Nedanstående är ett gästinlägg signerat Lena Padukova adrenalena.se, med foton från den avbrutna Nordostpassageseglingen, som bloggen sponsrade i somras.
Sitter på flyget till Fiji för en översegling till Nya Zealand, och upptäcker att en del av packningen blev hemma – ett förstärkningsplagg, en pannlampa, en keps och några till smågrejer. Jag kommer kunna köpa dem på flygplatsen när jag kommer fram, det är ingen fara. Det kunde ha varit mycket värre. Som på väg till Nordostpassagen, till exempel.
En normal EDC vid resa. |
Tanken när jag flög till Arktiska kusten i somras var att vara helt självständig – vintersovsäck, vindtåligt tält, fältkök, torrmat, och de varmaste funktionella plaggen jag äger. Synd bara att väskan inte blev levererad till slutdestinationen, trots att det var direktflyg. Gardermoen hade bagagesorteringsproblem, så min rygga kom inte heller med nästa flight. Det skulle dröja 3–4 dygn innan den ens hittades. Sedan levererades den till min bostadsadress istället för till där jag var, mitt ute i ingenstans.
Flygbolaget ersätter endast ”de nödvändiga” utgifterna för hygienartiklar o dyl. Vid hemresa ersätts inte ens det, eftersom det förväntas att folk har allt nödvändigt hemma. Skulle specialutrustning komma bort, ersätts endast hyra av ersättningsutrustning. Flygbolaget hänvisar dock till privata försäkringsbolagens reseskydd, som har högre ersättningsnivåer. Om försäkringsskyddet används är dock inte flygbolaget skyldig kunden någon ersättning alls.
Mitt försäkringsbolag betalar ut en femhundralapp vid kortare förseningar, och en tusenlapp om bagaget är försenat i mer än 24 timmar. De ber inte ens om kvitton, det är upp till kunden att använda pengarna till vad som helst, och pengarna överförs direkt. Antar att de sparar mycket overhead genom att slippa dutta med individuell redovisning av småkvitton för tandborstar och kalsonger. Dock har kundtjänsten begränsade öppettider, och jag fick vänta över helgen innan jag fick kontakt med dem.
Kreditkortsförsäkringen ger också ersättning för nödvändiga kostnader – en tusenlapp om bagaget varit borta i upp till 48 timmar, och två tusen till efter det. Där är processen mer komplicerad, anmälan skall ske online men gränssnittet buggar, kundtjänst är svåra att nå.
Tyvärr täcks varken transport- eller boendekostnader som orsakas av bagageförseningen. Hotell i ligger ofta på fyrsiffrigt per natt vid sista-minuten-bokningar – där försvinner hela primära försäkringsersättningen. Det blir inte mycket pengar kvar för utrustningen. Men jag tänkte inte ge upp resan för en sådan petitess.
Så, en praktisk case-övning: hur utrustar du dig för äventyr i Arktis på en timme, med så begränsad budget som möjligt?
Det blir väldigt enkelt om du redan har en ortdentlig EDC som du inte har checkat in.
Detta gör att jag kan klara mig väldigt bra både fysiskt, socialt och mentalt. Det enda som egentligen återstår är kläder/värme. Vandringskläder för svenska sommaren/hösten funkar inte, det behövs ordentligt med förstärkningar. Det kan bli flera minusgrader, och hård vind eller nederbörd kan försvåra situationen.
Jag köpte följande för resterande ersättningen. På en norsk outlet i Kirkenes gick detta på ca en tusenlapp.
Jag prioriterade ner en hel del artiklar förstås, eftersom jag var på väg till ryska sidan av gränsen och visste att allting skull kosta ca 5-7 gånger mindre. Här är det jag prioriterade ner under ett par dagar:
– Underkläder. Det där med att resa med ett set strumpor/underkläder per dag är egentligen galet, det är onödig vikt. Ta med en liten bit tvål (lilla hotelltvålen är perfekt för ändamålet) och tvätta kläder varje kväll istället. Strumpor är dock viktigare att ha 1-2 extra par av under en dags marsch.
