är om man nu tror på evigt låga räntor och svag SEK, så borde det vara rationellt att låna SEK och köpa i någon annan valuta, inte sant?
Och på ett år har USD tappat 2% mot SEK, därav kräftgången på börsen 12 månader (grovt förenklat men hyfsat sant).
Den riktige gamblern lånar förstås i SEK och tradar som en gud i kryptovalutor.
Fastigheter ska inte underskattas heller om man nu ska ha den själv att bo i och tror på svag valuta. Fast pris och skydd mot inflation.
Ge mig en annan förklaring till hur svenska industri och tjänstesektor ska konkurerra med väst än med lite lägre värderad valuta? Produktivitetsökning? Invandring av högutbildade från tredje världen?
Det fantastiska är att M1 och M3 ökar med 10% i årstakt, samt att i stort sett alla dagligvaror och -tjänster samt boendekostnader stiger i ganska ordentlig takt, men ändå är KPIF under två procent… Vad var det Mark Twain sa om lögner nu igen? 🙂
Mina största enskilda utgifter i år (hyra, flygresor, bilförsäkring, mat, dricka) står stilla eller stiger mycket måttligt. KPIF är en utmärkt referens.
Eller menar du på allvar att priserna i allmänhet stiger med 10% om året?
Jag sa att M1 och M3 ökar med 10% i årstakt, tror du mig inte så har du länk här till SCB: http://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/finansmarknad/finansmarknadsstatistik/finansmarknadsstatistik/pong/tabell-och-diagram/penningmangd-ar/
Priserna i varukorgen som ingår i KPIF stiger inte lika mycket, de nytryckta pengarna går till att pumpa upp bubblor i olika tillgångsslag, enkelt uttryckt.
Tja, då är vi överens. Helt enig om att tillgångar stiger i pris i Sverige, men konsumentpriserna är hyfsat lugna.
Toni: Knepig situation du har, men jag skulle aldrig gå hårt in i aktier nu om jag vore du, klart börsen kommer gå ned, varför skulle det vara annorlunda den här gången?
Sitter själv på en liten försäljningsvinst på bostad för några år sen och en aktieportfölj via ett arv som jag med jämna mellanrum kommer sälja av. Lyckats pricka nära två toppar sista 3 åren.
Tror att börsen och bostäder kommer vara lägre värderat kommande tiden och då ska det handlas.
Mycket möjligt. Du får skriva här när du tycker det har rasat färdigt så att Toni får en chans att komma in…
Haha just det och jag är ett jävla orakel.
Den som lever får se. Överhettningstendenserna, konjunkturcykeln och historiken talar för en sättning på börsen. Förstår inte varför det skulle vara annorlunda denna gången. Kanske får en sista våg upp men kommande 1-3 åren skulle jag inte gå in på börsen.
@Mr Perfect och @Joakim Persson: Tyvärr så tror jag att sannolikheten att DKK kostar 3 SEK om några år är större än att svenska börsen och bostadsmarknaden rasar. Jag offrar därmed mitt sparkapital på detta men jag kommer flytta ifrån Sverige då och aldrig mer komma tillbaka. Sverige behöver ändå inte folk som jobbar och sparar. Det är konsumera och leva på bidrag som gäller.
Toni: Det var minsann en pessimistisk prognos. Då blir det ekonomisk boom i Malmö vill jag lova (redan idag, men DKK/SEK på 1,40, ser man en effekt av ökad handel) och en rejäl inflation på köpet. Eller så kommer folk att pendla till Köpenhamn i ökad utsträckning, lite som man gjorde kring 2006-2009 (sen minskade det igen).
Nej, det kommer inte att hända. 10 ggr pengarna på att SEK/DKK ligger under 3 SEK för en DKK innan 2021 är slut.
För övrigt, det är såklart alltid EUR och DKK som tas upp när man talar om svag krona. Men mot norska kronan har vi ju varit "stabila" länge (en liten förstärkning av SEK vs NOK sen tio år tillbaka — givetvis en försvagning idag men ändå starkare mot NOK än tex 2011, 2012, 2013 och 2014).
