Flera amerikanska stora detaljhandelskedjor har gått omkull de senaste veckorna, inklusive Toys ‘R Us, vars konkurs är en av de största i amerikansk historia. I botten ligger detaljhandelns höga belåningsgrad sedan riskkapitalister tagit över och belånat kassaflödena. Liknande utveckling finns även i Sverige och Norden och frågan blir om detaljhandelskedjedöden kommer sprida sig även till Sverige?
Times Square. Arkivbild. Alla butiker på bilden finns inte nödvändigtvis kvar. |
Flera stora amerikanska detaljhandelskedjor har gått omkull nyligen. Toys ‘R Us är kanske det som har högst igenkänningsfaktor för svenskar, även om den svenska butikslicensen inte drabbas. Den konkursen ska vara en av de största i amerikansk historia.
Andra konkurser är blingkedjan Claire´s, och även livsmedelskedjor (dagligvaruhandel i kontrast mot detaljhandel) som Winn-Dixie och Tops Friendly Market ska gått omkull. Det senare är rätt spektakulärt, då inköp av mat inte direkt är speciellt känsligt alls.
Bloomberg anger att hela 6 800 detaljhandelsbutiker stängs i USA, medan endast 3 000 öppnas. Detta är oräknat dagligvaruhandeln.
Så vad ligger bakom detta? Det handlar nämligen inte om konkurrens från onlinehandeln.
I grunden handlar det om skuldsättning och är en konsekvens av stigande räntor och oförmåga att förnya finansieringen när skulderna löper ut. Orsaken till att i grunden lönsamma butikskedjor belånat sig är riskkapitalister. Dessa har det senaste decenniet köpt på sig lönsamma kedjor med goda kassaflöden, men låg belåning, och belånat dessa. Kassaflöden har använts för att ta upp skulder och dela ut de lånade pengarna till riskkapitalisterna. En form av bolagsplundring.
När nu räntorna stiger når man vägs ände och konkurserna är ett faktum. Detta kommer förstås drabba amerikansk ekonomi och kan antagligen också ses som ett utfall av att konjunkturcykeln toppar med högre räntor som följd.
Bloomberg har en utmärkt artikel och analys av det hela.
För svensk del är det kortsiktigt intressant i vilken utsträckning detaljhandelsdöden även kommer drabba Sverige. För riskkapitalet har även köpt upp kedjor med goda kassaflöden här, i den mån det dessutom inte handlar om internationella kedjors filialer i Sverige. Så vi får se när och om detaljhandelsdöden kommer på allvar även hit.
Vi har vikande konjunktur och en snabbt växande onlinehandel i Sverige, som ändå är mer digitaliserat än USA. Vilka butikskedjor har köpts upp av riskkapital och belånats i Sverige? Samtidigt har inte räntorna stuckit iväg på samma sätt i Sverige som i USA, men upplåningen för kedjorna sker internationellt. Avgörande blir när löptiderna för befintliga lån löper ut.
Skuldbubblan lever i allra högsta grad och att låna sig ur finanskrisen var bara att skjuta upp problemen. De har nu börjat komma ikapp detaljhandeln i USA och enligt Bloomberg har detta bara börjat.
85 kommentarer
Jag skulle vilja påstå att den redan är här (detaljhandelskedjedöden).
Det är hyfsat med folk på Mall of Scandinavia och Ullared men åk till valfri äldre galleri så inser man att konceptet är kört.
Antingen är man fräschast (MOS) eller störst (Ullared).
Vad gäller ökad skuldsättning/sämre räntenetto så gäller det hela branschen oavsett riskkapitalister. HM är ett utmärkt exempel på det.
En alternativ förklaring till det är ju dock överetablering. Det har byggts en hel del, och då är det en del av de existerande som får svårt att behålla sina kunder.
Inte så att jag tror att du har fel, men tomma gallerior är i sig inte ett bevis på ändrade köpmönster och detaljhandelsdöd.
Har förresten hört att Entré i Malmö ska byta namn till Takla Makan.
Instämmer.
