Så har det antagligen börjat. Den inledande börskorrektionen. De svenska bolagen må vara lönsamma och de svikande konjunkturen har ännu inte vänt ner deras siffror, men ett bolag är inte dess aktie. Och aktierna är övervärderade.
Ericsson faller mycket tungt på börsen idag efter att inte levt upp till aktiekursens överdrivna förväntningar. I skrivande stund är ett av Stockholmsbörsens största bolag -9.87% för A-aktien och 10.42% för B-aktien på rapportbesvikelsen.
Igår föll Atlas Copco A-aktie 6.86% på bolagets rapport.
Så här är det alltid när konjunkturen viker. Bolagen kan bibehålla sin lönsamhet ett tag, men upptrissade aktiekurser kan inte längre motiveras. Och så börjar börsnedgången.
Sedan börjar konjunkturen få sina effekter och resultat och omsättning börjar påverkas på allvar.
Avanzas tidigare VD Niklas Storåkers säger i en artikel hos DI att han aldrig skulle placera sina pengar på Stockholmsbörsen nu och att när börsen spricker kommer det dra med sig alla de svenska bubblorna (bostads- och obligationsbubblan (räntebubblan)) ner.
Så det ser ut att bli som vanligt. Superkonjunkturen och den evigt stigande börsen visade sig vara en chimär och det är inte annorlunda nu.
58 kommentarer
I Ericssons fall är det dock ett företag i kris på en sjunkande marknad som går _ännu sämre_ än förväntat. Teleoperatörerna har stagnerat och konkurrensen är stenhård bland leverantörerna -> sjunkande marknad.
Annat är det för övriga verkstaden, både Sandvik och Atlas Copco går ju bra som företag räknat, men börskurserna har gått ännu bättre och det är nog dags för en nedgång. Antingen växer företagen in i vinsterna (vilket gårdagens Atlas-besvikelse talar mot) eller så går kurserna ner.
Kanske är det dags nu eller om några månader, vem vet.
I fallet Atlas handlar det ju enbart om analytikernas förväntningar kontra utfallet. Tvåsiffrig försäljningstillväxt och ännu högre ökning i orderingång signalerar väl inte lågkonjunktur direkt.
Orderingång upp från 25 mdr Q2 2016 till 30 mdr Q2 2017, det är ju faktiskt något i hästväg.
Fast det är så det börjar. Och så kan man psykologiskt intala sig att det här är bra, och sitta stilla i båten. Hela vägen ner.
Fast nu är det ju faktiskt du Lars som intalar dig den kommande utvecklingen. Vi andra har som vanligt inte en susning.
Du har inte en susning om att efter högkonjunktur kommer lågkonjunktur?
Vad baserar du att konjunkturen är svikande på?
Jag talar inte om att efter sol kommer regn och efter hög kommer lågkonjuntjur utan att du menar att det är lågkonjunktur.
Nej, vi är inte inne i lågkonjunkturen än. Men konjunkturen har toppat och med det börsen med viss fördröjning.
http://cornucopia.cornubot.se/2017/06/konjunkturinstitutet-sanker-langsiktig.html
Jo, fast toppen är ju inte Matterhorn utan snarare ett nerslipat svenskt 1300 m fjäll.
Vad gäller Storåkers är han part i målet och försöker haussa sitt eget bolag Lysa.
Sen är det ju precis som vanligt, den som skriker högst får klicken.
"Megabubbla" "rasar" "rusar" "blodbad" är ett litet urval från DI-s rubriksättning denna dag.
Läste också "intervjun" med Storåkers. En domedagsrad om att börsen ska ner för att locka läsare och resterande 95% bestod av en annons för hans eget fondbolag som givetvis inte kommer drabbas av nedgången på börsen.
Tja, vi som har Lysa måste inte ligga inne i aktier. Min riskprofil är 76% ränte, och majoriteten av resterande aktiefonder är utomlands vilket ger diversifiering bort från svenska ekonomin.