Innebär det att Norge är i samma läge som Sverige?
@Toni, du ger rätt i att flytta. Även klimat och trygghet talar mot Sverige. På tal om DK så borde vi titta mer på Danmark. Kronförsvagningen är väl ner 20 % mot DK (DK låst mot EUR) senaste åren. Danmark är i flera avseenden likt Sverige, exportberoende men lyckas väl med högre BNP per capita, man har betalt ner all utländsk statsskuld. Och framförallt ett trygghetsindex som vida överstiger Sverige. Vi vet vad Danmark gjort rätt men tar trots inte in det utan kör vårt eget vansinniga race. Ett stort misstag.
@Joakim: NOKs värde är baserat på hur det går för oljeindustrin och p.g.a. långkonjunktur där har många som jobbade inom industrin flyttat hem från Norge igen vilket i sin tur resulterar i lägre ekonomisk aktivitet, mindre efterfrågan på bostäder, mindre kreditexpansion, mindre konsumption m.m. Klart det händer något med valutan. Dessutom är NOK totalt ointressant. Inte lika många som vill bo i Norge som pensionärer kontra EUROområdet. Drar efterfrågan på olja igång igen så lär NOK dra iväg.
@Bengt: KOlla in denna länk:
https://www.numbeo.com/crime/rankings_by_country.jsp?title=2017-mid®ion=150
Vi är Europas nästfarligaste land att leva i och Danmark är Europas nästsäkraste land. Tyvärr plockar Ukraina förstaplatsen. Kan ha att göra med att det råder krig i landet :).
Du behöver en sparpsykolog Toni. Du analyserar men har ingen strategi?
Och vadan denna fokus på Sverige som ren "sparare" (jag kallar det ju spekulant eller i vissa fall kanske termen investerare ännu har en sanning i sig, eller om Joakim Persson påverkar mitt tänk nu, hmm)?
OMX härbärgerar visserligen många goda företag och de ska du ju satsa i, men bolag som Ericsson och H&M ser för närvarande ut som grundrek sälj. Sen kan de ju studsa med politik och ränta med mera men inget av bolagen ser så värst smakligt ut. Skulle bomarknaden påverkas över riket menar du? Jag är inte en fan av tveksamma förhoppningar som "investerare" men som idiotspekulant kan jag ju fundera mer på andra idiotspekulanter. Just nu lämnar alla fastigheter, man kan inte fly och det är ingen krasch, kronan kan mycket väl återhämta sig genom kinesiska och ryska köp. Det är faktiskt en rätt viktig valuta att kunna påverka för dessa politiskt. Vad krävs för att driva krona på forex numer?
Vidare, ska du nu köpa bostad så kolla området på sikt och hur det gick i krisen på 90-talet(1988 bas). Många "jobbare" med hög inkomst och fet belåning fick sälja billigt. Nu är väl frågan hur low-level akademiker och high skills arbetare ska få känna sig rikare och att jobb lönar sig. Emotioner. Hur ska en lägre krona lösa det? Får de över tid billigare hus? Är det inte en än mer bizarr burk man sparkar ner? Vill de inte ha leksaker som iaf jag kollar priset på i dollars? Men de ska få bättring för sin spending via staten?
Som grupp nu då… Likheter med dig som individ hoppas jag inte finns eller om de finns får jag hoppas de gav dig lycka.
Kommer det inte att drabba de som inte borde drabbas, som drabbas av defactoinflationen?
Vi återgår bara till ett riktigt jobbigt DDR Sverige där kameran och kontrollen är överallt.
Tips på investeringar för att undvika framtida kronfallet – tack.
Vad som helst som inte är kopplat till kronan. Obligationer, guld, aktier etc, så länge det inte är i SEK.
Ok tack
USD och svenska exportbörsen upp på dagens besked.
Nu är väl frågan mer vad som händer efter utdelningssäsongen när återplaceringsfesten är över.
