Köping och Munktorp har drabbats av en omfattande vattenläcka. Mycket kommunal verksamhet och även företag har stängt, men mest allvarligt är att all offentlig sjukvård på orterna har stängt – både vårdcentraler och sjukhus.
“En stor vattenläcka vid Köpings vattentorn gör att Köping och Munktorp är utan vatten.
Just nu är vattnet avstängt för hela kommunen på grund av att en stor vattenledning gått sönder vid vattentornet.
Tekniska kontoret har full styrka ute och arbetet har börjat. Det går inte att säga något om hur lång tid det tar i nuläget.”
Flera skolor hålls stängda och en lång rad företag har stängt. Mest allvarligt är att sjukvården ställts in helt, då sjukvården inte heller har något vatten. Landstinget skriver:
“På grund av en omfattande vattenläcka i Köping är idag all planerad verksamhet vid landstingets verksamheter i Köping inställd måndagen den 18 januari. Läget uppdateras på den här sidan.
Vattenläckan gör att landstingets verksamheter i Köping helt saknar vatten. Landstinget beslutade därför på måndagsmorgonen om att höja beredskapen till katastrofläge.
All planerad verksamhet vid landstingets verksamheter i Köping ställs in tills vidare, och akuta transporter styrs om till Västerås. Om du har en tid inbokad för besök så är den inställd. Din vårdgivare kommer att kontakta dig för att boka in en ny tid.
Det är för närvarande oklart när verksamheterna kommer att ha tillgång till vatten igen.”
Ofta ligger beredskap i fokus på elförsörjning, men fungerande vatten är oftast viktigare än el.
En del sjukhus som byggdes under det gamla invasionsförsvarets totalförsvarsepok har egen brunn, som kan drivas på nätel, eller för den delen sjukhusets nödströmsförsörjning. Huruvida sjukhuset i Köping haft detta, och om den lösningen lagts ner eller bara fått förfalla genom att ignoreras låter jag vara osagt. En brunn behöver som bekant användas i princip dagligen för att inte sätta igen.
Foto: En läsare |
Sverige verkar drabbas av allt fler och tätare problem med vattenförsörjningen. Jag kan dock inte påvisa detta med statistik, men investerings- och renoveringstakten på VA-systemen hos våra kommuner sägs vara runt 300 år. På många håll i våra städer har man kvar samma ledningar som när vatten ursprungligen drogs in, rent av samma ledningar som på 1800-talet.
Kommunerna har förstås inte råd att underhålla korrekt, även om en del kommuner kan skryta med en ersättningstakt om 100 – 150 år istället för 300 år. Istället håller man tummarna och lappar och lagar när något går sönder.
Huruvida patientsäkerheten hotas och denna vattenläcka rent av leder till dödsfall kommer vi aldrig få reda på. Oavsett vad som än händer hotas aldrig patientsäkerheten och sekretessen gör ändå att eventuella dödsfall aldrig kommer upp till ytan.
Nu hoppas vi på minimala skador och påminner om att alla hushåll bör ha en nödvattenreserv. Min rekommendation förblir 10 liters vattendunkar från Biltema, då dessa är stapelbara och därmed enkla att förvara i större mängd. Förvaras mörkt och om möjligt svalt, och roteras sedan 1 – 2 gånger om året. Överkurs kan vara en droppe klorin, alternativt en droppe klorin vid ursköljning vid rotation. Dunkförvarat vatten luftas lämpligen genom att hällas upp i en tillbringare först, om vattnet ska drickas.
21 kommentarer
Nästan On Topic
Köping
Apotekaren i Köping
Scheele 1773
O2
Viktig del av vatten.
Kul med associationer…
Apropå associationer: H20-problematiken är värre än den gamla Y2K-problematiken någonsin var.
Associerar vidare: Y2K = Diyttrium-kalium?
Du kan ju nästan taga vilket som helst av grundämnena, nog f-n var det en svensk som fann det!
I USA fortsatte ju svensken Glenn Seaborg på andra sidan Uranium.