Jag trodde konsensus var annars att betala av bostadslånet? 🙂
Varför bort från den svenska ekonomin? Det är bara att få all in i byggbolagen. Dom kommer stiga så länge det finns kreditstarka svenskar och det finns det i överflöd utav. 🙂
Rickard.
Konsensus är att betala av bostadslånet, det är det enda rådet jag ger när folk frågar om "tips" och "klipp".
Men nu är det ju så att folk i Sverige är så otroligt klipska (IQ 145) att de iaf köper Ericsson, Telia, Fing, Black Pearl mfl och "tjänar" otroliga pengar…
Ja,man gör vad man vill med sina egna pengar 🙂
Är det någon som har provat att räkna på om man som taktik skulle sälja av sina innehav och ligga likvid i samband med rapporterna? Instinktivt så känns det som att det är betydligt vanligare att ett bolag tappar 7% i samband med en rapport som inte uppfyller förväntningarna än att den går +7% då den överträffar förväntningarna. Bra rapporter är redan inprisade inför rapportsläpp och dåliga straffar kursen.
Buy the rumours, sell the news – lär vara det äldsta börsordspråket vi har.
Invent rumours and make money on fake news är det nya svarta.
Med tanke på hur mycket media skrivit om bubblor, övervärdering av marknader, skulder, för höga bostadspriser mm. den senaste tiden så borde det närma sig lite…
Allt är ju trots allt psykologi och när alla snackar om det är så är det ganska lätta att uppfylla profetian.
Jag personligen tror att vi har fått ut allt från denna konjunkturcykel. Om det blir pys eller krasch återstå att se…
Efter ständigt upprepande av samma mantra kanske Lars någon gång får rätt.
Bra jobbat!
Fast jag är inte intresserad av att få rätt. Jag är intresserad av att genom belysa problem undvika eller reducera dem. Jag vill ha fel i allt jag belyser.
Cornu: Fast om du vill ha fel i allt du belyser så borde du bemöta motargument med lite mer ödmjukhet, som stackars "Raketost" igår vars 100% exponering mot börsen totalsågades.
Sedan är det väl inget stort problem om börsen går ner 10, 20, 30% för de allra flesta som inte paniksäljer? Jag håller med om att det inte känns särskilt lockande att köpa på dagens nivåer.
I praktiken kommer många småsparare göra samma misstag som 2008 och sälja, eller som under den "långa nedgången" 2000-2002. Då finns det faktiskt en fördel med Lysa för den som inte själv psykologiskt kan balansera om.
Det svåra med att tajma börsuppgångar och börsnedgångar är att du måste pricka rätt åt båda hållen. Det är väl klart att det kommer en konjunkturnedgång ganska snart enligt historiska mönster, och det är också klart att börsen brukar förutspå detta 12-18 månader i förväg (eller nåt). Det borde alltså vara klar sälj på börsen — fast det svåra blir att hänga med på uppgången igen om man nu vill ta risken över huvud taget att äga aktier/aktiefonder, och det är också svårt att veta om tex det låga ränteläget och hushållens höga sparande på något sätt påverkar (förlänger?) konjunkturen…..
Jupp. Jag har min konjunkturbarometer-baserade modell. Kommer inte pricka toppar och bottnar, men inte missa att sälja, och inte missa att köpa igen. Det blir tillräckligt mycket bättre och till lägre risk (ligga likvid=lägre risk). Vilket även ett papper från Lunds Universitet har visat.
http://cornucopia.cornubot.se/2013/05/investering-efter-konjunkturen.html
Joakim, om jag skrivit balanserat hade varken du eller raketost läst den här bloggen.
Så är det, och den följer jag med intresse!
Vi är ju i sälj sedan hösten 2015 eller nåt sånt, inte sant? Eller, du kanske drog tillbaka den säljreken och ersatte med sälj i början av detta år eftersom vi inte var i överhettat läge tillräckligt länge den gången.
Modellen missade tyvärr med "sälj hösten 2010 och köp början 2013". Även fast konjunkturbarometermodellen lyckades undvika IT-bubblan och finanskrisen, så har rent köp varit en bättre metod senaste 8 åren ungefär. Kanske blir det rätt denna gång.