Dock är det en tydlig trend att tex HM säljer mindre per butik sedan flera år tillbaka. Var handlar dessa människor i Sverige? Det är ju inte så att de slåss mot Primark (saknar fysiska butiker i Sverige) utan snarare Zalando på nätet.
gallerior måste ju använda andra konkurrensmedel än internethandel. Man kan inte konkurrera mot internets utbud så man måste göra andra saker. Det vanliga är ju att göra så att galleriorna ser väldigt trevliga ut och är mer av en upplevelse än att gå in på en hemsida. TEX A6(Asecs) i jönköping bygger om sig totalt, från en gammaldags galleri med små trånga vägar kantade av affärer så har det blivit nu stort och öppet, färre butiker men med mycket finare område och med mer fokus på mat.
Jo men det blir ju ett hopplöst race inte helt olikt krogbranschen.
Det som krävs är ständigt fräscha lokaler som håller i några år, sen flyttar konsumenterna vidare. Hur ska man kunna få ekonomi i detta? Det blir pump and dump i slutändan.
Jo, lite så känns det ju. Och så är det ju en enorm likriktning eftersom samma butiker (i princip) finns överallt.
Går några gallerior i konkurs och köps upp billigt kan man ju hålla låga hyror, så kan fler tokskallar som vill sälja modelljärnvägar eller annat extremt nischat ha en fysisk butik där. Det tycker jag skulle vara rätt kul, och kanske nyttigt för närigslivet också.
Frågan är hur det egentligen går för butikerna i de gigantiska shopping-galleriorna. Att folk flanerar, äter och fikar som galningar, det råder det ingen tvekan om, däremot så är det ganska tomt på människor i butikerna. Man ser inte många med shoppingkassar i MoS. Var ute i Heron City en lördag för ett par veckor sedan. Det är ju helt tomt på folk förutom på våningen med restauranger. Media Markt är totalt dött, och jag gissar att de blir nästa elektronikkedja att klappa ihop. För 10-12 år sedan var det proppfullt med handlande kunder på helgerna och det var kö till att få tag i en säljare.
Tja, jag läste artikeln och förutom de punkter som Lars tar upp så sägs det väl att det är främst butiker I förorten som lags ned, kanske I linje med det ni sager om att de häftiga galleriorna kan konkurrera men dussinställena dödas av näthandeln. (Har nån förresten koll på hur suburbia har växt I USA de senaste 10 åren?)
Sen funderar jag om det inte kan vara så att den trend som funnits I det amerikanska samhället att produktiviteten ökat men lönerna inte följt med också spelat in.Har man tajt om stålar så är det väl detaljhandel man minskar på, mat och bränsle till bilen är väl svårt att dra ned på. (Intressant också att det verkar att det gått sämst I rostbältet, undra om det kan påverka valet I höst?)
@Ben: Takla makan ska ju enligt uppgift betyda "Bege dig in och du kommer aldrig tillbaka" eller platsen utan återvändo. Är det för att shoppingen är så fantastisk där?
Doktor Syn.
Jag tycker inte det spelar någons större roll om man är i Tyskland eller Spanien. Det är fullt blås hos Primark medan klädeskonkurrenterna har det jävligt tufft. Räknar man kund per kvadratmeter i de länderna är HM ett dåligt skämt.
Jag tror definitivt inte att shoppinggalleriorna är framtiden, inte för den specialiserade detaljhandeln i alla fall. Klädkedjor som H&M, Lindex, samt andra kedjor som BR, Cervera och någon sportkedja kommer säkert leva kvar med utfyllnad av Systembolaget och livsmedelskedjorna. Problemet är att köpgalleriorna är alldeles för stora. De stora elektronikkedjorna kan inte konkurrera med småbutikerna som också har internethandel, som inom foto, telefoni, hi-fi-utrustning etc. Kvar återstår då tv-apparater, tvättmaskiner, dammsugare och hårfönar. Detta kan omöjligen gå ihop när man ser vilka gigantiska butiksytor och personalkostnader Media Markt och Elgiganten har.
@Östergren
Spanien kan jag inte uttala mig om, men jag tycker det är mer fart på butikshandeln i Tyskland än i Sverige, åtminstone när och där jag varit.
Jo fast nu är ju MediaMarkt störst i Europa.
Större chans/risk att det går åt helvete för HM som är en liten aktör kontra Inditex.
Håller med om Tyskland generellt. Det var mest klädeshandeln jag snöade in på. Primark gör rent hus med HM.
