Spotifys grundare har skrivit en debattartikel där de hotar att lämna Sverige då man inte kan rekrytera personal på grund av bostadssituationen i våra “storstäder”. Samtidigt har maffiaorganisationen fackets byggstrejk nu mötts av en lockout av 10 000 byggjobbare.
Spotifygrundarna hänger upp sig på tre systemfel – bostadsmarknaden, de usla svenska utbildningarna och att man inte kan erbjuda vettiga incitamentssystem och personaloptioner till (utländsk) personal i Sverige.
Om vi inledningsvis fokuserar på bostadsmarknaden, så har byggstrejken precis eskalerat genom att byggbranschen lockoutar 10 000 byggjobbare. Antagligen är det bara lönsamt för byggbranschen, då färre bostäder därmed färdigställs och man således kan få bättre betalt för de som finns eller de som väl färdigställs när konflikten är över. Vi blir som bekant inte färre i Sverige bara för att facket och arbetsgivarna bråkar.
Spotifygrundarna vill att det ska finnas dyra förstahandskontrakt (“avreglerad hyresmarknad” eller “möjligheterna att hyra bostäder är mycket enkla” som det står nedan) på hyresrätter i Sverige.
“Idag har vi medarbetare från 48 länder i Stockholm. Att ställa krav på att unga människor som kommer till ett nytt land direkt ska köpa dyra bostadsrätter minskar attraktionskraften och är inte långsiktigt hållbart. Jämför det med städer som New York, London och Singapore där möjligheterna att hyra bostäder är mycket enkla.”
Kort sagt, avreglera hyresmarknaden så Spotifyanställda kan lägga 10 000:- i månaden för en etta med kokplatta och Stockholmsdusch. Ungefär som i Oslo. Låt hyresvärdarna själva sätta sin hyra när det ska tecknas nya hyreskontrakt. Då lär det finnas lägenheter tillgängliga.
De andra punkterna handlar om att vi fortfarande har trä- och syslöjd i skolan, men inte programmering och att usla programmeringskunskaper fortsätter hela vägen upp.
“Men vi behöver få in programmering tidigt i grundskolan så att vi tar vara på de talanger som finns, samt att förhindra att vi tappar alla kvinnliga programmerare. Det är fortfarande obligatoriskt med slöjd i den svenska skolan, men inte med programmering.”
Jag tror dock att det här är fel. Det har aldrig varit mer än ett fåtal som utbildar sig till motsvarande programmerare, precis som bara ett fåtal blir snickare för att vi har syslöjd. För att inte tala om sömmerskor. “Dataslöjd” i skolan borde handla lika lite om programmering som träslöjd handlar om ingenjörskonst, hållfasthetsberäkningar, VVS-dimensionering eller arkitekturdesign. I verkligheten är det bara någon eller några procent som är intelligenta nog för att bli bra programmerare som vuxna.
I grunden är det tydligen fel på Spotifys affärsmodell – varför ska man behöva anställa fler programmerare bara för att företaget växer? En tjänst, en app – det enda som behöver skalas upp är servervolymerna och för det behövs inga programmerare. En app kräver inte fler programmerare bara för att man har fler kunder. Inte konstigt att Spotify går med förlust med noll kostnadskontroll.
Arbetsgivare vill alltid att det ska utbildas fler personer än de efterfrågar. Men i verkligheten så hjälper inte ens löneläget. Det är helt enkelt för svårt med programmering för att man ska kunna utbilda hur många som helst. Svenskarna är helt enkelt för dumma i huvudet. Ingen politik kan ändra på det. Istället får man importera arbetskraften – inget konstigt med det.
Sedan har man förstås rätt om att det inte går att erbjuda skattemässigt fungerande incitamentsprogram i Sverige.
Dock, i Sverige ska vi bli rika och skapa välstånd genom att klippa varandras gräsmattor och torka bakom varandras toaletter, i badrum som man renoverat fast det inte behövdes. Så det är helt rätt av Spotify att lämna Sverige. I BNP-statistiken kommer man säkert synas som tjänsteexport ändå, och det är ju viktigt att BNP-siffrorna är fina.
“Framgång förutsätter att man är ständigt föränderlig och agerar blixtsnabbt. Den som inte gör det blir omsprungen. Detta gäller också politiken. Och nu krävs snabba åtgärder, annars riskerar Stockholm och Sverige att förlora i den globala konkurrensen. Och mer konkret, tusentals Spotifyjobb till USA istället för Sverige. Nu är tid för handling.”
Sorry, men jag var med på IT-bubblan förra vändan. Allt detta luktar överhettning. Alla åtgärder är redan för sena att vidta för Spotifys del, även om de vore bra för samhället i stort. Obalanser och kapacitetsbrist är det som sänker superkonjunkturen och om några år får vi nog åter se skyltar med “will design RUP for food” utanför våra mataffärer.
Fast nu är det väl “will SCRUM for food”?
Och om inte Spotify ser över sin affärsmodell så går väl bolaget samma öde till mötes som förra IT-bubblans bolag. Vi tar det igen – ni behöver inte fler programmerare bara för att ni får fler kunder. Skärp er.
104 kommentarer
För man MÅSTE ligga i Stockholm, eller New York.. Att starta kontor i tråkiga Linköping, Mjölby eller Borås går ju ICKE!!
Tur att de inte ligger i Linköping förresten, för då skulle de duktiga mjukvaruingenjörerna kanske välja att jobba med det spännande och utmanande jobbet att ta fram en Apple TV-klient för Spotify istället för att utveckla styrprogramvara för stridsflygplan eller nåt annat simpelt..
Spår av cynism KAN förekomma..
Han har kanske inte hört talas om Internet-där man kan blogga eller jobba från en plats långt ut på landet-sägs det!
Hej Erik! (Är du min fd kollega?)
Ja, du har ju en bra poäng. Det är knäppt att ha hela utvecklingsavdelningen i Stockholm, där allt kostar avsevärt mer. En stad med bra teknisk högskola (Lund, Linköping, Uppsala, etc.) borde vara mycket mer kostnadseffektivt.
Där jag jobbar nu sitter nog ca 80% i en mindre stad och runt 20% sitter i Stockholm. Det finns några positioner där du ibland måste rekrytera från folk som är rätt kräsna gällande var vi bor. Gamla Nokia-direktörer vill inte åka ner till landsbygden i onödan, och när Spotify knycker amerikaner från exempelvis Youtube vill de arkitekterna antagligen bo på typ Östermalm eller Söder.
Men annars gillade han sin skattefinansierade, offentliga skolgång?
I vart fall inte jag…
Men mina barns dyra ( ej skitförnäma!) i SSB var f-n så mycket bättre än min.
Kan ju bero på arv även men ibland är nog miljön viktigast.
När VDar börja prata politik i media skall man sälja aktierna.
Angående skolproblemet så handlar det om något annat än mer utbildning
Svenska skolan har ett JÄTTEPROBLEM i att de inte förstår att ta vara på talanger. Särbegåvade mm fungerar inte inom regelverket. Hela skolan är anpassad för att eleverna skall klara en miniminivå som är mycket låg. De allra flesta som klarar den nivån får köra själva. Vilket i realiteten innebär att de struntar i det och gör något roligare
+1
Måste allt lösas i skolan?
Är inte detta ett tankesätt från gamla Sverige?
Det finns väl många mer eller mindre ideella föreningar för att lära sig mer om exempelvis programmering.
Jag vet att Chalmers har haft Lego mindstorm "kurser" för låg- eller mellanstadiet.
