Svensk ekonomi som mätt av Konjunkturinstiutets (KI) barometerindikator (“konjunkturbarometern”) rekylerade upp drivet av vår exportberoende tillverkningsindustri, som gynnas av försvagad krona. Även byggbranschen ser positivare på framtiden och är kvar i överhettning.
Konjunkturbarometern. |
Min represenation av konjunkturbarometern är KI:s siffror minus 100 för att bättre visa när ekonomin är positiv respektive negativ. Marginella historiska förändringar kan finnas eftersom KI normerar barometern varje månad och grafen ovan kan alltså skilja sig något mot tidigare även historiskt.
Upprekyler i konjunkturen är inget ovanligt. Nuvarande överhettningscykel är rent av ganska lik 2010 – 2011, men betydligt mer utdragen
Konjunkturen försvagades på alla delindikatorer utom tillverkningsindustri, som fick en rejäl skjuts av den fallande kronan, och bygg- och anläggning som citat “är fortsatt positiva om orderstockarnas storlek och planerar att nyanställa i betydligt större utsträckning än normalt”.
Detaljhandeln rasar rejält med -5.3 punkter, tjänstesektorn -1.0, hushåll -0.5. Mikronidex hushål faller -2.8 och makroindex hushåll -0.4. Både makro- och mikroindex är nu negativa och befinner sig alltså i lågkonjunktur. Hushållen som helhet håller sig precis över lågkonjunkturen, liksom detaljhandeln och tjänstesektorn. Men i slutändan räddas man alltså av en försvagad krona och byggindustrins ständiga rätt-in-i-kaklet-optimism. Historiskt har byggindustrin alltid varit gladare än en hundvalp på koffein ända tills allt kraschar.
Att tillverkningsindustrin rusar visar på styrkan i att ha en egen valuta man kan försvaga och dämpa eller skjuta upp en konjunkturnedgång med. Men det förutsätter förstås en permanent försvagning och alla svenskar betalar alltså med sin köpkraft kontra utlandet.
För den som (likt mig) följer konjunkturmodellen för börsinvesteringar så innebär upprekylen ingen förändring. Man har redan gått ur börsen och ska inte gå in igen förrän det konjunkturmässiga blodet flyter på de finansiella gatorna och indikatorn är nere under -10 och mörkrött ovan.
Ni hittar konjunkturbarometern här.
40 kommentarer
DDR hade också en egen valuta…
Jag tror du kommer att få rätt i din börsprognos. Men inte pga av realekonomins utveckling i första hand utan pga av USA´s inflationsförväntningar som inte avspeglas i Europa. Alltså en förväntad börssättning typ 12-15% ner(DJIA)från dagens nivå. Därefter ny uppgångsfas tillsammans med långsamt stigande räntor(dollaruppgång) och en fortsatt hyfsat stark ekonomisk utveckling. Risk för börsbubbla!! Stigande räntor hör ihop med ekonomisk tillväxt. Sedan att EMU inte klarar stigande räntor i många banker är bl.a för att de inte avlastat sina dåliga lån till egna Fannies/Freddies(aka socialisering)
Svensk penningpolitik styrs av detta faktum. Inte av för lång inflation(patetisk). Kommer inflationen sakta till USA kommer den även hit vad det lider.
Inte konstigt att detaljhandeln/tjänstesektorn är negativ, med alla orosmoment och oklarheterruntomkring i media.
När folk är medvetna om att de är belånade blir de rädda.
Rädda människor spenderar inga pengar.
Fast den svenska detaljhandeln lider väl snarare av pressade marginaler och att folk köper mer från utlandet?
Hushållens konsumtion har väl aldrig varit högre?
"Mellan januari och februari ökade hushållens konsumtion med 0,5 procent i säsongrensade tal. Under senaste tremånadersperioden ökade konsumtionen med 0,2 procent, i säsongrensade tal, jämfört med föregående tremånadersperiod. Hushållskonsumtionen ökade med 1,7 procent under februari 2018 jämfört med motsvarande månad föregående år, i kalenderkorrigerade tal."
