USA:s centralbank Federal Reserve höjde igår återigen sin styrränta. Beslutet sägs varit väntat och borde alltså inte ha så stor kortsiktig påverkan på marknaderna.
Samtidigt sitter alltså Sveriges centralbank Riksbanken kvar och kramar sin negativa räntepolitik. Vilket förstås försvaras av att både KPI och KPIF fortfarande ligger under 2.0%.
Men styrräntegapet mot USA och dollarn är nu 1.75%, vilket förstås inte är långsiktigt hållbart.
Dels visar det att Sveriges “superekonomi” ligger i kuvös, och bara fungerar på grund av extremt låga räntor. Svensk ekonomi är helt enkelt dysfunktionell och inte dynamisk. Prova att höja styrräntan med 1.75% så får vi se om “ekonomin går som en Volvo S90″…
Sveriges extremt låga ränta visar tydligt på att svensk ekonomi inte fungerar och bara hålls vid liv via konstgjord andning.
27 kommentarer
Som du säger Lars, att vi har räntan på minus medan andra höjer visar inget annat än ett land med stora ekonomiska problem. Vem vill investera i ett land som inte har en fungerande ekonomi och där allt ligger i obalans med resterande delar av världens ekonomier.
Sen ska vi inte glömma lånen.
Ingen vill väl investera i Grekland?
Nu blir jag lite nyfiken — varför är ett räntegap mot USA "inte långsiktigt hållbart"?
Ofta har vi haft högre räntor än USA, nu har vi lägre.
Både USA och Sverige är öppna ekonomier, alltså gäller ränteparitetsvillkoret. På medelfristig och lång sikt bör alltså inte amerikanska och svenska räntor avvika nämnvärt såvida inte heller riskerna gör det. Ser du större risker för amerikansk jämfört med svensk ekonomi i nuläget?
Och bortsett från räntegapet med USA borde det inte heller vara långsiktigt hållbart med så låg ränta vi har i Sverige just nu, och att riksbanken dessutom sysslar med kvantitativa lättnader, i högkonjunktur.
/TJ
Att en regering inte heller vill sänka ett ränteavdrag och alla andra märkliga subventioner som landet har, tyder bara på att Sverige inte går som en Tesla…
Det är väl i högkonjunktur man ska betala av skulder, sänka skatter, och få bort bidrag?
Vad händer när högkonjunkturen är över?
Jag känner till ränteparitetsvillkoret, men har svårt att se att det svänger in särskilt snabbt i praktiken. Titta gärna på styrräntorna under 2000-talet, vi är ju ofta flera procent från varandra både över och under.
Jag håller förstås med om att extrem lågränta knappast kommer vara för evigt, men det sa vi 2013, 2014 och 2015 också.
Givetvis går allt åt helvete när högkonjunkturen är över.
För de som exporterar till USA eller importerar ifrån påverkar givetvis räntegapet. Höjs vår ränta blir det mindre import från USA. Min uppfattning är att exporten inte faller så mycket pga räntegapet.
Men visst borde vår ränta höjas för att dämpa överhettningen i byggandet något.
Sveriges ekonomi verkar gå mer som en Tesla just nu. Min killgissning är att de svenska aktierna denna gång stiger från nu till säg sista september. Oktober är för avlägset och Trump har fortfarande ett något riskabelt beteende som påverkar mycket.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Nanotec
Vi exporterar kanske inte lika mycket industriprodukter som förr (Sverige–>Utlandet) och därmed är vi kanske inte lika beroende av att importera sånt som säljs i USD i samma utsträckning som förr. Numera är många tjänstemän och produktionsenheterna finns i andra länder. Här sitter det istället globala positioner och R&D och om kronan devalveras blir det ännu mer lönsamt för företag som tjänar sina pengar i USD/EUR att betala en högutbildad svensk i det nya lågprisparadiset. Därmed kommer Riksbanken kanske aldrig behöva höja heller. Bad luck för dom som tror på bostadsbubblan 🙂
Sverige kommer inte att bli ett låglöneland för välutbildad efterfrågad arbetskraft, inom överskådlig tid*. De är en grupp som är rörliga, och det finns redan i dag många svenska ingenjörer, läkare, sjuksköterskor och IT-folk utomlands. Det som händer i ett högskattesamhälle, där det inte längre lönar sig att vara företagare och att anställa, är att även entreprenörerna flyr landet. Allt blir en nedåtgående spiral. Faller kronan markant mot USD/EUR måste/kommer lönerna stiga i SEK för människor som är attraktiva på arbetsmarknaden. När lågkonjunkturen slår till mot Sverige är det också väsentligt att ha jobb inom landet kopplade till exportindustri.