Självklart kräver detta att man är en aktiv förälder, ungefär som när det gäller fotboll eller hockey
@Johan
Det värsta är att det knappt fungerar om man är aktiv förälder heller. Orsaken är att barnet drar iväg så mycket mer än den takt som skolan kör på att det bara blir tråkigare och tråkigare för eleven.
Vi tappar bort nästan 50% av de möjliga programmerarna idag, tjejerna. Sen tror jag att ännu fler skulle programmera om de nån gång prövat.
Bara för frontend funkar kan det vara hur mycket skit kvar som helst för admin/affärsystem/analys/you name it och det är kanske därför man har så många anställda? Kankse är en massa handplåläggning i deras system från det att låtarna lämnar studion som man aldrig hinner fixa.
Det är snarare så att så fort en låts väljs så sitter det en programmerare i andra änden o knackar till en snutt kod.
Vanligaste yrkestiteln i 08 är programmerare. Men den absoluta majoriteten jobbar på andra bolag än Spotify.
I grottorna går servrarna varma och åtminstone på Söder ligger dimman tidvis tät från ventilationen.
Utvecklarna av systemen sitter tätast i Kista. Medan nya kreativa företag växer upp som svampar runt om i 08. Tjänsteexporten av licenser och rätten att använda patent från 08 växer kraftigt. Totala tjänsteexporten från Sverige gav 516 miljarder 2014 och bara licenser och royalty (62 miljarder) gav mer än exporten av järn och stål eller malm, skrot och trävaror. IT gav 108 miljarder.
Ja än exporterar vi 2,38 ggr mer varor inklusive el än tjänster och det har varit en stadig uppgång från år 2000 då varorna gav 4,19 ggr mer än tjänsteexporten.
Vänliga hälsningar
Nanotec
"I grunden är det tydligen fel på Spotifys affärsmodell – varför ska man behöva anställa fler programmerare bara för att företaget växer? En tjänst, en app – det enda som behöver skalas upp är servervolymerna och för det behövs inga programmerare. En app kräver inte fler programmerare bara för att man har fler kunder. Inte konstigt att Spotify går med förlust med noll kostnadskontroll."
Minister-nivå på den kommentaren. 🙂
Google hade ju bara en sökmotor som dessutom verkade klar – varför anställa fler utvecklare? Bara att luta sig tillbaka och vänta på intäkterna.
Spotify växer fortfarande i antal abonnenter.
Men visst, de kanske vill lansera nya tjänster. De har ju dragit igång video t ex. Men ger det mer intäkter? Annars är det pengar i sjön.
Spotify är väl lite som Google var fast i strömmande musik-branschen.
Är ganska svårt att förutse vad de befinner sig om 10 – 15 år men de nöjer sig nog inte med en "app" för mobilen och en hemsida.
Google har ju misslyckats totalt med fler produkter och tjänster än de flesta andra företag skapat totalt.
Ja det mesta av programvaran ligger uppenbarligen på serversidan. Och för att skala upp med flera kunder behöver de lösa liknande problem som google och amazon löst, fast det här gäller musik. Att dimensionera lokal serverkraft och få den att lira med resten runt världen är förmodligen ingen enkel sak. Distribuerade hashtabeller är populärt men inte helt enkelt att hantera i stor skala på ett pålitligt sätt. Det är därför man på exempelvis på amazon kan få uppmaningen "Är du inte xxx yyy så logga ut". Att hålla alla lokala serverparker synkade och uppdaterade med det senaste, hålla reda på kunder, logga vem som lyssnar på vad och hur länge för att kunna betala artisterna, etc. Och dessutom få det hela att verka responsivt utan dröjsmål, alltid tillgänglig, är en utmaning i sig som kräver en distribuerad infrastruktur. En distribuerad infrastruktur är en utmaning på många plan. Vidare kan man notera infrastruktur för uppdateringar av program och databasschema utan nertid i servicen. Sånt brukar ställa till väldiga besvär och rejäl huvudvärk om man inte tagit höjd för det från början.
Som (ganska nybliven) programmeringslärare på gymnasiet så känner jag mig manad att kommentera det här med programmering i skolan.
I dagsläget är det så illa att programmering som skolämne bara är obligatoriskt på teknikprogrammets inriktning Informations- och medieteknik. Lite drygt 3% av gymnasieeleverna läser denna inriktning. På övriga inriktningar av teknikprogrammet och naturvetenskapsprogrammet läser eleverna normalt sett ingen programmering alls. I teorin kan de naturligtvis välja programmering som individuellt val men i praktiken så är det inte många skolor som faktiskt erbjuder det. Delvis på grund av problem att hitta behöriga lärare (ni vet den attans lärarlegitimationen som Jan Björklund införde osv). Dessutom känner sig de mest studiemotiverade natur- och teknikeleverna pressade att i stället lägga sina individuella val på kurser som ger meritpoäng till högskoleantagningen, dvs språk och matte (Jan B igen).
Som jämförelse så gick jag själv naturvetenskaplig linje i början av 90-talet och då var det en inte föraktlig andel av eleverna som valde "Data" i stället för "Hälsa" och tog sina första stapplande programmeringssteg på 386:orna i skolans datasal. En del av dem hade inte ens en dator hemma! Sedan dess har vi haft en enorm digital revolution, men programmering i skolan har vi snarast skurit ner på.
Som artikelförfattaren anmärker, alla är inte tillräckligt smarta och har rätt personlighet för att passa som programmerare, men ju fler som faktisk provar desto fler talanger kan vi upptäcka. Skulle vi kunna få åtminstone hälften av de elever som går antingen teknik- eller naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet (dvs ca 10% av alla gymnasielever) att faktiskt prova programmering så skulle vi nog ha en tillräcklig pool att ta av för programmerare till hemtjänstrobotorna som ska sköta oss när vi blir gamla. Med nuvarande 3% så räcker det inte…
Att alla ska läsa programmering i grundskolan tror jag inte alls på. Visst, låt de som är intresserade prova, men att tvinga alla är ganska vansinnigt. Klarar man inte logiken i högstadiematte så gör man det inte för programmering heller.
Är det inte viss skillnad på att lära ur programmering och algoritmer och logik?
Skulle inte det senare ge mer nytta än att lära ut C sharp eller Ada?
Förtydligande: Alltså att först lära ut algoritmer och logik till så många som möjligt, sen låta de intresserade prova på programmering.
Men algoritmer och logik är ju skittråkigt! Gör man så blir ju ingen intresserad. Det gäller att hitta glädjen med att själv skapa ett program som skriver ut "Hello World!" en miljon gånger på skärmen, sen kommer de mest intresserade automatiskt att fundera på varför programmet funkar. 🙂
Ställer mig mycket tveksam till att skolan kan lära ut programmering bra. Nästan alla som varit längre tid i gemet vet att de bästa är självlärda.
Programmering är ett sätt att tänka, inte att specifikt lära sig programmeringsspråk, algoritmer mm.
Med tanke på vilket skräp som produceras av konsulter som ofta kommer från skolan där ena projektet efter det andra får kasseras så kan man undra
Det är väl föga märkligt att de bästa är självlärda eftersom det inte har funnits i skolan på ett strukturerat sätt. Tänk vad bra de hade varit om de hade fått undervisning också!
Självklart ska de inte lära sig Ada eller C#. De vore ju sisådär om vi tex lärde ut OOP i grundskolan och kom på 5 år senare att mönstret vi lärde ut suger.
Däremot har vi några mer fundamentala pusselbitar. Exempelvis funktioner/metoder, vilka är direkt besläktade med den matematik vi ändå lär ut. Om vi sedan loopar saker via For eller rekursion är mindre viktigt – båda lär ut precis den grundläggande logik vi är ute efter.
