Bonnier/Expressen har en lång intervju med en av tre begåvade ministrar i regeringen, den hyllade mediala krisklippan Anders Ygeman. Dessvärre kör Ygeman i diket när det gäller civilförsvar och personlig beredskap, för han “bor i stad”, där man tydligen inte behöver beredskap.
Inrikesminister Anders Ygeman (s) |
Dessvärre återupprepar inrikesminister Ygeman mytologin om 72 timmars personlig beredskap, som är något som den frivilliga försvarsorganisationen Civilförsvarsförbundet har hårdlanserat. Även om 72 timmar är bättre än noll timmar, så saknar den stöd i empiri eller faktiska behov och stöds t ex inte av MSB, även om MSB borde vara tydligare kring detta.
72 timmar härrör från Kanada och kalla kriget, där man behövde ta med sig 72 timmars förråd ner i kärnvapenskyddet, då man ska stanna minst tre dagar i skydd till strålnivåer har fallit till nivåer där man kan vistas utomhus delar av dygnet igen. Fast försörjningsbehovet är även då längre än 72 timmar – det är knappast så att samhället fungerar 72 timmar efter ett kärnvapenkrig.
Siffran har blivit mytologisk vid det här laget, men för svenskt totalförsvar handlar det mer om ett behov av flera veckor innan samhället ställt om till krislogistik. Att t ex Försvarsmakten ska klara sig själv i 7 – 10 dagar visar på hur lång tid samhället kan behöva ens för att kunna ordna krisförsörjning till försvaret. Ännu värre skulle det se ut för civilbefolkningen.
Sedan har vi några direkt intressanta citat. Ni har säkert alla sett citatet från någon tidning om den unga kvinnan som “inte är så beroende av el för jag bor i stan”. Ygeman har nu levererat sin egen motsvarighet.
“Jag har nästan inte en enda konserv, för jag bor i lägenhet i stad.” – inrikesminister Anders Ygeman (s)
I stan hittar vi matbutiker som i princip dagligen fyller på sina hyllor just-in-time. På grund av höga försäljningsvolymer kan man ta leveranser dagligen. Därmed har man bara artiklar för någon dags normal försäljning om leveranser upphör på grund av t ex strömavbrott (ja, logistikkedjan är beroende av fungerande strömförsörjning) eller IT-angrepp som angreppet mot ICA:s centrala logistiksystem i höstas. På landsbygden hittar man istället små butiker, som inte har sådana försäljningsvolymer, så de har snarare upp till några veckors artiklar på sina hyllor, undantaget färskvaror. Vid smörkrisen härom året fanns det gott om smör i lanthandeln, eftersom de bara tar in smör varannan vecka, medan hyllorna var tomma i stan.
Behovet av hushållslager är alltså större i staden än på landet, då det finns mer artiklar per capita i landsbygdens butiker.
Stadsbor kommer inte rusa ut på landet och tömma butikerna, då de inte, likt Ygeman, känner till detta.
På landet finns det även en del flöden och fonderade flöden – ägg och honung är vanligt att se till salu på landsbygden, men även en del grönsaker och potatis, rent av officiellt kött, kan hittas här och var. Givet att man har kontanter eller andra bytesmedel kan man klara sig lite bättre på landet än i stan. De flesta har också egen brunn, även om den oftast är beroende av fungerande el.
Sedan kommer vid en omfattande kris själva Anders Ygeman personligen (men inte hans familj) att vara på regeringskansliet. Huruvida dessa har några krisförråd låter jag vara osagt. Fast familjen kommer knappast välkomnas till ledningscentralen.
Dock skriver Ygeman på sin Facebook att han har gott om torrvaror, rent av frystorkat, vilket kan ligga i linje med hans intresse för friluftsliv. Då kan man konstatera att han inte behöver konserver.
Värre är det dock med vattnet. Utan vatten kan man inte äta torrvaror eller frystorkat.
Och efter 72 timmar utan vatten är man död. Rent av redan inom 24 – 48 timmar.
“Skulle vattenförsörjningen sluta funka så skulle vi vara sårbara, för jag har inte dunkar med vatten i lägenheten även om vi har badkar. Lite mer beredskap borde man ha på det privata planet.” – inrikesminister Anders Ygeman (s)
Insikt i brist på denna punkt kan åtminstone leda till åtgärd. Det kan räcka med tre tiolitersdunkar med vatten för att en familj ska klara 72 timmar, inklusive matlagning. Biltemas stapelbara 10-litersdunkar rekommenderas. Så det är bara att åtgärda, Anders.
Vätska är viktigare än mat och viktigare än konserver. Ygeman är alltså rätt ute när han tar upp vatten, medan journalisten frågar om batterier, konserver och triangakök.
