Ansedda The Economist har kört en domedagsartikel, om effekterna av en solstorm eller en EMP-laddning över USA. Bland annat refererar man rapporter om att två tredjedelar av alla amerikaner skulle dö inom ett år i konsekvenserna av utslagen elförsörjning.
![]() |
‘Murica! |
The Economist sparar inte på krutet utan målar fan på väggen och tar i så de kräks över effekterna av en solstorm eller en EMP-laddning över Nebraska i centrala USA. Det är nästan så att min roman Stjärnklart framstår som en godnattsaga för barn i jämförelse.
Fast jag har initialt ihjäl runt 95% av alla i Sverige, och kanske 90% i världen, för att sedan ha ihjäl ytterligare 95% av de som överlevde första vändan.
The Economist har bara ihjäl två tredjedelar av alla amerikaner när strömmen går i princip permanent. Likt i Stjärnklart dör miljontals av avföringsbakterier i vatten.
“Jacques Boncy, head of Haiti’s National Laboratory of Public Health, reckons that, in three months of blackout in America, faecal contamination of water would kill several million. That might be optimistic. The EMP Commission, an expert group set up by America’s Congress to study the threat, reckoned in 2008 that the first year of societal breakdown could finish off two-thirds of Americans.”
Nu hittar jag en del faktafel i artikeln. T ex antyder man att Nordkoreas fjuttiga kärnvapen skulle kunna generera en EMP stor nog att slå ut hela USA utom Alaska och Hawaii.
“A midrange missile tested by North Korea on April 29th 2017 exploded 71 kilometres (44 miles) up, well above the 40km or so needed to generate an EMP.Imagine a nuclear blast occurring somewhere above eastern Nebraska. Radiating outwards, the EMP fries electronics in southern Canada and almost all of the United States save Alaska and Hawaii, both safe below the horizon. It permanently damages the grid’s multimillion-dollar high-voltage transformers. Many are old (their average age is about 40). Some burst into flame, further damaging substations.”
Det är förstås fel. Under kalla kriget hade man tagit fram termonukleära kärnvapen i styrkeintervallet 4 – 10 megaton för att få EMP-effekter över lite större ytor. Idag är de kraftigaste laddningarna drygt 1 megaton, men det är flygplansfällda bomber eller kryssningsrobotar, som inte når de relevanta höjderna. Kraftigaste ballistiska kärnvapenroboten, ryska Topol-M ligger på ca 800 kiloton och kommande RS-26 Rubezh sägs klara upp till 900 kiloton på en enskild stridsspets.
Annars ligger ballistiska robotar mer i intervallet 100 – 500 kiloton per stridsspets. Forna tiders stora EMP-avsedda laddningar är borta idag.
Nordkorea har i jämförelse endast 30 kiloton i styrka på sina kärnvapen. Eller som två Hiroshima-bomber. Det är mycket tveksamt om den lilla laddningen skulle kunna ge någon större EMP-utbredning, och ge annat än lokala effekter.
800 kt, vilket Nordkorea inte har, är kanske nog för att med en EMP slå ut delar av Sverige, men knappast hela USA. Killgissar att en 800 kt EMP över Mälardalen och en över kanske Halmstad skulle behövas för att slå ut Sverige söder om Dalälven. Fast just Sverige har EMP-säkrat stamnätet, som därmed också ska klara solstormar.
Så vad är syftet med The Economists artikel, som målar allt svart och antyder att det blir Mad Max redan efter några dagar, utan att lämna ett enda motexempel där samhället inte har brutit samman för att strömmen gick.
Med all sannolikhet handlar det om lobbyism från någon elkraftteknikleverantör. Notan för att upprusta det amerikanska stamnätets transformatorer skulle år 2008 gå på 4 miljarder USD. Och The Donald har ju lovat att bränna enorma mängder skattepengar på amerikansk.
Bortsett från alarmismen och all frånvaro av någon som helst balans är förstås artikeln underhållande. Men glöm inte att läsa Stjärnklart också. Komplett med fekaliebakterier i vattnet.
26 kommentarer
Ja fast å andra sidan behöver du inte längre oroa dig för zombieapokalypsen
https://svenska.yle.fi/artikel/2017/07/17/zombiefilmernas-fader-george-romero-ar-dod
@gbd crvx
Du frågade i samband med ett annat inlägg om en källa. Bifogar inlägget även nedan då kommentarsgranskning gäller för äldre inlägg. Dock bör vi nog i övrigt hålla oss OT.
Ur försvarsbeslut 1996 etapp två, kap 7.4.1; "Krigsorganisationen måste alltså i betydande utsträckning utformas mot bakgrund av ett annat krav än det som sammanhänger med behovet av direkt operativ
förmåga, nämligen kravet att långsiktigt kunna anpassa förmågan till framtida behov.
Mot bakgrund av främst vikten av förmåga till långsiktig anpassning till ökade
hot föreslår regeringen att en i vissa avseenden något större krigsorganisation
bibehålls än vad inriktningen i försvarsbeslutets första etapp angav samtidigt som reduktioner föreslås i andra avseenden."
