Konjunkturinstitutets (KI) barometerindikator (“konjunkturbarometern”) föll tillbaka i december och tangerar nu att ekonomin trillar ur överhettningen. Barometern ser ut att ha inlett sin fallande trend och resan mot lågkonjunkturen ser ut att snart ta fart, om det inte redan börjat nu i januari.
Konjunkturinstitutets barometerindikator 199607 – 201712. Data: Konjunkturinstitutet |
KI rapporterade förra veckan om konjunkturbarometern för december och den landar på 110.2, eller 10.2 enligt mitt sätt att visualisera det ovan. Alla siffror nedan avser mitt sätt att räkna på det hela.
Det som fortfarande håller uppe indikatorn på överhettad nivå är endast tillverkningsindustrin och byggbranschen, även om den senare med ett index på 10.3 alltså ligger mycket nära konjunkturläget. Detaljhandel, privata tjänstenäringar, hushåll och totala näringslivet är alla nere på vanlig högkonjunktur nu istället för överhettning.
Trenden sedan i oktober är nu fallande på indikatorn och väldigt lite talar för att detta ändrar sig under januari, eller “hushållens fattigaste månad”. Vi kan vänta oss att indikatorn trillar ner genom 10 i januari och sedan kommer resan mot lågkonjunktur att fortsätta. Detta är dock inget nytt för bloggens läsare. Tvärt om har nuvarande högkonjunktur och överhettning i själva verket varat osedvanligt länge, dopat av Riksbankens minusräntor.
Men som alltid vänder konjunkturen ner igen.
Följer man konjunkturmodellen för börsinvesteringar har man redan gått ur börsen och behöver inte vidta någon åtgärd. För övriga är det fortfarande inte försent att kliva av. Vi får se i vilken utsträckning börsbolagens rapporter under våren svarar upp mot de höga förväntningarna. Vi kan också räkna med åtstramningspaket hos allt fler bolag, för att kunna bibehålla vinsterna, men sådana slår i slutändan mot konjunkturen och i slutändan bolagen.
38 kommentarer
Låt oss inte få en sprucken bobubbla eller djup lågkonjunktur…då är risken stor att den berusande, drogade lycka som folk gått på de senaste 20 åren där bostaden fungerat som bankomat, skiftar till en mycket obehaglig stämning i samhället…kan bli riktigt, riktigt otrevligt. Så håll tummarna för att bubblan håller!
Ja, jag håller tummarna för att vi ska få fortsätta att knarka oss lyckliga. Det brukar gå så bra i längden.
.. och vad kommer då att hända i våra "förorter" / "utanförskapsområden" / "socialt utsatta stadsdelar" eller som man i klartext säger i Danmark: Ghetton… ?
😮
Jag befarar det värsta med våldsamma upplopp, skjutningar, mord etc.
BT – Berlingske Tidene är en av DK:s tre stora seriösa morgontidningar…
https://www.bt.dk/danmark/se-den-nye-liste-her-ligger-danmarks-ghettoer-er-dit-omraade-iblandt
Bostadsmarknaden kan bara fortsätta upp, inga bubblor i sikte här inte!
Mitt hus har enligt Boolis mailvärderingar blivit 130 000 mer värt bara mellan 10 till 30 Januari i år, så var det med den fattigaste månaden!
Verkar helt meningslöst att jobba om man kan dra in 6500:- om dagen så enkelt.
Boolis mailvärderinger är ju hysteriskt roliga. Fick mail om att lägenheten en kollega sålde förra veckan för 3 800 000 (och alltså borde utgöra merparten av "underlaget") värderas till 5 010 000.
Din kollega gjorde en dålig affär 😉
Sådana värderingar kallas övervärderingar.
Tror villor står sig bättre än br de har alltid varit mer prisvärda
Samtidigt tror jag man blir selektiv avseende br pris per kvm i ett visst område är för trubbigt man måste se på lån per kvm i föreningen om det är tomträtt underhållsbehov i föreningen finns det hyresrätter i föreningen.
Den globala konjunkturen hänger på fossilenergiproduktionen i världen som fortsätter att öka.
Vår svenska, lokala konjunktur som rider på den globala konjunkturen hänger sen på räntorna som styr bostadsmarknaden och räntorna hålls nere med maximal kraft av Riksbanken. Inflationen är under kontroll.
Det finns således inget som antyder att högkonjunkturen skulle vara över eller ens har peakat. Det kan vara så men inget i fundamenta talar för det.
Nja, det är väl snarare så att den globala konjunkturen, och att vi över huvud taget har en konjunktur, hänger på att centralbanker runt om i världen kämpar frenetiskt för att pengar ska vara gratis, att husbubblor ska hålla konsumtionen vid liv och att inflationen inte tar fart…?
