Italien överger den europeiska bankunionen och räddar på egen hand två banker med totalt 5 miljarder euro, med reservation för ytterligare 12 miljarder euro. Totalt motsvarar detta 166 miljarder kronor.
Bankunionen var tänkt att återupprätta förtroenden (ha!) för Eurozonens banker och innebära en gemensam mekanism för hur bankkriser skulle hanteras. Dit kan också sägas höra det sk bail in-tänket, där bankernas finansiärer (=obligationsinnehavare och alla med över insättningsgarantin på bankkonton) ska stå för räddningen genom att fordringar omvandlas till aktier i krisbanken.
Nu går Italienska staten in och räddar Veneto Banca och Banca Popolare di Vicennza med initialt 5 miljarder euro, 49 miljarder kronor, samt lägger ytterligare 12 miljarder euro i reservation för ytterligare kostnader.
Banken Intesa får initialt fem av dessa miljarder för att köpa de bra tillgångarna från de två krisbankerna. Sedan ska de dåliga tillgångarna samlas i en sk bad bank, och ytterligare 12 miljarder euro finns för att hantera detta.
Man frångår alltså både bankunionen och bail in-tänket och skattebetalarna får ta notan.
Det är viktigt att komma ihåg att finanskrisen och den efterföljande skuldkrisen egentligen inte lösts, utan att man bara skjutit problemen framför sig. Samtidigt som det påstås råda “högkonjunktur” går nu alltså två italienska banker under.
Samtidigt kanske man vill passa på medan konjunkturen är hyfsad, för att inte behöva hantera allt samtidigt som ekonomin redan har dykt? Bankunionen var iaf inte värd pappret den var skriven på och så var det med det förtroendet. Man hävdar nämligen att de två bankerna inte var systemkritiska och därmed inte omfattas av bankunionen. Ändå behövde de räddas …
13 kommentarer
Sida vid sida, tillsammans hjälps dom åt
staten och kapitalet, dom sitter i samma båt
Man vet inte om man lever på en planet eller inuti ett skämt.
Det är planetens innevånare som är ett skämt.
Staten o kapitalet sitter verkligen i en sjunkande båt i Italien. Mer än de flesta länder. Men landet är genomsocialiserat.
Socialiseringar som lever kvar sedan Mussolinis tid!
Italien är verkligen ett splittrat och delat land!
Sedan har vi ju den "alternativa ekonomin" dvs Maffian .. Och alla vet ju att Afrika börjar söder om Rom !
"Hur kan man vara så dum som politiker?" Ja, svaret är förmodligen att de inte är dumma. De göder varandra på andras bekostnad.
De gör det enklaste. Då slipper de granskas av utomstående i ännu större utsträckning. Men, vi borde införa ngn form av körkort för bankchefer. Om de kör i diket får de byta bransch. Typ sälja hundmat.
I Italien har de problem med banker. I Sverige har vi problem med iPhone-beroende. Trodde först detta var ett skämt, men icke.
https://www.svd.se/nivan-av-frustration-visar-hur-beroende-jag-ar
Men ajfanberoendet har inte ännu nått dit att det hotar samhällsökenomin, även om det snart går åt mer tid att följa bloggar än att jobba på tillväxten. Även om jag väntar på diverse IT uppgraderingar…
Dessa ständiga bankkriser, men man vägrar reformera systemet.
Pengar ska inte var en del bankens balansräkning. Om du parkerar en bil i ett parkeringsgarage så blir du inte av med den bara för parkeringsföretaget går i konkurs. Likadant bör det fungera med pengar. Ha en fix mängd pengar (eller sakta ökande med någon låg procent), och sen får banken agera mäklare, dvs matcha sparare med låntagare. Priset man kommer överens om blir räntan, satt efter utbud och efterfrågan, och sen kan Ingves & Co kan sluta leka sovjetekonomi.
De pengar du har insatt på ditt konto är ett lån till banken, det är sk. riskkapital. Vill du vara säker så sy in dem i madrassen.
Det hjälper föga då notan skickas tilk skattebetalarna.
Felet är heller inte banken som institution. Problemet är att pengar skapas som lån. Det är en värdelös konstruktion som bara skapar konjunktursväningar och instabilitet.
Som tur är flyttas tillgångarna till andra banker om det värsta inträffar.