Detta är en annons för Outnorth.se och innehåller annonslänkar.
Dags för MÖP-måndag igen och det efterlängtade inlägget om era kängor, denna mest utrustningsdel som antagligen flest har starka till mycket starka känslor kring.
På väg upp för Kebnekaises östra led iförd ett par gamla Viking Hunter-kängor. |
Som alla som vandrat eller marscherat några mil vet är valet av kängor helt avgörande. Fel sorts kängor förvandlar marschen till ett rent helvete och rent av tvinga fram ett avbrytande.
Själv har jag aldrig haft problem med kängor. Mina vintertida vardagskängor, ett par billiga norska Viking GTX men med högre skaft, känns möjligen lite stela i skaftet när de tas fram någon gång i samband med första norrlandsmöglet i november, men det försvinner efter första dagens bruk.
Annat var det för de som hade fel kängor under baskerprovet. Mina M90 fungerade felfritt, men en kamrat hade så dålig passform på sina att han fick blödande skoskav och fick hälla ut blodet ur kängorna vid rast/vila på stället. Han fick sin basker.
Förutom vardagskängorna har jag ett par gamla bruna Viking Hunter GTX. De har väl snart femton år på nacken och har alltid fungerat på såväl vanlig skogsvandring, som jakt i svensk myrmark eller senast från Nikkaloukta med packning till Kebnekaise fjällstation, som klätterkängor på östra leden upp till toppen, och sedan tillbaka igen. (Tillägg: Kängorna är ganska stumma, så jag har köpt dämpande iläggsulor avsedda för professionellt bruk (=8+h om dagen) från något apotek för kanske en hundralapp eller ngt.)
Klättringen på östra leden till Keb är inte mer avancerad än att det fungerar med ett par skogskängor. Iofs väl tilltagna för att kunna hantera djup snö om det skulle bli snöstorm. |
Till det hela hör förstås kontinuerlig vård och skötsel av kängorna. Då ska jag ändå erkänna att mina Viking Hunter GTX stått utomhus på farstukvisten (under tak) till vardags i cirka nio år, året om, tills vi byggde om och fick mer förvaringsutrymme inomhus. Men efter femton års bruk så var de ett gott köp, som förhoppningsvis kan användas rätt många år till.
Sedan har jag ett par stålförstärkta Blundstone-kopior från något noname-märke, som jag använder för gårdsbruk. De står fortfarande ute året om, pga att jag gärna slipper att dra in gårdsgödsel i bostaden, men även där räcker det med lite skofett och puts ibland.
Nu har inte jag så höga krav på mina kängor, vilket jag vet att andra har. Så vad använder du för kängor och till vilket bruk?
Detta är en annons för Outnorth.se och innehåller annonslänkar.
62 kommentarer
Har ett par gamla M90 sedan jag jobbade inom Kriminalvården förr i tiden. Används numera mer sparsamt efter jobb-byte. -Tror inte det skulle uppskattas i kontorslandskapet om jag kom stövlandes i dem…men jag har dem kvar någonstans…
Blundstone i bra passform (man ska gå ut dem) med lundhags beta innersula (filt med hålfotsstöd). Funkar utmärkt även för ganska långa vandringar i skogsmark, lätta att smörja med 😊
Maindl Island Active Wide 11 år ca 150 mil. Mycket bra i ojämn terräng. Dämpande inläggssula ett måste på sten och asfalt. Mycket nöjd.
Ja, jo, jag satte in dämpande sula i mina Viking Hunter innan Keb. Mycket sten.
Meindl Pro. Har överlevt både öken i Afghanistan, sumpmark i Sverige och berg i Norge. Vattentäta och stabila men enda minuset är att de är värdelösa att springa i.
Och blir sjuuukt hala när man slitit bort typ allt mönster. Funkar idag som skräpdojor på "fint" underlag. Vinter är livsfarligt (och kallt).
Meindl Dovre. Tio år i bergen runt om i världen. Aldrig ett problem. De är egentligen lite höga för ren alpvandring men då jag jagar i bergen är de bästa valet.
För att kängor ska fungera måste man tänka på en del andra saker såsom att lära sig snöra "hällås", torka kängorna under natten etc. annars spelar det ingen roll vilka du väljer.
Ett par Gronell Tibet. Har haft dem 3-4 år utan större problem. Behöver tejpa lilltårna på våren första gångerna innan man vant sig dock. Men det måste jag i alla kängor jag provat, så den defekten sitter nog på mig.