Utan vatten faller prestationsförmågan och den intellektuella förmågan fort. Man kan inte ens bränna av fettreserver utan tillförsel av vatten. Inom ett dygn utan vatten kan man vara död, även om man sannolikare klarar sig kanske två dygn. Vätskedriften är också starkare än rent av sexualdriften, det är bara det att vi hela tiden tillfredställer vätskedriften och efter ett halvt dygn helt utan vätska kan man göra vad som helst för vatten, inklusive dricka förorenat vatten direkt ur en pöl.
Och åker man på magsjuka som följd av smutsigt vatten torkar man ut ännu snabbare.
Vatten är viktigare än mat, värme, belysning. Börja alltid med att lagra vatten och se till att skaffa filter och helst även kokmöjligheter för att kunna rena vatten när lagret är slut.
Helkonserver innehåller dock vätska, så har man sådana konserver har man visst vatten – till dagsbehovet av vätska ingår vätskan i maten.
Anders Ygeman får plus i kanten för att han tar upp vattnet, men bör ta sig ett snack med MSB istället för Civilförsvarsförbundet och släppa 72-timmar.
Det civila försvaret ligger numera på justitiedepartementet och med det Anders Ygemans bord. Även om han nu körde i diket så går det nog lätt att dra upp honom och han kan antagligen köra vidare, med lätt bucklad stötfångare. Något totalhaveri handlar det inte om.
45 kommentarer
Ygeman bor antagligen där det finns pizzerior och så. Då behövs ju inga konserver. Värre på landet, där finns varken ekologisk-vegetarisk dinkelpizza med pulled tofu och kanske inte Heller hemkörning.
Lol..pulled Tofu.
Vad för sorts vattenfilter skulle du rekommendera? Funkar det att dricka vatten i valfri vattenpöl eller kanske insjö med ett sånt?
Sawyer mini + vattenreningstabletter. Köp filtret från ebay eller dyl så är priset en bråkdel av det i Sverige.
Mats Hulth skålade i Mälarvatten från Riddarfjärden vid Stadshuset med IOK:s delegater vid ett trettiotal tillfällen, och klarade sig utan men. Men ska man dricka större mängder bör man nog filtrera eller koka det först. Således bör man ha åtminstone triangiakök eller liknande om man inte har plats för vattendunkar. Hyfsat vatten finns ju nästan överallt. Sen kan det vara algblomning och liknande som gör det rent av giftigt, så lite extra koll måste man ha om man inte bunkrar vatten.
Det där är direkt okunnigt.
1. Tror du att Mats Hulth skulle gå ut och medge att han blev mer eller mindre dålig i magen? Dricksvattnet i mälaren hämtas från sex meters djup. Ytvattnet är knappast lämpligt i större mängd.
2. När vattenförsörjningen bryter ihop bryter även avloppen ihop. Två miljoner stockholmare kommer göra sina behov utomhus och detta rinner av och hamnar i ytvattnet. Nej, fram till 1800-talet var befolkningen i Stockholm 50 000 och man hade en fungerande infrastruktur för att föra bort avföringen. Med två miljoner och hårdgjorda ytor med snabb avrinning kommer vattnet snabbt bli otjänligt.
Men – stockholmarna är ju mycket smartare än vi andra så de har nog smarta lösningar på problemet. Eller?
Mälardrinken som serverades IOK-delegaterna kallades Coca-Coli.
Å andra sidan blir det inte så mycket avföring när maten tar slut. Men sen börjar folk att dö och då blir det en massa ruttna kadaver som sprider bakterier. Stadsbor borde ha både bunkring och en fallback-plan att rymma fältet till säkrare plats om tillståndet drar ut på tiden.
@Martin, tack för tipset om filter. Beställde just ett. Men man måste i alla fall ha koll på vad för vatten man använder då det inte filtrerar bort småsaker som virus som ofta förekommer hos exempelvis fåglar, eller gift vid exempelvis algblomning.
Eller så springer 500 desperata mjölkkor ner i Mälaren och dör när roboten inte funkar. Vem vet?
Stockholms befolkning pendlade under 1700-talet ungefär 50 000 – 70 000 (http://www.stockholmskallan.se/Soksida/Post/?nid=5494). Annars har du rätt, Cornu.
Det blev inget OS i stockholm den här hången va? Kanske hellet inte var avsikten?
Har herr Y badkar?
Trodde knugen gick i täten för att avskaffa det.
Eller kanske bara såg till att det var tomt.
Kommunicerande kärl, liksom?
Ygeman kanske är republikan?
Mina hundar drickar ofta ur pölar på marken, det verkar vara godare än kranvattnet. Hittills har ingen blivit sjuk. De badar också gärna i diken med stinkande snuskvatten. Bor i skogsbrukstrakt med enbart enskilda avlopp, borde inte vara helt hälsosamt att bada i eländet, men ingen har någonsin blivit sjuk. Så om det funkar att dricka ur pölar beror nog på var det är någonstans. Skulle också gärna få rekommendation om bra vattenfilter.