Så folk fortsätter att handla kläder. Dock inte i en hopplöst överprissatt kedja som HM.
Tydligen berörs 31 000 anställda enbart när Toys 'R Us stänger alla sina butiker (företaget lever vidare) vilket är lite mindre än hälften av den av Trump så omhuldade kolindustrin.
Kommer vi se enorma Trumpiska insatser på Twitter för att rädda detaljhandeln nu?
Naturligtvis, det är ju Hillary's fel.
Självklart så har Amazone en avgörande betydelse i USA. De har klippt 20 % av hela marknaden.
Och det har de gjort via skuldsättning.
1) Banktjänsteman tittar på vinst och kassaflöde i företaget.
2) Banktjänsteman beviljar lån med säkerhet i företaget.
3) Företagets ägare tar ut alla pengarna.
4) Banken sitter med värdelös säkerhet.
Är ovanstående lagligt?
Det var min första tanke.
Alla pengar är väl att ta i. Självklart är banken med på upplägget och sätter ränta med hänsyn till kreditrisken. Problemet uppstår ju först när kassaflödet dyker mer än vad de tagit höjd för i sin riskkalkyl pga. vikande försäljning. Eller räntorna ökar mer än förväntat.
Det vanliga är att banken ställer upp lånevillkor, kovenanter. Företagets ägare får ställa panter och borgen som säkerhet om lånevillkoren bryts. Tar man ut alla pengarna bryter man mot kovenanterna och banken tar panten/borgen. Inte en chans att företagsägaren tjänar någonting på detta. I så fall är bankmannen otroligt slapphänt i sin kreditgivning. Är beloppet större tas besluten av en kommittee så den slapphänte bankmannen kan inte låna ut särskilt stort belopp själv. De facto är ju företagets "ägare" bara en slags vaktmästare åt banken. Ägaren "äger" ju ingenting om banken har lånat ut pengar mot säkerheter i företaget. Det är bankens egendom som "ägaren" förvaltar
Standardförfarande i riskkapitalbranschen.
1. Köp bolag för delvis lånade pengar.
2. Effektivisera verksamheten.
3. Driv verksamhet i 2-4 år, helst med s k bult-ons, dvs att konkurrenter köps upp för att införlivas i verksamheten.
4. Genomför omallokering av kapital under år 2-4 [betyder att belåna till skorstenen och dela ut pengarna till ägarna, det viktiga är att belåningen överstiger det initalt satsade kapitalet så att ägarna fått tillbaka sitt kapital och har ett företag som visserligen är högt belånat men riskfritt eftersom ägarna redan fått tillbaka initalt satsat kapital, gärna mera].
5. Driv bolaget vidare tills nästa riskkapitalist dyker upp med ett bud på bolaget. I värsta fall går det i konkurs men det gör inte så mycket för allt kapital är redan tillbaka hos ägarna.
Med reservation att jag bara ytligt studerat detta från bänken som tidigare anställd på riskkapitalägda bolag.
Greven: jag antar att du gissar utan egentliga belägg…
Överetablering i Sverige, vi har affärsytor för en mångdubbel befolkning, vet inte hur skuldsättningen ser ut inom livsmedelsbranschen, tror dock att de stora kedjorna är solida, sämre är det nog med de som säljer kläder och sällanköpsvaror.
Men det är ju helt tomt i butikerna. Igår beställde jag 3 par stan smith i olika storlekar, det är ju gratis retur….. Orka gå till Stadium eller Intersport för att testa storlekar….
Onlineförsäljningen pressar priser och omsättning i affärerna och folk lär sig handla online med fler olika typer av varor från fler länder och aktörer, Postnord och myndigheters försök med höjda avgifter och skrämselpropaganda om giftiga brandfarliga saker lär inte hjälpa eller hindra utvecklingen.
Fast om postnord nu ska vara ett affärsdrivande företag så är det ju rimligt att de avgiftsbelägger de delar där de sitter med "svarte petter". Varför ska postnord vara tvungna att ta förlust genom att distribuera miljontals paket fyllda med skit från Kina?
Avgift och dess storlek går att diskutera eller möjligen nya aktörer som vill ta del av utdelningen av försändelser. problemet med skiten är att ett mobilskal som kostar 300 kr på Elgiganten kostar 30 kr från Aliexpress eller Ebay, men det går även köpa från Europas otaliga aktörer för en låg kostnad.