På jakten har Lundhags Syncro, riktiga bondeförbundare som tål det västsvenska vintervädret, smörjas med Viking sko fett, på fötterna bomullsstrumpor och raggsockar.
Förvisso tar det lång tid att knyta dessa, och de är klumpiga när man kör bil, men ack så bra.
Speaking of militära grejor… Det vore intressant om bloggen gjorde en uppföljning av kriget i Ukraina. Snart fyra år sedan det startade. Cornu har skrivit grymt bra om detta tidigare!
Garmont "finkänga" (mocka), Lundhags jämtkänga, m/90 sommar, Haglöfs Solid High. Den senare används främst vid olika vinterkuligheter. Otroligt bekväm. En stor fördel med m/90 och jämtkängan är att de är skalkängor. Går man ner sig är det bara att byta strumpor och trä på en plastpåse och fortsätta. Har även nån billig Viking-känga. Inte så bra. Tillägg: ett par bra sandaler är bra att ta med sig om man ska korsa ngt vattendrag.
Har inte du larvband?
Annars så använder jag ett par senatorkängor med dragkedja I sidan till vardags på vintern men när det blir kallare så har jag ett par kängor inköptfrån Engelssons postorder. Är det förresten någon som vet var man kan få tag på bra kängskosnören? Vanliga brukar inte hålla så länge och de man köper I de flesta vanliga skoaffärer håller inte så länge. (Jag har brukat sätta I skridskoremmar men det är inte lika smidigt som originalremmarna)
Har ett par Haglöfs Grym Hi som antingen blivit mindre eller så har mina fötter blivit längre. (Ej tonåring) Var på lite mer avancerad promenad i alperna i somras och hyrde ett par La Sportiva Nepal Cube GTX. Det är det mest underbara jag haft på fötterna. Kungsleden skulle kunna misstas för röda mattan med dom på fötterna. Funderar på ett par skalkängor eftersom det bara är att hälla ut vattnet och byta sockar när, inte om man plurrat. Sist har jag ett tips till er med gympadojskängor med membran. Det finns en tant som säljer tovade ullsulor med ett lager björknäver i mitten. På kvällen när man tar ut sulan är den ganska tung men upplevs som torr. Även kängan är betydligt torrare än med standard plastsula. Var köper man det? Googla eller besök Jokkmokks vintermarknad första helgen i februari.
Skalkängor "torkas" med ett papper indränkt i T-sprit som man "smörjer" in kängornas insida med. Därefter en tändsticka! 😉
Lundhags Professional High, mycket sköna och bra under vår, sommar, höst. Lite kalla på vintern.
Ecco proffesional duger utmärkt för mina behov. Riktigt bekväma och utmärkt passform. Möjligen något hala på vissa underlag. Älskar de.
Viking hunter GTX med iläggsula, ca 7-8 år gamla, mycked nöjd, de passade mina fötter omedelbart, aldrig tillstymelse till ont i fötterna.
Graninge högskaftade, 10 år gamla. Fortfarande vattentäta upp till ca 30 cm.
Meindl island pro. Bred läst. Dom levererar sommar och vinter. Noll skav. Det enda jag ångrar är att jag inte köpte två par.
På vintern är det några kängor av okänt märke tyvärr (användt dem oerhört mycket) och som är 15 år gamla eller nåt som jag köpte av en jag kände och som beställt fel. De kostade mig 250 kr och hade av den bekante köpts för nån hundring mer på nätet när nätshopping fortfarande var nytt men de passade honom inte. Jag har vårdat dom lika väl som om de vore ett par militärkängor och har bytt snöre och sulor på dem kanske 10-15 gånger. Har dock börjat läcka vid blötväder så är väl dags att gå iväg till skomakaren och få dem fixade.
Eller några är det inte. Det är bara ett par.
Meindl med höga skaft under jakt och vandringar, verkar klumpiga när man ser dom, men efter fyra år är dom än bekväma även efter ett par mil med 15kg rygga och övernattningar.
Svar på svar…
Meindl Dovre Extreme… Men det viktiga är att ha rätt och tillräckligt höga strumpor, samt att snöra rätt.
Fördelen med Meindl är att man kan välja snörningen nästan från tårna, det värsta man kan göra är att snöra för hårt och eller att ha för tjocka strumpor för storleken. Luft i strumporna isolerar och dämpar, snörar man fel är det ett lidande, och ha med ett ombyte till strumporna.
