I försvarsbudgeten, som innehåller nio förekomster av varianten “försenat”, framgår det att införandet av nytt korträckviddigt luftvärn försenas från år 2017 till år 2019. Sverige valde ju som alltid en speciallösning ingen annan anskaffat tidigare och då går det som det går.
Montering av nattsikte på EldE70, dvs robot 70. Siffran avser årtalet för anskaffning.An |
Anskaffningen av arméns nya korträckviddiga luftvärn, IRIS-T SLS, blir försenat till 2019 och dras med ökade kostnader. Detta framgår ur regeringens höstbudget enligt nedan:
“Regeringen lämnade bifall till Försvars- maktens hemställan att använda Rb98 (IRIS-T) som korträckviddig luftvärnsrobot samt att upphandla det systemstöd som behövs för detta ändamål. Anskaffningen syftar till att vidmakthålla en kvalificerad korträckviddig luftvärnsförmåga.Planerad driftsättning är försenad och planeras nu till 2019. Leverans av robotar påbörjades under 2014 och har fortsatt under 2015.Fram till 2015 har ca 26 miljoner kronor upparbetats inom ramen för projektet. Under 2015 har 168 miljoner kronor utbetalats. Försvarsmakten har aviserat ökade kostnaderna inom projektet. Analys och beredning för att hantera de ökade kostnader pågår hos myndigheten.”
Tanken var att systemet skulle vara på plats på förband år 2017. Det dröjer alltså ytterligare två år till IRIS-T SLS börjar införas på förband och faktiskt kan verka mot en angripare. När väl den första personalen är utbildad, tränad och övad.
Sverige är det enda landet som anskaffar IRIS-T SLS och får alltså ta alla smällar med förseningar och fördyrningar. Att anskaffa något redan existerande och fungerande system, som norska NASAMS-2 var det tydligen aldrig tal om. Istället köper vi från icke-existerande hyllor.
IRIS-T SLS använder samma IRST-robotar som JAS 39 C/D, dvs robot 98 och man kan förmodas vilja spara lite pengar genom att kunna skjuta bort dem på luftvärnsövningar. Vän av ordning konstaterar dock att norska NASAMS-2 använder robot 99 AMRAAM, som nu kommer ersättas av den nya roboten Meteor, så det borde funnits rb-99 att skjuta bort också.
Så länge får det svenska försvarsmakten hålla till godo med robot 70, anskaffad … 1970 och robot 97 HAWK, ursprungligen anskaffad 1967, dvs under Vietnamkriget. HAWK infördes ursprunligen 1960 och svenskt luftvärn är alltså baserat på teknik från 70-talet och 60-talet, som värst alltså snart 50 respektive 60 år gammla.
I det perspektivet är det bara avrundning att vänta två år till…
Sedan får vi se vad för neddragningar Försvarsmakten tar till för att hantera ännu en gökunge i form av IRIS-T SLS. Kanske borde Anders få vara Anders och bli GD för Försvarsmakten och bara dra på med vilka utgifter han har lust med oavsett vad budgeten säger?
39 kommentarer
Är det FMV som får för mycket pengar så de utreder saker för mycket till dess de kommer fram till konstiga beslut?
Det borde vara enkelt att titta på vad våra grannländer köpt och om de är nöjda istället för att alltid hitta på special.
FMV måste reorganiseras i grunden och chefer bytas ut. De är så "genomlobbade" av den industri som vill ha en hand i statens "kakburk" att de alltid väljer den långsammaste dyraste och sammantaget – sämsta – lösningen. Men så blir det i ett land där militären inte är annat än en utgift.
Sverige är ett litet land, min upplevelse är att det är svängdörrar mellan försvarsmakt, FMV och tillverkarna (i det fall de finns i Sverige).
Jag tror att FMV är för snälla mot försvarsmakten helt enkelt, de känner varann och är gamla kollegor och att då sätta ner foten och säga att man får nöja sig med en billig generell lösning finns inte.