Risken tycker jag är stor att man är utanför marknaden för länge med den här typen av strategi, det vill säga att man köper "för sent". Vi får se.
Den som tror att en modell är 100% och kräver 100% för att följa en modell är mer än lovligt naiv. Ibland får man betala mindre försäkringskostnader. Ur minnet kostade 2010-2013 något års utdelning (kom ihåg att svenska bolag bara delar ut 1x om året). Under tiden fick man bra avkastning på räntor. Skillnaden i vinst var marginell och risken var obefintlig under perioden. Som jag minns det iaf.
Att sålt 2015 var ju knappast fel. Finns förstås enskilda aktier som nått nya ATH, men nu pratar vi svenska index och inte enskilda aktier.
Nej, inte 100% såklart, men bättre än buy-and-hold är ett klassiskt test. Det förstod du nog att jag menade.
2 års utdelningar kostade det att följa modellen den gången, och sedan fick man köpa 10-15% dyrare ungefär än vad man sålde för (januari 2013 vs juni 2010).
Utebliven avkastning således cirka 15-20%. Men det blir säkert bättre denna gången. "Alla" säger ju att man ska sälja nu, att börsen är farlig, och så vidare.
Joakim, det är bättre att sälja innan det gått ner för mycket än att drabbas av svår ångest och panik på botten och sälja då.
Man behöver inte alltid tjäna pengar. Det finns gott om tid och det kommer att komma flera prisuppgångar. Förlorade pengar är dock för alltid förlorade.
Lord Metroid, så är det. Alla som är aktiva aktieinvesterare drömmer väl om att säkra vinsterna och "hoppa över" börsnedgångarna. Få lyckas.
Enligt konjunkturbarometermodellen skulle man säkrat vinsterna ungefär hösten 2015 eller januari 2016, och då hade man missat de senaste 20-25 procenten upp.
Det kanske kan vara dags nu, vem vet. Samtidigt är det vid "botten" som de allra bästa klippen kan göras. Jag var med både 2000-2002 och 2007-2008 och minns hur sjukt billigt det var då. Men visst, hitta ett sätt att identifiera när botten är nådd så…
Annars kan man tex skydda sig lite genom att ställa ut köpoptioner och/eller köpa säljoptioner, det kanske är läge för det nu — vollan är så låg att säljoptioner förmodligen är billiga nu.
Joakim, man har endast fått de senaste 20-25 procenten om man sålt. Sitter man kvar i båten har man inte fått ta del av de uppgångarna, annat än i sin fantasi.
Konjunkturmodellen har ingen avsikt att exakt pricka toppen. För det är ändå aldrig på toppen man säljer.
Lars, ja, på samma sätt kan man ju argumentera att man inte förlorat något förrän man säljer i nedgång eller låtsas att huset är värt mer än lånet efter en kraschad bubbla.
Vi kan väl säga så här istället, den som följde modellen har färre aktier / fondandelar än den som bara köpt och behållt eftersom man varit tvungen att köpa dyrare än man sålde (och tappat utdelningar), om vi nu tar 2010 -> 2013 som exempel.
Det får hemskt gärna gå ner 25% för min egen del, nyköp på dagens nivå lockar inte direkt.
Finns ännu inget som tyder på att börsen ska rasa. Att Ericsson är ett värdelöst företag där marknaden hoppas på mirakel säger inget om börsen i övrigt.
Har man skuld som ekonomi kan man bli lite förvirrad kanske.
Känns lite överdrivet att lägga såhär mycket tid på att upprepa saker om något du redan bestämt dig för att inte exponera dig för.
Roligare är kryptomarknaden för närvarande, inte minst Ethereum. Vi har hittat korrektionen (antar att du och Buffet köpte in er till slut) och ligger och flyter kring halvvägs från ATH. Med tanke på att vi fortfarande talar om >+2000% vs USD för året är det såklart spännande.