Sen har vi det där mindfucket med att vi fokuserar precis hela utbildningen till kontinuerlig matematik, trots att vi sedan tvärt om förväntas arbeta uteslutande med diskret sådan ute i verkligheten. Sure, det akademiska får ett naturligt fokus på att bevisa saker snarare än använda dem, men det måste gå att hitta en rimligare verklighetsförankrad förberedelse för elever och studenter.
dopad: De bästa självlärda? Nja, det tycker jag känns som en sån där myt som aldrig någon lyckats bevisa. Min gissning är snarare att de bästa är de som har grunden i någon form av akademisk utbildning men som sedan har drivet och förmågan att utvecklas även på fritiden.
Karin: Glappet mellan tillgänglig utbildning och behovet av utbildning finns på alla nivåer. Det finns till exempel ingen vettig utbildning för "datalärare" på gymnasiet överhuvudtaget. Om det inte finns någon utbildning så finns det inga behöriga lärare. Om det inte finns några behöriga lärare så kan inte skolorna anordna någon utbildning. Det blir som ett moment 22 även om inte sambanden är så tydliga. Läste nyligen Linköpings universitets utredning om KPU (Kompletterande Pedagogisk Utbildning, dvs lärarutbildning för de som redan har ämneskunskaper). De funderade på att erbjuda denna i ämnet Programmering, men avstod eftersom de såg det som omöjligt att hitta behöriga handledare…
Linus: Jag tror jag förstår din poäng med att skolan inte ska hoppa på alla de senaste trenderna. Men OOP är trots allt gammalt och beprövat vid det här laget. Dvs, det är en fundamental pusselbit inom programmering sedan 25 år tillbaka eller så. Valet av programmeringsspråk är egentligen inte så viktigt, men jag tycker definitivt man bör välja något att koncentrera sig på och sedan kontrastera det mot vilka alternativ som finns. I dagsläget tycker jag av flera skäl att Java eller C# är de enda lämpliga valen som första programmeringsspråk. Att "torrprogrammera" teoretiskt eller med förenklade utbildningsspråk förtar bara glädjen.
De "bästa självlärda" finns. Det handlar helt enkelt om särskilt begåvade eller extremt begåvade talanger, som skippat formell utbildning. De kan bara ses som anekdoter, inte som en regel.
Vet inte om brorsan är extremt begåvad. Han är ju inte korkad, men jag vet inte om han är speciellt mer begåvad än storerbror. Han är dock självlärd programmerare. Medan hans lata brorsa föredrog att syssla med layout, design och illustration på datorn hackade han basic. Jag tror det handlar om intresse. Jag har pysslat lite med programmering och jag tycker ärligt talat att det är ganska tråkigt. Intresset finns inte där för att jag ska lägga tid på det.
Men är man nyfiken och intresserad så går det självklart att lära sig programmering, precis som man kan lära sig 3d-modellering, fotografering, HTML, CSS eller vad sjutton som helst.
Själv är jag lite kluven till om programmering ska vara allmänt skolämne. Jag tror att det i så fall ska vara obligatoriskt på gymnasienivå i relevanta linjer. Alternativt att man inför en ny teknisk linje med inriktning på programvaruutveckling. Jag tror nämligen att de flesta teknister har mer nytta av programmeringskunskaper än kunskaper i hållfasthetsberäkning. I alla fall har denna teknisten haft det (även om programmering är trist).
Men jag har svårt att se att man har någon större nytta och intresse av programmering om man går en del av de yrkesförberedande programmen, eller om man har ambitionen att bli läkare.
@Linus: Det var lite det jag menade, men du skrev det mycket bättre. 🙂
@Erik: Torrprogrammering är trist, men kan man inte göra några för den åldern det skall läras ut på lämpliga verktyg?
E-learning har ju varit på tapeten, själv fick jag prova på det redan i början av 90-talet. Så säg antingen om det fanns något snyggt "programmeringsspråk" som också funkade med några intelligenta pusselbitar så man kunde visa och utforska/leka med de tänkte logiska och metodiska sätten i början, eller en liknande datormiljö?
En sak jag funderar på är just att olika barn verkar lära sig olika och därmed kan väl också lärosätten kanske anpassas?
@Erik: Nu lär du ut på gymnasiet, så får skall ju barnen kunna ta till sig C#, scripts osv. Men rent generellt…..upplever du att barnen är intresserade av programmering och de tillhörande delarna? Och är det på det sättet som man förväntar sig från de vuxna att de skall vara intresserade?
@Karin
"Om skolan funnits" hade det förmodligen förstört mer än vad det givit. Det svenska IT undret tror jag bl.a. är en effekt av Hem-pc reformen.
Skolan har så mycket inbyggda fel så de kan aldrig bli effektiva på att lära ut. Intresserade tycker alltid det går alldeles för långsamt inom skolan, det krävs "talang" (läs: fantastiskt tålamod) för att orka traggla något som man kan göra i sömnen.
Duktiga programmerare tycker vanligen mycket om sitt jobb, det blir mer av en hobby. Kicken att hela tiden lösa nya problem är svårslagen. Men den typen av personer fixar inte att sitta med saker som är så lätta att de slipper använda hjärnan.
Lärarkvaliteten är dessutom urusel inom skolsystemet, mestadels på grund av att skolan inte har en struktur som upptäcker bra eller dåligt lärararbete
@Linus
Om skolan lär ut C# så lär man inte ut programmering. C# är för programmerare som inte klarar programmera. Språket är för ofritt och styrt för att kreativa hjärnor skall känna någon form av stimulans.
JavaScript, Assembler, C och C++. Där skall fokus läggas när vederbörande kommit till den punkt att det är dags och lära sig språk. Klarar man dem så kan man sätta sig i vilket språk som helst och arbeta
@Erik
OOP är att bygga funktionalitet kring en datamängd, svårare än så är det inte. Den principen borde en lärare starta med så fort som möjligt men det gör man inte för de är fantastiska på att krångla till något som egentligen är mycket lätt
"Så säg antingen om det fanns något snyggt "programmeringsspråk" som också funkade med några intelligenta pusselbitar så man kunde visa och utforska/leka med de tänkte logiska och metodiska sätten i början, eller en liknande datormiljö?"
Det finns ju "utvecklingsverktyg" för barn där man kan skapa spel genom att välja färdiga objekt och ge dessa egenskaper, med logik i form av "pusselbitar". Exempelvis "Kodu" från Microsoft. Det har barnen haft kul med. Man lär sig ju inte att skriva kod, men väl ett slags tänk som sedan kan tillämpas när man skriver kod. Det kanske är bättre att låta 10-12-åringar lära sig på det sättet än tvinga dem skriva Basic-kod? Vi gjorde det ju för att det inte fanns något annat. 🙂
Microsoft Kodu
Dopad: man vet att man inte pratar med en systemutvecklare när du tror att JavaScript är ett lämpligt utbildningsspråk.
Med respekt för att du kanske tycker det är roligt ska jag låta bli svordomar (du ska veta att det inte är lätt då JS är bland de mer fundamentala problemen inom nuvarande IT-utveckling). Att lära ut JS på grundskolan kan man möjligtvis göra en dag om året: 1a April.
JS används ENDAST för sin reach och lär av samma anledning tyvärr inte försvinna. Tack och lov kommer detta abstraheras via TypeScript och dylikt, dvs de vassaste hjärnorna i världen får ta hand om problemen med JS.
C# är tvärt om ett robust backend-språk. Med stor marginal tekniskt ledande inom OOP.