Så länge det håller, visst då går det att hålla liv i den döende patienten. Men dilemmat är än en gång, och helt oundvikligen, alla skulder som byggts upp under så många år tar död på en genuin och reell konjunkturuppgång. Det här som vi är i nu är bara en "stimulanskonjunktur". Skulderna måste göra att vi kraschar, alternativ avskrivs så att vi kan börja om…
Du har rätt men det finns fortfarande lite i fundamenta som talar för att högkonjunkturen ska ta slut just nu eller ens har peakat.
Oljepriserna har stigit hälsosamt senaste halvåret vilket visar att det är högkonjunktur och att världsekonomin rullar på fint. Inte precis något tecken på en nära förestående nedgång.
Jag håller med dig om att lite talar för att högkonjunkturen tappat fart. Att indikatorn "gått ner" till 110,2 är ju en mindre nedgång som än så länge inte bekräftar en påbörjad och ohejdbar utförslöpa.
Vi har än så länge låga räntor (den långa har dock gått upp en del sista tiden), låg inflation (iaf den inflation som finns med i KPI), och också en allmänt positiv syn på framtiden (bortsett bostadspriserna), vilket ger bilden av att det än så länge inte finns några "mörka moln på himlen".
Jag själv försöker se denna cykel från ett historiskt perspektiv och utgår därmed inte från argument (ovan) som delvis stödjer tesen om att det "skulle vara annorlunda den här gången".
Barometerindikatorn har legat över 110 under 13 månader i sträck (bortsett från Mars2017-108.5). Detta har mer eller mindre ALDRIG hänt tidigare, iallafall inte de senaste 21 åren som indikatorn funnits. Att enkelt konstatera att vi högst troligen och sannolikhetsmässigt, iaf utifrån ett 21-årigt historiskt perspektiv, idag befinner oss på "minerad mark" är i mitt huvud ett rationellt ställningstagande som konstaterar att det för eller senare ALLTID vänder ner och att det för vissa (när de där molnen inte finns på himlen) alltid är omöjligt att föreställa sig att det också kommer vända ner den här gången…
(Att att se hur nära man kan gå till kanten är visserligen frestande :))
Den som påstår någon annat struntar i hur historien förhållit sig. Att vi skulle gå in i en pyspunka är önskvärt, men stöds heller inte av hur konjunkturcykler betett sig historiskt.
En högkonjunktur vänder till slut nedåt av sin egen tyngd skulle man kunna säga. Oavsett vad centralbankerna vill och gör. Det går liksom inte att dopa en människa till att springa 10 Maraton i sträck varje dag i ett helt år. Till slut avlider försökspersonen 🙂
"Det går liksom inte att dopa en människa till att springa 10 Maraton i sträck varje dag i ett helt år. Till slut avlider försökspersonen :)" – Mitt i prick – bra liknelse
Ja, vilken dag som helst!
Forumen svämmar över tycker jag av "kraschen kommer"-inlägg, detta måste vara den mest hatade börsuppgången någonsin, så brukar det inte se ut…
Så länge konjunkturen tuffar på i Europa så ska det till väldigt mycket för att skapa en riktig lågkonjunktur här.
Det intressanta med den här högkonjunkturen är att vi har negativa räntor parkerade på -0,50%
2000-06 peakade reporäntan på 4,25%
2008-09 peakade reporäntan på 4,75%
2011-07 peakade reporäntan på 2,00%
Deflationen som importeras från Kina är orsaken till att styrräntorna måste hållas så extremt låga. Frågan är bara hur länge Kina-effekten håller i sig.
Dessvärre tror jag att ni har fel. Jag tror att "konjunkturen" är oerhört skör. Det alla väldigt bekymrat följer nu är ju stigningen av 10-åringen i USA. Skulle den fortsätta upp så kan den här "konjunkturen" knäckas väldigt snabbt och lätt då vi skulle få en helt oväntad ränteuppgång. Se bakåt i tiden att allt mindre stigningar från låga räntenivåer har krävts för att vi ska gå in i en ny recession. Sen har ju historiskt sett detta alltid sin cykel eller gång. Vi har inte haft en lågkonjunktur nu sedan -08…just sayin'…
"Dessvärre tror jag att ni har fel. Jag tror att "konjunkturen" är oerhört skör."
Min enda poäng är att Sverige inte är en ensam ö. Konjunkturbarometern kan sjunka här pga amorteringskrav och fallande bopriser. men det kommer inte tvinga fram en riktig lågkonjunktur. För det behöver det gå knackigt i vår omvärld.
Ojoj…vi har redan segregation och slitningar i samhället under brinnande högkonjuktur, undra vad som händer när bopriser vänt ned 20% och lågkonjukturen är här.