Botten är hittills kring $150. Jag har från början gissat att vi ska ner till $120 (om inget händer) eller $80 (om vi får någon klassisk "bhuwä, krypto/pos/segwit fungerar inte!"-nyhet mitt i allt). Min gissning är alltså att den döda katten ska ner en vända till.
Ändå läser du. Förslagsvis slutar du väl läsa bloggen om du inte gillar det jag skriver.
På tal om överdrivet så upprepar du ständigt kryptovalutor. Känns lite överdrivet.
Spela inte dum Cornu. 🙂
Du vet exakt vad du pysslar med.
https://www.youtube.com/watch?v=9G6xu-J_Dmc
Busted.
Lovar att omvärdera ditt gubbsuriga förslag när jag hittar en blogg där jag tycker att 100% av inläggen är givande.
Mitt spår är inte ett dugg överdrivet. Jag har inte tagit någon fast ställning på en exponentiellt växande, extremt volatil marknad. Finns få sitationer tid för analys är mer rättfärdigat.
Japp. Faller börsen, faller bostadspriserna och så faller SEK. SEK har man ingen användning för när det fallit till bottennivåer, värdepapper kan man inte ha kul med så vinnarna är återigen bostadsrättsägarna som i alla fall har ett fint boende kvar trots att det är lägre värderat. Alla kommer ju ändå behöva betala på något sätt men frågan är vilken tjej som blir imponerad när man visar upp sina vackra värdepapper kontra sitt nyrenoverade kök. 🙂
https://dininsida.se/sjalvhjalp/hjalplinjer-jourtelefoner-akutsamtal/
http://www.overlevnadsguiden.se/mental-traning/konsten-att-inte-bry-sig-om-vad-andra-tycker/
Hur mycket pengar från bolånetorskarnas bostadsbankomater stagar egentligen upp aktiemarknaden?
Hur mycket av gemene hens statliga pension stagar egentligen upp aktiemarknaden?
0 fucks given. Förtutsätter 0 kr i pension från staten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SIX30R 30% upp sedan http://cornucopia.cornubot.se/2014/07/sammanstallning-overvarderad-bors.html
Mer än 100% upp sedan http://cornucopia.cornubot.se/2010/02/ar-borsen-fundamentalt-hogt-varderad.html
Det gamla "talesättet" att man skall köpa till färskpotatisen och sälja till kräftorna visar sig än en gång stämma !
Och kräftpremiären är som säkert alla vet den första Onsdagen i Augusti vilket för 2017 är den 8:e
Nu har du ändå tänkt fel?
Dum fråga kanske, men vilka är riskerna med räntedelen på Lysa? Kan dom tappa i värde vid en börsnedgång?
Svar ja. Om räntorna stiger.
Ok, trodde det var bra för räntefonder om räntorna gick upp, får nog läsa på lite. Synd att de inte är enklare att spara med rimlig säkerhet och avkastning.
OMX30 står lägre nu än för ca 2.5 år sedan. Känns inte riktigt som 2000 eller 2007.
"Så har det antagligen börjat. Den inledande börskorrektionen" citatet lägger vi på minnet, ska bli intressant att följa upp framöver.
Lars är som vanligt tvärsäker i sina analyser, hittills har han haft oftast haft fel, någon gång får han väl rätt.
Än så länge (nåja, en dag in) håller tipset! Verkstadsindustrins vinstutfall håller inte för värderingarna verkar det som.
Kan mycket väl bli en korrektion nu. Men dessa inlägg är mer utmaningar eller diskussionsunderlag än spådomar. Nedgången har antytts många, många gånger under åren, medan det däremot är få börsinlägg när det är "köp" som gäller (2013/2014).
Jupp, jag bjuder på tvärsäkra uttalanden. Vill du inte ha dem, läs inte bloggen. "Antagligen" är ju ett känt tvärsäkert ord.
Har du jämfört konjunkturmodellen med 50 genom 200 dagars medelvärde för köp och sälj? Är det det som heter guldkors, dödskors?