Mmm, svenska exportföretag med mera har gått riktigt bra och april var den bästa enskilda månaden någonsin här (med lite tur).
April brukar ju vara en fin månad att vara inne. Vi får se, kanske dags att vikta ner lite nu. När till och med gamla sura företag som Telia och Ericsson värderas upp på förhoppningar om framtida vinster respektive kapitalöverföringar, då kanske man ska bli lite skeptisk.
Telia har faktiskt varit en hyfsad placering om du räknar in utdelningarna, och kassaflödet kommer att vara fortsatt starkt liksom för Tele2.
Ericsson har ju äntligen fått lite ordning på grejerna så den uppgången kan man inte säga något om.
I "permanenta portföljen" sitter jag med en del just Telia och Tele2 (pga låg volla / hög yield historiskt), så det har gjort sitt till vad gäller aprilavkastningen när de väl uppvärderats. Som du är inne på glömmer många operatörernas historiska höga utdelningar när de räknar på sin totalavkastning.
Så det är lite kul också för Ericsson, vi får se om "telekomkonjunkturen" fortsätter vara hygglig.
Nu är frågan — vilka tecken ska vi spana efter för att se när t ex industrikonjunkturen vänder?
Aktier i företag som tillverkar och producerar produkter för verklighetens folk!
XZ ZZZ 000 € i kontanter var förra året en idag mycket BRA affär.. 😉
Det är makro man måste titta på, inte vad som händer i ankdammen Sverige.
Så fort det sker den minsta lilla inbromsning, typ bostadsutvecklare, så skriker folk rakt ut och tror att det är världens ände för börsen, medan Atlas etc bara pumpar på. Däremot ska man ha klart för sig att Caterpillar varnade för att Q1 var exceptionellt bra och framtiden kanske inte blir lika ljus framöver. De har dock en svårare valuta att tampas med (USD) än vad vi har.
Storyn från industrin har ju varit den här "synkade globala konjunkturuppgången", så det är väl tecken på att den försvagas som gäller.
Även dollar, euro, yen eller vilken annan tillgång som helst hade varit en bra investering de senaste 5 åren… säger en del om verklig inflation. Sverige har levt på en devalverad krona sista åren.
Räntan kommer väl stiga först när i princip alla är nockbelånade och fordringsägarna har möjlighet att fördelaktigt ta över det belånade.
Till exempel räntan på lantbrukslån kommer troligen inte stiga förräns baggbölerilagarna är avskaffade och företag (typiskt amerikanska fonder) fritt kan köpa mark. Men då minsann! Tills dess kommer fler och fler markägare nockbelåna sig till låga räntor. Blir spännande/fullt av möjligheter, sedan när lånen skall förnyas.
Räntan kommer stiga när vi har inflation. Dvs "aldrig".
Jag fortsätter med mitt mantra !
Vissa borde ö.h.t INTE fått låna alls !
Ja, vad fan ska en bank göra med en överbelånad villa? Jag tror inte man ska överskatta viljan hos en bank att ta över panten, dom ser hellre att folk betalar in pengar. I sista hand måste det så klart finnas som åtgärd men man kan nog "diskutera" rätt mkt innan man hamnar där.
Vi "måste" ju växa och någonstans måste ju alla nya invånare bo…
OM MP o S får fortsätta att regera tror jag att de kommer att "blockhyra" hela kvarter av hus och lägenheter som bankerna återtagit när bolånetorskarna kastat in handduken..
@Bengt: Varför skulle nån bolånetorsk kasta in handduken? Dom kommer ju ändå aldrig höja räntan. Går ju att hitta på nya mått att mäta inflationen. Man kan till exempel gå över till att se på elektronikprisindex i framtiden och få ner inflationen ytterligare för att inte behöva höja räntan.
Vi har en inflation, jämför vad en villa kostar nu och för tjugo år sedan. Eller en bil.
Nu talar jag inte specifikt om villor, exemplet var tex på reala tillgångar, sådana som inte tillverkas längre. Jämför med hur amerikanska intressen lär ha köpt Bagdads innerstad efter kriget.
