“Ingen spekulerar i bostäder i Sverige, så det kan inte vara en bubbla” – förståsigpåare
Det rapporteras nu att privatpersoner inte får sålt de lägenheter de köpt på spekulation i projektet Duvboet i Sudnbyberg, som börsnoterade Alm Equity ligger bakom. Det handlar om privatpersoner som köpt på spekulation med avsikt att sälja till högre pris innan inflytt.
![]() |
Ja, ja – jag hade inte några andra foton från Sumpan. |
SvD rapporterar att ett antal lägenheter är till salu i Alm Equitys (OMX:ALM) Duvboet, 104 lägenheter i en gammal kontorsfastighet i Sundbyberg. Inflyttning har inte börjat än.
Över 20 av lägenheterna står privatspekulanter för, dvs privatpersoner som köpt på spekulation 2015 med tanke att sälja med vinst innan inflytt. Priserna har sänkts och skambud accepteras rapporterar SvD:
“Två säljare har tvingas backa hela 14 procent på sina ursprungliga priser, ett par andra runt 10 procent och flera runt 5 procent. När SvD ringer och uppger sig vara spekulant välkomnas även bud på under 10 procent av det begärda priset.”
VD:n för Alm Equities säger sig inte veta varför privatpersoner vill sälja innan inflyttningen. Som att man inte är medveten om att det är helt normalt att en stor del av lägenheterna i nybyggda projekt köps av spekulanter som inte har någon som helst avsikt att flytta in.
Det tål att påpekas om och om igen – det förekommer visst omfattande spekulationsköp i den svenska bostadsbubblan. Och då inte bara för eget boende, med hopp om fortsatt stigande priser, utan om bostäder man aldrig avser att flytta in i.
Alm Equities har gått ungefär som kollegan Oscar Properties på Stockholmsbörsen.
![]() |
Dagschart Alm Equities. |
Sedan toppen i år har aktien fallit med ca 50% – från ca 230:- SEK till fredagens 175:- SEK En av storägarna i bolaget är en Björn Ulvaeus, mest känd för sin arkitektursmak med motståndet mot att 30-talsskapelsen som gick under namnet Slussen skulle rivas.
![]() |
Slussen. Nyfunkisestetik. Nu mestadels riven. |
Huruvida Duvboet hade samma nyfunkisestetik som Slussen kan jag inte yttra mig om.
80 kommentarer
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Pratar vi 10-14% under vad de hade som utgångspris och hoppades kunna sälja för och göra enkel vinst eller 10-14% under vad de gett för lägenheten? Eftersom ingen verkar ha flyttat in än har de väl själva förmodligen inte betalat hela kalaset ännu men börjar förmodligen bli rejält stressade när kön till exit blir längre..
Det är just det som är problemet. När ingen vill ha lägenheterna så sitter man där på dem och måste sälja billigare än inköpspris alternativt snabbt hitta en som kan hyra (vilket normalt är förbjudet de första året/åren i en nyproduktion).
Annars kan det bli riktigt jäkla dyrt för en om man redan har ett boende. Men precis som när man handlar aktier i spekulationssyfte får man skylla sig själv.
Frågan är ju riktigt relevant med tanke på att de rimligen vill ha lite marginal på affären. Att behöva sälja till lägre pris än tänkt behöver INTE betyda att man säljer med förlust – det kan också betyda att vinsten inte blir riktigt lika hög som man tänkt sig.
Och det verkar ju vara så att de faktiskt får in bud, omän lägre.
25% av lägenheterna verkar vara köpta på spekulation, vad säger Harry Flam om det?
att det inte är sant?
Han skrev ju verkar Toni, det betyder inte att det är så.
En sak är iaf säker, alla fastighetsbolag har mer eller mindre gått ner på samma sätt som Alm och Oscars. Något är jäkligt fel om det går så jäkla bra för bostadsmarknaden.
Tack för förtydligandet experten. Att det verkar vara så betyder också att det skulle kunna vara så.
Toni
Vad är din tolkning av de fakta som presenteras?
Oj, jag är ingen expert. Jag är bara en lekman. Men jag ägnar mig lite åt det många professorer (experter) gör nuförtiden; jag framför hypoteser.