När lågkonjunkturen slår till i Sverige kommer en stor del av tjänstesektorn att bli arbetslösa. Folk drar in på utemiddagar, SPA-weekend, Thailandsresan mm. Det går inte att upprätthålla välfärden med en Pizza-ekonomi.
*Med överskådlig tid menar jag i det här fallet 20 år.
Toni, du vet om att vi exporterar ungefär lika mycket som vi importerar?
Importen ligger idag på ca 1800 miljarder och exporten på ca 1900 miljarder.
Lågräntepolitik i förhållande till andra länder som ökar kommer att kosta Sverige dyrt. Allt handlar inte om bostadsbubblan…
Doktor Syn: Du har inte tagit i beaktande att dom flesta svenskar är extremt nationalistiska och stolta och skulle hellre jobba för 3000 SEK i månaden än att göra samma sak i Danmark för 300 000 kr i månaden men det betyder inte att det inte finns undantag för det finns det i varje folkgrupp och svenska folket är inte speciellt i det avseendet. Devalvera har vi gjort förr. Det har fungerat och det kommer fortsätta att göras för alltid så länge det fungerar och därmed blir arbetskraften billig ja.
Dave S: Det väsentliga är dock hur stor andel av importen som står för råvaror som behövs för att producera något i Sverige för att sedan sälja det utomlands för det är det som påverkar exporten vid devalvering. Idag säljer vi kunskapstjänster och importerar LED Tv. Led TV kan man dra ner på när man är fattig. Kunskap kan man sälja ännu billigare när man jobbar billigt.
Från SCB
Våra tio viktigaste exportvaror 2016
Varugrupp
Fordon för vägar
156 miljarder
Andra icke elektriska maskiner och apparater 76 miljarder
Papper, papp och varor därav 75 miljarder
Medicinska och farmaceutiska produkter 70 miljarder
Tele-, radio-, TV-apparater, grammofoner, bandspelare och dylikt 64 miljarder
Mineraloljor och produkter därav 63 miljarder
Andra elektriska maskiner och apparater 56 miljarder
Järn och stål 51 miljarder
Kraftalstrande maskiner 51 miljarder
Maskiner för särskilda industrier 46 miljarder.
Enligt SCB består den svenska exporten idag till cirka 70 procent av varor, och resterande av tjänster.
Utöver det, tror du att du kommer kunna köpa dig en pizza, tv, eller netflix när dina kronor är totalt värdelösa och landet inte tjänar något på exporten? Hur ska du kunna semestra utomlands? Ska den enda utgiften vara bostäder i sverige? Hur kommer resterande branscher att fungera med devalverad krona, låga räntor och subventioner (utökad skatt)?
Toni du får nog bredda ditt spectra och se utanför bostadsmarknaden. Bostadsmarknaden omsätter bara ca 160 miljarder per år. Det är mer 10 gånger lägre än både export och import.
Toni: Här i Skåne är det väldigt vanligt att jobba i Danmark om löneskillnaden är för stor, precis på samma sätt som danskarna köpte hus i Skåne när priserna här var låga relativt Köpenhamnsområdet.
Dave: 70% av exporten består av ovan nämnda branscher ja. Hur mycket råvaror behöver dom som tillverkar detta importera om stål och trä köps i Sverige i SEK?
Det vi däremot importerar är mat, LED Tv och sen så reser vi och dylikt och det kommer det bli stopp på eller så kommer det bli mindre utav det om SEK tappar i värde. Industrin kommer klara sig alldeles ypperligt. Dom är smartare än våra politiker. Historiskt har vi följt utvecklingen utav FEDs ränta men vi har inte legat på samma nivåer vilket ännu mer styrker det faktum att FED kanske kan ligga på höga räntenivåer men Sverige fortsätta med bottennivåer samtidigt.