Hunder äter även sin egen och andras avföring, samt flera dagar gamla ruttnade kadaver råa.
Återkom när du gjort det samma om du anser att vatten din hund kan dricka utan men är tjänligt även för dig.
I rent biologisk bemärkelse är människan inte särskilt annorlunda än många andra däggdjur, så hälsoeffekten av att dricka orent vatten blir nog densamma. Jag antar dock att det för både hundar och människor är skillnad på att dricka vatten från pölar ibland och att ha det som enda källa till vätskeintag.
Vi må vara lika många andra däggdjur i det avseendet, men hundar är inget av dessa. Hundar har helt enkelt betydligt kraftigare matsmältning än människan. Hundar klarar alltså att äta och dricka saker som inte är lämpligt för människan.
Att öht sådär okritiskt se på andra djurs matvanor som indikation på vad man kan äta är nog inte så lämpligt…
Människan kan bygga upp bakteriekultur i magen för att kunna äta ruttet kött. Savannmänniskor hade denna tillvänjning av förståeliga skäl.
Marsvin lika människan i ett avseende: kan ej själva producera C-vitamin.
Om det nu kan vara eder till glädje att veta…
Britafiltret är mycket bra men relativt dyrt.
Läste igenom Exp. artikeln
Killen verkar sympatisk.
Låt vara att konkurrensen är näst intill obefintlig, men lik f-rbannat.
Vad gäller beredskap kan det ju vara på det viset att han inte vågar taga tag i den situation Sverige befinner sig i.
Mindre sympatiskt i så fall.
Utan vatten är man inte på det torra.
Utan vatten är man inte på det torra.
Tur man bor långt i norr där det aldrig långt till drickbart ytvatten, året om…
I en nödsituation där sjukvården kanske inte funkar det liksom inte riktigt att göra saker som man "nog" eller "kanske" inte blir sjuk av. Då är det ju extremt viktigt att inte trilla dit på nån sjukdom, ty utan adekvat vård kan ju enkla saker leda till problem. Särskilt om man drar ner på näringsintaget och/eller ökar den fysiska belastningen.
Kan man förvara vatten i dunkar en längre tid? Ingen risk för legionella? Kan man använda sawyerrör i vilken äcklig pöl som helst?
Legionella växer bara i varmvatten. Annars kan man ju använda klor eller jod (är det va?) för att säkerställa kvaliten.
Köp hem vattenreningstabletter 100 st för 159 kr så klarar du 3 st Ragnarök.
https://www.jula.se/catalog/fritid/friluftsliv/Friluftskok-och-picknick/vattenrening/vattenreningstabletter-550261/
Finns annat som är betydligt mer prisvärt och drygt:
http://www.apotea.se/jodopax-vet-500-ml
Jodopax, dosering: 3 droppar per L –> nog för 3000 L vatten. Smaken blir nog sådär, men är man törstig nog så…
Dock har det samma problem som klorin eller vattenreningstabletter. Det hjälper inte mot vissa organismer som kan kapsla in sig, typ Gardia.
Jag råkade av en slump hamna på en genomgång i en av våra största städer angående just de 72 timmarna. Kommunen höll i genomgången och den följde till en början de numera kända flosklerna om vatten, konserver o.s.v. Allt lät bra fram till punkten frågor.
Då reste sig en man upp och sa.
"Idag är det 18 grader kallt, min lägenhet är utfryst inom loppet av några timmar efter strömavbrottet. Vart skall jag ta vägen med mina vattendunkar m.m.?
Min mor är på ett äldreboende där de har en liten dieselmotor, för den allra nödvändigaste belysningen, som går i cirka 20 timmar. Huset blir lika fort utkylt som hos mig. Vem flyttar henne och vart?
Två av min barn går i skolan. Den blir lika snabbt kall. Vart skall de gå och hur kommer de dit då spårvagnen inte kommer att fungera?
Mitt yngsta barn går på dagis. Där finns ingen beredskap alls för elavbrott, kyla o.s.v. Vart skall detta barn ta vägen och vem tar hand om det?
Detta är bara några av alla de frågor som jag måste få besked om innan jag börjar planera för kris. Ska jag lösa allt detta själv behöver jag betydligt mer förberedelser än vatten, tändstickor, stearinljus och konserver.
Dessutom kräver dessa problem lösningar långt före de 72 timmarna har gått."
Jag skall inte redogöra för det mycket svajiga svaret som egentligen inte sa någonting om hur eller vem som skulle lösa de frågor han tog upp. Det stod helt klart att detta hade man inte tänkt på!