Hushållens konsumtion har inte minskat i årstakt sedan 2009.
Jag trodde webshopping, ialla fall inhemsk var med i statistiken för detaljhandeln? Att Wish leveranser inte gör det är uppe bart.
Jo, i statistiken absolut. Men det är sämre marginaler för branschen pga detta (och billigare för konsumenterna).
Exakt. Sveriges ekonomiska problem löses alltid genom devalvering. Svenska kronans värde har halverats mot den danska kronan sedan 1970. Det säger allt.
Det var f.ö. på 1970-talet Sveriges ekonomi gick över från marknadsekonomi till 50/50-marknadsekonomi-planekonomi. Då var det skapandet av offentliga jobb som belastade ekonomin.
Idag är det invandringen av människor som inte arbetar alls som är blysänket som finansieras genom nya devalveringar.
Jag kommer ihåg när DM gick över 2:- …
Har för mig att det var 1979 någon gång..
Det enklaste sättet att vad en "DM" kostar idag är att jämföra vad en KM – Konvertiblina Marka (valutan i BiH) – kostar eftersom denna valuta sattens 1 KM = 1 DM
Idag står alltså 1 "DM" = 5,346:-
http://www.valutaomvandlare.com/c/bam
Jag minns väl huvudargumentet för att rösta mot Euron i folkomröstningen: "Då kan vi ju inte devalvera". Så en del svenskar borde väl jubla nu, deras önskan har ju gått i uppfyllelse.
@Bengt
1 Euro är väl fortfarande 1,95583 DEM?
@Magnus!
Japp!
Men det är "jobbigare" att dividera vad en € kostar i SEK med 1,95583 än vad det är att ta reda på vad1 KM kostar i DEK…
Bam är peggad 1,92… Mot € inget annat, eller jo
Sverige är världens bästa land!
Lite raljant om byggindustrin där men du får ju tänka på att den utgörs av gossar vars intressen är typ leverpastejmackor, pattar och forta bilar. Nog för att dom kan jobba hårt, men prognostisera och sånt? Näe. Plus att dom inte har så stora krav, vid arbetslöshet får man nog ihop till lite leverpastej och pattar i vilket fall som helst.
Mm. Hur skiljer det sig från finanzzindustrin?
Gåslever istället för leverpastej?
Vi har ju sett hur bra den är på prognoser…
🙂
Bilindustrin?
Ingen aning, aldrig jobbat i finanssektorn.
Nu ljuger du Ben, med tanke på alla bankpalats som kantar Malmskillnadsgatan.
Att försvaga en valuta innebär att du själ från de som sparar, ett socialistiskt knep och undergångsrecept för en ekonomi. Det är aldrig bra att försvaga en valuta!
Ja om du sparar i valutan men om är exponerad via värdepapper mot bolag som lever på export till utlandet så tjänar du på det via utdelningar och kursökning.
Precis. Eller dom du lånar i en valuta som försvagas och investerar i tillgångar i en valuta som förstärks.
Annars är det rätt som Toni säger. En svagare krona leder (allt annat lika) till att svenska exportföretag blir mer konkurrenskraftiga, med stigande vinster och aktiekurser som följd. Nu har vi en intressant situation med låg ränta, låg inflation och svag valuta. Men det varar nog inte särskilt länge till.
@Joakim: Glasklart om man nu vågar sätta in allt man har på börsen efter 10 års uppgång. Övergår kronförsvagningen till en trend bär det dock med sig andra påföljder som jag inte tror att du ser lika allvarligt på och det är attraktionskraften till Sverige. Vill man jobba i ett land ifall man är ointresserad av börsen, är en talang och bara vill kunna leva gott och resa och njuta av livet genom sitt förvärvsarbete? Vill man spara i SEK isåfall eller kommer det att resultera i att tilliten till Sveriges valuta skadas så pass mycket att ingen vill ha sina pengar i svenska banker och svenska kronor?