Det är det jag menar! Vi har minst 2 generationer som lever i villfarelsen "money for nothing". Hur kommer dessa människor att reagera när de tvingas möta verkligheten? När de förlorat pengar på sitt boende och kanske även förlorat ett jobb? Vem får ALLTID skulden i de lägena…? Det är därför det riskerar att bli riktigt, riktigt otrevlig stämning. Det kanske inte sker i år, kanske inte heller nästa år men ATT det kommer att ske är oundvikligt. Om du inte tror att vi ska ha gratisränta forever..;)
Det här är skälet till varför jag hyser ett sådant politikerförakt. Så fruktansvärt oansvarigt att ta landet så långt ut på grenen att konsekvenserna kan komma att bli dramatiska.
Precis! Man (politikerna) har ju haft ett gyllene tillfälle att minska på ränteavdragen nu när räntan är låg (blir ju inte så kännbart för låntagaren). Men, som sagt, våra politiker skiter i svåra beslut – allt för att behålla makten. Förakt – det är bara förnamnet!
Om du klivit av börsen utgår jag från att det gäller din Lysaportfölj också?
Nej. Det är en riskjusterad placering som ligger 77% i räntor (=ej börsen) och 23% i börs, varav en stor del är utomlands och därmed hedgad mot svenska kronan och delvis mot svensk börs.
Climeon?
Vänliga hälsningar
Nanotec
Jag äger aktier i Climeon. En del andra bolag också. Det betyder inte att jag ligger inne 100% på börsen. Generellt är jag ur. 77% ränta i Lysa är väl rätt indikativt för hur det ser ut som helhetsbild.
Jo din inriktning är klar. Själv är jag beredd sälja aktier snabbt om det behövs. Har åtminstone nästan inget villalån och lantstället utan lån.
Climeon har jag också. Givetvis inga aktier i bygg och fastigheter.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Den som lever får se.I Göteborg skall det investeras rätt så mycket.
Ja ska bli riktigt spännande att följa karlatornet tezt
Uppsägningstid + buffert täcker mina levnadskostnader i 12 månader om jag får sparken. Annars 100% på börsen.
Ingen A-kassa.
A-kassan kostar ju bara en hundring i månaden. Varför inte vara med?
Om man skippar fack och a-kassa kan man stoppa undan (och investera) flera tusenlappar om året, som en sorts självförsäkring. Har man jobbat länge på ett ställe har man också ganska lång uppsägningstid normalt sett och behöver då inte nyttja a-kassan innan man hittar ett nytt jobb.
På tio år kanske man kan lägga undan säg 40 000 kr, som investerat kanske vuxit till 60 000 kr. Det är en hygglig "självförsäkring", men samtidigt om man nu råkar bli arbetslös så "betalar" sig a-kassan/inkomstförsäkringen på ett par månader.
Hur var det nu? När kronan försvagades med några ören var det enligt bloggaren enligt bloomberg pga raset i bostadspriser… sedan dess har dollarn tappat 50-60 öre. Någon analys på det?
Nej nej, här pysslar vi inte med att utvärdera gamla analyser, roligare att hoppa vidare till nästa datapunkt!
Eftersom allting ska målas i svart så är det förstås så att svagare dollar = lägre vinster för svensk exportindustri = konjunkturkraschen är här! Vilken dag som helst. ..
Dvs:
Svagare dollar = sämre konjunktur = arbetslöshet = bostadspriser ner.
Starkare dollar = inflation och högre räntor pga Sverigerisk = bostadspriser ner.
Är det inte dags att försöka "frikoppla" $ från att vara "världens valuta"?
När jag tittar på grafen över konjunkturen tycker jag mig se ett repeterande mönster (om än komprimerat) som ser ut som "En bubblas anatomi" för varje högkonjunktur.?!
Intressant, då borde kommande mätning visa på ett uppsving för att någon månad senare passera nollstrecket?
Eller ska det bara vidare upp upp UPP!!! 😉
Ökningstakten i det breda måttet på penningmängd M3 följer grovt sett konjunkturindikatorn som Cornu visar. Mängden pengar ökar främst genom krediter till boendesektorn. Hushållens kreditvolym är uppåt 4000 miljarder, krediter t icke-finansiella företag är ca hälften, och procentuella ökningstakten där är lägre. Största säkerheten för de icke-finansiella företagens krediter är flerbostadshus, så det är ingen överdrift att hävda att krediter till boendesektorn är "motorn" i ekonomin, det är detta som håller igång inhemsk efterfrågan.
http://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/finansmarknad/finansmarknadsstatistik/finansmarknadsstatistik/pong/statistiknyhet/finansmarknadsstatistik-december-2017/