Men försändelser på den inre marknaden beläggs knappast med tull eller avgift, eller hur?
gbd crvx. onlinemarknaden är så dynamisk och anpassningsbar så den hittar ständigt den mest kostnadseffektiva vägen för försäljning.
Postnord har ju ett samhällsuppdrag, de ska leverera all post från Kina. De får betalt i porto av kineserna, enligt gällande standard. Om du frankerar rätt ett kuvert till Kina och stoppar det i brevlådan får ju Kina betalt av postnord att leverera det.
gbd crvx
Nej, för den inhemska marknaden prissätter postnord och andra verksamma aktörer i Sverige utifrån sina kalkyler. Att kinesiska bolag tar 10 kr i fraktkostnad för ett mobilskal eller en uppblåsbar bumbibjörn med hängpung, som postnord sedan är tvungna att hantera med förlust, det är inte heller hållbart.
Knappast skrämselpropaganda, det mesta från Kina är skit. Stinkande klökframkallande blödande cancerogen och brandfarlig plast är vanligt.
Kinas postväsende är subventionerat av väst, därför betalar man i stort sett ingen frakt för saker som skickas därifrån.
Plastkåporna på kina-moppar verkar vara gjorda av beg återvunnen plast som är uppblandad med något ännu billigare (och sämre) fyllnadsmedel…
De "torkar" och faller i bitar om de blir exponerade för solljus.. Avfallet bör nog behandlas som farligt..
Allt billigt jag testat från Kina är skit. Billig plast som skevar efter kort tid. Värst är det med kopiebatterierna. Även de som säljs på Kjell & Co. Har testat kopiebatterier både till kameror och mobil-telefoner. Bara strul. Blir varma. Två mobiltelefoner och en Canon-kamera har gått sönder strax efter att jag satt in kopiebatterier. Aldrig mer. Köper bara original. Finns en anledning till att originalen är 500-1000 procent dyrare.
Du skall beställa "special parts", inte "standard parts" från PRC !
😉
Amazon pressar marginalerna i botten, även anrika gitarrtillverkaren Gibson gör snart KK då bla återförsäljarledet utarmats. Musikaffärerna blir showrooms och folk testa prylarna bara innan dom beställer online. Liknande har man hört om skobutiker i Sverige som säljer märkesskor förutom private label.
ja trist med Gibson men ett ikon brand som Gibson lär inte försvinna, unga idag drömmer inte om att utvecklas till kompetenta gitarrister, nu blir det hellre en syntslinga att tralla något menlöst till.
Varumärket Gibson kommer säkert finnas kvar. Någon kommer köpa det från konkursboet. Vad som inte kommer finnas kvar är företaget i nuvarande form. Starka varumärken kan alltid köpas upp och paketeras av någon annan.
Vad är trist med Gibson?
Ska vi tycka synd om företaget för att de har problem med att återfinansiera sig?
Varumärket "Marhall" lever och frodas idag trots att det inte längre är rörförstärkare utan mera trådlösa hörlurar made in PRC
Gibson trodde att de skulle bli en allmän elektronikförsäljare. Funkade inte.
En mängd legendariska gitarrister kör eller har kört Gibson,
Angus young utan sin Gibson SG är svårt att se eller Jimmy Page
med sin Les paul,
Long live rock.
Se vad Martin gjorde med Levin. Köpte upp. La ned. Inget anmärkningsvärt iofs. Gibson är alldeles för ikonisk för att försvinna från marknaden, däremot så har de levt på sin kultstatus och byggkvalitén sjönk rejält på 70-talet fram till 00-talet. Det är idag bara Gibsons Custom Shop som kan leverera byggkvalitet motsvarande Collings och Santa Cruz.
Självklart lever Gibson vidare som varumärke.
Leverera kvalitet till de som kan betala. Svårare än så är det inte.
Ryktet säger att Yamaha väntas köpa upp Gibson, det innebär säkert att man kommer isf satsa enkom på premiummodeller. Dotterbolaget Epiphone lär nog ryka då Yamaha har egna modeller i samma prissegment. Vi får se vem som tar över.