Det verkar som om många vill det i alla fall. Vill man inte spara på börsen — det är absolut inget tvång och inte för alla — så kan man spara på andra sätt. Svårt att få mer än 0% realt så länge vi har negativa realräntor dock, vilket såklart inte håller på sikt.
Som sagt, man kan alltid flytta till t ex Tyskland, som är ett hyggligt land på många vis. Vet flera som gjort detta, en par av dem har senare flyttat tillbaka till Sverige. Polen, Danmark, Norge är också trevliga länder som liknar Sverige på sina sätt.
Från andra hållet har det varit stort intresse när vi rekryterat folk, både från svenskar men också i stor utsträckning från människor utanför landet. Så än så länge verkar det finnas folk som är sugna på att jobba.
Det ska mycket till innan den svenska kronan fullständigt ratas. Kommer du t ex ihåg vad en dollar kostade år 2001?
Mot euron kan kronan mycket väl stå i 11 om ett tag, eller så stärks den till 10, jag har ingen aning. Den som är helt bergsäker på valutarörelserna kan tjäna en förmögenhet på valutamarknaden.
Joakim, tror du att utländska investerare kommer vilja betala lika mycket för svenska bostadsobligationer framöver? För att äga fordringar i SEK kommer marknaden vilja ha högre ränta.
Bra fråga.
Vi tittar på Riksbankens statistik över räntorna för bostadsobligationer:
Månad //// 2-årig bostadsobligation //// 5-årig bostadsobligation
Januari 2018 //// -0,24% //// 0,50%
Februari 2018 //// -0,28% //// 0,51%
Mars 2018 //// -0,33% //// 0,41%
Igår //// -0,39% //// 0,38%
Under den senaste tidens kronförsvagning har alltså svenska bostadsobligationer gått upp i pris (dvs ned i ränta).
I ett längre perspektiv än 3-4 månader synes det osannolikt att det kommer bestå. Alternativplaceringar finns i valutaområden med högre avkastning.
Jag håller med dig om att denna "attackvektor" är en av de mer sannolika och är själv förvånad över den robust höga efterfrågan på svenska bostadsobligationer till minusränta.
Men då ska något hända som rubbar förtroendet för den svenska bostadsmarknaden och för svenska hushåll. Uppenbarligen har det inte hänt ännu, trots en (pågående?) nedgång i priserna. Kanske bland annat för att svenska hushåll än så länge upplevs mycket starka, plus att det finns förväntningar om att t ex Riksbanken i en teoretisk framtid kan stödköpa bostadsobligationer (något man själv lite trevande öppnat för). Intressant är det i alla fall.
@Joakim: Jag känner folk som aldrig flyttat tillbaka också. Jag känner också folk som sagt att dom ångrar dom åren dom tillbringat i Sverige dessutom men jag värderar inte något baserat på vad andra tycker. Håller mig hellre till fakta. Faktum är att man som tekniker tjänar bättre i Tyskland i kombination med att så gott som allt är billigare i Tyskland med undantaget t.ex att ha barn…Dom jag känner som bott där har återvänt till Sverige just p.g.a. att dom fått barn. Sverige är som sagt ett bidragsland. Jag betalar hög skatt men jag kommer få 50% i pension, jag får ingen vård när jag söker den, fötter är inte en del av kroppen, tänder är inte en del av kroppen, vård för mental hälsa ingår inte offentligvården då hjärnan inte heller är en del av kroppen, har man ont i ögonen får man gå till en optiker då ögonen inte heller är en del av kroppen. För allt måste man betala privat trots att man redan betalat skatt för att få denna "samhällsservice". Än så länge är det dock förmånligt att ha barn i Sverige. Folk skaffar barn för att först kunna vara föräldralediga och sedan vabbar man i 10 år och jobbar knappt. När man sedan inte kan nyttja detta längre flyttar man ut igen. Pensionärer vill också flytta till solen när dom inte längre "måste" vara här. Sen finns det ju naturligtvis folk som lever i förnekelse och tycker att vi är mkt bättre än alla andra. Visst flyttar många till Sverige men det är inte p.g.a. jobbmöjligheterna. Det är sjukt svårt att få jobb i Sverige jämfört med processerna i andra västländer. Det råder inte brist på i princip något här trots att näringslivet hävdar det motsatta. Det råder brist på billiga bostäder och billiga akademiker. Det som gör Sverige populärt är ju just 200 000 bidragstagare om året och t.ex östeuropéer som vill hit för att fixa nån slags sjukpension och flytta tillbaka, återvändande svenskar som vill nyttja förmånerna med att ha barn här samt en och annan som inte har något annat val.