Den nu saligen insomande Industria hade trevliga artiklar på den tiden det begav sig…
Inte minst om Ytterby och alla därmed förknippade grundämnen.
Märkligt ställe.
Fast det där med att lappa och laga är inte alltid ekonomisk idioti. Frågan är ju vad de övriga följderna blir.
Samtidigt ligger apotekens receptsystem nere så folk inte kan hämta ut mediciner. (Örebro åtminstone för en stund sedan)
Bergvärme är en succé. Tillgången på brunnar är stor.
Tyvärr görs få brunnar öppna för vattenuttag.
Något att tänka på om vattenleveranser fallerar mer ofta än idag.
Kan inte påminna mig något avbrott de senaste 20 åren trots gamla ledningar.
Det gick dock säkert fort att komma igång med katastroflägesaktiveringen – Kommunal hade ju redan kallat in all sin röstboskap för lokala krismöten runt om på landet alla större arbetsplatser i dag om jag förstått rätt.
Det behövs inte trasiga/saboterade ledningar för att orsaka kaos idag. Exempel: Kommun i sthlms län erbjuder svindyr anslutning till kommunalt vatten på landet (inbakat med ett erbjudande/hot att även ansluta till avlopp – för snart kommer vi att tvinga er och då blir det ännu dyrare…osv): Sagt och gjort – men ojojoj sa Bamse, vilket visset vattentryck! (smådroppar litet). Kommunens besked till kund: det var ert ansvar att ha reda på…
Dunkförvarat vatten innehåller alltså inte för mycket bakterier efter ett års lagring? Gäller det även om det förvaras i rumstemperatur (kan vara 27 grader på sommaren)
Klarar verkligen vatten att lagras så länge som sex månader? Civilförsvarsförbundet skriver bara att det håller "längre" ju renare det är.
Hursomhelst, jag rangerade ut mina biltema-dunkar efter senaste flytten då det kom med en egen brunn på köpet (med möjlighet att driva pumpen med 12v).
Skulle skiten verkligen träffa fläkten tänkte jag att det alltid går att traska 50 meter ner till sjön, men nu var det visst is på den. Hoppsan.
Det positiva: håller mig både varm och får vatten vid kris under vintern. Win-win.
Fast du måste ju ändå värma bostaden och laga mat, alltså kan du ta isen. Den är dessutom renare (dock inte ren nog) än sjöavannet i sig. Snö är ju verkligen rent. Speciellt från tak och träd. Om inte fåglar gjoet något.
Och nedfallet bökar till det. Men då faller allt ytvatten och ev. utevistelse.
Fast du måste ju ändå värma bostaden och laga mat, alltså kan du ta isen. Den är dessutom renare (dock inte ren nog) än sjöavannet i sig. Snö är ju verkligen rent. Speciellt från tak och träd. Om inte fåglar gjoet något.
Och nedfallet bökar till det. Men då faller allt ytvatten och ev. utevistelse.
Is på sjön är inget problem – det är jättelätt att hugga sig igenom. Har du någon gång provat så förstår du hur lätt det är att hugga med yxa i is.
Översta snölagret brukar man åtminstone inte räknamnet som rent då det blåser.
Vatten är väl fortfarande vatten efter 6 månader…..koka det för säkerhetsskull.
Enligt poliskälla såg någon en svensk man med långt svart skägg och en slägga springa från vattentornet strax innan läckan. De svenska medierna är dock tveksamma efter en del misstag som skett med rapporter från andra säkra poliskällor.
Det var väl dessutom ett svenskt barn?
Ähh,vatten har man i brunnen,behövs ingen ström.
MSR renar dessutom vid behov.
Solstorm…vad müsigt vi skall ha i denna elbefriade tillvaro,lugnt,müsigt och fredligt.
En hipster? Som vill få bättre avsättning för sitt mikrobryggda vatten?
Apropå hipsters: Är inte skäggväxt on display en s.k mikroaggression?
Bara för att en ledning är gammal betyder det inte att den är dålig och behöver bytas.