Tillägg: vill återigen klargöra att även C# vore extremt olämpligt. Tänk tex att lära barnen iterera via foreach, eller hitta data via lambda. Jag tror iof Microsoft skulle bli jätteglada.
@Linus
Dina inlägg visar varför det är riskabelt att undervisa programmering eftersom det är så många som lär ut fel.
JavaScript är ett utmärkt språk att lära någon programmera i eftersom man så lätt trasslar till det. Det är när man gör fel som man lär sig. C# och liknande är designade för att programmeraren skall slippa tänka själv, en del gillar det men man blir inte duktig programmerare av att låta bli och tänka
Okej, jag kanske misstolkade intentionen. Ja, det är lätt att göra fel i JavaScript. Men problemet med språket är inte att folk gör fel, utan att vi inte har säker respons på att något faktiskt ÄR fel. Det låter monstruöst att lära barn slarva så extremt.
C# är konstruerat för att förebygga hazards. Det blir precis lika fel, men det sker i compile time istället för när Agda 68 försöker skicka ett mail 8 år senare och vi har ungefär 10 miljoner rader kod i 6 olika system att försöka hitta felet i. Vilket även är 8 år efter studenten fick MVG för sin trasiga lösning.
Also, C# är ett steg mot C++ (från Java-hållet alltså). Det är i princip garbage collection du inte får göra.
Samtidigt har han en poäng. Att bostäder är svåra att få tag på. Hyresvärdar vill inte ta en risk. Avdragsgilla tjänstebostäder? -Skulle vara ett typiskt svenskt sätt att hantera det. Och egentligen nog inte göra problemet mindre. Men det tangerar också ett annat problem – vuxenutbildning.
Även duktiga, välutbildade vuxna (läs arbetande personer) behöver uppgradera sig eller gå en kurs då och då. Dagens modell gör att har du en medarbetare som är bra men känner att något särskilt skulle han behöva lära sig extra kan inte alltid hitta den kunskapen. Fritiden är fel tid at göra det på för många, och få arbetsgivare inser nyttan eller vill ta arbetsbortfallet heller. Och allt går inte att lära ut via dyra kurser ledda av konsulter. Utan finns i sedvanlig ordning på universitet och högskola. Men oftast på fel tid: Mitt på dagen.
Där ser jag ett problem. För det gör att arbetsgivare är förpassade till att anställa yngre förmågor och hoppas de har ny kunskap med sig, men det tar tid innan dessa kan,användas i den arbetsmiljön som saken gäller.
Riktiga universitetskurser på halv/hel/kvartsfart som också redan arbetande personer kan gå och ta under vettiga förutsättningar utan att vara förpassade från jobbet. Det behövs.
Så i det här fallet har ju ändå Spotify programmerare. Kan ju vara så att de behöver fler specialister från utlandet som de hoppas kan lära ut och sprida kunskap eller lösa snåriga specifika problem. Men….det kanske även innebär att de utan att ha tänkt på det ej heller kan låta sina befintliga programmets lära sig mer.
Finns väl en hel del distanskurser numera? Sen är ju utbildning gratis, barnomsorg subventionerad, etc etc. Det torde finnas rätt bra möjligheter till kompetensförbättring jfrt andra länder.
Du har helt rätt i att det finns distanskurser, och att generellt sett är läget i teorin iaf mycket bättre än i många andra länder. Absolut. Men det räcker inte specifika nischsaker alltid och oftast måste man gå en allmänt akademisk väg, vilket kan skilja sig rätt mycket från att någon med utbildning i bagaget behöver tex en del av ett vitt fält.
Distanskurser är bra, men det är nog inte för alla. Interaktionen med en lärare är viktig den med.
Vad gäller tillgängligheten på bostäder annorstädes som Cornu skriver om:
New York City tillämpar "Rent control", liksom San Fransisco och flera större städer i Bay Area. Lägg till "zoning" som påminner om svenska PBL (man kan förstöra någons utsikt om man bygger två våningar högre och sånt där). Hyresmarknaden påminner alltså mycket om den svenska (hyresreglering + utbudsbegränsningar i form av höjdbegränsningar, "riksintressen" och dylikt), skillnaden är att alla hyreslägenheter inte är indragna i systemet (men ganska många, i SF sådär 75% och i NYC runt 25%). Följden av utbudsbegränsningar (genom att stadsplanen förhindrar att utsikten försvinner, finns stenhårda höjdbegränsningar i SF) och hyresregleringar hittar du alltså även i USA.
Att det inte bara räcker att ta bort hyresregleringar visas om inget annat från London. Där tog man bort hyresregleringssystemet från 1919 i slutet av 1980-talet. Men man har fortfarande stenhårda utbudsbegränsningar som skapades i slutet av andra världskriget (i form av att det är svårt att få stadsplaner antagna, att exploatera ny mark, att bygga högre), hade man fått lov att bygga 5-6 våningar hade de där radhuskvarteren på de flesta håll varit högre.
Ska vi börja i någon ände är det att lätta på utbudssidan, sen kan man fasa ut hyresregleringar under 3-5 år när det finns möjligheter att bygga nytt och folk kan planera för situationen efter avskaffandet.
Ska man jämföra med stora, växande amerikanska städer där det faktiskt är ganska lätt att hitta hyresrätter är Austin, Texas, eller "research Triangle" i North Carolina bättre jämförelseobjekt. Inga "rent controls" och generellt mer tillåtande stadsplaner (inga siktlinjer eller "historic districts" att förgöra med nya högre byggnader). I de varma staterna ("warm, wet and West") ingår dessutom ofta pooltillgång i hyran.
Mer om "rent control" och San Fransisco:
http://affordablehousinginstitute.org/blogs/us/2016/03/housing-in-pogoland-part-1-good-intentions.html
Intressant. Skall kolla på det där.
Tack!
Jag förstår inte varför Spotify klagar över att de inte kan rekrytera programmerare. Deras desktopklient har varit urusel de senaste fem åren utan någon som helst förändring. Det är knappast programmerare som saknas, snarare kompetent ledning.
Jag har också funderat över det. Men det kanske behövs en GUI makare? Eller är det prestandan du menar?
Det är ju lite gulligt att ni tror att Spotifys magi ligger i klienten.
Hur menar du då? Var skrev vi att det är magi? Spotify är ju inte den enda strömmande tjänster som finns. Men för vilket program som helst är ju interfacet viktigt.
Spotify och Magi? Nej nu måste jag läsa igenom alla harry potter igen för att förstå vad du menar.
Jag ser inga direkta problem i klienten och tycker den gör vad jag tänkt mig, dvs. söka fram musik och sen spela upp skiten.
Detta är ju inte direkt Rocket-Science 🙂
Det gör den, men ibland så segar den ngt fruktansvärt. Men sen skulle det kanske bidra till Spotifys tilldragelse om den gick att lägga skins på. Winamp var ju extremt populärt på sin tid men en del av det var nog också för att det gick att byta utseende på de och anpassa till hur man nu i övrigt hade sin dator.
Och förresten, om företag som Dice kan ha produktion i Sverige så lär ju Spotify klara av det. Det är ju som bekant betydligt mer tekniskt involverat att koda en grafikmotor än en app till mobiltelefonen.
Tydligen verkar just anställda på Spotify ha problem med att hitta bostäder. Eller har dålig utbildning eller något. Kan iofs förklara desktopklienten.
Med tanke på att desktop-deployment sedan länge är förlegat, rimligen utan återvändo, är det ganska troligt att ett företag som funderar på hur sjutton de ska tjäna pengar i framtiden tittar åt andra håll.
Har Lars vaknat på fel sida sängen idag? Om du sågar folk i dagens IT-boom med argumentet att du var med förra gången det sket sig så är du ju inte myvket sämre själv.
