Konjunkturinstitutets barometerindikator (“konjunkturbarometern”) visar att svensk ekonomi inte längre är överhettad, utan den förutsedda avsvalningen och vägen ner mot lågkonjunktur eller rent av recession har nu påbörjats på allvar. Med det åker också allt snack om den svenska superekonomin ut genom fönstret valåret 2018.
Konjunkturinstituets barometerindikator 199607 – 201802. |
Ekonomin är överhettad när konjunkturbarometern är över 10 (eller 110 som Konjunkturinstitutet säger – min redovisning är -100 för att tydligare visa på positiv och negativ ekonomi. I februarirapporten, som redovisar läget i januari föll ekonomin ner från överhettning, även om det fortfarande är högkonjunktur.
Börsen samvarierar förstås med konjunkturen och vi ska vänta oss börsnedgång. Enligt konjunkturmodellen ska man sälja när ekonomin varit i överhettning i två månader, vilket upprepade gånger redovisats här på bloggen.
Störst ras i index står mikroindex hushåll för med -6.4 punkter och byggbranschen med -3.3. Endast tillverkningsindustrin är kvar i överhettning.
Konjunkturinstitutet kallar nedgången för “marginell”, men nedgången är i själva verket mycket symboliskt viktig. Man kallar det dock “ljust läge”, men det är ljust på samma sätt som det är just på kvällen om sommaren, innan mörkret faller, och ekonomin är inte längre på väg mot ljusare tider.
Samtidigt försöker politiker och speciellt regeringen ge sken av svensk superekonomi, som ska betala alla vallöften och valfläsk. Men verkligheten är att Sverige och svensk ekonomi nu är på väg mot lågkonjunktur, ökad arbetslöshet, sänkta skatteintäkter och på allvar fallande börs och fallande andra tillgångsvärden som bostäder. Även bostadspriserna samvarierar med konjunkturbarometern.
Nedgången är väntad och med tio månader i överhettat läge är det ganska normalt att det vänder ner på det här viset. Detta är förutsägbart och bloggens läsare har redan tagit position inför denna ofrånkomliga nedgång.
Notera dock att index förstås tillfälligt kan studsa upp, men även döda katter studsar. Den längsta högkonjunkturen i konjunkturbarometern sedan de enkätbaserade mätningarna påbörjades går nu mot sitt väntade slut. Det positiva är att det inom något år blir dags att gå in på svenska börsen igen, när det är som mörkast och blodet flyter på gatorna (metafor).
Tittar man på nedgångarna år 2000 och 2011 så kan det gå fort. Mycket fort. Bara några månader tills lågkonjunkturen är här. 2007 inför den akuta finanskrisen tog det dock mer än ett halvår. Oavsett så är det val längre bort än så, och vi kan alltså vara inne i en lågkonjunktur tills dess.
22 kommentarer
Lite reklam från mig till alla läsare.
"Jag är beredd… Är du?"
Lars, du är ju en superprepper så du har varit beredd i många år.
Exportföretagen kan få hjälp av kronförsvagningen. I Sverige kan det gå hur som helst.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Kronförsvagningen kan väl rädda exportföretagen lite grann.
Det är lugnt! Riksbanken sänker räntan och så tar ekonomin fart igen.
Det blir nog svårt, men vad sägs om lite helikopterpengar för att stimulera inhemsk efterfrågan? What could possibly go wrong?
Räntorna i USA är de högsta sedan 2008, iaf de korta upp till 2 år.
Importera bara lite mera i Sveriges största samhällsexperiment någonsin!
Kan du inte ge fan i att dra in invandring i varenda jävla ämne, Bengt?
Korrekt. Den låga inflationen ger utrymme för mer pengar från Riksbank och regering, penningpolitik resp finanspolitik. Perfekt läge för massor av valfläsk.
Så länge det invandrar 200.000 människor om året kommer det vara högkonjunktur i byggbranschen.
Nej, högkonjunkturen är inte över förrän oljepriserna knäcker tillväxten.
+1
Vi får se hur mycket man orkar höja räntan innan lågkonjunkturen är över oss. ECB verkar inte ha alltför bråttom heller. Kan mycket väl bli nedgångar på börsen, och obligationer och fastigheter är inte heller någon lockande placering.
Blir nog ändå realt positiv utveckling på 10 års sikt på börsen, men inte alls lika starkt som tex perioden 2012-2017.
Har du något gott råd var man ska placera sina stackars ihop gnetade pengar?
Jag har ingen som helst aning. Det mesta av mina besparingar ligger alltjämt på börsen sen mycket länge.
Det beror helt på risktolerans och tidsperspektiv… Börsen med dagens värderingar (särskilt i USA) kräver nog att man har en placeringshorisont på 10+ år, det är ingen uppenbar rabatt någonstans.
Det enklaste svaret är att köra Lysas test och se vad för riskfördelning man kan tänkas vilja utsätta sig för och sen köra blint på den.
Här på bloggen finns många inlägg som verkar tycka man ska tajma börsens upp- och nedgångar, men det tycks det vara svårt att lyckas med (då skulle man sålt för länge sen, t ex 2014 eller 2015), och hela det faktum att de flesta aktivt förvaltade fonderna inte slår index tyder på att det inte finns något bra systematiskt sätt att hoppa över nedgångarna.
Jag sålde av lite i april 2015 och nu i dec 2017. Hade nog en ofantlig tur. Ska bli mkt intressant o se om de senaste 2-3 v bara är en tjurfälla eller vad som händer framöver?
Finns fastighetsobligationer med mycket låg risk och ok avkastning, ca 6% kvartalsvisa kuponger. Kan läggas in i ISK för förmånlig beskattning.
Kontakta mig för mer info då dessa ej finns att köpa publikt. [email protected]
Övrig nudata visar fortfarande att vi är på en konjunkturtopp, och det är inget som motsägs av konjunkturbarometern. Så får vi se sen när resten av ekonomin viker…
BNP OK: "STOCKHOLM (Direkt) Sveriges BNP steg 0,9 procent under fjärde kvartalet, jämfört med föregående kvartal. Jämfört med motsvarande kvartal 2016 steg BNP 3,3 procent.
Det framgår av SCB:s nationalräkenskaper.
Enligt SME Direkts prognosenkät väntades BNP ha stigit 0,9 procent jämfört med föregående kvartal och ha stigit 3,4 procent jämfört med motsvarande kvartal föregående år."
Hushållens inkomster OK: "STOCKHOLM (Direkt) Hushållens disponibla inkomster ökade med 5,0 procent i löpande priser under fjärde kvartalet jämfört med motsvarande kvartal 2016. Rensat för inflation ökade de disponibla inkomsterna med 3,5 procent."
Neddragen nybyggnation borde dra ner produktionen lite under 2018, så får vi se om övrigt näringsliv också klappar ihop eller om man lunkar på i makligare takt.
# joakim
Det är därför vi använder konjukturbarometern
Ja, det vore mycket konstigt om de här jättestarka siffrorna skulle fortsätta upp, sannolikt går det ner just på grund av konjunkturbarometern.
Alla prognoser pekar på nedgång, men det som ska bli skoj att se är _hur djup_ nedgången blir. Saktar vi in till 2% tillväxt 2018/2019, eller ska vi ner mot noll på grund av oväntad inbromsning?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Vänta vänta…..Om några år handlar vi väl EURON för 20 SEK och börsen har fortfarande inte fallit i SEK i alla fall 🙂
Hur kan man förbereda sig? Det jag är mest rädd för är väl att bli arbetslös. Någon ide? Jag är programmerare.