Jag vet ingenting förutom att jag försöker lita på det som är rationellt, logiskt och sunt. Endast en sak stämmer, vi blir lika överraskade varje gång negativt eller positivt.
Övriga kommersiella fastigheter verkar än så länge "trygga". Både Castellum, Fabege, Hufvudstaden, Klövern och Wallenstam (alla tillhör börsens tungviktare på fastighetssidan) värderas fortsatt högt till exempel.
En bekant som nyligen flyttade in i en nyproduktion av BoKlok berättade att de inte får sälja bostaden för mer än inköpspris+5% de första två åren.
Vissa bolag verkar alltså ändå försöka stävja spekulation med nyproduktion.
Samtidigt kan det hända mycket på 2-3 år, skiljsmässa, nytt jobb, dödsfall etc… så att alla nybyggen som säljs skulle vara spekulation är osannolikt, men i vissa projekt är det helt säkert en betydande majoritet av de som säljer.
Sedan utgör väl nybyggda bostäder mindre än 20% av försäljningen. Så även om vi utgår ifrån att Duvboet är representativt för all byggprojekt och att samtliga som vill sälja faktiskt spekulerar så skulle spekulation av detta slag endast röra ca 4% av marknaden varje år…
Fast ärligt talat, Sundbyberg är väl trevligt därför att det ligger nära stan och åtminstone var en aning mindre hipster och svindyrt än Söder. Nu är det jävligt hipster, och 10 miljoner och 8000/månad för 140 kvm är inte direkt Sumpan. Det är alltså typ kvadratmeterpriset på östermalm 2013 eller så, helt galet.
Anekdot: En som arbetade på samma arbetsplats som mig spekulerade något vilt på detta sätt. Inom loppet av 3 år köpte han och sålde nyproduktioner (innan inflytt) 6 gånger. Han lyckades mer eller mindre tjäna ihop så mycket att han nästan betalade av hela sitt lån på den egna bostaden.
Jag vet inte om han fortsatt med detta efteråt, men jag vet att väldigt många har gjort såhär (vilket i många andra länder är förbjudet just för att det skapar en obalans i marknaden).
Min tidigare lägenhet som jag hyrde köptes precis på detta sätt. Killen tjänade en mille på det köpet inom loppet av 2 år.
Men visst spekulation förekommer inte. Vi får la se hur många som sitter där med sina "nyproduktioner" som de trodde att de skulle kunna sälja.
hoppas att du tipsar skatteverket om din fd kollega som spekat loss på bomarknaden.
Tror nog skatteverket har koll.
Att det sker är jag med på, men jag är lite tveksam till om det är ”omfattande”… lite nyfiken på definitionen av ”omfattande” i den här artikeln. För mig känns det precis så som Dave beskriver, ”jag hade en kollega bla bla bla, å så vet jag jättejättemånga andra också, så det är helt klart jättejättevanligt”
Kan det vara så att denna finanskris börjar med att alla stora fastighetsbolag sänker börsen inkl. bostadsmarknaden de skapat?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Uppskattningsvis finns det 50 000 utländska byggarbetare i Sverige. Diskutera i smågrupper om detta kan vara en indikator på en överhettad bransch som dessutom inte bygger det som det är brist på (små hyreslägenheter med enklare standard).
Om bostadsbyggandet varit em motor för svensk ekonomi de senaste åren, vad kommer att hända när det plötsligt inte är en motor och kanske stannar av.
Om vi har 50 000 utländska arbetare som plötsligt bara försvinner vad händer med statens intäkter.
Just bostadsutvecklarna väger för lätt i börsens index för att "sänka" den. Som synes så har OP och Alm tex redan gått ner ordentligt, men börsens prisindex och avkastningsindex ligger på ATH.
JM är störst av de nischade "bostadsutvecklarbolagen"/byggbolagen, så en möjlig angreppspunkt är om tex JM får problem att finansiera sig. Men med tanke på att JM faktiskt saknar nettoskulder så är det inte så sannolikt alls.
