Det svenska fantastiska dricksvattnet skördar segrar efter segrar. Nu är det inte bara Örebro som ska införa bevattningsförbud mitt i vintern, utan även Gotland. Och hos föredömet Lund och Eslöv går vattnet inte att dricka alls på grund av bakterier. Och i Göteborg drabbas 750 000 av oljespill i vattentäkten Göta Älv.
Ingången till högreservoaren (“vattentornet”) hemma i byn. Ett plåtskjut. |
Örebro kommun får alltså sällskap av Gotland, som också upplever vattenbrist då systemet inte kan hantera avvikande väderlek.
Gotland ska därför nu införa bevattningsförbud. I mars.
Det kunde förstås varit värre. I inlägget om Örebro framhölls Skåne som ett föredöme, där man byggt ut pipelines långt bort till vattentäkter för att säkerställa tillgången till vatten. Vatten som nu åtminstone i Lund och delar av Eslöv inte går att dricka på grund av bakterier. Specifikt koliforma bakterier, dvs bajs.
För att inte tala om att 750 000 personer nu drabbas av att ett oljeläckage skett i Göta Älv, som är vattentäkt för Göteborg och närmast sörjande kranskommuner.
Men, men, i Sverige finns det ett överflöd av vatten och det går alltid att dricka sägs det. Hade varit mycket intressant med ett histogram över odrickbart vatten, vattenavbrott eller vattenransoneringar i Sverige. Spontant känns det som ett nytt normalläge. Ur ett prepping- och beredskapsperspektiv är det dock positivt – då kanske folk lär sig att drickbart vatten ur kranen inte är säkrare än något annat.
Nu har sommaren inte börjat än, utan detta är i slutet av vintern med normalt överflöd av vatten och därtill dålig bakterietillväxt på grund av kylan.
24 kommentarer
Örebro och Gotland lider av dålig geologi samt för bra väder. Alla de soltimmarna på "öjn" kostar på.
Lund är bara vanligt offantligt misskötsel, dvs eftersatt underhåll av VA nät. Någonstans har en läcka uppstått mellan bajs och dricksvatten. Inte första gången…
Kommer bli värre emedan kommunala VA bolags vinster går rakt in i svarta kommunbudgethålet så räkna med kraftigt höjda VA taxor, maskerade som miljöavgifter för de sisådär 100-200 miljarder VA näten kommer kosta.
För övrigt en stor energislukare då man har ungefär en ziljon pumpstationer…
Undrar hur orolig man behöver vara egentligen?
Reliningteknik och robotisering går fort framåt, och både färskvattenrör och VA-nät kan fungera tillfredsställande även med ganska stora läckage. Sipprar det färskvatten kan man öka kapaciteten i vattenverken, och vattnet går ju bara runt ändå. Det är väl mest stora läckor man behöver fixa? Och läckande avlopp orsakar inte jätteproblem så länge som det inte blir stopp eller läcker över i färskvattensystemet. Det går nog att hanka sig fram hyfsat med punktreparationer och nya rör när man ändå gräver tills robotar kan relina VA till låg kostnad. Rör kan också hålla i hundratals år.
Israelerna har fått ner priset för avsaltat havsvatten till omkring en halv dollar per kubik, och kostnaden handlar främst om energi. Gotland kanske kan få till något liknande? Och priset på solenergi faller ju.
VA-kollektivets pengar är de enda kommunala medel som enligt lag inte får gå till andra kommunala kostnader. Det finns tuffa redovisningskrav på detta.
När det gäller små läckor så är de av mycket stor betydelse för deicksvattenbehovet. Lite ränta på ränta alltså.
Fakta är att ett genomsnittligt dricksvattennät i Sverige under 2015 läckte ungefär ett hål av en blyertspennas diameter var 10:e mil (källa: VASS, 2015).
I Lund är det som följer: "Den koliforma bakterie vi har kunnat påvisa i dricksvattnet tillhör gruppen Erwinia spp. Denna grupp av koliforma bakterier är vanligt förekommande i jord men är normalt inte associerad med fekala föroreningar. Vi har inte hittat E. colibakterier."
Inga större problem, och det var ett bra beredskapstest.
Exakt. Det är E Coli som är kopplat till bajs, inte koliforma generellt. Faktafel i blogginlägget. Eller tillfällig fakta…
Lars verkar bara ha läst första blänkaren och inte uppdateringarna som funnits dagligen.
Detta har hanterats mycket bra av VA Syd. Snabb info i alla kanaler (inom en timme visste nog alla vad som hänt på alla arbetsplatser osv), daglig statusuppdatering, bra karta över påverkade områden, etc. Men det blir förstås inga nyheter av något som fungerar bra…
Det är fortfarande ett tecken på dåligt ledningsnät. Att bakterier tränger in utifrån går inte att ta bort i vattenverkets reningsstation.
Det håller jag med om, Rickard.
Det har varit två incidenter senaste 20 åren eller nåt sånt.
