Detta inlägg är reklam.
En alternativ placering idag är att låna ut pengar till fastighetsbolag, för att bidra till den finansiering som bankerna vägrar ordna. Upplägget är känt från Storbritannien och finns nu även i Sverige via crowdfundingbolaget Kameo.
Från tidigare finansierat projekt på Öckerö. |
I England finns det ett hundratal crowdfundingplattformar för fastigheter. Dessa växte ungefär 10% månaden fram till i juni. Samma marknad är nu på tillväxt i Sverige. En aktör är Kameo.
Kameos affärsmodell är gräsrotsfinansiering av i första hand fastighetsprojekt, men även andra företagsprojekt. Tillstånd finns i Sverige, Norge och Danmark och man lanserades i Sverige tidigare i år, medan Norge kommer till vintern.
Man erbjuder 7 – 10% i ränta för att delta i finansieringen av fastighetsprojekt, främst inom bostäder. Därtill sker ränteutbetalningarna månadsvis. Banker är bara intresserade av att finansiera upp till en relativt låg procentsats av annars idiotsäkra bostadsprojekt, medan fastighetsbolaget måste ordna resten av finansieringen på annat håll
Just nu finns t ex ett fastighetsprojekt för ett omsorgsboende i Krokslätt i Göteborg för 7% i ränta, medan bostadsprojekt i Södertälje och Mariefred precis avslutat sin finansiering till 7% respektive 10.1% i ränta. Man kan hitta de aktuella lånen här.
Bakom Kameo står som största ägare Björn Braaten som var med och grundade Avanza. Styrelseordförande är Svein Jacobsen, som tidigare satt i Nordeas styrelse. Man samarbetar också med Nordea och DNB.
Finansieringen hos Kameo är attraktiv och det är först till kvarn som gäller, vilket syns på att projekten stängs innan de löpt ut.
Att kostnadsfritt registrera sig för tjänsten tar bara några minuter och identifiering sker säkert med BankID eller mobilt BankID. Det är även möjligt för aktiebolag att registrera sig om det egna företaget har överlikvider att placera.
Kameo lånar aldrig ut till mer än 70-80% av värdet på en fastighet. Det ger en höjd på ett tapp om 20-30% i fastighetspriserna under de 12 månader som lånen löper.
Som vanligt ska man aldrig lägga alla ägg i samma korg, men Kameo erbjuder en attraktiv investeringsmöjlighet för delar av en portfölj i en tid där banken erbjuder noll procent.
Detta inlägg är publicerat i samarbete med Kameo.
10 kommentarer
Nej tack…
Intressant koncept för att kunna direkt investera i fastigheter projekt. Tror dock den som gör den bästa investeringen här är Kameon.
Hei Peter, kul at du tycker det er et interessant koncept. Vår idé er at det inte skal være vi som gjør den beste investeringen, men våre investorer. Vi tar inte høgt arvode, kun 2% från låntakaren, mens hele renteinkomsten går til investorene. Det tycker vi er fair, da det er investorene som jo tar risikoen ved å låne ut. Når det er sagt, vi måste gjøre alt vi kan for at undvike forluster annars vil ingen låne ut via oss. Og det er alltid en säkerhet bakom lånet som kan realiseres ved konkurs e.l., så forhåpentligvis får investorene tilbake sine penger even om låntaker skulle gå i konkurs. Skicka gjerne en email om du har flere frågor ([email protected]). Mvh Sebastian, VD på Kameo (ber om ursekt for min norsk-svenska, men svenska er lite mer avanserat enn norsk).
Ett gott skratt så här en tisdagskväll är dock aldrig fel. Känns ju bara som helt fel tajming det här.
Hei Erik, gott at du fikk skrattet en tirsdagskveld:) Inte kul at du tycker at det er hel fel tajming, men med tanke på de lave rentenivåene i markedet tror vi at det faktisk er bra tajming, samtidig som bankene har utmaninger med nye og høge kapitalkrav. Du tenker vel kanskje på at prisene på fastighetene har steget så mycket og at det er "bubble"? Det er svårt at bedømma, men om man kan holde belåningsgraden til fornuftige nivåer (inte mer enn 70%), tror vi inte at markedet skal ned med over 30% på 12 måneder (vi kjører ikke lenger enn 12 måneders lån). Kanskje det er ok, after all? Trivelig torsdagskveld, mvh Sebastian (VD Kameo)
Hur står detta rättsligt, förlagsbevis?
"idiotsäkra bostadsprojekt", idiotsäkert! Låter märkligt att AB Projit behöver låna 300 tkr til 7% till renovering av fastighet när man har en stor kassa. Dessutom tror jag en sådan ombyggnad landar på runt 3 miljoner.
Varför vill man inte ställa ut obligationslån, ägartillskott eller liknande för finansiering? Det är ju "idiotsäkert"
Men för de intresserade så bygger riskreduceringen på att man tar upp ett stort antal lån och på så sätt får ner medelrisken. Varje enskilt lån har antingen risken 0 eller 100 och det är låntagaren som tar kreditförlusten inte förmedlaren. Får man ett större antal kravprocesser så gäller det att förmedlaren har råd att driva dessa.
Lutar åt ett Ponzi-upplägg, avsiktligt eller så kommer man hamna där ändå.
Hei Sjunkbomben, dette er ordinære skuldbrev (en låneavtale mellom en låntaker, fastighetsägaren, og flere långivere). Obligasjonslån er et alternativ, og inte helt ulikt, men det er oftest for mye større beløp, typ 100 millioner og oppover. Dette her er lite det samme, men bare mindre. Så er det helt riktig at det er långiveren (investorene) som tar kreditförlusten, og inte Kameo (förmedlaren) – eksakt som det er i obligasjonsmarkedet. Men det er inte 0 eller 100 då lånene er säkerställde med pant i fastighetene eller annen säkerhet (t.ex. personlig borgen). Vi er långiverombud og oppbevarer pantbrevene åt alle långiverne (vi deponerer pantbrevene hos Nordic Trustee). Du har også helt rett når det gjelder dette med at låne ut til flere prosjekt, det er et effektivt sett til at ta ned risiko. Vi tror at man skal börja lite forsiktig, og inte låne ut mycket, men teste om det gir bra risk-justerat avkastning og heller øke investeringene i takt med at vi får flere lån og at det generelle markedet for crowdfinansiering vokser i Sverige. Vi tror det kommer til å bli samme vekst som i andre land, t.ex. England, hvor markedet nå er ca. 10 % av alle lån til småforetag og mindre fastighetsutviklere. Din poeng om råd til kravprosesser er også godt, og vi har et kapitalkrav enligt vår tillstånd, som blant annet skal dekke kravprosesser om nødvendig. Sist, dette er inte Ponzi, det er absolutt inte kul at du tror det kommer hamna där. Vi har tillstånd, mkt seriøs styrelse og samarbeidspartnere, og du kan som investor alltid ta ut dine renteinnkomster via plattformen. Og du er alltid velkommen inn på vårt kontor i Stockholm for en kaffe, så skal vi beretta mer! mvh Sebastian, VD på Kameo
Hmm, har inte kronofogden lägre ränta? Vet inte hur det funkar om en sån skuld går till kronofogden, är det ursprungliga räntan eller kronofogdens som gäller? Ifall det är det senare torde det vara lätt att räkna ut vart det här riskerar att barka.
Varje borgenär sätter räntan enligt avtal, finns inget så sätter kronofogen räntan enligt räntelagen.
Om gäldenären är ett AB så kan du glömma dina pengar ifall de inte betalar.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.