Låter som om du borde testa att jobba utomlands ett tag.
Toni, dags å växa upp! Du gör val i livet, ibland är du skicklig å gör rätt val, ibland har du otur å gör fel val.. En av de fina sakerna med att bo i världens sämsta land, Sverige, är att du får chansen nästan varje dag att göra nya val. Ett val skulle kunna vara att sluta gnälla på allt som är ojätvist här i livet.
Upp med mungiporna. Detta är kul!
https://www.bloomberg.com/news/videos/2018-04-27/historic-handshake-video
@Gunanr, jag fick t.o.m välja vårdcentral i Sverige. Att jag fick vänta på tid i 6 månader (som de sen sköt upp) gör inte så mkt. För mig är är valet det viktiga.
Där ser man.. Jag har fått uppfattningen att något helt annat är ”det viktiga” för dig. Tycker dock Toni är lite för ung för att vara Bengt
Det viktiga är väl ändå att ölen är kall?
Ja, Stefan. Och att jag fortfarande får köra V8 utan avgasrening i befintliga miljözoner ett tag till.
Toni: Tycker du har rätt i mkt. Instämmer att Sverige är ett bidragsland, även om det finns en mentalitet att man ska jobba och göra rätt för sig. Svenskar är som en fårflock, folk gör som alla andra och betalar gladeligen sin skatt varje månad utan att reflektera vad den egentligen går till. Posten för sociala avgifter är enorm. I vilket annat land (bortsett från Norden & möjligtvis Tyskland) är det ok att så mkt pengar från löntagarna går till folk som inte jobbar?
Tycker du ska emigrera. Väljer du att stanna kvar så skaffa barn och njut av de möjligheter som Sverige trots allt är rätt unika med.
Sverige är inget land för den ensamma, sparsamma och barnlöse karriäristen.
Håller med. Ska man vara barnlös och singel hela tiden och vill ha så mycket pengar som möjligt så ska man flytta (till t ex München om man är ingenjör, Silicon Valley om man har möjlighet, eller till Singapore/London/Hong Kong om man lyckas komma in).
Kör hårt, Toni, du har väl inget att förlora?
Fast i de nämnda länderna kanske Toni inte har tid att kommentera pga arbete och då försvinner ju livets goda.
@Stefan: Word. Sen inbillar du dig att det hade gått lika bra för dig att leva på kapitalinkomst om fler hade följt Joakims råd? Jag kan slå vad om att jag har jobbat mer än dom flesta i det här landet i min ålder.
Det tror jag oxå Toni, det var inte illa menat.
Sen fattar jag inte vad du menar med inkomst men skit samma.
Kan fördröjningen av den ekonomiska kraschen ha att göra med att hela världen nu är inblandade på samma villkor? Globalismen alltså. Svenska företag verkar på utlandsmarknaden mycket mer än på 80 talet. Bostadsutvecklarna kompenserar med tyska bostadsmarknaden t.ex. Det tar alltså mycket längre tid för stora företag att gå i kvav eller så kan länder flytta runt problemen runt hela världen. Motorn i världsekonomin flyttas hela tiden med hjälp av riksbankerna. I så fall hur länge kan det pågå för det handlar ju om att trycka pengar? Kanske har helt fel men det verkar som att ekonomerna äntligen hittat ett sätt att undvika ekonomiska kraschen som förr var oundviklig om man ständigt förde en expansiv politik. Det vi ser nu kan vara nåt som verkligen skiljer sig från tidigare ekonomiska lagar och alltså att vi inte behöver oroa oss för nationalekonomin i framtiden.