Detta inlägg är reklam.
Med Kameos fastighets- och företagslån öppnar sig en god möjlighet för en bättre riskspridning i en portfölj, med ytterligare tillgångsslag. Därmed finns relativt trygga möjligheter till en hög räntebaserad avkastning på delar av förvaltat kapital.
En väl sammansatt portfölj innehåller både aktier, guld, obligationer och likvider. Fördelningen av dessa kan och bör variera över konjunkturcykeln, där man så här i slutet av cykeln bör vikta ner aktier till förmån för räntebärande obligationer och likvider.
Likvider är relativt enkelt att ordna, men ger idag i princip ingen avkastning. Räntorna på obligationer är också låga och det är här Kameo har något att erbjuda med räntor på 7 – 10% på utlånat kapital i ett alternativt tillgångsslag, nämligen crowdfundade företagslån.
Till skillnad mot obligationer, där man måste lägga miljonbelopp per företag, så är minsta investeringen via Kameo endast 500:- SEK, vilket gör att man enkelt kan risksprida sina investeringar på flera företagslån och skapa en väl sammansatt portfölj oavsett portföljstorlek.
Naturligtvis finns det risker med den här typen av utlåning, men företaget är mycket noga med kreditbedömningen med både traditionella metoder likt bankerna, tillsammans med nya metoder och datakällor som sociala medier för att minimera risken med valet av företag.
Rekommendationen är ändå att man sprider ut investerat belopp på flera projekt. Likt en aktieportfölj bör innehålla runt tio aktier (en del säger 8-11) bör man hålla åtminstone tio företagslån i det som kan sägas motsvara en obligationsportfölj. Eftersom man dock inte aktivt måste bevaka lånen, likt för en aktie och tillhörande företag, kan antalet med fördel höjas, och riskerna därmed minimeras.
Fastighets- och företagslån mot speciellt bostadsmarknaden är absolut ett attraktivt alternativ till aktier så här i slutet av konjunkturcykeln. Frågan är om man kan vänta sig 7 – 10% i avkastning på börsen per år? Oavsett bör riskspridning innebära att man har flera tillgångsslag.
Detta inlägg är sponsrat av Kameo.
24 kommentarer
"där man så här i slutet av cykeln bör vikta ner aktier till förmån för räntebärande obligationer och likvider"
What?!
Cornu är fortfarande säker på att konjunkturen är på väg nedåt. Men vi har haft grunda lågkonjunkturer tidigare. Sedan är saken att den globaliserade världen gett nya ekonomiska mönster där dagens lågräntemiljöer tvingar kapitalet mot aktier. Endast de med långplaceringshorisont som p-fonder etc bör placera i företagslån. Alternativt om man arbitrage-spelar. Räntan bör vara på väg upp med Trump. Kolla in TIPS-relationen till Tsys 10 t.ex. Bostadsspelet går mot sitt slut.
Det må så vara att konjunkturen är på väg ner, det vet vi inget om.
Dock reagerar jag på att obligationer skulle vara ett bra drag i det läget med tanke på räntenivåerna som är.
Definitivt inte i dessa högrisk-placeringar om börsen visar fart på allvar. Då kommer kapital omallokeras vilket lär dränera den hör typen av "fonder". Har de likviditet nog att hantera plötsliga "runs". Det är den stora frågan. Inte nödvändigtvis dåliga projekt. Men visst. Sätt några % av din portfölj där.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ränteuppgången på den långa sidan är också ett e., på omviktning av portföljerna.
Corporate High Yield korrelerar väl med aktiemarknaden men det finns undantag och det är i lägen som detta om det sker en större förändring på räntemarknaden. Men som vanligt återstår det att se effekterna.
Men varför vill företag låna av Kameo när bankerna har lägre ränta?
Därför att de inte får lån hos banken för dessa projekt.
Har du någon bra gissning varför?
Jag gissar att max belåning hos bankerna är cirka 60%, så man får ta eget kapital och den här typen av lån för resterande 40%.
Anses som för hög risk av bankerna.
Inte helt lätt att få lån till kommersiella fastigheter.
Om du tittar på aktiemarknaden kryllar det av fastighetsbolag som finansierar sig via preferensaktier.
Preferensaktier brukar också ha lägre "ränta". Man bör alltså ta sig en funderare varför dessa (ser sig tvugna att) vända sig till crowdfunding till dessa räntor…
Min åsikt är att det kan lätt och plötsligt ske en svensk kris för fastigheter. Denna kris beror troligen på någon kris utanför Sverige, men med tanke på de höga lånen på många håll kan den bli svår.
Rätt typ av andra investeringar känns tryggare. Minns väl krisen i början av 90-talet.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Tyska Bund är på väg att ge dödskorset på dagsbasis. Bör bli någon typ av rekyl. 10.000-kronors frågan är när de korta räntorna börja stiga på allvar. Än så länge stiger de bara sakta och kontrollerat.
Vill man vara konspiratoriskt lagd beror hata Trump-hysterin på att folk är förbannade över att lågräntemiljön snart kan vara över.
Balder ner 2.4% idag.
Nu kör vi foliehatt.
Klart det svider för "proffs"tyckarna i media med en normaliserad räntemiljö då dessa till 90% är stationerade i Sthlms innnerstad med 100 k/kvm.
Ja folk har ju förväntningar och ser de hot mot den egna ekonomin så är det lätt att som vanligt börja skylla på t.ex banker och andra orsaker. När bankerna bygger upp sin låneportfölj är alla glada men när notan ska betalas av låntagarna är bankerna utsugare. Politiker dras med.
Balder fortsätter ner, minus 4.6%.
US Reit har 3,4% ner till test av säljsignal för "stor" nedgång. Kanalbotten 1,4% ner vilket antyder tillfällig(?) räntebotten.
Köpläge för kort affär i intressant bolag.
När placerare viktar om för ny räntetrend lär det märkas 🙂
Trenden var iaf tydlig i Balder, slutade minus 5.8%.
FED´s december-möte får nog ganska stort genomslag i marknaden. Man räknar med räntehöjning men hur kommer det förmedlas? Italien har ungefär samtidigt folkomröstning om sin konstitution. En tung filt för EU där Renzi hotar att avgå om han inte får igenom vissa ekonomiska förslag. Upplagt för regeringskris i båda fallen.
Jag vill ha 2% riskfri avkastning inte 10% riskfylld. I alla fall på den del som ligger utanför aktier.
Detta har jag löst genom att ha 5 ggr mer pengar kontant än satsningar som ger 10%-typ!