Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Clas Ohlson och Netatmo väderstation.
Det mikrolokala vädret är lite svalare i år än tidigare. Tursamt nog skaffade jag 2014 en Netatmo-väderstation och kan därmed kontrollera exakt hur mycket svalare än normalt det är i år. Graf följer nedan.
Det var väl roligt, hurra! Det föll 10 cm snö i natt. Vy från min arbetsplats. |
I år har det varit en av de allt mindre vanliga lite svalare vintrarna, där snön dröjer sig kvar. En del överutmanade blandar ihop väder med klimat och kan förstås ignoreras. Klimat och global uppvärmning handlar inte om lokala väderanekdoter, men det kan vara svårt att förstå om man är överutmanad.
Många andra börjar tröttna lite på årets väder och vill ha den efterlängtade våren. Jag är lite benägen att hålla med. Det brukar vara gott om påskliljor till påsk här, då jag har tusentals gamla botaniska liljor, som självsprider sig och brukar gå i blom nu.
I år har inte ens krokusen orkat upp.
Hösten 2014 skaffade jag ett Netatmo-väderstationssystem. Systemet har byggts ut från standardnivån till att numera innefatta fyra inomhussensorer, plus vind- och regnmätare. I allmänhet ett utmärkt system, som numera också samarbetar med norska metereologiska instituetet YR och också matar in mikrolokalt väderdata till prognoserna därifrån.
Så jag har mikrolokalt mätdata för dagens datum tillbaka till 2015. Och ja, siffrorna nedan bekräftar att det är lite svalt.
Mikrolokal utetemperatur den 27:e mars åren 2015 – 2016. |
Snö har ju den spännande effekten att eftersom den är vit, så reflekterar den bort solens strålar och bidrar till att det tar längre tid för temperaturen att stiga på våren. Ligger snön väl kvar sent, så kan den ligga länge.
Med nuvarande 15 – 20 centimeter kan det dröja veckor innan snön är borta. De flesta vintrar lokalt har man snö någon enstaka dag, som snabbt smälter bort igen. Men inte i år. Senast det såg ut så här var väl 2010-2011?
55 kommentarer
Intressant. Troligtvis detta fenomen ”sudden stratospheric warming” som inträffar lite då och då.
https://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/plotslig-uppvarmning-av-stratosfaren-1.131233
Du kan på ett vis glädja dig åt snön, läste nyss att ett vitt snötäcke medför betydligt förbättrat utbyte av solcellerna.
Nu är jag en gammal man och kan t ex påminna mig de "gröna vintrarna" i början av 70-yalet. Så visst är det så att vädret varierar, och klimat och väder är två olika saker.
Men vad gäller klimatförändringarna har jag kommit fram till följande:
1. Vi skall vara väldigt glada för den uppvärmning som skett sedan 1850, ganska exakt en grad Celsius som beräknat medelvärde (varav 0,6 grader antas bero på våra mänskliga CO2-utsläpp).
2. Vi ska även vara tacksamma för att CO2-halten höjts från antagna 280 ppm till dagens uppmätta 400 ppm. Skördarna har därigenom ökat och miljoner har sluppit svälta.
3. Det finns ingen anledning att oroa sig över någon framtida kraftig temperaturökning pga våra CO2-utsläpp. Lyckas vi mot förmodan få upp CO2-halten till 560 ppm (dvs en fördubbling sedan 1850) kommer det med all sannolikhet att medföra en CO2-relaterad temperaturhöjning på högst c:a 0,4 grader Celsius. Obs att kurvan är logaritmisk, en fördubbling av CO2-halten ger en teoretisk temperaturökning på rätt exakt en grad Celsius. Och det finns gränser för hur mycket fossila bränslen vi kan förbränna.
4. Man ska vara vaksam på hur skrämselpropagandan läggs upp. Det blir ett helt annat resultat om man utgår från 1878-1880 än om man utgår från 1850 eller 1910. Det finns en temperaturcykel, och ska man bedriva skrämselpropaganda utgår man givetvis från de kallaste perioderna, inte de varmaste. Men är det relevant? Inte för mig.
5. Vi ska fortsätta att kämpa för ett fossilfritt samhälle. Men inte för klimatets skull, utan för att de fossila bränslena är ändliga. När de tar slut om ett par hundra år ska det finnas alternativ.