Nu gör ju Gibson bra mycket mer än gitarrer numer, t.o.m mjukvara
Jämför antalet kvadratmeter butiksyta per person i USA respektive Sverige. Butiksdöden kan omöjligt bli lika allvarlig här som där.
De stora trista tjafs-kedjorna med 13 butiker på dussinet och i B-lägen kommer att få det svårt..
Ge-Kås i Ullared kommer dock att bestå trots att det dels ligger i ett enligt alla "först-sig-påare" hopplöst läge och att det inte följer de senaste "koncepten eller lockar bloggande "influencers" att göra sina inköp där !
😉
Dessutom har man byggt upp olika naturliga aktiviteter runt själva "shoppandet" med stugby, camping, badsjö och (liten) slalombacke.
Det som väl egentligen saknas är väl ett klassiskt "sommarland" där hela familjen – verklighetens folk – och fr.f.a barnen kan få utlopp för lekandet.
Börjar vara vanligt att göra gamla soptippar till slalombacke, faller man i backen riskerar man att få en begagnad dambinda mellan tänderna eller annat skräp.
GeKås är ju en ursvensk institution och följer inte riktigt de vanliga reglerna.
I norra Bohuslän etablerades (och etableras) några gallerior. I en galleria (Tanum) har majoriteten av hyresgäster slagit igen och några nya, enstaka företag försöker komma igång. Verkar funka dåligt. Däremot mot norska gränsen är det livlig handel då norrmännen är en mycket köpstark grupp (halva priset i Sverige) vilket håller i gång handeln.
Ett företag som ligger granne med gallerian i Tanum (Happy Price) har väldigt mycket kunder och detta beror på deras prissättning. Man kan alltid göra fynd eller hitta varor som är billigare än hos andra handlare. Priset är en kraftig faktor i konkurrensens namn.
Den "coolaste" gallerian jag sett ligger uppe i Långflon längst upp i norra värmland. Från början en lanthandel helt inriktad på norska kunder som expanderat.
De gallerior som ligger nära gränsen till Norge kan bättre locka norska kunder än gallerior som i Tanum.
Norrmän på väg mot Göteborg vill då hellre handla i Göteborg med sina längre öppettider – inte minst på svenska "Polet" (även lördagar) större utbud och priser
@Ben Dover !
"Center Syd" däremot tror jag kommer att bli några tomma "hangarer" på sikt. Finns heller inte någon "magnet" eller "ankare" som IKEA vilket finns på "Väla" i Helsingborg där det också finns många andra aktiviteter och dess närhet till Helsingör
(exklusiva) Shoppinggallerior i Malmö är körda! Hela den staden lever ju på socialbidrag och är mera betjänt av billiga falafel-stånd och grönsakshallar i gamla kalla garage !
Center Syd är utbyggt och renoverat. Magneter är bland annat ICA Maxi.
Ta du och vänd dina kalsonger nu, så du sparar på tvätten och ta veckans dusch på fredag innan du åker till ditt kära Ullared.
ICA Maxi finns på fler ställen än IKEA och är inte en lika stark magnet…
Torp vid samma E6:a men i Uddevalla liknar just Center Syd och även där finns Maxi men även just IKEA varför detta externhandelscentra har större framtid.
I övrigt undanbeder jag mig oförskämda personangrepp!!
ICA-Maxi kommer även de att få problem. Orka att gå 1 km förbi gräsklippare och DVD-spelare för att köpa ett paket mjölk. Dessutom så har de högst marginaler i hela Europa. ICA är en uppenbar blankningskandidat. De kommer vara tvungna att plocka dit Danny Sausedro på helgerna för att locka folk i framtiden. Några smarta ICA handlare har satsat på drive true och fattar vad som gäller. De gör givetvis förlust på det nu då de får packa själva. Men då ICA handlarna sköter sina egna butiker så kommer det vara svårt att samordna viss logistik i framtiden. Finns en anledning till att Amazone köpte Holefoods. Näst lågkonjunktur kommer att vara förändringspunkten då folk kommer att byta mönster. Nu skiter de i vilket då de har 1 % ränta på sina huslån och båda i familjen har jobb. Att handla på ICA är "fint" Willys är för uteliggare. Så kan man resonera när cashen flödar 😉
Matkasse packarna är gratis arbetskraft från Samhall etc. så de är inte någon extra kostnad
Det är väl inte ICA Maxi, utan istället Coop Forum som har halva butikerna fulla med gräsklippare och dvd-spelare?