Detta var seriöst det sämsta jag läst här.
Har jag påstått att jag inte är sämre själv?
Var sågar jag folket? Jag sågar Spotify.
OT: En marxistisk tidskrift med en titel som påminner om osv, har en artikel idag om Israel och dess grannar. Vinklingen är inget att hetsa upp sig över, det är den gamla vanliga antiisraeliska retoriken. Det intressanta är istället avsändaren, vars version vi får presenterad. Det är en flygkapare som ger sina synpunkter. Åtminstone två flygplan har personen kapat, men den andra gången slutade det med en tragedi. Polisen ingrep och grep vederbörande kapare och dödade den andra.
Imorgon följer en intervju med en Pol Potmedhjälpare, som tidningen inte riktigt tycker fick credit för att ha minskat problemet med närsynthet i Kambodja på 70-talet.
Svenska Spotify levererar musik till folket på ungefär samma sätt som Svenska Kyrkan levererar religion. I båda fallen är produktens avgift frivillig.
Här gäller också att komma ihåg att Spotify har en särställning och gräddfil in i Rosenbad efter att de kliade politikernas ryggar när de blåste på som hårdast mot The Pirate Bay. Spotify skulle bli det lagliga alternativet som båda parter lovade skulle leverera pengar till s.k artister. Priser, lovord och hederomnämnanden haglade under den förra regeringen.
En anledning till att man behöver fler programmerare för ökat antal användare är att IT-produkter aldrig är färdiga och fungerande i alla lägen . Med fler användare krävs det därför fler programmerare för att lappa och laga på det ständigt ökande antal fel som manifesteras med fler användare.
Lars som studerat HTML på högskolan och läst så mycket böcker om något som kallas för THE INTERNÄÄÄT att han samlat kunskaper till att sätta upp en blogg kommenterar om Startups, Entreprenörskap och Programmering.
Även om du gärna beskriver dig själv teknisk så är väl sanningen så att du inte skulle klara dig en dag ute hos jättarna så som Spotify, Apple, Google, Facebook, Amazon med mera. Det blir därför lite konstigt att du ska förklara vad som är nödvändigt och icke nödvändigt i deras arbetsroller och i deras företag.
Ett par saker:
1) När de pratar om programmerare och ingenjörer så pratar de inte exklusivt om anställda som lägger till funktionalitet i Spotify's App. Om du kikar på vad de rekryterar efter i dagsläget så hittar du massor av positioner så som Data Analysts, Data Engineer, Data Scientist, Machine Learning osv. Efter att Spotify lanserat sin app så handlar det inte bara om att marknadsföra den och skapa försäljning, det handlar om att ständigt förbättra den och göra den bättre än Rdio, Pandora, Apple Music osv. Det handlar om att skapa den bästa upplevelsen för kunden som man någonsin kan skapa.
2) Nej. Svenska folket är inte för ointelligenta för att lära sig programmering. All "programmering" (Notera citat-tecken) är inte backend-programmering som fokuserar på problemlösning.
3) Nej. En avreglerad hyresmarknad leder inte till skyhöga hyror. Det kanske gör det till en början. Men med tiden så leder det till mer privat investering i hyresmarknaden, vilket skapar fler hyresobjekt och balanserar marknaden. Detta är vad vi ser över hela världen där hyresmarknader varit oreglerade under en längre period och där det finns ett stort överskott på hyresrätter. Den tillfälliga kostnadsökningen som kommer när man går mellan en reglerad och en avreglerad hyresmarknad är en nödvändig smärta som man får ta för en bättre framtid.
4) Ja. Att ha kontor i världsmetropol är nödvändigt när man driver bolag på den nivån som Spotify gör. Visst, Instagram med 11 anställda kunde givetvis ha drivts ifrån en mindre ort. Men när man ska flyga in och ut investerare, konkurrera om de bästa ingenjörerna i världen och ha tillgången till de bästa universiteten i världen så är det en vissentlig skillnad om man gör det ifrån San Francisco eller Ljusdal.
Jag satte upp en av världens 500 första webservrar 1993. Jag har jobbat som IT-konsult 1996 – 2008, och innan dess deltid parallellt m studierna 1994-1996. Tror jag kan uttala mig i ämnet.
Ser för övrigt inget fel med höga hyror. Det är en förutsättning för att det ska finnas lägenheter lediga.
Med tanke på hur buggiga och usla klienter Spotify har så har man inte lyckats så väl med det där med "bästa ingenjörerna i världen".
Fanns för övrigt inga kurser i HTML på universitetet när jag studerade till min masterexamen i datalogi 1992-1996. Läser man ens sådant trams på högskolor idag blir jag riktigt orolig.
Stockholm är ingen världsmetropol. Vill man ha en världsmetropol föreslår jag en flytt till London eller New York redan igår.
Dock kan nog SF och Silicon Valley vara lämpligare. Eller Boston-området.
Fast du har ju rätt i "skapa bästa upplevelsen för kunden". Med tanke på hur kass apparna är idag så behöver de absolut anställa fler. Eller snarare sparka befintliga och ersätta med andra.
Marcus Lind: vad skulle Lars cv ha för betydelse i om han kan uttala sig eller inte? Det som saknas är inte professorer eller facebook-grundares uttalanden om allt och inget. Det som saknas idag är gammalt hederligt folkvett. Det finns inte långt uppe i näringslivet, i Danderyds privatskolor, på universiteten eller bland politiker-eliten. Det som saknas är också att vanligt folk med vett slår näven i bordet så pass att bankdirektören tappar talförmågan och kniper igen en stund. Det som saknas är att nån meddelat företag som Spotify att de har alldeles för få anställda och att de betalar för lite skatt att ingen ändå bryr sig om de drar eller inte. Dessutom är SR både bättre, reklamfritt och gratis (sålänge man inte har en tv-mottagare).
Lars. Du behöver inte försvara dig när du är kung här. Jag är mer inne på cornucopia än facebook, spotify, instagram, twitter och google – tillsammans. Cornucopia är en världsmetropol i jämförelse med andra sajter på samma sätt som Stockholm är en världsmetropol för oss svenskar. Vore du i New York och London så är det Peking som gäller. I Peking ser man inte stan som världsmetropol – det är för mycket smog att kunna se världsmetropolen.
Stockholm "världsmetropol"….. jodusåatt
Man KAN ha flera kontor. Faktiskt. Jag har jobbat på utvecklingsbolag med kontor i Kista, Sisjön, Högsbo, Chile och Ukraina. Man kan kommunicera via IN-TER-NET skitbra nu för tiden. Investerare kan ju flygas in till världsmetropolen Stockholm och visas runt i de glassiga showroomlokalerna medan man kan ha billigare produktionsenheter där arbetskraften finns. Det finns en mängd företag som arbetar på det sättet.
Det går ju t.ex bra att sälja stridsflygplan från Linköping. Presidenter m.fl verkar hitta dit i alla fall.
Spotify är till 100% subventionerat av staten med lagstiftning. Det är viktigt att komma ihåg här att den tekniska utvecklingen, i detta fall fildelning, egentligen gjorde affärsidéen föråldrad redan för tio år sedan – och att precis som med hyresregleringen så är det endast politikernas vilja som gör att de finns kvar.
Jag upprepar: Spotify existerar av ett enda skäl – att politikerna vill att de skall finnas – på samma sätt som de vill att hyresregleringen skall finnas.