Annars kan man titta på Wallenstam, som mer renodlad hyresrättsförvaltare med 17 miljarder i skuld. Dock är belåningen ganska låga 42% och har man rätt hyggligt driftsöverskott, så det känns inte heller så sannolikt.
Kanske har någon annan tittat på de börsnoterade fastighetsbolagens balansräkningar och grubblat på risken?
Det kommer inte att gå spårlöst förbi. Om man säger så.
De flesta stora fastighetsbolag på börsen bygger inte bostadsrätter utan sysslar med kommersiella lokaler och/eller förvaltar hyresbostäder – viss värdenedgång kan väl tänkas på de som äger mycket fastigheter där värdetillväxten senaste åren är driven utav att dessa fastigheter/mark är lämplig för botadsproduktion.
https://unv.is/di.se/nyheter/bostadsradet-rakna-med-fortsatt-turbulens
"Hans Lind, professor i fastighetsekonomi vid KTH, räknar inte med betydande prisfall på den svenska bostadsmarknaden.
”Riksbanken verkar ju göra allt för att hålla uppe priserna. Ökade amorteringskrav leder inte till några större prisfall, men de utestänger hushåll som inte varit med under den långa uppgången”, säger han.
”Däremot tror jag att byggandet kan falla kraftigt”, säger Hans Lind."
Snart kommer nog de första projekten som läggs på is.
Vi har redan sett blivande BRF bli hyresbostäder, vi kommer se fler
Han har rätt om ”Däremot tror jag att byggandet kan falla kraftigt” och han har rätt om "men de utestänger hushåll som inte varit med under den långa uppgången".
Vad innebär det i teorin? Att ingen kommer kunna köpa och att bostadsbolagen kommer falla. Hur kan då priserna på bostäderna fortsätta uppåt?
Han skriver ju att han inte räknar med "betydande" prisfall vilket innebär att han inte utesluter prisfall. Att priserna faller med 15% och raderar ut en eventuell kontantinsats för dom som kommer in sist på marknaden är inte särskilt "betydande" då den återstående skulden inte överstiger värderingen av bostaden.
Tror däremot inte att priserna kommer öka i närtid i finare områden i gbg/sthlm då lönerna måste komma ikapp.
Vad tror du?
Jo så kanske det kan bli. Svårt att säga.
Jag tror att det blir ett "lätt fall" på kanske 15 – 20%. Mensen kommer det sakta att fortsätta neråt ett tag tills det sedan tar fart då psykologin kommer in och spökar för medborgarna. Folk tappar helt enkelt tron på bostadsmarknaden.
Långsiktigt tror jag att priserna kan falla 50% utan större problem, för när väl hjulet börjar snurra så är det svårt att stoppa den.
Man vet aldrig. Det finns ju säkerligen en hel del människor som väntar på läge att ta sig in på marknaden till vad dom anser vara en lagom nivå. Är dom många skulle dom kunna stoppa ett fortsatt prisfall tillfälligt.
Möjligt, men jag tror mer på att prisfallet kommer öka segregationen. Dvs, de människor som du pratar om kommer kliva in på marknaden i attraktiva områden i första hand, och relativt sett hålla priserna höga där.
Prisskillnaderna mellan attraktiva och oattraktiva områden kommer alltså öka.
Det är också möjligt. Vi får se hur det blir. För tillfället märker jag inte av något prisfall i Göteborg i alla fall. Det är dock inte lika hetsigt längre på visningarna av nybyggnation. Till och med Mölndal är ju uppe i runt 60 000 kr/kvm för nybygge (lägg till ett föreningslån på ca. 15 000 kr/kvm) så antalet potentiella köpare är väl rätt begränsat numera.
FI verkar försöka stå starkt, får se om de härdar ut:
"Särintressen argumenterar nu för att stoppa Finansinspektionens förslag till skärpta amorteringskrav. Men hushållens skulder ökar fortfarande snabbare än deras inkomster och bostadspriserna är fortfarande höga. Följaktligen kvarstår behovet av åtgärder, skriver Erik Thedéen, generaldirektör för Finansinspektionen."
https://www.dn.se/debatt/fortsatt-behov-av-skarpta-krav-pa-bolaneamortering/
Många köper bostad idag utan att ha sålt den gamla först, vilket iofs är förnuftigt eftgersom man inte vill riskera att stå utan bostad.