FB96 innebar en reduktion från 16 till 13 armébrigader och med ovanstående motivering avfärdade regeringen förslaget från etapp ett om "endast" 12 brigader som uppenbarligen ansågs vara för lite för att klara "förmåga till långsiktig anpassning till ökade
hot". Idag har vi två (2) brigader…
Regeringens proposition
1995/96:12
Totalförsvar i förnyelse- etapp 1
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/proposition/totalforsvar-i-fornyelse_GJ0312/html
Regeringens proposition
1996/97:4
Totalförsvar i förnyelse – etapp 2
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/proposition/totalforsvar-i-fornyelse—etapp-2_GK034/html
Läs och begrunda. Många kloka ord och resonemang finns i ovanstående propositioner. Så här i efterhand får det anses ha varit ett riktigt beslut att minska Arméns numerär i mitten på 1990-talet. Utvecklingen gick i rätt riktning. Väldigt synd är det dock att insikten, som är direkt uttalad i propositionerna, om att det tar lång tid att bygga militär förmåga varför en omedelbar reaktion krävs om omvärldsutvecklingen förändras i negativ riktning helt gått förlorad.
Tack!
Det finns en rätt känd bok som handlar om detta, One Second After som är ganska mörk. Dock har den även en del konstigheter som att sjukdomar som smittar via kroppsvätskor (HIV, hepatit, etc) plötsligt blir hot som om dom börjat smitta som förkylning.
Är väl skriven av kristna högern i USA. Klart att blodsjukdomar (könssjukdomar) börjar smitta om man tittar på en man eller kvinna då. Och säkert invandrare också.
Kändes inte så högerkristen. Grejen med sjukdomarna störde jag mig på eftersom det kändes som ett trick för att öka på eländet ytterligare som om svält, avsaknad på medicin och anfall från mer eller mindre förvildade hoper av överlevande inte räckte.
Att vi kan få någon ny kraftig variant typ "Spanska sjukan" (Asiaten, Hong Kong) som dödar många (och snabbt med vårt intensiva globala resande) är väl nästan troligt.
Utfallet lär väl bero på dödlighet vs hur fort ev fungerande vaccin kan tas fram.
Solstorm kan nog vara värre än kärnvapen när det gäller elnätet. Helt utan el blir nog de drabbade områdena inte någon längre tid. När solstormen slår till kan det uppstå lite bränder också förutom de brända transformatorerna. Utan el blir det strax problem med allt fler mobiler.
Fast visst dör flest av förorenat vatten om den försörjningen slås ut och kunskapen är för dåligt spridd. (Jag tror det finns för lite kunskap om hur man fixar drickbart vatten)
Vänliga hälsningar
Nanotec
Problemet är väl att även om man bunkrar upp så tar förråden slut så man måste bli självförsörjande. Troligtvis är mindre byar optimalt men man måste också ordna skydd och då ska vaktstyrkan försörjas…
Hela jorden slås inte ut av en solstorm, inte ens den som drabbade på 1800-talet drabbade samtidigt hela jorden. Säkert hinner en del större transformatorer därmed säkras även utan större övning. Många mindre transformatorer har så korta ledningar att de klarar sig.
Det går sedan att bygga upp ett nytt svagare nät med mindre transformatorer och mindre användning av el under lång tid för nya stora transformatorer tar tid. Ej drabbade länder kommer att hjälpa till med resurser .
Vänliga hälsningar
Nanotec
Leveranstiden på stora trafos vintertid är ganska lång. Det är inte 72 timmar, men inte heller 72 veckor. Säg 72 dagar utan ström i bästa fall. Vintertid. Fixar man det?
Svenska kraftnätet är mycket väl skyddat mot GIC. Det finns jordströmbrytare vid varje transformator, elnätet är tredubbelt redundant och har en effektkapacitet som är dubbelt upp mot vad som används. Som exempel kan nämnas att det var ett väldigt pådrag om solstormar i pressen för ett antal år sedan. SvK undrade vad det var frågan om, för deras jordströmmätare rörde sig knappt. Ett annat exempel är det stora avbrottet i Quebec 1989. Jordströmmarna i Sverige var fem gånger starkare, men endast fem 130kV ledningar kopplades om. (Abonnenterna kanske fick nån sek avbrott). Dessutom var det en tidningsanka att transformatorn i Quebec skulle ha brunnit upp. Det var reglersystemet som inte ville återstarta.
För den som vill ha mer detaljer så läs Katarina Andreassons arbete på svk.se, sök Solstorm.
Det stora problemet med GIC kan vara att GPS lägger ner.
Vänliga Hälsningar,
Dan
Svenska kraftnät skrev så här om solstorm 2015:
Anläggningar och ledningar kan skadas eller slås ut med en lång reparationstid/produktionsstopp som följd. Lokal- och regionnätsägare kan påverkas även om skadan sker i överliggande nät. Vid en kraftig solstorm kan det uppkomma störningar i driftkommunikationer, obefogade utlösningar av ledningar och transformatorer, spänningsinstabilitet och transformatorskador.