6. Varför inte satsa en slant i ett fossilfritt alternativ? Ta en titt på hemsidan för vågkraftbolaget Seabased, http://www.seabased.com. De gör en nyemission, deadline 5 maj. Köp några aktier vetja!
Re punkt 4.
Drar vi ut temperaturskalan ännu längre och börjar redan på 1100-talet när det var minst lika varmt som nu,
hur blir det då? Vi brände väl inga större mängder fossila bränslen på den tiden?
Knepigt det där.
Skönt att höra fler klimatutmanare. Vi behöver absolut inte känna oss överutmanade av sådana som t.ex Rockström och hans megafoner. För mig får han gärna kallas "forskare" av MSM!
Ngn brist på fossila bränslen känns inte heller akut. Däremot finns det all anledning att tänka om ändå och av flera skäl. Någon här kanske kan lista ut varför intresset för Rodium-reaktorer är en helt kall teknologi. Kan det bero på rådande affärsmodeller hos ledande energiföretag?
Børnene: det kan ha andra förklaringar. Vad skulle t.ex. fördelen med en rodiumreaktor vara? det är något jag inte ens hört talas om…
Föreslår av praktiska skäl "Vetenskapens värld"´s senaste program(svtplay).
Thorium-reaktorn 🙂
Visst kan det ha andra förklaring! Så är det ju inom vetenskapen. Först har man fel och fel igen!
Svempa: Ett mycket klokt och sansat inlägg i debatten. Håller helt med!
Det är en dj*vla skillnad på rodium och torium…
Anonym: 🙂
Stor osäkerhet i forskningen som hänvisas till i detta inlägg. Dumt att lägga alla ägg i samma korg och hoppas på att den globala uppvärmningen stämmer med prognoser av det här slaget.
# Svempa-troll
Du glömde ge oss en länk som underbygger dina påståenden,som det i din tredje punkt. Det är alldeles extremt tydligt att vetenskapen inte stöder dina påståenden om att temperaturerna max kan stiga 0,4 grader till. Men du tycker att vi skall köpa det bara för att du påstår det… 🙄 Riktigt så lättlurade är vi inte alla! 🙂
Kuckeliku du får säkert inget svar.
Rodium är mycket dyrare än guld, men det är nog ointressant för de överutmanade eller de betalda trollen.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Går denna väderstation att koppla till olika andra hemma-gadgets som uppvärmning etc.?
Min egen "väderstation" köpt för 495:- på —— i ——- känns med ens lite "futtig".. :p
"—— i ——- " ? Inte vidare klarspråk.
Allt Bengt äger är inköpt på ett jättevaruhus i en liten Halländsk ort 🙂
Japp!
Ett stort blått varuhus med lätt igenkännliga gula plastkassar!
😉
Jag kikade på prylarna hos Classe nu och det verkar som om det är ett eget system, vilket är lite synd. Jag skulle vilja ha prylarna men med Z-wave så man kunde starta pumpen till bevattning av gräsmattan om det inte regnat på ett tag och det är lagom varmt. När jag får bytt till motoriserade markiser på fönstren så skulle den kunnat styra dem med, även gardiner i uterummet skulle kunnat motoriseras och säkert en hel del till efter hand som behov uppstår!
Jag slår på och av t ex värme i växthuset med separat system efter att kontrollerat väderleken. Ska fixa motsvarande för bevattningen nu i sommar.
Värmen etc kör jag på Apples Homekit (Eve Energy för att slå av och på ett värmeelement i växthuset).
Jag tycker bara det känns som om det börjar bli lite väl många olika system som inte kan prata med varandra, jag har verisure till dörren och en smartplug till bevattning och Telldus 433MHz/Z-wave till övervakning av temperaturer och luftfuktighet samt styrning av lampor och extra värme, När jag bygger ut systemet så får det bli Z-wave då det är en riktig standard där man kan byta kontrollenhet om man vill ha något mer avancerat.
Förra årets värme och årets kyla beror på El Nino och La Nina fenomenen. Solen värmer havsvatten och slumpen avgör om värmen tar sig uppåt eller nedåt och värmer eller kyler atmosfären.