Men vänder marknaden nedåt och utbudet ökar så kommer det bli förnuftigare att sälja först, och köpa sen. Bara en sådan förskjutning kan ytterligare öka utbudet.
Förnuftigt? Hellre riskerar jag att stå utan bostad än att jag riskerar stå utan bostad OCH har nån miljon i skuld när kronofogden kastat ut mig från mina bostadsrätter. Blir jag utan bostad får jag väl sälja av mina prylar och möbler (alternativt magasinera dem) och ta in på ett vandrarhem, hos en släkting eller hos nån vän en månad. Det riskerar att kosta mig kanske några tusen.
”Stockholmare är smartare än lantisar.” – fd moderatledare
Då, 1998 (?) var detta det dummaste jag hört sedan Carl Bildt var statsminister och fick komma till tals. Nu har jag förvisso hört så mycket annat dumt, men det är ändå värt att påminna sig. Batra försvarade sitt uttalande med ”Internationella företag använder Stockholm som testmarknad för mode och trender och sådana grejer. Här bor fler högutbildade, här finns 50 högskolor och här ligger huvudkontoren.
Kinberg Batra försöker försvara sitt uttalande till TT.[1]” (källa:
Nej…smarta är de inte. Vi lantisar hat ju utan något försök till ansträngning blivit rikare (mindre skuldsatta) och mer välmående (mindre stressade) än de där s.k. högutbildade, höginkomsttagande och trendiga stockholmarna som flaxar omkring mellan de s.k. ”huvudkontoren”.
Vad ska man ha över en miljon människor omkring sig när alla ändå gör sig okontaktbara och stirrar dystert ner i sina mobiler med ett par lurar i öronen hela dagarna innan de skyndsamt låser in sig med dubbla dörrar i sin bostadsrätt och drar ner persiennerna.
Vad ska man förresten med 50 högskolor till? Vad ska man med 5000 affärer till? Det räcker väl med en skola, ett bageri/café, ett apotek, ett systembolag, en bilprovning, en mack, en korvkiosk och ett Konsum eller ICA. Resten går väl att få fraktat hem ända fram till dörren genom att beställa på nätet om man vill ha nåt utöver det vanliga.
Kan nån smart stockholmare hjälpa mig att fatta?
Källa: wikiquote
Jag är en äkta lantis.
Bor i stor kåk på landet med fru och barn, det är här vi lever.
Huset är inget spekulationsobjekt, spekulerar gör jag på börsen, inte med bostaden.
Har ibland gått bra ibland sämre, huset är nu näst intill betalt så nervösa banker kommer inte plåga oss den dagen det smäller till.
Bostaden är familjens trygghet och fasta punkt i tillvaron.
Men vad vet jag, dum lantis som jag är.
Kul att läsa om er Stockholmare och alla era miljoner.
Skadeglädje och -vad var det jag sa- är alltid lika tillfredsställande.
Mvh Korkad lantis.
Vilka deppiga, sorliga muppar ni var då.
Självklart hade AKB rätt, eftersom Sthlm står för i princip samtliga högre tjänster i Sverige (huvudkontor, hela finansiella sektorn, stor del av fastighetssektorn mm) så är vi smartare, snyggare och har mer pengar.
De allra flesta i Sthlm har inte spekulerat utan sitter ganska bra i lågt belånade bostäder.
@Peter !
Words! 😉
Någon värre "ängslighet" över att inte vara hipp, trendig etc. har jag inte upplevt lika starkt någon annanstans än just i Stockholm !
Ängslighet över att inte vara rätt, inne, hippast, coolast, ha "rätt" (mode)märken mm. Bo på r"rätt" adress, gå på de "rätta" uteställena , ha de "rätta" attityderna etc.
Men okej! Köpte en BR nära Roslagsbanan exekutivt för 65' kontant 2002 för att bo och inte behöva bo i [valfritt utanförskapsområde] Sålde några år senare och hade då efter reavinstskatt och månadsavgifter bott gratis och t.o.m tjänat pengar varje natt jag sov.
