En läsare rapporterar om tjugoprocentiga prisjusteringar på vederbörandes privata sjukvårdsförsäkring via arbetsgivaren. Anledningen sägs enligt försäkringsbolaget vara att allt fler väljer att faktiskt nyttja sin privata sjukvårdsförsäkring istället för offentligfinansierad vård. Detta väcker frågan om hur hållbara dagens förvånansvärt låga priser på dessa försäkringar är?
![]() |
Offentlig sjukvård. |
Läsaren får sin privata sjukvårdsförsäkring betald via löneavdrag från arbetsgivaren. Sedan årsskiftet har priset höjts från mycket blygsamma 200:- SEK i månaden till 240:- SEK, vilket är ännu en seger för icke-inflationen. Höjningen handlar om 20%. Självrisken är 500:- SEK om man inte har en remiss.
Enligt försäkringsbolaget Bliwa beror höjningen på att allt fler använder sin privata sjukvårdsförsäkring, istället för att vända sig till den offentliga vården.
Folk är i sig alltså inte mer sjuka än tidigare, men när de överger (eller ger upp väntetiderna) den offentligt finansierade vården måste förstås de privata sjukvårdsförsäkringarna stiga i pris. Eventuellt kraftigt.
Många, mig inkluderat, går i första hand till offentlig sjukvård. Självrisken är låg och bor man inte i en storstad finns den lokalt, medan den privata vården kan innebära långa resor. Men då köerna blir längre och servicen blir allt sämre, så kommer fler söka sig till privatfinansierad vård. Därmed stiger försäkringarna i pris, då de förlitat sig på att man i första hand söker skattefinansierad vård.
Dagens mycket prisvärda priser är alltså knappast att anse som hållbara. På sikt kan priserna gå mot det vi betalar för offentlig vård, dvs runt 10% av vår bruttolön i form av landstingsskatten, givet att alla med privat försäkring till slut kommer representera hela befolkningen och ta ut all sin vård privat.
Så istället för 240:- SEK i månaden kanske priset till slut landar på 4000:- SEK per månad.
Frågan är när det kommer bli nödvändigt att låta privata sjukvårdsförsäkringar vara avdragsgilla? Som det är nu sponsrar de med privata försäkringar de utan, genom att betala för dubbelt försäkringsskydd – både privat och offentligt? Så länge priserna är någon hundralapp i månaden accepterar man det, men när priserna landar på tusentals kronor?
Långsamt löses det svenska välfärdssamhället upp. Än så länge bidrar privata försäkringstagare till kortare offentliga köer för övriga befolkningen, men hur länge är de intresserade av att betala dubbelt?
Tydligt är dock att privata sjukvårdsförsäkringar tillhör framtiden. Med veckor och ibland månader för att ens få träffa en läkare i offentlig vård, mot inom 24 timmar i privat finansierad vård, så luckras viljan att betala för offentlig vård snabbt upp.
Ansvaret ligger förstås ytterst på regeringen som fullt medvetet försatt Sverige i den situationen, även om det är landstingens inkompetens som gjort att vård inte byggs ut i takt med befolkningsökningarna, utan tvärt om läggs ner trots stigande befolkning. Ytterst handlar det om välfärdens legitimitet, och den är på väg rakt ner i botten.
35 kommentarer
Vår försäkring försämrades kraftigt förra året, från 0 i självrisk till 600 kr.
Jag har också 500 kr i självrisk om man inte har remiss. Men samtidigt höjde vårt landsting nyligen avgiften för vårdcentralbesök till 250 kr. Så om jag ska få en remiss behöver jag betala 250 kr + transporter + missad arbetstid, vilket gör att 500 kr självrisk och ett snabbt telefonsamtal i princip på alla parametrar blir ett bättre eller lika bra alternativ.
Tyvärr har väl försäkringarna börjat användas mer lättvindigt. Man söker via försäkring vid minsta åkomma, typ förkylning. Tanken kanske mest vara vid lite mer allvarlig art och komma förbi långa operationsköer ex.
Då tror jag det är bra med en självrisk på ca 500 kr för varje sökt åkomma. Jag har själv en försäkring som jag bara utnyttjar vid ev värre diagnoser.
Människor söker mycket mer läkare idag än vad man gjorde förr. Senast idag om en mamma med 1 årigt förkylt barn som skulle till doktorn. Varför undrar jag. Förkylningar brukar väl oftast förlöpa utan komplikationer och därmed utan sjukvårdens hjälp. Många småbarnsfamiljer som gör detsamma.
Barn har gratis läkarbesök.