Vi har definitivt en tillgångsinflation. KPIF är dock stabilt och det som gäller för Riksbanken.
@Toni!
Du menar "SIBA"-indexet.. 😉
Vet att man på tidigt 80-tal kunde köpa en liten 22 tums färg-TV (utan fjärrkontroll) för 1995:- på SIBA i Göteborg och som var "Made in GDR" – dvs DDR..
Idag kan man köpa en 45 tums platt-TV för 1995:
1995:- idag motsvarar 612,50:- 1980 …
100% väntat
Så lyckas man hålla skutan flytande ett tag till – men hur länge? Man har ju bubblor i skrovet…
Det kommer att pågå för evigt. Sannolikheten för att svensk bostadsbubbla kommer att spricka är ungefär lika stor som att svenska styrkor kommer att marschera inta Kreml. Bedöm själv hur du tolkar den sannolikheten.
Vi får väl se. Är knappast så att Sverige är en isolerad OAS i världen. Skuld/Inkomst kvoten är bland de högsta i världen. Att tro att riksbanken kan rädda oss med negativ ränta i all evighet är snarare naivt. Trots allt passerade amerikanska 10 åringen 3% under veckan. Sverige kommer följa efter, låt vara att vår ekonomi släpar några år mot jänkarna.
Om det är något tullar gör är det dessutom att höja inflationen. Trumps politik kommer leda till inflationsvåg i världen. I vart fall på kort sikt.
Vem tror egentligen att vi ska ha negativ ränta i all evighet? Inte svenska hushåll, enligt dagens konjunkturbarometer:
"Pris- och ränteförväntningar: Hushållens inflationsförväntningar
på tolv månaders sikt är oförändrade och uppgår till 2,9 procent.
Samtidigt har förväntningarna på den rörliga bostadsräntan justerats
ner på samtliga tidshorisonter."
[…]
"Förväntad rörlig bostadsränta om 1 år 2,23
Förväntad rörlig bostadsränta om 2 år 2,65
Förväntad rörlig bostadsränta om 5 år 3,30"
Rörlig bostadsränta idag är de facto 1,3-1,6%. Inte mycket till uppgång som förväntas, men samtidigt kan man idag binda sin bolåneränta till 2% på 5 år eller 3% på 10 år.
Det handlar om förtroende för svensk ekonomi om vi kan hålla räntan låg. Inte vad vi vill. Runt 30% av bostadsobligationerna ligger hos utländska investerare och 25% av statsskulden. Vi har med odugliga politiker satt oss i en bubbla om 4000 miljarder i hushållslån. Behövs inte mkt för att sätta bollen i rullning. Tex en räntehöjning om 1% är 40 miljarder extra och som dessutom slår mot bostadspriser, och ger minskat antal jobb. Som kan öka spiralen nedåt. Många SMS lån blir det för att hålla räntan låg. Men vi kan nog fortsätta ett tag till att skjuta upp problemen. Eller till de stora herrarna bestämmer sig för att spekulera sönder Sverige.
Det som är lite intressant är ändå att det finns lite marginal om nu räntan skulle gå upp en procentenhet, trots att skulderna är större idag. Hushållen har inte betalat så lite i ränta sedan tidigt 70-tal så nog står de ut med lite dyrare bostadskostnader. Men ja, priserna kommer ju knappast stiga om räntan snabbt går upp.
@Joakim, ja sett utifrån enskilda hushåll så finns marginaler. Men den påverkan det har på svensk ekonomi totalt tror jag är signifikant. Dels en psykologisk effekt, man börjar hålla i pengarna, man oroar sig mer för kommande räntehöjningar,konsumtionsutrymmet minskar också rent faktiskt. Vilket ger konsekvenser på arbetsmarknad mm. Hamnar vi på 2-3% höjningar på ett par år då kan vi få verkligt allvarliga konsekvenser.
Håller med. Jag tror faktiskt att just eftersom låneskulden är så pass stor (inte bara i Sverige utan i andra länder också) så kommer det räcka med mindre höjningar innan man når en avsevärd nedkylning av ekonomin. Det blir inte som på 70-, 80- eller 90-talen.
