Sveriges ledande tillverkare av svensk natur på flaska – Mjödhamnen – står redo att börja sin expansion utomlands med ett antal olika exportmjöd på lerkrus. Bolagets sortiment av underbart smaksatta lokalproducerat honungsvin finns förstås redan på Systembolaget, som faktiskt gav med sig i frågan om Mjödhamnens användande av cirkeldiagram för att beskriva en dryck. Är du intresserad av en mjödprovning håller Mjödhamnen en provning på Sjätte Tunnan i Stockholm nästa tisdag.
Exportmjöd redo att skickas till England. Lerkrus är dock inte tillåtet på Systembolaget,
så i Sverige är det flaskor som gäller. |
Mjöd sägs vara den äldsta alkoholdrycken, och är helt enkelt vin jäst på honung utspätt med vatten.
Mjödhamnens premiummjöd är i min erfarenhet en fantastisk smakupplevelse och de olika sorterna bjuder på en lång rad olika smakupplevelser.
Kanske har ni provat mölska, vilket inte är mjöd, utan öl som man blandat i honung i? Skillnaden mellan mölska och mjöd är som skillnaden mellan öl och vin.
Sedan 2010 producerar Mjödhamnen lokalproducerat mjöd genom ett mobilt bryggeri och har en lång rad olika mjöd i Systembolagets sortiment. Med mobilt bryggeri tillverkas bolagets mjöd lokalt i samarbete med biodlare och jäses på plats. Det gör att man får plats på lokala systembolags hyllor i egenskap av lokalproducerad dryck, men mjöden kan också hittas på hyllan hos vissa systembolag eller i beställningssortimentet. En personlig favorit är vårmjödet Vår, som är en helt fantastisk smakupplevelse. Flytande vår.
Interiör från det mobila bryggeriet. |
Mjödbussen i all sin prakt. Då det tar någon vecka att jäsa på plats finns även sovdel och kontor i bussen. |
Baserade i Hällefors, kanske mest känt för Grythyttan, brygger man även mjöd Bergslagen, samt hanterar import av sitt importsortiment.
Undantaget ett varumärkesmjöd med grapefrukt, som förstås måste importeras, så är alla råvaror i Mjödhamnens svenska mjöd svenska.
Aktuellt är att man nu kommer börja exportera mjöd till England under varumärket Grimfrost och lanseras där inom kort. Intresset för vikingatiden är på många sätt större i England än i Sverige, men dagens mjöd är alltså en modern dryck för finsmakare.
Mjöd på jäsning. |
Pallar med mjöd för avskeppning till England. |
Johan Pihl driver Mjödhamnen. Här med den mobila fabriken i bakgrunden, som just körts inomhus. Därav snön. |
Mjöd är en mycket intressant lokalproducerad svensk dryck, som är väl värd att testa för finsmakaren som vill dricka något lite mer ovanligt än druvvin och samtidigt svenskt. Mjödhamnen har olika mjöd som passar till olika sorters mat, så oavsett om du tänker äta ljust eller mörkt kött, fisk, ost, vegetariskt eller efterrätt så finns det en passande dryck.
Förra året försökte Systembolaget förbjuda Mjödhamnen att använda cirkeldiagram för att klassificera sina drycker. Det svenska alkoholmonopolet ansåg att endast de själva får använda cirkeldiagram, men Mjödhamnen vågade till skillnad mot många andra tillverkare eller distributörer av alkoholhaltiga drycker ta striden mot monopolet. Och fick Systembolaget att ge med sig.
“Vi på Mjödhamnen har hela tiden hävdat att rätten att använda cirkeldiagram inte borde tillhöra ett enskilt företag. Dessutom kommer konsumenterna i kläm om leverantörerna inte får beskriva smaker. Vi hävdar också att cirkeldiagram är det naturliga sättet att göra det på. Efter vårt första möte med Systembolaget förstod vi att de gärna ville hitta ett sätt att komma ur situationen, utan att gå till domstol. Då föreslog vi en kosmetisk förändring – ett litet hål i mitten av cirkeln. Systembolaget har nu bekräftat att de inte kommer att stämma oss eller kräva skadestånd om vi använder cirkeldiagrammen.”
Cirkeldiagrammen med sina kryphål finns nu publicerade som Creative Commons och fria för andra att använda, även om Mjödhamnen inte kan garantera att Systembolaget går med på det.
Är du intresserad av att prova på mjöd håller Mjödhamnen en mjödprovning med sju olika sorters mjöd på Sjätte Tunnan i Gamla Stan i Stockholm nästa tisdag. Antalet platser är begränsade.
Ingen form av ersättning har utgått till mig eller till mig närstående för detta inlägg, som alltså inte är reklam, utan uppmärksammar en lokalproducerad svensk produktlinje från en svensk småföretagare.
34 kommentarer
Är det inte lite väl nationalistisk att dricka mjöd?