Om downloadsregleringen avvecklas så förändras allt – så det är lite ironiskt att det är just Spotify som protesterar mot hyresregleringen. Talesättet om att kasta sten i glashus knackar osökt på dörren och vill ha ett ord med i laget…
Vad är problemet med att ge personalen incitamentsprogram med hävstång på den egna aktien? Följande har jag varit med om flera gånger under min IT-bana: Företaget erbjuder personalen köpoptioner med en lösenkurs på ca 60 – 80% över dagskursen på aktien. Köpet görs till ett lågt "marknadspris" som räknats fram med Black-Scholesvärdering med en volatilitet som är tendensiöst låg men utan att Skatteverket slår ner på den. Om aktiekursen sedan stiger över lösenkursen kan avkastningen bli en avsevärd multipel av insatsen och vinsten beskattas som inkomst av kapital.
Kul när det går bra men tveksamt som motivation eftersom utfallet är mycket olinjärt beroende på den egna insatsen. Dessutom tenderar personalen att ägna lite väl mycket arbetstid åt att snegla på aktiekursen.
Detta inlägg måste vara ironiskt. Med ditt resonemang borde google stannat på två programmerare och facebook på en. Ändå 8 år sen du slutade som IT-konsult, har du varit ute ur spelet för länge?
Vem bryr sig om Spotifys medarbetare?! Bostäder har det varit brist på sen 2001 eller nåt. Spotify har väl råd att bygga sina egna hus åt sina anställda? Varför ska de gnälla på samhället helt plötsligt? Låt dom dra. Jag lyssnar hellre på gratis radio.
Som boende i Stockholm och aktiv på hyresmarknaden menar jag att det finns många lediga bostäder att hyra. Det är bara det att det andrahand och svårt att få tag på. Det bygger på informella kontakter mer eller mindre.
Detta tror jag är spotifys problem.
En avreglering kommer inte direkt leda till att bostäder blir tillgängliga officiellt eller öppet så länge man kan hyra ut i andra hand hur länge som helst, vilket sker svart nu och många gånger mot fastighetsägarens vilja. Även om ägaren känner till uthyrningen kommer nog ingen märkbar förändring ske, så länge ägaren får sina pengar.
Jag tror ett regelverk som motverkar uthyrning genom kontakter måste etableras. Dessutom måste möjligheterna att vräka problematiska hyresgäster sättas in och avreglering av besittningsrätten ske. Annars kommer det inte bli en fungerande marknad.
Dock kommer inga av ovan förslag gillas av folket. Därför tror jag aldrig vi kan få en bra hyresmarknad.
Londons (och övriga UK:s) hyresregleringar avskaffades i slutet av 1980-talet. Men man behöll utbudsbegränsningarna (för den konspiratoriskt lagde för att inte reta upp Tory-väljare med radhus som kunde "förstöras" av nybyggen och "there goes the neighbourhood"). Därför har du egentligen det sämsta av två världar där (stark efterfrågan men svagt och hindrat utbud).
Läs gärna:
http://affordablehousinginstitute.org/blogs/us/2014/02/this-green-and-empty-land-part-1-and-was-jerusalem-builded-here.html
I Portugal avskaffades hyresregleringarna som då funnits i drygt hundra år kring 2012-2013 (ett krav från ECB för att få lån till ekonomin f.ö.). Sedan dess renoveras det mer än någonsin i centrala Lissabon och Porto och andra portugisiska städer. Innan var hela den portugisiska byggindustrin riktad på att bygga nytt (för då kunde du ta ut högre hyror, samma situation som i de flesta västländer under 1950-1960talen och som begåvade oss med DOMUS-varuhus mitt i stadskärnan och miljonprogram).
Liksom i de flesta länder med "rent control"/hyresregleringar/Mietsschutz infördes hyresregleringarna under krig- och krisår (1915 i Portugals fall). Folk jag pratar med i Lissabon kan bli förvånade över att det renoveras för ingen kunde innan föreställa sig att det vore möjligt med annat än förfall till förstörelse i centrala stadskärnan (innan gjorde det stenhårda besittningsskyddet att det i princip var omöjligt att vräka någon och folk som bott där sedan evighets tider kunde betala kanske en svensk hundralapp i månaden eftersom hyrorna var fixa och inte inflationsjusterade).
Fixa direktbussar till områden där det finns lediga bostäder med prioriterade filer. Det minskar problemen omedelbart.
Prioriterade filer? Går det inte t.om. direktflyg upp till norr?
Var finns det lediga bostäder?
Min analys har varit att om det är bostadsbrist i Kramfors, kommunen med Sveriges lägsta bostadspriser, dålig arbetsmarknad och inget speciellt näringsliv, så är det bostadsbrist överallt.
Jag brukar vara den som gnäller kring det mesta men det brukar sällan leda någon vart. Det finns ett talesätt vilket lyder "själv är bäste dräng". I detta fall med Spotify är det mycket skrik för lite ull. Vad förväntar sig företaget egentligen? Att den svenska dysfunktionella bostadsmarknaden och det kravlösa skolsystemet ska snabbfixas för att hinna rädda eller boosta företaget?
Jag följer upp med en anekdot ur verkligheten.
När min släkting på 1950-talet startade och drev upp sitt första företag var det brist på både kunnig personal och bostäder. Möjligtvis gnällde han i ett och annat sammanhang kring detta men han var klyftig och driftig nog att lösa problemen själv. Han lät bygga hyresbostäder vilka användes till arbetarbostäder och initialt som lockbete åt dåtidens trångbodda arbetare. Han införde ett utbildningssystem internt på företaget med både praktiska och teoretiska grund- och påbyggnadsutbildningar där avklarade examina per automatik medförde ändrad befattning och högre lön. Dessutom införde han en lönetrappa baserad på tjänsteår vilken i korthet garanterade en löneökning för varje arbetat år. Effekten av hans tilltag blev att konkurrenterna om personalen i närområdet fick skapa liknande lösningar och att det samhälle jag idag bor i började växa kraftigt före det att alla statliga bostadssubventioner kom till stånd på 50- och 60-talet.
Kanske är det omöjligt att genomföra exakt det motsvarande idag men min poäng är att vi behöver fler driftiga personer vilka tar tag i saker själva och som inte förväntar sig att andra ska göra det åt dem.
Mycket väl skrivet. Svenskt näringsliv idag är som bortskämda vuxna curling-ungar som bor hemma. Ska bara ha och ha. Men inte betala något eller försöka bidra med något själva fast de är vuxna. De vill bli servade med allt. Hur svårt kam det vara att hitta folk för att skapa en liten app som innehåller musik som är skapad av någon annan? Inte konstigt att IT-företagen grundas av finniga tonåringar på sina tonårsrum. Det kräva inte mer för att starta och driva sådana företag. Men när de flyttat hemifrån tror de att staten ska ta över mamma-rollen!
Håller med. Bra skrivet.
Men det är väl lite som inte fungerar idag. Jag upplever att idag förväntar man sig att karriär/löneökning/ny kompetens skall komma av att byta jobb, inte att utvecklas inom den sektor/marknad man är i exempelvis. Samtidigt är ju mångas kunskap nischad. Så ny kunskap förväntas till viss del komma från yngre. Det blir inte så bra, för varken befolkningen eller marknaden är oändlig.
"Programmerare" är inte ett tekniskt yrke. Det är direkt underhållande att du tror att bara 1% bör kunna programmera, speciellt vad gäller klient-applikationer, extensions/addins/filter/modifieringar/script etc. Testa 50%. Idag. Varierar såklart exakt hur mycket det ger, men väldigt stor andel skulle öka sin produktivitet med åtminstone några hundra procent.
Vi har nog större och mer oväntade problem om 99% kroniskt inte räcker till kognitivt för extremt trivial binär logik.