Den stora frågan blir väl, vad gör vi med all den tid som blir över då varken TV, mobilen, eller datorn fungerar längre? Här måste nog betydande resurser sättas in i ett tidigt skede då risk för dödsfall av uttråkning kan inträffa;-))
F.d. Teaterdirektören.
P.S. Jag ser tyvärr att kunskapen om vad ett "civilförsvar", med tillhörande logistik är för något, vad det kommer att kosta att ställa på fötter och sedan underhålla, inte finns bland många som uttalar sig i frågan.
Min kommun har hyfsad koll, de kan värma några lokaler m h a externa resurser.
Men det där visar väl på behovet av övningsverksamhet. Bara då kan man få svar på konkreta frågor och om teoretiska lösningar fungerar i verkligheten.
Gissa vilka som tar för sig av värmen och det övriga.
Ja, om det nu finns något förberett.
Inte är det tant Agda som har de vassa armbågarna.
Hon har ju helt litat på Partiet.
Inget tillfälle är för långsökt för att dra in våra vitlöksdoftande landsmän tydligen.
Civilförsvaret har sällan varit bättre än nu…
Mycket bra synpunkter från den herren. Det sätter dels fingret på att värmen inte bara är en fråga om komfort utan också för att vattnet inte ska frysa. Egen värmekälla bör kanske i första hand användas till att hålla tempen en bit över frysgraderna än något annat.
En egen erfarenhet om att bo och vistas i otidsenlig kyla är sommarstugan i barndomen. Där fick vi ibland inte mer än runt 10 grader i allrummet vid kallare årstider. Man klädde sig varmt och hade filt. Då var det inga problem göra vad man ville; se på film, käka god middag etc. Bra kläder och en matta tar en långt i ett vindstilla och torrt hus.
Gjorde ett experiment med min flickvän för något år sedan när vi hade flyttat till nytt hus med veduppvärmning och ville testa vår preppingförmåga: Hur låg temperatur klarar vi av inomhus? Efter några dagar var svaret tydligt: 12 grader.
Vid tolv grader började det bli svårt med stillasittande arbete och t.ex. sitta vid datorn. Vi var tvugna att ha ytterkläder på oss inomhus och händerna frös vilket gjorde finmotoriken besvärlig. Det blev kallt och rått inomhus och vi behövde mängder med täcken och filtar när vi sov. Något som överraskade oss var också hur det påverkade psyket, vi blev lättirriterade, frustrerade och aggresiva. Klart att det gick bättre med hårt arbete, men vilka människor idag är i gång fysiskt under hela den vakna tiden?
Intressant upplevelse under några veckor, men absolut inget som en nutidsmänniska är van vid. Gick säkert bättre förr i tiden när man jobbade hårdare med kroppen och man kanske värmed sig hos djuren i ladugården. Jag har stor respekt för långvarig kyla.
Med tanke på min tidigare kommentar vill jag tillägga att det finns inte en chans i h-e att stillasittande, liggande och sjuka människor på sjukhus eller äldreboende klarar mer än något dygn i 12 grader. Eller det kanske finns varma sköna duntäcken till alla vårdplatser, liggandes någonstans långt nere i Caremas källare….
Jisses, har du ingen isolering i bostaden? Det borde du skaffa, om inget annat för att minska uppvärmningskostnadetna.
Nu ska vi inte överdriva problemet med kyla. Ylleunderställ och skidkläder så är komforttemperaturen runt 0 grader, kan man gräva ne sig under några täcken så kan man lätt sova med detta i -20 och vid fysiskt aktivitet är det varmt och gott. Kallare än så blir det aldrig innomhus i (södra) sverige.
Minister Ygeman kanske drar sig till minnes detta uttalande när verkligheten kommer ikapp nån gång, och ica inte är öppet eller rentav lootat. -Fan, nu skulle man haft en burk ravioli och lite Loka i skåpet.
Katadyn Combi och Pocket är bra vattenfilter för personligt och familjebruk, du bör ha ett keramiskt 0,2 micron filter för bra funktion, kolfilter är option på Combi, men förbättrar smaken. Sen är det ingen leka att filtrera vattnet, den som pumpat upp ett tomt cykeldäck känner igen sig.
Ni måste alla tänka på att dessa personer är de som tar strategiska beslut om hur och varför vårt samhälle kan fungera under en kris. De har inte varit med om en kris själva och de har underliga uppfattningar om vad en kris är. Läget är just nu kritiskt !
Jag vill påstå att 72 timmar är en utmärkt lägstanivå, den tar dig igenom små påfrestningar, den avskräcker inte som introduktion till prepping, den tvingar inte ut dig i hungerkravaller dag ett och den ger dig en trygghetskänsla som innebär at du kanske inte korkar igen vägarna när jag packar ett års livsmedel i mina bilar, samlar ihop mina anhöriga och lämnar staden för säkrare ort.