Det är inte bara Stockholms kommun som upplever omfattande utflyttning, sk negativt inrikes flyttningsöverskott. Med facit i hand flyttar folk även från bland annat Danderyd, Huddinge och Sigtuna. Samtidigt sticker både Nykvarn och Sundbyberg ut med en kraftig inrikes inflyttning. Justerar man den minimala inrikes nettoinflyttningen till Stor-Stockholm för storstadsregionens landsbygdskommuner finns det ingen inhemsk urbanisering i Stor-Stockholm alls.
Relativt inrikes inflyttningsöverskott per kommun i Stor-Stockholm 2015. |
Inrikes flyttningsöverskott är mest negativt för invandringskommunerna Botkyrka och Södertälje, vilket kan förmodas handla om så kallad white flight. Samtidigt har man även inrikes utflyttning från sk vita kommuner som Huddinge och Danderyd, men också Stockholms kommun. Inte ens gräddhyllan Danderyd kan locka till sig inhemsk inflyttning.
I andra ändan hittas Nykvarn, Sundbyberg, Norrtälje och Österåker.
Speciellt Nykvarn, Norrtälje och Österåker är att betrakta som landsbygdskommuner vilket är ytterligare spikar i urbaniseringsmytens kista. Tar man även bort andra landsbygdskommuner som Värmdö och Upplands-Bro samt Upplands Väsby visar det sig att det inte finns något inrikes inflyttningsöverskott alls till Stor-Stockholms storstadsområde.
Folk flyttar alltså inte från landsbygden till Stockholm. Att Stockholm växer beror på att personer flyttar dit från utlandet. Kom också ihåg att i inrikes flyttningsöverskott inkluderas de asylsökande eller flyktingar som flyttar från andra platser i landet till exempelvis Stockholm. De räknas inte som utrikes inflyttning, utan som inrikes.
Svensken vill alltså inte bo i storstaden. Åtminstone inte de som faktiskt provat på det. Urbaniseringen inom landet är en myt.
16 kommentarer
Väldigt intressant detta. Tror SCB skrev en liknande artikel för något år sedan. Bara att googla "Dagens urbanisering sker inte på landsbygdens bekostnad" så hittar man den.
Ok, var flyttar alla då? Och varför stiger priserna och till vem säljs alla nybyggda bostadsrätter?
Var jag än vänder mig ser jag nybyggda egnahem och bostadsrätter i Malmö och kranskommuner.
Att prissättningen är baserad på vad marknaden är beredd att betala dvs för mycket är jag övertygad om.
Det har väl varit ett ämne på bloggen att nybyggen hålls tillbaka av byggbolagen och byggs i lagom stora etapper som kan säljas av. De vill inte att det kommer ut 10.000 lägenheter på en gång som Hammarbysjöstad där man nu bygger de sista etapperna. Påbörjades för 20 år sedan.
Nybyggen hålls tillbaka, det är det dummaste jag hört. Byggtakten är nästan på nivå med miljonprogrammen.
Priserna stiger för att räntan är låg.
Visst är det dumt men tyvärr sant.
Läs gärna Dn-artikeln.
http://www.dn.se/ekonomi/bromsat-byggande-pressar-upp-priserna/
Kan du koppla detta till priserna så är det en avhandlig på gång!
Ser att min kommun är den mest konservativa-0%
Men betänk att måttet du anger är % och det krävs rätt stor omflyttning för att komma upp i 1% eller 1 på 100. Det är ju i samma storlek som döds eller födsel talet.
Har bekanta som flyttat från Södertälje till Trosa på gamla dar, "de känner inte igen sin stad". Ett par med barn har fått jobb i Södertälje, de bygger nytt hus i Trosa. Södertälje är ingen höjdare längre, arbete finns men ingen rolig stad.
Grafen visar egentligen white fligt, från främst Botkyrka och Södertälje till t ex Nykvarn.
Har länge förvånats över att inte fler 08or röstar på SD, mtp att de verkar sky invandrarområdena som pesten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Att säga att urbaniseringen är en myt är väl att ta i. Men till största del handlar det nog om att folk i Norrlands inland flyttar till ex. Umeå, Luleå etc. Eller Smålands inland till ex. Jönköping.
"Nog". Löst tyckande. Du kan väl visa det med siffror istället.
Sanningen är nog att mycket av urbaniseringen sker inom kommunerna.
T ex Växjö Kommun:
Staden Växjö växer år för år stadigt medans småorterna omkring Växjö stad (med fortfarande i Växjö kommun) sakta men säkert minskar i innevånarantal och medelåldern stiger.
Ta en titt på Tätorter på denna artikel:
https://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4xj%C3%B6_kommun
Växjö kommun ökar men nästan alla andra samhällen än Växjö minskar i innevånarantal.
Landsbygden i Växjö kommun dör men Växjö kommun växer.
Finns en risk att jag är ute och cyklar här, men skulle inte utfallet ovan kunna beskrivas av ?
Men om vi ponerar att vi har en bostadsbrist, den finns. vidare så utgår vi ifrån att bostadsbristen finns bara i Storstockholm och på alla andra ställen i Sverige råder ingen bostadsbrist. Kort och gott alla vill bo i Stockholm.
Skulle det inte kunna vara så att flyttkedjan ser likadan ut ändå ?
Alla vill bo i sthlm men få kan göra det, bonden på landen vill sälja sin vill men då marknaden där ger han för små slantar så kan han inte köpa sig sin bostad i Stockholm. Få personer flyttar därmed faktiskt till Stockholm även om många skulle vilja och det är de facto det lilla utbudet av bostäder (bostadsbrist) som skapar denna diskrepans…
EN tanke.
Tittar vi verkligen på rätt korrelation här? Bostadspriser är väl snarare korrelerad med efterfrågan på bostäder (d.v.s. "intentionen att flytta till Stor-Stockholm") snarare än nettoinflyttningen. Låt oss teoretiskt anta att bostadsutbudet är helt fixerat i området, men efterfrågan ökar. Då kommer priserna öka. Om utbudet är fixerat så kommer nettoinflyttningen vara 0, men priserna kan ändå vara efterfrågedrivna och gå upp. Detta händer ju med alla varor på en marknad som har ett utbud som är mkt trögrörligt, och om efterfrågan går upp kommer inte fler varor (bostäder) tillkomma på marknaden på kort sikt utan priserna stiger istället.
Den relevanta frågan är väl om vi har en netto-efterfrågeökning på bostäder i Stor-Stockholm?
Precis.
De som flyttar från Stockholm är de som inte har råd att bo kvar?
Den tanken har slagit mig tidigare.