Linus: det är underhållande att du tror att vi behöver fler datanördar. Datanördar föder inga barn (för de får inga tjejer), de har inga muskler, de kan inte laga mat, de kan inte städa upp ens vid dataskärmen, de har ingen musiksmak, de har sällan nåt jobb (bara 1 procent får jobb enligt mina beräkningar), de går inte upp på morgonen, de lägger sig inte i tid, de borstar inte tänderna och de vet inte hur duschen funkar. Dessutom kan de inte ens tvätta sina egna kläder (kan de så blir tvätten liggandes blöt i tvättmaskinen i minst ett dygn). Vi övriga 99% tycker nog att det räcker med 1 procent datanördar.
Det är trivial logik.
Frihet är slav under sina fördomar ser jag..
Hej Frihet/Arbetslös, får du inte ligga? Jag försöker lista ut kontentan av ditt inlägg och det är min bästa gissning hittills.
Arbetslös? Nej, jag har aldrig fått prova på att vara det. Jag har haft jobb sedan dagen efter studenten. Sen har jag ju pluggat samtidigt som jag jobbat också. 200 % upptagen men ändå hunnit med att skaffa familj och hus. Det hinna mycket om man låter bli att köpa surfplattor och sån skit.
Får inte ligga? Nej, inget ligg ute på cyberspace hittills iaf. Det duger så bra med IRL med frugan.
Mina fördomar om folk får sig förvisso en törn ibland men för det mesta så visar de sig ju stämma. Ta och knacka på hemma hos någon med fördragna persienner så ska ni se att det är en undernärd men överviktig datornörd som öppnar (om han inte har hörlurarna på sig). Kolla runt i den mörka nedgångna lägenheten och skaffa er en egen uppfattning. Drömmen om att bli en framgångsrik programmerare förbyttes antagligen i ett bittert cola- och dataspelberoende i tonåren när han fick ett nej på första dejten. Kalla det en fördom eller vad ni vill. Vi allihop är fulla av fördomar.
Mitt inlägg handlar om att det är inte värt att satsa på IT eftersom det ställer till med mer besvär än vad det ger samhället. Steve Jobs och Bill Gates fick väl inget stöd av samhället på 70-80-talet. De skapade sina egna små data-imperium ändå. För mycket curling åt IT-sektorn gör dem bara slappa och dryga. Låt dem ha det lite svårt – ingen är mer kreativ än en datanörd i penganöd. Har de inte råd med en dator så bygger de en egen (Steve Jobs) och lär sig programmera (Bill Gates). Bill Gates och klasskamraterna blev ju t.om. förbjuden att använda datorn i skolan – men det visste du väl inte om?
Men har ungdomar råd med en dator så köper de en speldator och blir fast i en deprimerande och bidragstagande tillvaro.
En 1-åring kan hantera en surfplatta, medan en 25-åring idag inte ens kan skaffa ett jobb, egen bostad och en familj. Vad tror du att vi behöver satsa på?
"Programmerare" är ingen bra beteckning längre, då det oftast handlar om produktutveckling i vidare bemärkelse. Ofta handlar det om att integrera open source med lite klister och få detta att fungera, system o analysarbete, utveckla automatiska testramverk på "open source"-ramverk , etc. Det är väldigt få "programmerare" idag som sysslar med att bara skriva program. Det är därför man börjar gå ifrån beteckningen "programmerare" och istället använda beteckninen "utvecklare".
"Mina fördomar om folk får sig förvisso en törn ibland men för det mesta så visar de sig ju stämma. Ta och knacka på hemma hos någon med fördragna persienner så ska ni se att det är en undernärd men överviktig datornörd som öppnar (om han inte har hörlurarna på sig). Kolla runt i den mörka nedgångna lägenheten och skaffa er en egen uppfattning. Drömmen om att bli en framgångsrik programmerare förbyttes antagligen i ett bittert cola- och dataspelberoende i tonåren när han fick ett nej på första dejten. Kalla det en fördom eller vad ni vill. Vi allihop är fulla av fördomar."
Dina fördomar krockar med mina, som säger att det är en alkoholiserad äldre änkling som jobbat som brevbärare i 40 år alternativt sålde analoga telefonväxlar åt Ericsson som bor i det där nedgångna huset eller lägenheten med nerdragna persienner.
De utvecklare jag känner har 2-3 barn med en eller flera fruar (successiva). Bor i en villa, kör kombi och/eller SUV. De är vältränade och aktiva idrottare, flera av dem på rätt hög nivå.
Däremot finns de där överviktiga, bleka nördkillarna, jag har känt flera sådana också. En del av dem gick ner i vikt, började träna och här till kategorin jag beskrev ovan. Andra träffade lika nördiga tjejer och passar så när som på sport-delen in på ovanstående.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Oj vad bitter..
Jag är datornörd, och jag tror inte jag är smartare än andra. Jag är däremot ingen utvecklare och tror mig inte vara det bara för att jag kan fixa en skrivare och starta om en dator.
Det vore ju intressant att veta vad du själv sysslar med. Det måste ju vara något riktigt genialiskt och svårt som vi andra som inte har riktiga jobb kan klara av.
Frihet: om du tycker att IRL-frugan inte duger bör du rimligen ta det internt istället för att skriva nervösa inlägg på internetbloggar. Jag vet inte riktigt vad du lider av, men om du en dag kan leva ett normalt liv kommer du annars ångra arkivet av pinsamheter.
Linus. Oj, men lilla vännen vad du tog illa upp. Du är en känslig liten grabb du. Jag ska nog ta det lite varligare med dig nästa gång. Jag har lätt att trampa såna som dig på tårna. Jag ber om ursäkt. Seså.. spring iväg nu.
Att du svarar på vad du innerligt önskade vore verkligheten istället för den text som faktiskt presenterades gör inte intrycket mindre nervöst.
Linus din kommentar var knappt värd att kommentera men jag respekterade dig med en kommentar längre ner på sidan.
ErikG. Vissa datornördar kan nog liknas med en äldre alkoholiserad herre rent fysiskt. Säker på att det är en alkoholiserad herre du ser?
Det finns säkert nördar/utvecklare som kan prestera bra och leva fullgoda liv. Jag har nog sett båda sidorna. Men det finns dom (Linus) som påstår att 50% av folket ska kunna leva på det. Sånt påstod även Bredbands-Linus och Johan Stael von någonsting för 15 år sedan också när de åkte runt och föreläste. Innan verkligheten kom ikapp dom och de konkursade några gånger. 50% kan inte sitta och leka på datorer dagarna i ända. Vi kan inte överlåta hela samhällsbyggandet åt resterande 50% (kvinnor). 1 % är fullt tillräckligt. Resterande 99 % av männen behöver arbeta, skaffa fram föda och se till att ungarna inte bara blir curlade av mamman utan även får lite vett i sig.
Jaha.. Nu bröt ungarna av antennen på radion för mig. Så går det när man sitter för länge vid mobilen istället för att passa ungar. Verkligheten anropar, det är dags att stänga av detta digitala tramsande.
Förstår inte varför du börjar tramsa om du nu inte orkar löpa linan ut. Hoppas barnbarnen kan lära farbror hur man använder en modern mobil och att Radiolan går att reparera. Om du inte hade jobbat 200% kanske du hade hunnit lära ungarna att inte sabba antikviteterna. Men de kanske kan lära dig hur man får fram strömmande radio via mobilen istället.
Ha det så trevligt där i mitten av 1900-talet där du bor, så återvänder jag till 2016.
😛
Haha, vilken klenod vi har hittat. Men så länge du inte är direkt kontraproduktiv för andra ser jag inte varför du inte skulle kunna få fortsätta trivas i din lilla bubbla. Det jag motsatte mig var försöket att få in den lilla bubblan i samhällsdebatten.