Kängor är för veklingar. Man går barfota.
Upp till slutet av tonåren gick jag mycket barfota i skogsterräng på somrarna – inga problem. Blev mycket förvånad efter ett par timmars tur i stenig fjällterräng när det började göra ont i fötterna! Har sett nepaleser som går barfota i fjällterräng – det är imponerande.
Kängorna är arbetsskor, Atlas Anatomic Bau gtx 745.
Har ställt undan alla Ecco och vandrarkängor! barfotaskor med olika tjocklek/mönster på sulan är det som gäller nu vid 54års ålder.. har ej problem heller med knän/vrickade fötter/ryggont längre
Lundhags Forest (jobb) och Lundhags Professional High (privat) just nu. Föredrar skalkänga pga mångsidigheten och att de är anpassningsbara genom strumporna. Hade ett par Lundhags Professional Mid som tjänade väl och användes intensivt i ca 10 år innan de sprack i lädret på insidan. Det har fått mig att tvivla på Lundhags 3-lagersskalkängor till förmån för 1-lagers.
Har funderat på att skaffa mig ett par vandringskängor någon gång, men hittils har mina 10+ år gamla Tretorn Sarek vandringsstövlar med en extra sula fungerat bra för diverse fjällvandringar och annat. Då och då brukar jag smörja in dem med silikon-listskydd för gummilister så att gummit ska hålla sig mjukt och inte spricka.
Vad skulle bli bättre med ett par riktiga kängor?
Ja de är ruggigt bra. Har dock litet läckage i ena hälen som märks om man går i vatten ett tag, måste försöka täta.
SA M05
Lundhags Jaure high 2 som jag gått in under året, börjar bli riktigt sköna nu. Funkar perfekt med merinoulls liner och 1-2 par tjockare merinoulls strumpor beroende på temperatur.
Precis som Lars så har jag även använt ett par Viking Hunter GTX tidigare men jag var inte så kunnig när jag köpte dom så efter några timmars användande blir dom för trånga och att ha mer än 1 strumpa i är omöjligt. Men riktigt bra kängor oavsett.
Efter att liquid sole inte längre kunde rädda mina "Meindl Island Pro" – blev det "Meindl Engadin MFS" för bara några år sedan.
Alltid "Smartwool Liner Crew" + "Smartwool Hike Medium" som strumpor – sommar som vinter.
Det sägs att meindl sular om gamla kängor om du skickat ner dem
Crispi gör enl mig skönaste kängorna, behövs inte "gås in" som mycket annat skräp därute och eftersom jag brukar tillbringa 1/3 av året i fält så förbrukar jag en del utrustning och har därmed hunnit testa en del prylar genom åren.
Vardagsskor kring gården, två par bluntstone ena paret har stålhätta.
I skogen, meindl woodwalker, både till skogsarbete och jakt.
Har vandrat massor i fjäll och närmiljö och använder sedan några år ett par Crispi, sannolikt modell Nevada, inköpta på Kängspecialisten (för att göra reklam för annat bra företag). Har aldrig någonsin haft skavsår i dessa. De passar också breda skandinaviska fötter bra. Tidigare vandrat med M90, Lundhags, Boreal, mm som står sig slätt.
Graninge, Sarva.
Styv, tjock sula som ger ett fantastiskt "rullande" steg. Optimalt vid stenig terräng och tung packning.
Varenda gång jag vadar över eller fiskar öring i bäckar, slås jag av hur extremt bra fäste de ger.
Enda nackdelen är att de är höga, stora kängor. Jämfört med tennisdojjor.
Går man i kortbyxor och gjort lättnad i snörning är det sannolikt att snörkrokarna hakar i varandra, vilket tenderar resultera i spektakulära furafall.
Hanwag robin gtx, inköpta för några månader sedan. Fantastiska – var ute och gick i Roslagen i helgen. Grusvägar, blöta åkrar – inga problem.
Hanwag Dakota Winter GTX
Fina kängor 🙂
Haix med-high med stålhätta till vardags (i arbete osv), och sen har jag ett par riktigt fina i garderoben jag glömt modell/märke på. De kommer bara fram när det är snö, vilket inte är så ofta i Skåne. Tror inte jag hade dem framme en enda gång förra vintern.
Ang snö I skåne, skulle inte ett par stövlar funka lika bra? Det blir välsällan så kallt att kängorna behövs?