Ledningsnätet byts ut för långsamt, men så har vi också extremt låga VA-taxor. Skulle det bli större problem än en incident var tionde år så får man helt enkelt öka utbytestakten och höja VA-taxorna.
Det speglar väl den svenska naiviteten hur oskyddad en så grundläggande funktion som tillgång till drickbart vatten är. I min hemkommun förlitar man sig på en ytvattentäkt(sjö alltså)och vattnet distribueras i ett ledningsnät som dimensionerades för den tillväxt av industrikommunen som var på sextio- och sjuttiotalet. Följden blev överdimensionerade ledningar med för lågt flöde och därav problem med bakterietillväxt. Tur man har sommarstugan med grävd brunn rätt ner i en källåder, har inte lyckats tömma den ännu trots stor dränkpump. När nivån börjar närma sig botten så börjar det mullra i brunnen och snart är den fylld igen. Är ännu ingen prepper men har i alla fall stugan som reträttplats, konserver finns där för några dagar, vedspis och braskamin kan fixa värmen och utedasset står kvar även om modernare variant installerats i stugan. Men det är klart, om något jävla damm slår ut elektroniken i bilen så får vi väl cykla de tjugo kilometrarna ut dit och det vete sjutton om en överviktig 50-plussare orkar det med packning å allt….
Det angår mig ju självfallet inte.
Men har man sommarstuga på det avståndet?
Din fundering är intressant, visar på vilka olika perspektiv man kan ha så frågan är absolut relevant. Tjugo kilometer är nog inte så vanligt om man bor i storstad (kommer väl bara till förorterna på det avståndet) men om man bor i mellanstor norrlandskommun så är det nog ganska vanligt. Det är inte långt till ödemarken i Norrland, från stugan är det en halvmil till närmsta gatubelysning. Praktiskt att kunna åka hem på en halvtimme om man glömt skruvdragaren eller sticksågen.
Vårt lantställe, nyttjas vid olika årstider, kräver 25km bilresa men vid ett styrelsemöte igår för en förening där fick vi veta att den ansvarige för färskvattnet till de 121 anslutna ska flytta. Finns visserligen några handdrivna reservbrunnar men det blir lite jobbigt om ingen ansvarig rekryteras eller om strömmen försvinner eller …
Får nog öka reserven av flytande varor där ute på ön. Går givetvis att destillera lite från Östersjön om behovet blir stort. Annat behövligt finns för åtskilliga veckor och böcker för månader om fibern dör.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Bilresa till ön?
Något oljeläckage är det inte,än iaf.
Länsor/absorbenter finns redan tillgängligt ifall.
Vattennivån i många av Sveriges sjöar är långt under det normala. Glan t.ex som är sista sjön i ett vattensystem som går från Vättern till Bråviken är hela 1.3 meter lägre nu än vid samma tid 2015. Vårfloderna 2016 var riktigt dåliga, men 2017 kommer slå alla rekord.
http://bit.ly/2nuECD7
Region Gotlands bevattningsförbud är inte en säsongsfråga. Det är ett strukturellt underskott av dricksvatten som man inte har lyckats lösa. Gotland har alltid haft vattenbrist. Avsaltningsanläggning är planerad, men det verkar finnas tvekan inför investerings- och driftkostnader.
Öland (Borgholms energi) invigde precis en anläggning i Sandvik som ska kunna avsalta 3000 kbm/dygn vid full utbyggnad, vilket motsvarar hushållsbehovet för typ 18000 personer.
Är det därför rosevin är extra populärt på Gotland? Eller är det bara under den där politiska kolloveckan varje år?
Jag läste om anläggningen på Öland. Någonstans kring 4-7kr/kubiken kommer vattnet att kosta att producera. Man kommer att höja VA-taxan med 5% för att finansiera anläggningen. Så överlag så verkar det som att man löser sitt vattenproblem men att det blir lite dyrare, men inte särskilt mycket dyrare. VA-drift är inte någon stor utgiftspost för svenska hushåll, varken med grundvatten eller avsaltning.
Helt rätt, pelpet! Vattentaxorna är 100% högre i Danmark och 200% högre i Tyskland. Om man ska ranka problemen i Sverige så kommer vattenförsörjningen någonstans längst ner…
Gotland är helt jävla sönderutdikat. Det fanns ett flertal sjöar där för bara 200 år sedan, men skiten skulle väck så man kunde odla ordentligt där. Vattnet har sedan fortsatt att sina samtidigt som folk blivit fler, och nu sitter man med snorren fastklämd i bildörren. Ön är utfattig och saknar medel att göra något åt eländet. Visby prioriteras pga Stockholm, resten låter man vandra i byråkratisk långbänk tills de helt enkelt trillar av pinn.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Sydsvenskan hade förra året en ganska djupgående artikelserie om Skånes vattenförsörjning. Nya rör är på gång. http://www.sydsvenskan.se/story/skanes-vattenforsorjning