Hade jag sålt idag hade jag tjänat drygt 1200:- per dygn bara på att bo i lgh där…
Njut av skadeglädjen – det är ni som kommer få betala för soppan sen..
Ja, tyvärr är det ju de skötsamma, ordentliga och sparsamma som får betala för slösas utsvävningar…
Men till slut får spara nog! Se på hur det gick hösten 89 för ett nära grannland… 😉
Det är inflyttade lantisar du beskriver Bengt. Förortsbarn med lite lagom ängslighet som hunnit söka sig in mot city, men sen sålt till en lantis och flyttat tillbaka till någon förort känns som riktiga vinnare.
Stringfellow. Jag är lantis och har en del erfarenhet av finanssektorn i Stockholm. Det är sant att många anser sig ha en "högre" tjänst då man har en anställning som krämare eller på korpen på en finansfirma. Men egentligen är det inte mer avancerat än att sälja tandborstabonnemang på ett telemarketingföretag. Oftast är fördumningen total på dylika ställen. Papegojor i kostym , IQ som en fågelholk och narcissistiskt beteende kännetecknar åtminstone Stockholms finansbransch.
Visst Kalle, men dom har ändå tagit sig igenom en högre utbildning, vilket i alla fall sorterar ut minst 50% av befolkningen.
Jag har själv sett bara genom att gå från en arbetsplats med generellt gymnasieutbildade och högskoleingenjörer till en arbetsplats med mestadels Civilingenjörer att intelligensen gick upp.
Jag är själv född och uppväxt i en mindre ort och det är ju inte direkt eliten som bor kvar om jag får uttrycka det snällt.
Stringfellow;
Först och främst vill jag nämna att det är lustigt att du är född på en liten ort och beskriver dig som en stockholmare. I många infödda stockholmares ögon är du fortfarande ”lantis”.
Du har också ett konstigt mått att mäta andras IQ. Inte så himla evidensbaserat sätt vill jag våga påstå om jag ska uttrycka det snällt. Så mäter vi inte här ute på landet. När du nu bytte arbetsplats från telefonförsäljning till nåt annat så kan ju IQ-nivån gått upp i samband med att snittåldern och engagemanget för sitt yrke steg hos dina kollegor.
De högutbildade behöver inte ha särskilt hög iq utan de valde eller hade möjlighet att fortsätta skolan. För så otroligt svårt är det inte att komma in på en högskoleutbildning i betygsinflationens Sverige där vem som helst kan bli vad som helst bara man har föräldrar som antingen hotar eller är vän med rektorn/lärare eller har fått låna pappas kreditkort för att skaffa läxhjälp, en bostadsrätt istället för studentlägenhet och avkopplande semsterresor under lovet. Till och med Einstein kritiserade utbildning.
Att hoppa av en utbildning kan t.om. vara både lönsamt och ganska smart:
https://www.va.se/nyheter/2015/09/30/europas-11-rikaste-dropouts—skippade-skolan-och-blev-miljardarer/
Om du var smart så skulle du nog inte sitta kvar där i en trång steril förortslägenhet med miljoner i skuld, höra sirener hela nätterna och varje morgon stirra ut över asfalt och betong. Du skulle nog inte tvingas trängas på försenade pendeltåg eller sitta och grimasera i smutsiga bilköer halva dagarna. Du hade antagligen valt ett bättre liv.
För att uttrycka mig snällt.
Räknenissarnas jobb försvinner rätt fort när finanskrisen slår till.
Rickard Ohlin;
Ja, kanske det. Eller bara tills någon inflyttad korkad lantis råkar berätta för chefen på huvudkontoret att excel har funktioner som gör att folk inte behöver sitta på sina välbetalda jobb dagarna och fylla i allt manuellt.