Man kan misstänka att en hel del lidande bland framförallt äldre skulle undvikas om dessa små bakteriehärdar kunde vårdas hemma för småsaker istället.
….Jo det jag menar. Gratis är aldrig bra.
Man går knappast till doktorn med ett gnälligt och sjukt barn i onödan? Däremot går man dit om barnet har svårt att andas på natten pga misstänkt RS-virus, eller om man misstänker att det krävs antibiotika, eller om barnet har andra förutsättningar än andra barn som kanske inte syns utåt.
Är inte barnet friskt efter en vecka måste man till vårdcentralen och få läkarintyg för att få vab-ersättning
Jo efter 1 vecka. @Known. Då vet du inte hur det går till på en vårdcentral eller även på akuten.
"Människor söker mycket mer läkare idag än vad man gjorde förr. Senast idag om en mamma med 1 årigt förkylt barn som skulle till doktorn. Varför undrar jag."
Vilket svar fick du? Fanns det någon åkomma som inte syntes? Föräldrarna kanske inte berättade allt.
Det är lätt att döma folk utifrån antagande. Det finns folk som söker sig till vården som har åkommor som inte syns. Om dessa kan du inte veta utan genom att bara titta. Folk går inte runt och berättar om dem för främlingar…
Obduktionsavdelning
Var tacksam mot I.F. Semmelweis i går.
Fasansfullt i Wien ( bl.a. ) på hans tid.
Strong kille i sanning.
Jag har väntat på att detta ska komma, tror även andra privata försäkringar kommer börja ersätta den tidigare fria (eller nästan fria) allmänna servicen. Skatten kommer dock fortsatt vara hög. Lite som det sämsta av systemen i USA och Sverige på samma gång.
Typ. Tyvärr.
Om det är ett dåligt system eller inte beror på vems synvinkel du ser det i. Det måste vara ett av världens bästa system i världen, för lobbyister och deras huvudmän. De behöver bara påverka ett antal personer på rätt plats i landsting och riksdag för att i världens? mest centraliserade land få till en lag, enligt önskemål. Typ definitionen på fascism.
Vad ingår i den privata sjuvårdsförsäkringen? Är man tex garanterad sjukhusvård med eget rum, kirurgi mm på privat sjukhus?
I Sthlm finns det mängder med privata kliniker. Den stora fördelen är att du kommer till en specialist typ samma dag eller dagen efter.
I det offentliga måste du först till en sopa på vårdcentralen för att sen eventuellt komma vidare långt senare.
Och är det så allvarligt så du behöver operation så får du den typ omgående vilket är bra för arbetsgivaren.
läkarpraktiker o.dyl. – exempelvis hjärtoperationer utförs väl endast på de större sjukhusen?
Vilka är de privata sjukhusen med full kapacitet – förlossning, intensivvård, tranplantationer ets?
De jag känner som behövt opereras som inte kunnat opereras här har flygits ned till Tyskland.
herregud! man blir alltså transporterad utomlands för att det är resursbrist på de svenska sjukhusen.
Svensk sjukvård ser ut att vara i fritt fall…..
Ja, operationsköerna är högst verkliga, och precis som cornu skriver så ska nog medelsvensson vara tacksam för dessa privata sjukförsäkringar som indirekt sponsrar svensk sjukvård.
En god vän, som tyvärr avled av sin cancer, skulle inte ens få en operation av landstinget. Han ringde då upp sin sjukförsäkring och två veckor senare hade han flygits ned till tyskland och opererats för sin magcancer.
I slutändan tog cancern hans liv ändå, men operationen gav honom en chans och ett längre liv.
Man undrar hur många som blir underbehandlade/undermedicinerade i svensk sjukvård idag pga resursbrist…
Och en annan god vän som avled nu i veckan, anlände svårt sjuk till sjukhuset kvällen innan, och det var endast pga hennes make insisterade på att hon skulle vara kvar som hon inte skickades hem.
Jag börjar komma upp i den ålder nu där vänner, bekanta, föräldrar och andra börjar få krämpor i allt större utsträckning, och vad jag får se och höra av deras erfarenheter av sjukvården är allt annat än uppmuntrande. När man väl får vård är den alltsomoftast god, men vägen dit kan vara mycket lång. Ett läkarbyte kan vara förödande, nya läkaren kan mycket väl vägra skriva nya recept för redan diagnosticerade sjukdomar. I min värld är det snudd på mordförsök, och jag undrar om det inte bryter mot den hippokratiska eden.
Hippokratiska eden svärs väl inte i Sverige?