Att bli ICA Maxi handlare får enbart de ICA-handlare som visat sig "duktigast" bli och endast de får dessa franchiserättigheter
Dock, alla varor utöver livsmedel säljs av ICA centralt och inte av den lokale ICA Maxi handlaren
Att bli ICA Maxi handlare lär visst vara som att vinna högsta vinsten och en ekonomiskt oberoende framtid väntar denne!
Cornu: de må ha renoverat, men hur är det med hyresgäster? Sist jag var där var det ganska tomt, någon slags placeholder I var och varannan lokal…
ICA Maxi är svindyrt ! Willys och matvärlden är mycket billigare. Köper endast ifrån ICA om de har ett bra erbjudande och då köper jag bara det.
p.s Det tar 5 minuter och åka dit så bensinkostnaden och tiden är inte så mycket och jag brukar kombinera med andra ärenden.
Wish har hittat till USA
Jag sa det iofs för 10 år sedan, men var hopplöst tidigt ute då räntorna fortsatte nedåt, att riskkapitalisternas affärside att köpa upp, belåna för att maximera kapitalet och sen sälja, skulle bita företagen i röven så fort räntorna börjar vända uppåt.
Och det är inte bara detaljhandeln som använt denna strategi, Christer Gardell och hans aktivistfond Cevian har ju skuldsatt och plundrat i stort sett alla större svenska företag.
Sitter i en liten galleria i Mustamaä i Tallinn och dricker kaffe. På helgerna fylls gångarna av marknadsknallar som säljer hemröktfläsk bla vilket är ett kul nöje för mig.
Ahhhh…
Mustamäe i Tallinn.. 😁
Där har jag också varit och shoppat!
Fast de riktiga "galleriorna" finns i Riga och består av 5 f. d hangaren till tyska Zeppelinare från 1:a världskriget..
Fiska delningen där är intressant med bl.a levande karpar i små bassänger!
Ett flertal trådbusslinjer bär dit (Mustamäe) och om jag inte missminner mig så rullar fortfarande de gamla Skoda 15 Tr – ledad trådbuss – från 80-talet även om TAK numera mha EU-bidrag fått pengar till att köpa in Solaris Urbino trådbussar.
Ändhållplatsen är "cool" med stark "ostgefühl" ! Speciellt värmeverket med sin röd-vit randiga skorsten…
Dessutom har Tallinn sedan 1/1 2013 som enda europeiska huvudstad gratis kollektivtrafik. Dock hade stora delar av medborgarna redan tidigare gratisåk, som exv. krigsinvalider, pensionärer, mödrar med små barn etc. varför att utvidga denna "frynsegode" inte var ett speciellt stort steg.
Annars rekommenderar jag en tur med spårvagnen till Kadriorg. Sista biten runt på enkelspår i en typisk "tysk" villaförstad från förra seklets början. Ävenså seglingsanläggningarna från Moskva-OS 1980 vilka hölls just i Tallinn
Jag åker gratis har estniskt Idkort blir Kadriorg imorrn. Rekommenderar slottet Rakvere 2h öster om Tallinn.
Köper närmre 60% från Amazon UK och DE, kläder, skor. Även hemelektronik.
I butik Sverige… kräver minst 50% rabatt eller rentav 70% innan jag köper något.
Brukar du få nån rabatt då?
Du verkar ha liknande köpbeteende som jag, Amazon.de ger möjlighet till många tyska kvalitetsmärken till bra pris, även husgeråd brukar jag köpa där, kläder mest på MandMdirect.
Tror mycket på de mindre galleriorna i Stockholm som typ Westermalmsgallerian och Hornstullsgallerian. Överskådligt, mycket folk och betydligt trevligare än de stora Täby C eller MOS.
Jag handlar alltid i butik om det går, men tyvärr finns produkter jag vill köpa sällan i svenska butiker. Ibland går de att beställa, men då är leveranstiderna (för) långa.
Mindre gallerior och specialbutiker med fokuserat utbud saknas – det finns för många jättegallerior med Lindex och H&M.