– Kniv. Jag har en fantastisk multitool, Leatherman Style PS, än så länge, det mesta går att fixa med den – men den saknar knivblad vilket underlättar flygresor. En ordentlig kniv kan köpas senare.
– Gummistövlar, vattentäta handskar, seglarhandskar. Bestämde mig att införskaffa det som krävs för aktiviteten när jag har väl skulle kartlagt färdigt mina alternativ.
– Myggmedel och myggnät. Föredrar alltid att köpa det på samma plats som jag kommer vistas på. Lokala produkter brukar vara utformade mot och testade på lokala insekter. Köper så fort jag ankommer till Kolahalvön.
– Sovsäck, tält, liggunderlag, kök. Sammanlagt är det en alldeles för stor investering att köpa nytt av allt, eftersom jag äger proffsgrejer designade för extremt låga temperaturer = rätt många tusenlappar av privata medel som jag har investerat under flera år. Jag fyller också på med detta baserat på behov. Kanske måste jag tänka om boendelösningarna radikalt.
Ny sovsäck och nya arktiska gummistövlar (funkar till -65C) köpte jag sedan på militärbutik i Murmansk, de kostade en tiondel mot europeiska priser. Jag är nöjd med resten av inköpen och har klarat mig fint på dem under tiden i Arktis. Vädret blev dessutom varmare och mildare än förväntat, men endast på kusten. En av båtarna som jag har kontakt med (och är inbokad på arktisk seglats med nästa år) har berättat om svåra stormar som ständigt pågick under deras expedition. Känns bra att ha sluppit det.
Ska allt köpas “from scratch” gäller det att satsa på kvalitet, och då blir det förstås svårt att hålla det under tusenlappen. Är du en nybörjare går det alldeles utmärkt att handla billigt utomlands eller tex på Biltema – onödigt att investera för mycket tills du vet vad som funkar och vad du kommer att använda. Jag avråder dock från att handla på billiga sportkedjor, då deras produkter inte verkar kvalitetssäkras i sammanhang som är verklighetsnära.
/Lena Padukova, adrenalena.se.
Skribenten befinner sig just nu i Australien, där hon i med start i morgon annandag jul 13:00 lokal Sydneytid kommer tävla i Rolex Sydney Hobart Race som besättning ombord på båt 80 Ocean Gem.
22 kommentarer
Firma Ge-Kås i Ullared har mycket bra kläder typ underställ och andra enklare out-door saker som knivar o verktyg.
Bil-Tema har tyvärr rykte som "Fel-Tema" men de har en generös bytesgaranti. JULA kan ibland vara både bättre o billigare
Fleece tröjor behöver INTE vara snordyra märkeskläder utan märkeslösa duger fint.
Ebay är en gruva som kan vara både bu eller bä men billigt är det!
Klockren bloggpost!!!
De dyra lyxprylarna kan man samla på sig över en livstid, ger tillfällen för grunnande över vad man egentligen behöver. Sedan njutning över detaljerna man uppskattar hos dem.
Sund materialism.
Min bästaste skaljacka är en 14 år gammal skapelse, kostade några hundringar och jag har lagat den överallt(liquisole är kungligt).
De trendiga och därefter prissatta stretch-panel-brallorna suger i fält.
De dyra lyx o märkesprylarna brukar ha mer utvecklade sömmar/dragkedjor etc men man betalar mycket för marknadsföring o oändlig bytesgaranti
Men hur ofta är man på 5000m + i Himalaya eller paddlar i Antarktis? 😜
Liquisole spöar alla tänkbara tejpfogar mm… Finns på alla mackar, färgaffärer och gör det självbutiker. 🙂
Tycker nog att silvertejp och Liquisole kompletterar varandra på ett bra sätt. Men om jag bara får välja den ena blir det silvertejp som har ett mycket bredare användningsområde.
Svårt att laga brustna textilfogar, "skal", kängor eller sulor med silvertejp.