För övrigt Dave så handlar jag nästan ingen pizza eller Netflix eller reser. Jag jobbar mest och sitter hemma. Det enda jag lägger pengar på är hyra, lite mat och börsen och jag jobbar som tjänsteman inom en bransch som redan har all produktion outsourcad till andra länder och våra amerikanska ägare är glada redan nu över att Sverige tillhandahåller billig kvalificerad arbetskraft. Tror inte dom fäller en tår om det blir ännu billigare. Det är här dom utökar med tjänstemän (inte i Tyskland eller USA).
Joakim: Vilka svikare skåningar är 🙂
En rolig sak är att ju mer jag tänker på det, desto mer internationella tror jag svenskarna är, inte bara i Skåne.
Förutom Köpenhamn är det vanligt att man jobbar i Norge, eller i München eller i London. Däremot är det mindre vanligt att till exempel italienare jobbar utanför det egna landet. Svenska ingenjörer, sjuksköterskor eller läkare i Norge är ju klassiska exempel, det finns ju hel del av dessa.
En rätt fin fördel med Skåne är att det är billigt att bo, och lätt att t ex ta sig en bilsemester till Danmark eller Tyskland utan krångel.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Hur går det med den svenska räntan mot kunderna, det har ju skrivits några gånger i år på bloggen att den är påväg upp.
Har det blivit så?
Lär väl höjas av bankerna innan styrräntan går upp. Vi har ju en regering som vill beskatta allt. För det är tydligen den enda lösningen.
Vad har skatten med bankernas utlåningsräntor att göra?
Nej, räntorna har fortsatt ligga på låga nivåer för bolånekunder.
Dave S min fråga var mycket enkel att besvara. Upp, ner eller oförändrad.
Tack Joakim Persson för ett enkelt och bra svar.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Det har ingenting med räntorna att göra. Bolåneräntorna står mer eller mindre still för att styrräntan står still. Lär väl hålla i sig nåt år till i Sverige. Däremot har bundna räntorna stigit en aning.
Angående vad skatten har med räntorna att göra. Enkelt, banker hittar alltid lösningar som gynnar dom. Ökar deras kostnader så ökar även kundernas.
Lättast idag för banker är att skylla på att "alla andra länder höjer sina räntor och därför måste vi höja våra kostnader för att kompensera".
Men ni kanske är naiva som resten av Sverige och tror att bolåneräntorna står still trots att lönsamheten minskar för bankerna…
Dave: Boräntorna är inte det enda man kan höja. Man kan ju börja ta betalt för sparkonto, höja kortavgifter o.s.v. Konsumenten har ju ändå inget annat alternativ än att betala. Dessutom är ju Sverige bombsäkert med högsta kreditrating så det finns kanske investerare som kan tänka sig att hellre låna ut pengar till den säkra svenska bostadsmarknaden trots att dom inte får så mycket för det 🙂
Btw, spekulationsobjekt:
https://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-1rum-kvillebacken-goteborgs-kommun-gamla-tuvevagen-4b-11791795
Om 4-5 år kanske den ligger på 200 000 SEK / kvm 🙂 Denna såldes för 1,3 miljoner för 2 år sedan. Göteborg är så jävla bäst. Reservera en lägenhet för 200 000, vänta 1,5 år, sälj med minst 1 miljon i vinst 🙂 Allt från Göteborg ökar snabbt som fan i värde. Bostäder, företag (ex. fingerprints, volvo o.s.v.)
Visst kan man höja andra saker. Men att smyga upp räntorna en aning är lättare och något man inte märker av. Framförallt för nya köpare.
Det klingar även väl med dagens debatter där man pratar om svenska folket är för belånade. Många kommer se ökningen som en naturlig del av ekonomin. Lika naturligt som när räntorna föll.
Så länge det går sakta lär folk inte bry sig för mycket förrän det är för sent. Som idag ungefär…
FING är ju inte riktigt det bästa exemplet på något som ökar som fan i värde…
Spekulera på bara, den där bostaden är ju inte jättedyr men jag kan inte förstå att någon vill bo så smått.
Jag får hålla med dig om boytan där Joakim.