Därför tror jag det inte är sannolikt att räntan stiger t ex 3% på 2 år. Då håller jag med om att det blir rejäla nedgångar på alla marknader. Vi får väl se.
Ingen anledning att oroa sig folks. Sverige kommer vara det enda landet som klarar sig undan alla kriser och krig i framtiden. Vi är helt enkelt bättre än alla andra. Vi är guds utvalda folk som har till uppgift att lära alla andra att ta ansvar.
Allt beror på vad utländska investerare vill bjuda på svenska bostadsobligationer. Vid varje auktion tar de hänsyn till bla hur osäker de bedömer SEK vara..
Toni, hur tycker du det gick i Sverige under finanskrisen som det senaste exemplet, jämfört med t ex sydeuropa?
Ibland är det en fördel att ha en egen valuta. Utgångsläget dock mycket sämre nu, men kommer krisen bli lika djup?
Joakim: Sydeuropa har inga egna valutor? Det berodde på valutan eller? Isåfall bör väl Serbien ha klarat krisen galant. Ungern också. Dessutom har vi ju rörlig växelkurs och Sverige går ju som tåget i alla fall jämfört med andra länder vilket borde återspegla sig i en stark valuta eller hur? 🙂
Euron har stärks mot USD, betyder det tycker du att EUs ekonomi är stark?
Ja, just att EU-länderna i sydeuropa hade en högt värderad valuta (Euro) brukar anses som en av de orsakerna som förvärrade krisen i dessa länder, eftersom man saknade möjlighet att försvaga valutan. I Sveriges fall sjönk kronkursen kraftigt under finanskrisen, vilket gjorde krisen mycket mildare här. På liknande sätt går tysk ekonomi mycket bra eftersom man har samma valuta som de svaga länderna i sydeuropa — en egen tysk valuta hade varit ännu starkare än vad euron är idag relativt t ex SEK.
Men ja, det är förstås oroande att vi "i högkonjunktur" har en svagare och svagare valuta. Det kan bita oss ordentligt nästa gång det krisar.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Riksbanken är ett skämt. Hur många ggr har de nu sagt att de ska höja räntan om 6-12 månader?
Säkert 30 ggr, utan att ha gjort det, Valfri mytoman har större trovdärighet.
De ger inte heller något bra skäl för att inte höja. Att KPIF inte är över 2% håller inte. Vid förra högkonjunkturen höjde RB närmare 10 ggr med PIF under 2%
Vadå gå ur börsen? Men du själv Cornu rekommenderade oss att köpa en aktie för inte så länge sedan(som höll på med värmeteknik?)
Rekommenderar aldrig något. Skriver om saker dock.
Det är inte storleken som räknas utan (värme)tekniken.
Det är inte det som menas med att gå ur börsen, man behöver inte vara all-out.
I vissa bolag kan du få sitta med aktier i flera år innan den rimliga uppvärderingen sker om inte himlen ramlar ner, men du väntar på den dagen som kan komma när molnen på börsen är mörkast.
Gå ur bolag med intäkter i sek och kostnader i nån annan valuta utan pricing power kort sagt. Vikta om.
Cornu: du rekommenderade "faktiskt" Lysa-konto i ett tidsnära inlägg. Så det så. Enskilda aktier kanske du inte rekommenderar.
Det har du nog rätt i. Det kan jag absolut stå för, eftersom Lysa-kontot investerar riskjusterat efter din egen riskprofil (om du svarar korrekt och inte skarvar, och följer rekommendationen) och tidshorisont. Att köpa "börsen" eller "aktier" kan man aldrig rekommendera eftersom det inte tar hänsyn till riskprofil, övriga tillgångar, inkomst, skulder etc.
Bankerna kommer sänka räntorna i takt med att skuldberget växer i ren självbevarelsedrift. Det säger sig själv att det måste bli så, speciellt om det införs andra bördor som belastar folket ekonomiskt.