För säkerhets skull bör du i så fall undvika svenskt kranvatten, svenskt kött etc och bara förtära importerad mat och dryck.
Näe mjöd är en utländsk traditioner som kom med de här j-a indoeuropeiska stäppbarbarinvandrarna för 5000 år sedan. Var Svensk, vägra mjöd. 🙂
Om jag förstått det rätt är mjöd större utomlands i dagens läge också…
Ja, dessa "udda" drycker har långt flera intresserade utomlands, som exempelvis gotlandsdricka, som tom bryggs kommersiellt utomlands men inte i sverige.
Man undrar vad det kan bero på? Kulturella influenser från kontinenten?
Judarnas svenskfientliga inflytande i Bonniermedia, givetvis.
Det förstås, det förklarar säkert också aversionen I samhället mot den andra drogen som kom med indoeuropeerna, Cannbis.
Prövade deras mjöd på Whiskymässan i Nacka för nån månad sedan, och det var riktigt gott.
Även jag och mitt sällskap fann Vår den bästa de hade att erbjuda.
Enligt bekanta som i sin tur är bekanta med upphovsmännen bakom företaget, så är hemligheten just jästen de använder, vilket jag mycket väl kan tänka mig eftersom honung i sig självkonserverar mycket effektivt. (Vid utgrävningar har man funnit 2000 år gammal honung som fortfarande är ätbar!)
Där ser man. Är nog samma personal som håller i mjödprovningen.
Honung innehåller iofs jäst, oftast antagligen från blommorna där nektarn hämtats. Men så länge vattenhalten är låg kan den inte växa.
Kollade deras hemsida såg gott ut, kanske göra en provbeställning. Varför tar inte Systembolaget in lerkrus? Hittade inget om det på deras hemsida.
Framför allt tror jag därför att Systembolaget generellt vill ha lätta förpackningar för att minska miljöpåverkan. Det ska vara tetrapak och PET-flaskor, inte lerkrus.
"Han kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett vintetra i en nyckelrem om halsen"
@gbd crvx, låter som en klassisk söder-hipster!
Höganäskrus är stengods. Lerkrus är nånting annat. Om man nu ska vara petig.
"Han kom som ett yrväder en aprilafton med ett krus av kiselhaltig lera bränd vid 1200 C runt halsen".
Så hade det kanske låtit om Jan Guillou skrivit boken, för övrigt.
Vilken sorts mjöd är bäst till sushi?
– hvornår smager en Mjöd bedst?
– Hvergang!
På 70-talet, då Socialstyrelsen som mest hysteriskt varnade för intag av alkoholhaltiga drycker, så var man på väg att förbjuda Tuborg-reklamen, om det inte ändrades till "Hver annen gang!"
Sushi Sho, sveriges enda dito krog med stjärna i Guide Michelin kör med mölska från Jämtlands Vingård, kan vara en fingervisning.
Å andra sidan så är väl en öl som marknadsförs med två luffare avskräckande nog
Tuborg är väl allmänt känt som ölets Milli Vanilli.
Mölska är inte mjöd.
Tack Saluhallen! Ett par Mölska beställt till Västra hamnen i Malmö. Leveranstid 4 dagar. Vi har ett utsökt Sushiställe mitt emot Kockum fritid. Ingen formell Michelin-*, men kanske svart bälte.
Alkoholbranschen är inte att leka med, svårt att få lönsamhet.
Mackmyra kämpar på men går fortfarande med underskott.
Ser inte mycket bättre ut för Mjödhamnen.
Tyvärr handlar allt om volym vilket båda saknar.
Kanske en idé för Ryssland, istället för gas I nordstream 2så kan de pumpa Vodka
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Mölska är inte mjöd.
Helt korrekt.
Kul att läsa lite bakgrund. Jag snubblade över och köpte några Mjödhamnen-flaskor på systemet i Hemse, för sisådär tre-fyra år sedan. Föll för de roliga namnen "Surr och Brak" resp. "Nyslungad Slisk". Hade ingen erfarenhet av mjöd sen tidigare men det var ju gott. Mest intresserad av öl annars.
Ser att jag har en tredje variant i skåpet också, "Höstkupa".
Här har vi innovation på hög nivå!
Ta konceptet "mobilt amfetamin-labb" a'la Breaking Bad vidare till att tillverka Mjöd lagligt. Måste köpa en back enbart för att supporta dem.
Bra jobbat Mjödhamnen!
Otroligt märklig jämförelse med BB.
Dock, skulle de får sälja mjödet illegalt skulle det definitivt gå runt precis som knarkhandeln.
Men visst, köp du ett 24-pack mjöd för 2400 kr och uppåt.
#Yolo
Får se om jag hinner plocka upp en flaska innan Jul, tack för tipset!
Någon annan som druckit Julmust lagrad på ekfat och har rekommendationer?