Jo, höst och vår kör jag med gummistövlar en hel del om man ska ut i busken. Höga skaft skyddar ju bra mot fästingar och invandrare och sånt som finns i naturen här dessutom.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ofodrade eller sätter du I raggsockar vid behov?
(ber förresten om ursäkt för omoget skämt I posten ovan men kunde inte låta bli)
På sommaren använder jag ett par gamla (10+ år) gamla, väl använda, numer "pensionerade" M90-kängor. Under vintern gärna gamla Graninge-kängor som jag inte kan namnet på, men som är lite fodrade och med nederdelen av cellgummi (ungefär som gamla Lundhags luffar, fast med ett foder i). Använder kängorna mest i scoutverksamhet, på hajk och skogspromenader på några kilometer till någon mil åt gången, men några gånger i veckan, året runt.
Vid fjällvandring och mer "Alpina" äventyr (som bergsbestigningar) använder jag oftast ett par La Sportiva Nepal, när jag behöver lite mer stöd och/eller stegjärn.
I Hemvärnet – där jag fortfarande är verksam – används tilldelade M90. För _mina_ fötter har de fungerat utmärkt, men jag skulle nog inte köpa ett par att bruka civilt.
Ofodrade Lundhags. Har haft Meind Island Pro i många år, de var extremt sköna, skavde precis noll och funkade bra, men var klumpiga, tunga och tog två veckor att torka. Med ofodrat byter man bara sockar.
Off-topic, kommer du att göra något med anledning av Finlands 100-årsdag som självständig nation imorgon?
Ett par hederliga ofpdrade GRANINGE skalkängor med gummerad underdel och halvhöga skaft för stabiliet !! Med en rejäl innersula är de helt perfekta i svensk terräng
Inköpta för 3 år sedan.
De tidigare motsvarande Lundhags "luffar" inköpta någon gång första halvan av 80-talet höll i ca. 25 år
Någon som har erfarenheter av den i "kännarkretsar" lätt mytomspunna Jörn-kängan ?
Används ganska mycket där det är svinkallt. Men jag tycker det finns bättre alternativ.
Låga graninge när det är lite snö, halvhög (över fotknölarna)graninge när det är lite mer snö. Bägge med extra inlagd ullsula. Samt någon okänd riktigt tjock varm sko för när det är svinkallt.
Lundhags ranger high, litet felköp – för litet plats för sockor vinter och litet för hårda mot fotleder sommar, men höga vilket skyddar smalben och hälsena perfekt. Blundstones inomgårds
Hanweg på Keb.
Salomon (billiga gore-tex. Skitbra!) i skärgården.
Ha, ha, jag har lågstatus från Jula, https://www.jula.se/catalog/klader-och-skydd/skor/fritidsskor/boots/vinterkangor-912148/?f.category.code=D-080000&sort.by=novelty&sort.order=desc&skip=50&take=25&page=3&_=1512463058147
Jörnkängan M96 på sommaren och Jörnkängan Antifrys på vintern.
Bästa kängor jag haft och då har jag testat flera olika innan.
Luna-sandaler på sommaren och Fivefingers trek ascent på vintern =)
Hej
Ett par Meindel, vet ej vilken typ…men sulan är inte mycket att komma med.
Sedan ett par "Dog Walker" där sulan efter ca 650 mil med hunden fortfarande är i bra skick.
De bästa skor jag har haft!
Har fått ett par gamla kängor av okänt märke de funkade bra sist när jag gick ca en mil i skogen. Kan nog ha dem resten av livet.
Blundstone 063 till vardags, Lundhags Militär.
Hade ett par Haglöfs Go2Pro (eller nån liknande ordvits). Otroligt sköna men de föll isär efter många års användning. Nu har jag ett par Meindl Island MFS men de är klumpigare i jämförelse och såphala på snö och is. Dock varma. Är sen scouterna och lumpen van att gå i kängor närmast året runt, men nuförtiden blir det bara vintertid (läs snö/is).
Sedan kan jag inte tipsa nog om joggingskor med dubbar från IceBug. Ett av mitt livs mest överraskande investeringar. Dom funkar asbra. Man KAN inte halka på is eller snö med dom (kanade ett halvt steg en gång, men det var för att berg i dagen jag klev på.)
haglöfs "grym keprotec" kängor, som i princip är en massa kevlar man går omkring i. Känns som att de borde hålla ganska bra, och att jag får högre prepper status med dem på… 🙂
Kevlar….mmmm