EU överväger att införa ett uttagsförbud vid bank- och finanskris rapporterar Reuters. Detta för att undvika en uttagsanstormning (eng bank run) mot sårbara banker.
Utöver bail in, så överväger alltså EU att införa uttagsförbud, så att sparare inte kan ta ut tillgångar ur krisande banker. Detta gäller förstås även elektroniska förflyttningar till andra banker. Det är dock tänkt att man ska få ta ut en begränsad summa pengar. Estland ligger bakom förslaget, som ska diskuteras vidare i september.
Förslaget omfattar även pengar inom insättningsgarantin. Reuters skriver:
“The Commission, which declined to comment on the discussion, had previously excluded insured deposits from the scope of the moratorium tool fearing it “may have a negative impact on market confidence,” according to a press release published in November.
Many states supported a suspension of payouts only during the so-called resolution of a failing bank – the process which imposes losses on lenders’ investors and possibly also uninsured depositors, while preserving the continuity of the banking activities, the document said.”
Så inför det smäller nästa gång kan det vara bra att ha tillgångar och även betalkort hos fler än en bank. Annars kan det bli knapert i kontantlösa Sverige.
23 kommentarer
Idag på radion kunde vi höra om att handlare är utan växel. Speciellt när utländska kunder kommer och sin vana trogen betalar KONTANT !
"..Handlare på landsbygden har problem särskilt nu under sommaren att ge växel till kunder som betalar kontant. Det säger Marcus Andersson som driver mataffär utanför Mjölby i Östergötland.
– Växelpengar är absolut det största problemet och det kostar väldigt mycket pengar. Både att göra sig av med och att införskaffa. Det finns ingen bank som kan tillhandahålla den servicen. Jag får sitta och åka till Linköping och köpa min växel där.
– Räknar man ihop alltihopa så blir det dyrare att åka och hämta pengarna än vad pengarna är värda, säger Marcus Andersson.
Problemet märks inte minst sommartid när kunderna blir fler och många utländska turister vill betala kontant…"
Men Sverige skall ju ALLTID historielöst och oreserverat kasta sig över nya "moderna" lösningar…
Och försök att få en Bayrare att acceptera att inte kunna ta ut sina kontanter på banken ???
TYPISKT också att detta förslag kommer från ett land som med lite väl hög och kaxig svansföring egentligen inte borde ha något att bestämma inom EU om !!
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6744965
Det finns en del märkliga föreställningar om pengar bland allmänheten. Hur många känner till att "insatta pengar" egentligen bara är en oförsäkrad fordran på banken? Alltså, så fort du satt in pengarna är det bankens pengar, inte dina. Banken gör vad de vill med dem och du har bara en oförsäkrad fordran att få igen dem, om banken kan betala vill säga.
Jag är övertygad om att majoriteten tror att pengarna och bankerna på något sätt hänger ihop, att de måste finnas på något konto, alltid… att man inte kan ha pengarna utanför banksystemet.
@Sandow, det är ju nästan så det är i Sverige. Den statligt tillrättalagda befolkningen applåderar dessutom utvecklingen.
Det minst dåliga valet just nu är att använda kreditkortet.
Ja, det är ju så "modernt" och "framtidsinriktat" att använda sig av elektroniska betalningssystem och den som inte gör det är inte med sin tid , gammalmodig och omodern…
Samma psykologiska mekanismer som när det gäller mode(märken) och den som inte följer modet blir ju mobbad…
Har full förståelse för dem som sparar i kontanter i säkra valutor i madrassen !
Varsågod att betala med din kryptovaluta när du behöver köpa mat eller betala dina räkningar.
Kan den inte användas till något legalt så är den värdelös. Sedan får man hålla på bäst man vill med sitt pyramidspel, men när finanskrisen stänger bankerna så får ni väl äta era ettor och nollor.
@Cornu
För att vara flexibel är det nog bra att ha både kontakter, minst 2 olika banker och kryptovaluta. De fyller olika funktioner. Kryptovalutan används som komplement för att säkra mot kontolåsning och ev. haircut, samt möjliggör enkel flytt av pengar till ett annat land/annan bank. Jag vet att du har bestämt dig för att kryptovalutor bara är negativt, blir lite komiskt att läsa dina inlägg på det temat… 😉 Det finns givetvis dåliga saker med kypto idag (enerigiåtgång, rörlig kurs etc), men det betyder inte att det saknas positiva aspekter.
https://bitpay.com/card/ https://xapo.com/card/ Många crypto entusiaster lever redan idag helt genom att betala med BTC överallt eller i värsta fall använder sig av Xapo/bitpay VISA kort.