Dessa fenomen är historiskt dokumenterade sedan 1600-talet och har inget med klimat att göra.
Får fortsätta att ha bilen på tomgång på helgerna så att vi kommer någonstans med den globala uppvärmningen.
Bronsålderns fina klimat vore ju trevligt att ha tillbaka. Det var ju det som gjorde att de indoeuropeiska germanfolket flyttade hit. När vädret försämrades stegvis i brytet mot järnålder så pep ju stora delar av gänget söderut (därefter västerut när Hunnerna tryckte på).
Ackchyually, är det verkligen rimligt att tala om de indoeuropeer som flyttade hit som gemaner? Är inte det en benämning som bättre passar det folkslag som uppstod I blandningen mellan indoeuropeer, trattbägar och jägar-samlarfolk? Sen så verkar ju "push"-faktorer som att stäppen var full och arvsregler som gynnade bara äldsta sonen kanske vara viktigare, Indoeuropeerna spreds ju åt alla hall från stäppen.
Nej nu får vi höja språknivån lite. Ordet sval, har en positivt innebörd. Det finns inget positivt med denna kalla månad.
Många orter på norra hemisfären har haft låga rekordtemperaturer denna vinter.
Förutom Västsverige som har haft kallare vinter än "normalt", så det gäller även i stort sett hela Europa samt Sibirien och Kanada m.fl.
Förra sommaren var dessutom svalare än "normalt" i Nordeuropa. Om denna sommar samt även nästa vinter upprepar trenden kommer jag börja tro att en klimatförändring faktiskt har börjat.
Forskare hävdar att vi har decennier av kallare klimat framför oss nu – den som lever får se!
Solfläcks-aktiviteten hade sin cykliska(11år) lägsta-nivå kring 1987, 1998 och 2009. Man räknar att nuvarande cykel nr 24 ska bottna i år eller närmast kommande år. Alla som levt så länge kommer ihåg kylan vi hade kring nämnda år.
Så räkna med lite mer kyla än vanligt just nu. Förra våren och sommaren var rätt sval och i år lär det sannolikt bli än svalare. Det anses att USA och vi i Norra Europa är tydligast påverkade under våra vintrar.
Forskare inom detta gebit anser att vi nyligen nått toppen av en långsiktig solfläcks aktivitet och numer är väg nedåt från detta s.k Modern Maximum. Den som lever får se(efterlevande)! Förra Maximum var på 1200-talet. Effekterna av solfläcks-aktiviteten på det långsiktiga klimatet är dock inte vetenskapligt klarlagda(orsak-verkan) mht till t.ex rådande långsiktiga(1880-) uppvärmning. Däremot finns det underlag som visar att dagens "höga" medeltemperaturer även funnits före det att vi började elda fossilmtrl. Klart är dock att solfläcks-aktiviteten påverkar inte bara det s.k "rymd-vädret" utan även jordens klimat.
Den långsiktiga trenden sedan senaste istidens klimatoptimum (dvs den som ledde till avsmältningen) är avkylning inte uppvärmning jfr med optimum.
Detta är logiskt mot bakgrund av att mellanistiderna under Holocen-eran som vi nu befinner oss i, varar ca 11.500 år enligt geologin. Vi börjar nu närma oss slutet på denna mellanistid som har karaktäriserats av ett ovanligt stabilt klimat jfr med tidigare perioder, dock utan att vara speciellt varm. Med hänsyn taget till geologisk påverkan, solsystemet samt oceanernas påverkan – enorma, komplexa entiteter – förefaller det närmast osannolikt att människans ytliga stökande skulle kunna förändra klimatcyklerna. Men tror man på Jesu mirakel så kanske det är möjligt.
Jag skiter väl i global uppvärmning.
Jag vill ha lokal uppvärmning, här och nu.