Däremot kan man säga att t ex Kockums tidigare försökte banka i sina ingenjörer att man skulle bygga med off-the-shelf-grejer.
Det tror jag gick så där, alla på Kockums är ju Aspergersdrabbade perfektionister.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Visst är det lite lustigt, FM har speciella krav på utrustningen men inte på den personal som skall hantera den fina utrustningen. Genom lönesättningen och kravprofilen så säger man att man inte vill ha de högpresterande i samhället.
@Ben, det är väl inte fel at vissa nyckelsystem görs väldigt bra, re ubåtar? I övrigt håller jag med, och tycker att vi borde låta Finland sköta våra inköp 🙂
IRIS-T SLS är bara en eldenhet till en befintlig robot, kan målanvisas med befintliga spaningsradar eller optiskt. NASAMS-2 är ett helt system med länkade radarenheter, kontroll och av avfyringsplattformar. Varje robot kostar också 2-3 ggr så mycket. Dessutom ska ersättaren till HAWK till vara radarsökande så det fanns en önskan på ett IR baserat system som komplement.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jo, bra system finns ju bade västerut (NASAMS I Norge även om det är medelräckvidd) och Crotale I Finland.
Crotale är jämngammalt med rbs70… Nasams en helt annan klass.
Inte så mycket till uppgradering.
Den finska varianten av Crotale är inte att jämföra med den ursprungliga versionen från 70-talet.
Iris-t kommer vi köpa in i större mängd till flygvapnet medan amraam endast köptes in i något hundratal vad jag förstås. Därför var inte det systemet aktuellt.
Dessutom VLS mot inte medför enorm stor fördel genom att du inte behöver ha fri sikt. Inga fler "lv-torn" eller "lv kullar" som vi fick låtsas med på officershögskolan för rb-70/90.
Men det är väl inte riktigt det som saken gäller? Utan snarare att även om systemet är bra så finns det en betydande risk att det blir onödigt dyrt´och försenat vlket kommer att meföra att det inte anskaffas I tillräckliga volymer
Att det är otillräcklig volym är inte någon nyhet. Hela luftvärnet är otillräcklig volym. Egentligen så otillräcklig volym att det är tveksamt om det har någon verkan överhuvudtaget (samt i förhållande till uppgifterna felbaserat)
Att bibehålla rbs-70 (köpa NG) var inte ett alternativ. Systemet är omodernt oavsett teoretisk räckvidd för roboten. Nasaams var aldrig ett alternativ då det kostar mer. Det är ett markant mycket tyngre och mer personalintensivt system.
Alltså, alternativen var:
1. Köp ett nytt lätt system
2. Behåll det vi har
Så om nu iris-t är så fel, vilket lätt luftvärnssystem skulle vi köpt?
Jo finland måste ju vara jättemissnöjds med sina system. Men om slutraljerat nu, ang RBS 998 så verkar det projektet ha gått så långt att det 'r lika bra att köra det i mål. Det jag håller med Cornu om dock är att det alltför ofta verkar bli skräddarsydda lösningar för det Svenska försvaret som därför blir dyra och sena. (Som en brasklapp skulle jag vilja påpeka att jag förstår att "köpa från hyllan" inte alltid är så enkelt eller lämpligt)
Robot70 är dock uppgraderad i flera omgångar.
Den senaste versionen Bolide är en Mach 2 robot med Splitterverkande RSV stridsdel för att slå ut tex A10 Hind eller lätta pansarfordon i en självförsvarssituation.
Dom senaste eldenheterna har dessutom Automatisk målföljning men vi valde RBS98 istället.
Laserledstråle, endast vackert-väder och flera andra saker jag inte vill delge som visar på hur omodernt rbs70 med eller utan ng är.
NG är en glorifierad rbs90 vare sig mer eller mindre.