Från Risk och sårbarhetsanalysen.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Vad hjälper transientskydd när det kommer en Iskander?
En supersolstorm är starkare än allt vi uppmätt sedan 1859. Om en Iskander drabbar oss är det lokalt värre än 1859. Då för 158 år sedan drabbades telegrafledningar som var vår stora användning av el på avstånd. Vi kan utgå från att den styrkan eller större kommer åter bara inte när. På 1950-talet brann telegrafen i Karlstad på grund av en solstorm. Idag är det fibrer för längre dataöverföring så nu är det nog bara "risk" med el och diverse satelliter. Fast drabbas USA svårt och vi måttligt blir det nog en kraftig depression. Enstaka nya transformationer går nog lätt att ersätta men inte många.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Carrington1859 eventet kommer alltid upp i dessa sammanhang, men jag anser att det är irrelevant, då tekniken som skadades var långt mer primitiv på den tiden och kan inte jämföras med dagens. Telegrafförbindelser på den tiden använde ofta jordanslutning som del av strömkretsen och då blev GIC en del av kretsen. Även senare luftledningar var känsliga då de utgjorde en stor area för fältet att verka på. Jämför dagens partvinnade ledningar som ofta är transformator-isolerade eller fiber som är helt okänslig för både GIC och EMP.
Om vi sätter lite siffror på GIC så ser det ut så här:
Fältstyrkan i test 184 uppmättes till 1300 nT/min, Quebec 1989 till 480 nT/min. Carrington 1859 är svårare att skatta då mätningar inte gjordes men mha skadorna har simuleringar gjorts och fältstyrkan uppskattas till mellan 900-1700 nT. Om nu Quebec 1989 var 480 nT/min och enligt Svenska Kraftnät noterade 5 gånger högre strömmar i Sverige, så visar det ju att Svenska stamnätet klarar upp mot 2400 nT/min, (med "klarar" menar jag att skydd löses ut men ingen utrustning skadas). Den nivån överstiger ju vida både EMP testet och uppskattningen av Carrington 1859.
Vänliga Hälsningar,
Dan
Dan, det råder inget tvivel om att svenskt stamnät klarar solstorm (och EMP). Det säger Svenska Kraftnät själva, se länk i blogginlägget. Frågan är mer hur lokalnäten står sig, samt radiobaserad utrustning.
Lars, Så bra, då är du och jag överens i alla fall. Inga större transformatorstationer kommer att stekas.
En fråga till dig; du nämner termonukleära kärnvapen ovan. Enligt Wikipedia är dessa inga EMP vapen, då första stegets fission kommer att jonisera atmosfären och kortsluta strömmen. Se Weapon yield på NEMP wiki.
Vänliga Hälsningar,
Dan
Om det någonsin skulle inträffa så kan man vara rätt säker på att det är en false flag (a la Gulf of Tonkin) för att rättfärdiga nåt annat djävulskap.
Hej Lars
Nyhetstorka?
Om och men och kanske och i fall om att…finns ett ord för det: "dösnack"
Klart, det är sommar och därmed torrt!
Ha en trevlig sådan.
Förresten
ALLA nuvarande amerikaner kommer att dö…och inte enbart de utan även du och jag.
Som halvamerikan kan jag berätta att "total grid failure" eller "end of the grid" har varit den senaste Y2k bubblan nu i flera år här borta.
Tror det började ta fart på allvar efter att jorden inte gick under när Maya kalendern "tog slut" och "four red moons", osv.
Det är alltid nåt som ska få jorden att gå under och senaste åren har the varit the grid…
Känns faktiskt som att det har svalnat lite senaste året, kanske därför lobbyisterna köpte en artikel hos Economist.
Exakt vad motivet är är svårt att säga, griden är ju fruktansvärt föråldrad, väldigt ofta strömavbrott, även i större städer, så visst behövs en rejäl upprustning.
Washington Post spred fake news genom att säga att ryssar hade hackat sig in i "electric grid" i Vermont i USA 30 december 2016.
Artikeln blev viral. Bl.a. MSNBC hängde på och skrev att Putins avsikt var att frysa ut Vermontborna på vintern.
ska vara:
"US electricity grid"
Pelle, det som kommer ta kål på amerikanerna är fetmaepidemin, eftersom det krävs en förändrad livstil för att stoppa denna och det är intr möjligt för amerikaner att genomföra.
Och så kommer den krypande, den typen av hot ser man aldrig som allvarliga förrän de sakta men säkert leder till ett omfattande paradigmskifte.
Här kan man läsa om USA:s tidsplan vad gäller infrastruktursäkerhet:
https://obamawhitehouse.archives.gov/the-press-office/2013/02/12/presidential-policy-directive-critical-infrastructure-security-and-resil
Vänliga Hälsningar,
Dan