Det finns också en karens av olika längd. Dels för åkommer som du ev lider av vid försäkringen tecknande och dels om försäkringen nyttjas för något.
Problemet i Sverige är att det just nu inte finns tillräckligt med platser för sjukhusvård. Det skulle behöva byggas sjukhus helt i privat regi.
Annars hjälper det inte att folk betalar för privat försäkring.
Jag har läst att landstingen redan har börjat bromsa förturerna till sjukhusvård via privat försäkring.
De privata vårdförsäkringarna har inga nationsgränser.
Kan de inte fixa fram en kirurg och operationssal här i sverige flygs du ner till kontinenten.
…jag förstår .. men problemet är att man då även blir vårdad i X antal dagar på ett sjukhus i Polen eller Tyskland
Det är inte en positiv vision … dock bättre än att inte få behandling i tid i offentlig regi.. eller dö i onödan
Nej, och upplysningsvis har samtliga svenska riksdagsledamöter sen länge privat sjukförsäkring hos Sophiahemmet via sina uppdrag. Om det säger något…
Drottning Sophia själv sökte råd inför stiftandet av sjukhuset i England av självaste Florence Nightingale.
Om nu det kan vara av intresse.
Bästa Fortuneteller!
Och om man skulle råka gå med vinst?
Konfiskeras ens lilla sjukhus då?
Tycker inte att långsiktiga utsikterna ser speciellt stabila ut i Sverige…
Bäste Skepparn
vi har inte de rätta politiska förutsättningarna i dagsläget
Men kan spekulera i att det borde kunna finnas ett kundunderlag i våra 3 större städer för att etablera privata sjukhus
Dito finns i övriga Europa…
Efter att ha fått vänta väldigt länge på enkel sjukvård via landstinget har jag kollat lite efter privat vårdförsäkring. Men när jag kollade med ett försäkringsbolag vad deras garantier var värda visade det sig inte vara speciellt mycket. Om man inte fick vård inom utsatt tid betalar de endast ut 500kr per dag, i max 30 dagar. Totalt alltså 15000 kr och en droppe i havet i jämförelse med vad många operationer kostar. Man riskerar alltså att istället för att få den vård man förväntar sig få 15 000 kr i näven och en klapp på axeln.
Jag tror att det behövs en rejäl omorganisering av sjukvården.
1) Mer E-tjänster och diagnosutrustning hemma. Hade man kunnat kolla blodtryck, snabbsänka, ekg, öroninflammation mm hemma kombinerat med vårdkontaktöver internet så hade man nog kunnat komma ifrån många vårdcentralsbesök. Lämpligtvis skapar SKL en gemensam sådan här funktion och lägger ett kontor i Sverige, ett i Kalifornien och ett i Thailand. Då kan man köra dygnet runt-vård med kontorstid och det är säkert många läkare och sjuksköterskor som kan tänka sig att jobba en del av året i Thailand eller USA.
2) Nationellt journalsystem
3) WATSON-diagnoser baserat på sensordata.
4) Övervakning av biologiska parametrar på distans för redan sjuka.
5) Fjärrstyrda operationsrobotar. Samma tidszonslösningar som i 1). Kapitalet måste nyttjas dygnet runt.
6) Samma pengapåse för sjukvård och sjukskrivningar så att det blir röda siffror om folk står i kö.
Det tycks som att många har fått upp ögonen för att det är besvärligt och framförallt tar lång tid att få vård i Sverige. Det är därför sjuktalen ökar och människor går sjukskrivna år efter år trots att de blir utförsäkrade med jämna mellanrum. Sjukpenning och sjukpension är inte bidrag. Det är en ersättning som allt oftare ersätter sjukvård.
Apropå WATSON.
Hans kompis " diagnoser" äro ju klassiska.
Visste ni att Conan Doyle hade sin lärare, en militärläkare, till förebild?
Ja, givetvis visste ni det.
Ville bara meddela att även jag är på spåret.
Jag har sjukförsäkring för att jag känner mig tvungen. Som egenföretagare har man inte råd med längre sjukskrivning än nödvändigt. Ifall man skulle råka ut för allvarlig sjukdom eller skada så man inte kan jobba. Först få träffa läkare på VC. Kan ta minst 1 v det. Remiss till specialist några månader. Väntan på operation i flera månader och ännu värre på sommar och semestrar. Kanske borta uppåt 1 år om rehabilitering.
Med sjukförsäkring kan man ligga på operationsbordet på bara några dagar. Dessutom är chansen för bättre eftervård betydligt större. För en anställd i större företag är det nog oftast enklare att kunna vänta.