Jag har aldrig riktigt förstått övriga sveriges fixering vid stockholmaren.. rätt tragiskt att man inte har bättre saker att tänka på än hur människor är på en plats man inte ens bor på…
Mopongo;
Det kan kanske bero på att det påverkar landsbygden ganska mycket när topp-politiker/statsministerkandidater (som senare i karriären antagligen kommer att köpas upp som rådgivare åt storfinansen) uttryckt sig offentligt att ”stockholmare är smartare än lantisar”, trots att det i verkligheten ser ut att vara precis tvärtom.
Kjell A Nordströmmen (stockholmare) beskrev för nåt år sedan landsbygden såhär:
”Han beskriver hur de så kallade ”skräpytorna” kommer tömmas på ekonomisk aktivitet i takt med att jobben och människorna flyttar till Stockholm.
– Där finns inga universitet [förutom i distansutbildningen i datorn i varje hem], ingen [dyr] underhållning, ingen shopping [nej vi producerar mer än vad vi shoppar eftersom det är här alla råvaror finns], bara träd [som är en av Sveriges absolut viktigaste exportvara]. Åker du dit kommer du hitta tre alkoholister [som socialtjänsten i en moderatstyrd kommun betalat biljetten hit för], några barn [resten sitter i skolbänken, här känner alla alla så det är inte lätt att skolka och drälla runt], och ett par knäppgökar [borttappade turister från Stockholm]. Det är det som återstår, alla andra har stuckit [till jobbet i gruvan/skogen/fabriken eller det egna företaget].”
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/r7Q50/professorn-landsbygden-snart-en-skrapyta
I Stockholm däremot finns bara en massa universitetsbyggnader (men ingen kunskap), massor av tramsig underhållning, överflödig shopping-hysteri, inga träd eller andra råvaror. Åker du till de centrala delarna kommer du bara att trängas ihop med tablett-missbrukande natt-jobbare, hemlösa, barnlediga kaffe-latte morsor som inte orkar med ungens skrik i en trång lägenhet och därför delar med skriket till alla andra, politiker (främst stureplanscenter-, miljöpartister från söder, nån inflyttad norrlänning som röstr blått bara för att verka mer stockholmare och en och annan klimakteriekärring från feministiskt initiativ), överskuldsatta medelinkomsttagare, skolkande ungar, kriminella ungdomsgäng och öka risken med att bli utsatt för terrorattentat med några hundra procent. Samt en och annan intelligent person på hotellet men som bara är där på tjänsteresa.
Det är detta som är dagens skräpyta.
De enda smarta stockholmarna är väl de som flyttar från Stockholm ut till landsbygden där jobben producerar. Det är ju först då de kan tjäna miljoner på sin bostadskarriär och har en möjlighet att kunna gå ner i arbetstid eller förverkliga en dröm. Att skaffa sig ett värdigt liv helt enkelt.
Förresten har jag noterat samma bekymmer för Veidekkes projekt Teaterkvarteret i Högdalen.
https://veidekkebostad.se/teaterkvarteret/
Dom tänkte att det kanske var en säljoption de handlade med. Frågan är dom kan finansiera köpet nu eller om de tvingas sälja sin riktiga bostad.
Om man ser till helheten i landet är det uppenbart att det vi kallar segregation idag kommer verka som rena drömmen imorgon.
Attraktiva områden kommer även fortsatt gå bra. Inte nödvändigtvis så att dessa bostäder fortsätter öka i pris, men dippen kommer bara bli hälften av vad dippen blir i lite halvsunkiga kvarter.
Välutbildade, skötsamma människor vill bo tryggt och bekvämt och de vill ha in telningarna i de bästa skolorna. För detta är de beredda att slanta upp rejält, även fortsättningsvis.
Denna trend har bara börjat. Just watch.
Kan bara hålla med om det du säger. Mitt tips har länge varit att kolla noga vad det är för människor som bor i omgivningarna innan man köper något. Många konstiga namn = framtida problem och blivande sunkigt område. Ovedersägliga fakta, sen får väl folk skrika rasist hur mycket de vill.
Minnie;
Vad som är ”attraktiva områden” kan snabbt komma att ändras.
Signaturen "Frihet";
Syftar du på att det kan uppstå White flight eller på något annat?
Jag tror att många områden kommer hålla sig stabila, och högstatusområden kommer troligen fortsätta vara högstatusområden.