I f.d Sovjetunionen hade man stora badhus med uppvärmda utomhusbassänger även när temperaturen kröp närmare -30 än +20…
Oljan var ju en allmän "godhet" likt vatten…
😉
Deb globala uppvärmningen kommer ju med största sannolikhet inte slå jämnt över världen och det finns ju vissa tecken på att just Skandinavien kan drabbas av sjunkande temperaturer istället pga minskad aktivitet på golfströmmen och svagare och mer meandrande jetvindar (pga mindre tempersturskillnad mellan ekvatorn och polerna). Tyvärr ser ju polarisarna allt mer risiga ut och jag är rädd för att vi kan hamna i nya jämnviktstillstånd för vädersystemen inom inte allt för många år. Förresten ser vi redan nu ovanligt stora snömängder på norra halvklotet och en del menar att detta fenomen kan accelerera om vi får mer öppet vatten i Arktis (mer luftfuktighet).
Globala temperaturen har inte ökat signifikant de senaste 20 åren enligt faktiska mätvärden. Så nu gäller det för forskarna att hitta förklaringar för att få nya anslag. Och vilka belägg finns det för att polarisarna "ser risiga ut"?. Medellivslängden har ökat i takt med den lilla CO2 höjningen, har vi ett samband ?Dock är det bra att vi fasar ut fossila bränslen mot förnybar energi så snart som möjligt. Men utan skrämselpropaganda.
En stor fördel med internet är helt klart att man kan välja varifrån man hämtar sina nyheter så att de passar ens världsbild.
1998 var ett extremt varmt år pga ett väderfenomen så det blir ovetenskapligt att lyfta just det året. Det sker en relativt långsam uppvärmning och pudelns kärna för mig är hur kraftiga förstärkningseffekterna är och om de ens är positiva? CO2 som sådan är en ganska klen växthusgas.
@Somebody.., ovetenskapligt vet jag inte, man lyfter inte fram ett specifikt år som referens, typ 1998, utan detta är ett uppskattat snitt på ökning senaste 20 åren. Co2 halten är runt 0,04% idag, tror knappast ökningen på 0,01% senaste 150 åren har någon betydelse. Mer orolig för all övrig negativ miljöpåverkan fossila bränslen har.
Läste nyss om istiden som kan komma tidigare av varmare klimat som smälter polarisen och kallare golfström. Kan man inte ha fredagsmys hela veckan istället.
Har också Netatmo. Visste inte att man kan få ut fakta tillbaka i tiden. Jag använder dem mest för att se vilken temperatur det är ute när jag ska gå upp och vilken temperatur det är inne när jag är bortrest. Funkar bra men tycker att enheten ute drar väl mycket batteri.
Klimatet är för övrigt medelvärdet av "vädret" under 30 års tid. Så om 15 år får vi reda på vad klimatet är idag.
Den sista mätpunkten årsvis för klimatet är 2002, och då gäller mätdata för perioden 1987-2017.
Och för att ta reda på "klimatförändringen", alltså derivatan på "klimatet", för 2002 så behöver vi vänta ännu längre. Runt 2033 borde vi kunna avgöra hur klimatet ändrade sig 2002.
Poängen är allså att alla som påstår att de kunnat se en klimatförändring under 2000-talet är "överutmanade" utan jämförelse.
Om vi nu inte får blanda ihop väder med klimat så kanske vi inte skall göra det med isen heller.
"Istället har den Antarktiska havsisen ökat med tiden så att den globala (dvs. sammantagna) isutbredningen på jorden är relativt konstant över åren"
Då jag vet hur vanskligt det är att komma med länkar som inte "faller på läppen" här på bloggen så bjuder jag på den här.
http://www.klimatupplysningen.se/2016/10/02/isen-vaxer-rekordsnabbt-arktis/
Har du fyra inomhussensorer?
Hur har du placerat utomhussensorerna?
Har bara en tempsensor utomhus, i övrigt normal placering av vind och regn. Inomhus har jag biblioteket, vardagsrummet/kaminrummet och övervåningen, samt en nomad som just nu bor i vinkällaren/matkällaren/fermenteringskällaren för cider och mjöd, men sommartid hittas i växthuset.
Hur har du utomhusgivaren. I ett litet hus eller fritt placerad?
Under utskjutande gaveltak på ouppvärmd farstukvist mot norr. Eller om man så vill – regnskyddat på en ouppvärmd norrfasad.
Så du har inte byggt ett sånt här litet vitt jalusi-hus för givaren? 🙂
Nä
Det verkar som den 30-åriga klimatcykeln nu vänder nedåt och denna cykel var inte varmare än den värmecykel vi hade under 1930-talet. Rådatan visar klart på att 1930-talet är det varmaste årtiondet sedan 1880.