Kan ju tilläggas att flera avluftvärnets officerare som torde ha ganska bra koll, var väldigt negativa till "ng".
Sen värdet i att "slå ut pansarfordon" med luftvärnets robotar är högst tveksamt. Då är du pucktvåa och tvärdöd ändå.
Eller som min stf bataljonschef berättade från en kfö med NB13, en infanteri enhet råkade se en egen rbs-70 tropp grupperad. Deras reaktion var att be om eldstöt från artilleribataljon i syfte att bekämpa förmodad pv robot.
Syns du dör du.
Jag gillar inte att robotarna ligger exponerade, blir ju en massa onödigt underhåll. Hade varit bättre med lådor då kan man stöta emot grenar och sånt utan problem.
http://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2016/09/nytt-robotsystem-premiarvisades/
Tycker inte de är speciellt exponerade. Misstänker att hela roboten ligger under stålramsskydd och med en rejäl pressening över samt att det troligen om man upplever något sådant problem under provkörningstiden installerar ett galler man drar undan innan man fäller upp dem.
Äsch. Inte behövs sånt där luftvärn. Det går utmärkt att bekämpa sovjetiska (numera ryska) flygplan och helikoptrar med gamla hederliga kpist 45b. Det gäller bara att man noga följer instruktionen i SoldF och har ordentlig framförhållning.
Ett ännu mer dödligt alternativ är att sätta gamla bettan (ksp 58) på levande lavett (laddarens axlar) och peppra på!
Avsaknad av luftvärn, artilleri, nytt sambandsmaterial i kombination med uppskjuten anskaffning av mörkerstidsutrustning till 2020 gör att jag börjar tro att det finns mullvadar på FMV och högkvarteret. Ryssen är klar med sina uppgraderingar kring 2020….
Tro inte att ryssen har felfri utrustning och att allt går på räls utan förseningar och fördyringari deras upprustning.
T ex på en årets stora ryska övningar fungerade bara nylevererad sambandsutrustning i 1/3 av fallen p.g.a. dålig kvalité. Innan sanktionerna köptes mycket sambandsutrustning från t ex Tyskland. Flottan rustas bara upp med korvetter och mindre fregatter eftersom varven är så usla att dom inte klarar av att bygga större fartyg eller dess gasturbiner.
Och så vidare. Så allt är inte mörker. Dock är även halv effekt av 100-tals miljader är en rätt kraftig upprustning.
Jovisst, men när du börjar ana konflikt i den grad att du beslutar att överraskande besätta Gotland utan att ha system av system fungerande i ryggen så är något riktigt, riktigt fel. Några har inte gjort sitt jobb och då kommer mest troligt andra få lida för det. jag tycker att det mest är skrattretande och högst oprofessionellt det som utspelas nu. Tolgfors gjorde om försvaret till ett symbolkommunicerande landsting med episka rekordköer. Ett landsting som inte kan göra det jobb skattebetalarna förväntar sig, iallafall inte just nu.
Och det värsta är att när det känns jobbigt – då pratar man värdegrund och skriver en bokserie om "Genus i striden" eller "Det miljövänliga slagfältet". Jösses, vad organisationen har gått vilse. Men ingen kan göra något åt det för då blir de inte utnämnda till general eller överste av regeringen – de enda lönegrader som egentligen kan anses hyfsade efter 25 år i en organisation.
Vårt fåtal (100st) AIM-120B är så gamla att de ändå behöver omsättas om dom skulle vara kvar i organistationen. Dessutom har dom begränsad effekt mot moderna ryska flygplan. Och dom skulle bara kunna användas i Skåna och på Gotland eftersom dom inte är VLS.
Det finns många skäl till att inte dumpa Rb-99 på luftvärnet.
Totala antalet Amraam AIM-120 i den svenska arsenalen är av storleksordningen ca 250 st, fördelat på ca 200 st B-modell och ca 50 C5-modell.