I övrigt så är det rimligt att sämre områden kommer drabbas värre av en nedgång på fastighetspriser och att det även kan drabba områden med mycket nyproduktion som kanske fylls på av dem som får sin bostad betalad av socialen.
Mnja, ett område som Kungsbacka kommer knappast sunka ner sig. Vita, homogena villaområden är ett säkert kort. Där kan välbeställda grannar gå ihop och bekosta väktare och andra säkerhetsåtgärder.
Gated communities, fast utan synliga barriärer.
Läget kommer mao vara minst lika viktigt i framtiden.
Blir intressant att se vad som händer med alla nybyggda flashiga skrythus. Den s.k. Hagastaden tex, blir det verkligen ett ställe som eliten väljer att bosätta sig på?
Minnie;
Eliten? Det vette tusan om jag skulle våga ge dem en sådan benämning. Det är väl knappast ”eliten” som måste bo inlåsta bakom vakter, murar, lås och bom för att de är så rädda att nån ska sno deras värdesaker? ”Eliten” kan väl bo och vistas lite var som helst och ändå överleva?
AGGE;
Jag tror att många ”attraktiva områden” t.ex. de med en egen brygga kan komma att drabbas av klimatförändringarnas konsekvenser. Att bo mitt i asfalt och betong när snöröjningen kollapsar, när avlopp svämmar över, om en ny finanskris slår mot finanskvarteren, om epidemier utbryter, om en extremist spränger bort halva det närliggande kvarteret, eller när temperaturen stiger till nya rekordnivåer eller om Putin skulle rikta in sina kanoner mot Östermalm. Eller om någon Kines börjar överproducera billiga små modul-bostäder som inte kräver en inkomst på 80 000 kr per månad att låna för att köpa. De kanske kan köpas med kontanta medel och man kan ägna livet åt annat än att betala räntor. Det kan få nya generationer att vilja hitta en annat sätt att bo och leva på. Det ”sjönära läget” är kanske inte längre så attraktivt om källaren översvämmas varje vår och sommar.
Tekniken förändras den med. Vi blir allt mindre beroende av att bo nära pendeltåg, jobb, handel och skola. Då kan snart priserna sjunka allra mest där de tidigare steg som mest.
Spekulanterna får väl "gråta ut" i någon Aftonslaaskan-artikel eller i någon morgonsoffa i TV…
För inte hade de köpt på spekulation inte… 😉
Nä nä…
https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/XGgoo/anders-71-vi-far-inte-villan-sald
Ja, nu tänkte jag mera på de 25-30 som tänkt sig att boosta bostadskarriären och inte pensionärer som bott sedan 1975
Ja, nu tänkte jag mera på de 25-30 som tänkt sig att boosta bostadskarriären och inte pensionärer som bott sedan 1975
De har köpt en lgh för fem, de får inte sålt villa för 8 netto vilekt skulle ge en drygt miljon netto efter lägenheten är betald och klagar?
De har fortfarande tjänat en tredje livsinkomst på att bara bo…
Sedan kanske de inte får ett nytt boende som de tänkte sig.
Låter som en bedrift att inte lyckas få en villa köpt för 200k såld med vinst 🙂
Fast om det är enskilda spekulanter som sitter illa till så är det ju inte så farligt. Vi ska minnas att kriserna på 90-talet och 2008 egentligen började när institutioner låg illa till. Att enskilda kunder till typ Fannie Mae blev vräkta startade inte finanskrisen. Men det är klart att det kan få spridningseffekter.
För det andra så bör ju politiker ta tillfället i akt att investera i annat vi behöver om byggarna står utan jobb. Då får man billiga priser på nya regementen, nya infrastruktur osv.