Det enda skälet till att diagrammet visar en stigande trend ifrån 1880 fram till idag, är att rådatan är nedjusterad ifrån 1950 och bakåt. Samtidigt är rådatan uppjusterad ifrån 1950 till idag.
Enligt fysiken är vattenångan en kraftfull växthusgas medan koldioxid är en svag växthusgas. Vattenångan skapar växthuseffekten till 90-98 %.
Det finns inga bevis för att koldioxiden under jordens 4,6 miljarder år har skapat klimatcyklerna. Det har funnits istider när halten av koldioxid har varit 20 gånger högre än idag.
Isborrprover ifrån Antarktis och Grönland visar att värmeperioderna kommer cirka 200 år före ökningen av koldioxid i atmosfären. Detta beror på att det finns 50 gånger mer koldioxid nedtryckt i haven än det finns koldioxid i atmosfären.
Hur mycket koldioxid som kan finnas i haven beror dels på gasens partiella tryck och dels på vattnets temperatur. Ett varmare vatten innehåller helt enkelt mindre koldioxid och den måste då fylla på atmosfären i stället.
Fossila bränslen är delvis skapade av den koldioxid som fanns i atmosfären. Denna koldioxid skapade delvis den biologiska mångfald som fanns under dinosaurernas tid, dvs det fanns hundra gånger mer växter och djur. Vilken jävla katastrof.
Nu låter du som en av de som bloggaren kallar överutmanad. Jag tycker det verkar som du vet vad du pratar om. Det viktiga för bloggaren är att dra trafik till sin site, inte vad han skriver om och tycker själv.
Som skärmflygare bevittnar jag okulärt s.k spärrskikt i luften bestående av vattenånga och smutspartiklar. Under skikten är temperaturen förhållandevis hög jmf med ovanför på förmiddagar(dessa dagar med spärrskikt). Det krävs mer solinstrålning lite längre fram på dagen för att skikten ska sönderfalla genom förångning. Därefter kommer också termiken att bildas från marken. Jag antar att liknande spärrskikt kan bildas högre upp i atmosfären. Under perioder med högre solinstrålnings-effekt, t.ex vid hög solfläcks-aktivitet bildas även mer moln vilket ökar växthuseffekterna. Det stämmer med mina erfarenheter även om de är ringa värda.
Till sist så är temperaturen en normalfördelad stokastisk variabel så att säga att det är onormalt kallt eller varm är per definition fel, eftersom normalfördelningen som bekant har alla positiva och negativa reala värden.
Så alla temperaturer är därmed normala.
Ovanligt är ett bättre ord om man vill beskriva denna månadens temperaturer.
Hur det än går med klimatet och vädret så är det ändå intressant att notera att den globala uppvärmningen fortfarande går väldigt långsamt. Det är därför klimatalarmisterna föredrar att tala om just väder – de påstår eller antyder att vi fått fler orkaner, laviner och översvämningar som ett resultat av människans koldioxidutsläpp trots att det inte finns några som helst vetenskapliga belägg eller indikationer på att vädret har blivit mer extremt de senaste hundra åren.
Jag tycker vi borde fokusera mer på riktiga miljöproblem som skövling av regnskog, odling av palmolja, plastskräp som hamnar i haven, avgasutsläpp i tättbefolkade områden, algblomning i Östersjön med mera.
Men de miljöproblemen går ju inte att enkelt lösa med en ny skatt!
Vill spinna vidare lite på Mnils, som har helt rätt.
De lokala och regionala problemen går självklart inte att lösa, dock går det att lösa de globala "problemen" med den lokal skatt i Sverige :)!
Netatmo verkar vara ett bra system. Är det någon som vet om det går att koppla någon display till för att hänga på väggen? Skulle vara bra slippa använda telefonen för att kolla temperaturen utomhus på morgonen t ex.
Inte vad jag vet, nej. Tror det kan finnas ett API för den som vill bygga något själv.
Tack för svar! Får kika på om det finns något api. Något jag skulle önska som vill sätta vindmätaren på taket är ju solcellsdrift men det kanske kommer.
Det finns php, obj-c och Java sdk!