Nej det finns mindre gallerior i Sthlm, och de går BRA!
Westermalmsgallerian är paradexemplet. Lysande affär
Lidl, Netto och Willys verkar fortsätta att expandera – någon måste det väl gå ut över?
Med tanke på prisnivåerna så b-o-r-d-e det vara ICA som var i riskzonen, de har ju inte direkt några originella varor heller som ingen annan har – men de brukar plocka åt sig snyggingarna från handelprogrammet och sätta i kassorna medan COOP får ta rugglorna som blir över…
Affärsplan det är bara tömma och glömma sådan är kapitalismen.
Det kommer på ett snöre nu. Kalaset (konkurserna) betalas av långivarna (bankerna). I Sverige är dock bankerna idag mer bolånebanker än affärsbanker men det innebär bara att det tar lite längre tid.
Konkurserna och kreditförlusterna för bankerna är lika omedelbara som arbetslöshet för tusentals människor. Det medför nog minskad konsumtion och då börjar den konsumtionsdrivna ekonomin backa. Försiktiga kunder ännu mindre konsumtion.
Arbetslöshet medför problem att betala sina lån, bl a bolån och dödspiralen skruvar sig vidare. De skuldfria med kapital (bl a "riskkapitalister") letar fynd på marknaden och investerar "billigt".
Går det riktigt illa rasar hela korthuset – låga odds på detta.
Det var en riktigt bra doom and gloom.
Något många inte talar om är tobakkiosk döden, för att få sälja spel från svenska spel har man sedan tidigare ändrat så kiosken måste omsätta 5 eller 10 milj jag minns inte för att få forsätta sälja iallafall deras produkter
Dessa slår igen och minskar pga högre konkurrens från livsmedelsbutiker mm,
Tänk dig vilket inte är helt otänkbart
En lågkonjuktur i Sverige = minskad handel
Ytterligare i fysiska butiker, och garanterat mer för e-handel = många jobb som minskar
Bankerna outsoursr jobb till Polen och andra låglöneländer, känner en på Swedbank detta sker intystnad och löpande
Nordea försvinner = skatteintäkter och jobb
Utländska bolag amazon mfl tar jobb
Och alla människor som köper på e-handel förväntar sig fortsatt lägre priser ( jag är en av dem)
Reklampengar går mer och mer till digitala medier Google och Facebook
Laddatolpar på Roslagsbanan och tvärbanan, tar bort SL center, bokar och beställer mat genom tryck skräm på mc donalds Max mm,
Vi blir mer och mer duktiga på teknik vilket för detta möjligt men också mycket farligt
Även om jag tror det tar lång tid innan man litar på självkörande taxi och lastbilar så utrotar vi oss själva,
Kvar blir sprit, prostitution och droghandel + pappersvändare i kommuner och vi yngre som skall försöka dra runt detta samhälle
Nä spara i bra tider, investera smart I dåliga
Så det är bara en tidsfråga då innan man blir av med alla Espresso House, Pressbyrån, SATS, Seven Eleven, Jensens Böfhus, Joe % the Juice,Specsavers, Waynes Coffe, Adidas, och Hwaii Poké
kommer att försvinna? Alla butikskedjor merendels ägda av riskkapitalbolag och de flesta av dom befintliga på rad i samma kvarter på Sveavägen! Skönt! Dessa evinnerliga riskkapitalbolag lägger under sig alltmer av affärsverksamheten och köper ut de mest attraktiva lägena och ger inte en enskild entreprenör en chans! Med sina hundratals miljoner och miljarder trissar dom upp "övertagandekostnaderna" för affärslokaler och dom har råd att stå tomma under renovering över året ibland innan den nya verksmheten öppnar! Och snabbt har dom slagit ut konkurrensen.
Med alla domedagsprofetsior så kommer framtidens utbud att även omfatta likkistor displayade vid utgångarna! Först ut blir väl IKEA med den välkända platta Billy med instruktionen FollowMe!
Populärt just nu är att överlåta alla tomma lokaler till Kina så dom får en ändstation på SilkesVägen med ett varierande utbud av ätpinnar och annat blipp!
Framtidens pensionssystem kommer öppna för att personalen på svenska arbetsplatser har färdiga kistor med den anställdes namn på och staplade med den yngstas kista underst.