Inte konstigt att kryptovalutor blir allt populärare. Det enda som FIAT valuta har upp på kryptovalutor är just kontanter. Som de idioterna då försöker avskaffa. Snacka om att skjuta sig i foten att lägga ned sin enda USP(Unique Selling Point).
Nja, FIAT-valutorna har ju även räntan som riksbankerna kan använda för att försvara värdet med men det går inte i det oändliga, inte ens 500% räckte på 90-talet för att rädda kronans värde mot dollarn. Men jag håller med dig om att FIAT-valutor är egentligen inte frågan om utan när dom ska brista. Det är instabila system som dom försöker reglera.
Jag är rätt dåligt insatt i Bitcoin. men en valuta som är så pass fluktuerad förstår jag inta kan vara så intressant. 50% upp eller ner verkar inte vara konstigt.
Ytterligare ett problem med kryptovalutorna är att de kräver elektricitet och internetaccess. När fiat-valutorna kraschar lär det bli kaos och i kaoset lär inte internetuppkoppling vara prioriterat
Ja, denna nyhet är SÅ bullish för krypto.
Hm…jadu. det är ju inte jättebra det där, samtidigt som det går att förstå. Problemet är bara att man då försöker dämpa symptomen istället för att försök se till så att bankväsendet fungerar.
Och trots detta så fortsätter du såga kryptovalutor som till stor del drivs av denna typ av politiska initiativ. Snart kanske polletten trillar ner… ;o
På vilket sätt är en kryptovaluta säkrare än en nationell valuta? Kryptovalutan backas av tilltro, nationella valutor backas av tilltro OCH ett lands produktionsförmåga.
Jag undrar mest över att de tycker sig behöva besluta om detta, är det en indikation på något?
"If you can't hold it, you don't own it!"
Tycker det är lite jobbigt att så många skriver heja-ramsor som om det vore 2012. "Nyheten" är helt ointressant för krypto.
Men däremot backas inte Bitcoin av "tilltro", det backas av aggregerad marknad. Vilket är en bevisat fungerande backning redan när marknaden utgör en liten pissdroppe i havet. Rimligen tåler det resultatet att extrapolera, vilket i sådanna fall skulle bevisa att "backningen" är naturligt robust (vilket ingen har haft någon form av intellektuell anledning att betvivla någonsin, men alltid bra med bevis). Helt fel ställe att leta problem.
Jag har tolkat det som att många är ovana att tänka på organiska konvergenser, och därför får för sig att priser på den här typen av enhet spontant kan försvinna för att marknaden huxflux utan vidare anledning bestämmer sig för det. Så fungerade det ju om marknaden är 3 personer, 4 personer, 5 personer, osv. Men det är inte så det fungerar för stora tal.
Vidare håller du dina egna Bitcoin. Så pass att det faktum att du håller i dem utgör själva ägandet.
Vad är det som gör bitcoin unikt gentemot andra kryptovalutor då? Och hur är det med energiaspekten, är det inte lite orimligt att transaktionerna och brytning efter coins redan slukar lika mycket energi som ett mindre europeiskt land? Hur fixar man alla uppdateringar av plånböcker och transaktioner?
Man kanske skulle starta en bank där din fordring på banken backas av – kontanter. Ett kontokort kopplat till en hög med kontanter i ett bankvalv.
En hög med värdelösa papper? Har du redan glömt hur snabbt våga gamla sedlar blev värdelösa? Helikopterrånarnas miljoner duger nog bara som dasspapper idag.
Nästa gång kanske det går över en natt att och dina sedlar kan växlas in mot nåt som kanske bara har halva värdet.
Bolånetorskarna måste ju räddas den dagen det brakar samman.
Då är det nog bättre att du sätter lite pengar hos nåt av företagen som redan finns och ger dig motsvarande värde knutet till guld.
Tvärtemot vad jag (och gissningsvis många andra) trodde så ÖKAR kontanthanteringen, inte minskar. Detta fick jag veta av en i ledningen hos Loomis.
Ser inte så ut M0 är kontanter. http://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/finansmarknad/finansmarknadsstatistik/finansmarknadsstatistik/pong/tabell-och-diagram/penningmangd-ar/
Man kan väl gissa att de senaste åren däremot varit exceptionellt bra år för Loomis pga utbytet av sedlar och mynt.
Nja, ska jag välja att tro på Loomis eller SCB så tror jag nog mer på Loomis.
En sån sak som M0 trixar man inte bort.
Men bägge kan ju ha rätt, det har säkert ökat för Loomis eftersom vi bytt ut alla kontanter på 2 år och dessutom har bank efter bank slutat ta emot kontanter och hänvisat kunderna till Loomis.