Du menar att de ska bygga soldattorp? 😉
I och kring Malmö så tycker jag att budgivningshetsen har avtagit, samt mindre folk på visning i områden som inte är A-lägen. Vet flera hus vi varit och tittat på som inte blivit sålda eller inte når upp till utgångspris. I attraktiva lägen är det dock fortfarande mycket folk på visning och slutpris blir några hundratusen kr över utgångspris. Det skiljer sig alltså åt markant beroende på läge. Lägenheter har jag dessvärre ingen koll på.
https://unv.is/di.se/analys/johanna-jeansson-draghis-besked-satter-ingves-i-klam
"Eftersom ECB har flaggat för att räntehöjningar ska dröja en tid efter att köpen avslutats betyder det att räntan sannolikt höjs först 2019 – mer än tre år efter att Federal Reserve inledde höjningar och närmare ett år efter att Riksbanken väntas börja."
Kanske betyder att man kan förvänta sig en förhållandevis låg ränta i lång tid framöver.
Exakt, det tror jag också. Dock så borde den högra produktionen av bostäder påverka prisbilden. Det byggs rekordmycket.
Tror jag med eftersom bankerna tror detta (baserat på att titta på vad det skulle kosta att binda räntan i tio år framöver). Vilket förvisso är för lång tid för att jag skulle binda en ränta då skulder är till för att betalas av så fort som möjligt.
Men det finns ett som är helt säkert och det är att det finns inget som är helt säkert. Allt kan ändras – ”trots att det är nya tider nu”.
Två viktiga insikter:
1. Den svenska bobubblan består inte av spekulationsköp. Det förekommer men den svenska bobubblan och alla överlån som tagits består, förutom de skyhöga priserna, till mkt stor del av överkonsumtion. Detta i form av en renoveringsfest utan dess like, ett väldans resande, sponsring av en restaurangscen vi aldrig skådat maken av, nya bilar och inredning i alla dess former…
2. OM priserna börjar sjunka så blir den nedåtriktade spiralen ett självspelande piano. Lägre priser ger allt lägre konsumtion och handel = högre arbetslös = ännu lägre bopriser etc etc… Och eftersom räntorna inte kan bli lägre finns ingen moteld….lägg till det dramatiskt ökade kostnader för stat, kommun och landsting = högre skatter…så ser det allt annat än ljust ut.
Förtydligande punkt 2: …ökade kostnader till följd av "massutmaningen".
I vilken mening anser du inte att bubblan bygger på spekulation? Jag tycker det verkar som att förväntad prisökningar är en viktig faktor i att kunna motivera det pris man betalar. Gör man det håller man ju på med spekulation (per definition). Det är också så att eftersom man är beroende av det för att motivera priset så betalar man överpris och det är per definition en bubbla.
Jo, viss spekulation finns. Absolut. Men när bobubblor jämförs så brukar många hävda att Sverige inte alls är som Spanien/Portugal eller Florida/Arizona…och det håller jag till största del med om. Vår bobubbla består inte i att folk köpt en massa andraboenden, den består till största del av det jag skrivit ovan…
Japp, alla lånar på huset en gång per år för att åka till thailand (utöver den månatliga pengen som plockas ut för restaurangbesök) Klockren insikt…
BRF Duvboet består av 104 bostadsrätter
7 st har bytt ägare
25 lgh ute till fsg.
Av de 4 av totalt 25 jag verifierade så är det enbart en som garanterat säljer under inköpspris, de andra verkar iaf täcka mäklarkostnaderna.
Detta förutsätter förstås att de blir sålda till det priset som Hemnet-annonsen kommunicerar som "acceptpris"
4 300 000 kr fsg.pris på Hemnet
4 240 000 kr inköpspris, lghnummer: A-1208
4 100 000 kr fsg. pris
4 050 000 kr inköpspris, lgh nummer C-1002
3 695 000 kr fsg.pris
3 770 000 kr inköp lgh: D-1001
(Denna går back på affären)
6 595 000 kr 125 kvm
6 050 000 kr A-1410
Ekonomisk plan,
https://media.fastighetsbyran.se/Fil/1952355
Spekulation existerar, 30% kan ju inte fått ändrade familjeförhållanden på 2 år.
Mm, lite kul förstås. Blir inte många kronor över när mäklaren tagit sitt. Som alla moderna föreningar är dessutom räntan på föreningens egna lån ungefär halva månadsavgiften.
Tillträden verkar ske i november.
15/11, 21/11 i datum jag har sett.
Lär bli tight i utgången… 🙂