Fan liquisole är t.o.m. bra till att laga klassiska gummifenor eller skarven mellan fot och fiberblad på en snabb fena.
Superlim(gel) är top notch till carbonmtrl. mm. Tål hur mycket stryk och tukt som helst.
Vad lagar man med silvertejp?
Jag kanske är insnöad på "konstruktion" och tycker att det är lite porrigt att sitta fila på fina lösningar.
Silvertejp är en omedelbar tredje hand som verkar direkt. Liquid kräver tid för att verka. Dessutom luktar den illa.
Ordspråk. "Om det inte går att laga (en sak) med silvertejp är den trasig"
Har exempelvis "lagat" en sprucket resväska innan incheckning med silvertejp. Har tejpat upp reservuppsättningen betalkort på ett dolt ställe när det inte funnits säkerhetsfack på hotellrummet/boendet. Lagat skor.
Annars har jag mest använt silvertejp i hemmet. Som en tredje hand att hålla upp eller på plats exempelvis brädor o dyl vid byggnation är den oslagbar. Har även förlängt livslängden på en snöslunga i två säsonger mha silvertejp. Som distansbricka för att få något att passa perfekt, typ träbit. Sladdhållare/sladdvinda. Möbeltussar. Skridskosegel av presenning och silvertejp. Bara fantasin sätter gränser.
Mest stolt är jag nog över min billiga stormkökkopia för 149:- som jag moddat till med en billig gasbrännare.
Max pris 200:-
Inga kondomer?
Eskimåtjejjerna lär vara vilda!
Kondomer kan vara på sin plats då enligt sägnen mannen bjöd sin hustru att dela säng med besökande. En form av gästfrihet kan man förmoda.
Nu tror jag iofs att Lena är en kvinna, men det kanske bara innebär att hon som gästfrihet delar säng med mannen i huset?
Om Y kostar 7 gånger mindre än X vad kostar då Y?
a.) Y < 7*X?
b.) Y > 7*X?
c.) Y = 7*Y?
du går på gymnasiet?
Nej, jag har Asperger.
Är det på universitetet man lär sig hur mer kan bli mindre?
Nej, nu vet jag! Det är antagligen på universitetens ekonomlinjer den matematiken uppfunnits.
Kostar "x gånger mindre" betyder kostar 1/x.
Skaffa bättre försäkring/kort .
a) Bagageförsening: Maxbelopp 4 000 kronor per person om den Försäkrades incheckade
bagage inte har anlänt till destinationsflygplatsen inom 4 timmar efter den Försäkrades
ankomst,
b) Ytterligare bagageförsening: Ytterligare maximalt 4 000 kronor per person om Försäkrads
incheckade bagage fortfarande inte har anlänt till destinationsflygplatsen inom 48 timmar
efter den Försäkrades ankomst.
Skall vara mot kvitto, har aldrig haft problem när jag glömt/slängt kvitton.
Vad gäller kniv så är inga knivar tillåtna i kabinen i USA. Någon gång kring 2013 var det på förslag att fickknivar med blad under 6cm skulle bli tillåtna, men förslaget drogs tillbaka.
https://www.tsa.gov/travel/security-screening/whatcanibring/printable
Enligt transportstyrelsen får man inte ha "verktyg" med blad eller skaft längre än 6 cm i kabinen, vilket skulle kunna tolkas som att det är tillåtet med små fickknivar om man kliver på i Sverige.
https://www.transportstyrelsen.se/sv/luftfart/Flygresenar/Bagage/Vad-far-jag-ta-med-mig-ombord/Verktyg/
För säkerhets skull packar jag alltid ner min Leatherman Style PS i det incheckade bagaget.
För två år sedan hittade Arlanda en svampkniv med 2-3 cm blad som jag glömt i ryggsäcken. Den fick jag inte behålla.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Man får nog se "reglerna" som en fingervisning. Det slutgiltiga beslutet tas av säkerhetspersonalen vid screeningen.