NASAAM, speciellt version2, är ett mycket kvalificerat lv-system mwd stor flexibilet.
Nasams är kvalificerat men mycket större, tyngre och dyrare.
@PaulG:Rätta mig om jag har fel, du verkar ju vara någorlunda insatt, visst bruar man vilja ha att ett luftvärn är uppbyggt lite som en lök med olika lager, LR följt av MR följt av SR och kanske tom VSHORAD, och gärna olika typer av målsökning för att försvåra?
Borde inte ett system av typen NASAMS (Det finns väl andra möjliga också), kunna fylla MR-rollen?
Det beror på hur du vill göra.
Det är fördelaktigt att bygga så på många sätt ja, dock får man komma ihåg att väldigt få västländer faktiskt verkar har byggt så.
De flesta västländer verkar ha satsat mer på "långdistans" (patriot) kombinerat med shorad/vshorad (Stinger motsv).
Olika typer av målsökning är kan nog vara fördelaktigt. Men svårt att kombinera ofta. Umkhonto har sådana versioner exempelvis och även VL-mica. Det blir snabbt flera olika system vilket ökar personal och kostnad (och jag vet inte hur bra/dåligt det är jämfört med en bra från början där radar troligen är bättre)
Jag skulle gärna se nasams eller liknande, dock inte i arméns luftvärn. Jag har länge tyckt att flygvapnet och marinen borde ha eget organisatoriskt luftvärn till baser och där tror jag exempelvis nasams är ett bra alternativ.
För armén som då ska ha primärt rörligt luftvärn som ska skydda armén och även ytan så är en kombination av något lätt och tungt är bättre, exempelvis Samp/t + iris-t sls är en lämpligare kombination sen bör även nytt brigadluftvärn återskapas som också mest lämpligt är något i stil med iris-t sl (enkla eldenheter med räckvidd att täcka brigadens stridsområde)
Problemet är annars att man får för många sorter i en väldigt begränsad volym och där summan av delarna inte är större än de ingående delarna.
Tack för svaret. Hur ser du förresten på eldrörsluftvärn? Obsolet, eller kan det fortfarande ha en roll? (T.ex. har jag funderat om det blir t.ex. som I ukraina där stridsfältet har verkat vara ganska drönartätt?)
Det kan ha en roll. Men det är troligen mer lämpat att låta stridsfordon ha en begränsad luftvärnsförmåga, typ cv90, än separata enheter.
Det kan även vara ett lämpligt mål för eventuella robotar typ Stinger. Dock om man kommer ner på de minsta UAVerna så blir det svårt oavsett misstänker jag.
I förhållande till uppgiften så tror jag inte att det går att motivera fullskaliga luftvärnsenheter med eldrör. Som automatiserade komplement (exmpelvis har phalanx testas i en c-ram konfig för baser) eller sekundärförmågor på stridsfordon, ja annars nej.
Luftvärn verkar onödigt, skaffa lite rejäla kärnvapen istället. Hamilton och Stålnacke kan sen smuggla in dom i Moskva och gömma dom i lämplig källare, utlöses via mobil såklart.
Men vi får åtminstone lite mer artilleri 🙂
http://www.nyteknik.se/fordon/forsvaret-far-24-extra-archer-kanoner-6788151
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Vad händer med det planerade inköpet av Aster/ Patriot som skulle ske denna hösten?
Så vitt jag vet är det inte försenat utan beställningen kommer tillkännages senare i höst. Därefter, om vi har tur, första leverans inom 18 (Aster) till 24 (Patriot) månader till FMV för integration i FM vilket kanske tar 2 år. Första enheterna kan börja utbildas 2020 tidigast.
– "korträckviddigt" känns väldigt märkligt vad var det för fel på klassnings-namnet; lång,medel,kort-distans vapen.
Räckvidd brukar preciseras i sälj-specen, eller är jag ensam?