Ett problem i dag är att programmering verkar ses som något som de flesta aldrig kan utöva. Att lägga till programmering i skolan betyder inte att alla förväntas bli programmerare senare. Precis som att alla inte förväntas bli fysiker/biologer/matematiker etc bara för att de var tvungna att plugga dessa ämnen i skolan. Visst, programmering är komplicerat och något som är hyfsat svårt att hålla på med på professionell nivå. Samtidigt så är programmering på simpel nivå mycket enklare än vad samhället i stort verkar tro.
Ett stort antal yrken skulle tjäna på att ha personer som fått en programmeringsintroduktion i skolan – en grundläggande förståelse för hur datorer fungerar och hur programmering kan användas för att förbättra effektiviteten på de flesta arbetsplatser. Om något så hjälper det folk att kommunicera med de mer tekniska delarna av sitt företag.
Att slöjd skulle vara mer passande som skolämne håller jag inte med om. Hur många personer går in in i slöjd-relaterade arbeten efter sin skolgång jämfört med antalet programmerare? Om man inte haft slöjd i skolan, hur komplicerat är det att lära ut dessa kunskaper som del av ett gymnasieprogram eller som del av jobbet senare? Just nu så tappar vi inte bara 50% av alla möjliga programmerare (tjejer), dessutom ett högt antal personer som aldrig testar därför att det målas upp som för svårt (det är det inte – det finns många olika nivåer av komplexitet mellan alla yrken som involverar programmering). Och då nämner jag inte ens alla de personer som skulle tjäna på en grundläggande introduktion av programmering, utan att bli programmerare i slutändan (alla som pluggar ekonomi, kommunikation, marknadsföring tex).
När min dotter skulle börja skolan frågade jag om hon skulle få lära sig något om datorer. Ja än har vi inget men innan hon lämnat skolan om nio år har hon fått ordentlig datorutbildning.
Hon fick en halv lektion i nian. Något lite lärde hon hemma. Blev lärare och nu hjälper hon alla lärare på sin skola och lär mellanstadiebarn använda datorer i olika ämnen samt sitter med i kommunens datornågot. Samtidigt är hon mycket duktigare än sin bror på att snickra. Tycker nog lite slöjd ska finnas kvar i skolan. Brodern satt mer framför sin dator hemma än hjälpte till med olika byggprojekt. Fast nu har han ett bra jobb efter några patent som bygger på fantasi, djup kunskap om 0 och 1 samt idéer från helt andra områden.
När jag hade hemtjänsthjälp talade jag med en ung dam om möjligheten att ett SMS med vem som skall komma och ungefärlig tid borde kunna sändas ut på morgonen. Du det går inte jag har suttit och skött dagsplaneringen på kontoret och när det är klart i datorn finns inte tid att skicka sms utan det är bara att skriva ut egna planen till alla. Hon verkade inte tro mig när jag sa att det var enkelt att ändra programmet i datorn. Min slutsats är att också undersköterskor skulle kunna se brister och ta initiativ till bättre datorstöd om de lärt sig lite lite programmering i skolan.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Nanotec.
Jag ska bjuda dig på ett sanningens ordspråk:
"Att lära sig att hantera en mus kräver inte mer än en halv data-lektion. Men sitter pojken vid datorn för länge så lär han sig aldrig att hantera en."
Varför ska du ha sms för att veta vem som kommer in i ditt hem? Är väl bara att du ber om ett enkelt papper för varje vecka med namnen på vilka som kommer och går under veckorna? Undersköterskor blir undersköterskor för att de vill jobba med människor och slippa pilla på teknik hur enkelt datasnillet (som kan vara enerverande som office-assistenten) än säger att det är. Låt dem få göra det, annars blir de bara gnälliga och tvära. Men penna och papper bör alla kunna hantera. Åtminstone vi som gick i skolan innan de tryckte in en surfplatta i handen på alla elever.
Var till banken häromdagen. Dörrkillen behövde titta i en dyr liten surfplatta för att veta vart jag skulle gå på det lilla bank-kontoret. Det var inte svårare än att jag skulle gå rakt in och prata med bankmannen. För några år sedan tog man en enkel nummerlapp och väntade på sin tur. Nu vet jag varför banken tar ut så mycket avgifter och hur Apple kunde bli världens rikaste företag. Och varför ungdomars betyg har nått botten.
Ja, det känns en anig nervöst att diskutera med överdrivet känslosamma pojkar som du, som ordagrannt tar åt sig av allt man skriver.. Det har du rätt i. Men vad du har för fantasier om det ena eller det andra får du gärna behålla med dina pojkvänner på skype.
Jag har redan svarat på ditt påstående om att vi skulle behöva 50 % dator-nördar. Din låtsasvärld i world of warcraft är ingen verklighet. Verkligheten är mera när du tittar på allt du har försakat runt omkring din dator.
Nej. Ryck upp dig och dra upp persiennerna. Nu skakar vi hand på det här som riktiga män. Stäng av datorn och försvinn ut i solen med dig nu! Det finns säkert nåt galet fruntimmer åt dig nånstans där ute.
Det här skulle ha postats som kommentar åt Linus på linjen lite längre upp. Tekniken här är tydligen åt h-e.
Lars! Ifall du inte har nåt bättre för dig så kan du ju få pula in det här inlägget i pojkspolingen Linus dialog-ruta där det hör hemma.
Ja, den här moderna tekniken är ju så svår att förstå. Du får väl trösta dig med att du inte är tillräckligt illaluktande, fet och finnig för att förstå dig på hur kommentarsfunktionen fungerar.
😛
Detta är faktiskt riktigt roligt i sammanhanget. 🙂 Oklart om du alls är intresserad av informationen, men datorspelande har alltså ingenting att göra med programmering. Tvärt om brukar spelberoende/överdrivet spelande innebära väldigt låg kunskap om datorer, i synnerhet systemutveckling.
Mer uppenbart vid det här laget är att du är intresserad av min relation till kvinnor. Jag kan mana till lugn och förklara att jag har det orättvist bra på den fronten.
Det känns som att Spotify planerar att säljas till USA, enligt ett givet mönster. Och på nåt sätt så vill de urskuldra sig för att de inte stannar kvar i Sverige och bygger upp företaget organiskt. De skyller på externa faktorer såsom avsaknad av bostäder, utbildat folk och optionsprogram.
I själva verket, rätta mig om jag har fel, är de förmodligen finansierade av riskkapital med bivillkor, som oftast går ut på att riskkapitalisten ska få så hög och snabb avkastning på sin satsade pengar som möjligt. Alltför ofta har det hänt på senare år att svenska riskkapitalfinansierade Internetföretag som har nått framgång eller fått en kommersiellt hotande ställning, har blivit uppköpta av amerikanska Internet- och dataföretag. Vid dessa uppköp får riskkapitalisten oftast god valuta för sina pengar.
Om svenskt näringsliv, av idag, hade präglats mer av den fosterlandskära Marcus ”Dodde” Wallenberg, så hade betydligt fler högteknologiska företag haft flera produktsteg kvar i Sverige, vilket långsiktigt gynnar välstånd, arbetsmarknad och FOU.
Helt korrekt analyserat.
"Easy come – easy go." Finns inte mycket att hämta ur dessa bolag för samhället. Det är gruvor, jordbruk, skog och industri som ger nåt i inkomster och arbete i vårt land. Satsa på det istället. Hela tjänstesektorn är beroende av basindustrin. Och vår välfärd. Det är arbetare som byggt detta land.