870
Vi lägger väl två grafer här nu på morgonen?
Oljepriset (Brent) 1987 till förra veckan. |
Marknadsbubblans anatomi. |
Man kan återigen konstatera att den 15 – 20 år långa Rogers råvarucykel med all sannolikhet är över. Det är inte bara oljan som fallit i pris på detta vis, trots att vi har högkonjunktur, utan det ser ut på liknande sätt över hela råvarusektorn.
Det inkluderar järnmalmen, vilket slår mot svenska statens mjölkko LKAB, som samtidigt dessutom vill flytta hela Kiruna stad. Vi får väl se vad Magdalena Andersson förväntat sig i form av utdelningar från det hållet…
36 kommentarer
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Plotta historisk data längre tillbaka, det blir uppenbart att oljekrisen -79 är den första lilla puckeln i det gulmarkerade fältet.
Luleå Hamn vill investera 3 mdr för att få in Panama-MAX.
Stålverk 80 -nån som minns?
Nu är oljan billig tack vare fracking som är kortsiktigt hot mot pölarna med olja i MÖ.
Tyvärr är läget instabilt i MÖ med stora producenter i luven på varandra vilket kan delvis förklara oviljan till samarbete kring oljepriset.
Eller är det klimathotet som satt en bortre parentes på oljeutvinningen?
En sådan muddring borde dock vara tämligen bestående. Ett ganska bra sätt att slänga pengar i sjön.
Regeringen kan åtminstone glädja sig över att höjningen av bensinskatten ger ett tillskott till statskassan utan att konsumtionen av drivmedel behöver minska, eftersom bensinpriset sjunker. En sorts flytt av pengar från oljeproducenter till statskassan.
Eller en sorts flytt av pengar från bensinkonsumenter till statskassan…
Eller en accelererande stöld av medborgares pengar.
Du är ju som en vindflöjel Cornu. Du har tagit upp Peak-oil vid ett tiotal tillfällen och nu verkar det som att du börjar tvivla.
Fakta är att:
1.Saudi har öppnat kranarna och för första gången sen 70-talet avvikit från OPECs hållning (påtryckning från USA).
2.USA har ändrat lagstiftningen så nu får man för första gången på 50år exportera inhemsk olja
3.Frackning och oljesandsproduktionen av olja fortsätter (om än i mindre skala) trots att den är grovt olönsam på dessa nivåer. Vem har investerat i dessa verksamheter och fortsätter hålla dom under armarna???
4.Sanktionerna mot Iran lyftes i helgen så nu får dom exportera sin olja
(samtidigt i morse så införde USA nya sanktioner mot Iran pga deras ballistiska provskjutningar), men man rörde inte deras oljeexport.
Sammanfattningsvis så gör främst USA allt dom kan för att skjuta oljepriset i sank. Då det kostar mindre att knäcka Ryssland, Iran och Venezuela med ett lågt oljepris än fullskaliga invasioner likt Kuwait, Irak, Libyen etc. Samt att opinionen inte skulle stödja ett nytt anfallskrig.
Om två år kommer oljan att stå i över 100USD (dagens penningvärde) då frackingen (USA, England mfl) är utslagen, Norges borrigar har rostat ihop i Bergens hamn och oljesandsföretagen i Canada har fått slå igen.
Låt börsen falla klart (fånga inte fallande knivar) och köp sedan oljeproducerande aktier.
.
Ett tiotal ggr? Klicka på peak oil nedan…
Oljeprisets dipp påverkar inte peak oil – därför har jag inte nämnt det i inlägget. Snarare skyndas processen på pga uteblivna investeringar som du påtalar.
Nu gäller det som vanligt att kunna tänka två tankar samtidigt. Prova det.
Min poäng är att oljepris över 100USD/fat inte är en bubbla, då det helt enkelt kommer att kosta så mycket att få upp den sista oljan (se djuphavsolja, oljesand mm), nu när t ex Saudi öser ut sin billiga olja i förtid.
Njae, ett lågt oljepris betyder inte att peak-oil inte är i antågande. Om något, så kommer förstås oljan att ta slut snabbare med ett lägre oljepris, då färre omställningar sker och konsumtionen fortsätter att öka. Tycker påståendet om vindflöjel är felaktigt.
Produktionen av olja, dvs bildandet av ny olja i jordskorpan kan man i princip bortse från. Den olja som producerats genom årmiljonerna är den som finns tillgänglig för människan, sen är den slut. Möjligtvis skulle det på sikt kunna gå att producera olja på kemisk väg med hjälp av något annat energislag, tex vatten, vind, sol eller kärnkraft.
Oj vad sen jag blev på den bollen…
"Om två år kommer oljan att stå i över 100USD (dagens penningvärde) då frackingen (USA, England mfl) är utslagen, Norges borrigar har rostat ihop i Bergens hamn och oljesandsföretagen i Canada har fått slå igen."
Frackingen kan inte bli utslagen, den går bara i ide tills priserna går upp igen. Detta eftersom investering- och startkostnader är låga. Det är t.o.m. så att de pluggar redan borrade hål i avvaktan på högre priser. Så fort de blir lönsamma (vid 40-60 dollar) så flödar oljan (och gasen) igen.
Saudi har inte "öppnat kranarna" på grund av "påtryckningar från USA". Saudi försvarar sin marknadsandel genom att inte stänga kranarna. Dom gjorde samma sak förra gången oljepriset kraschade; först försökte dom driva upp priset genom att minska produktionen men det fungerade inte eftersom alla andra då producerade mera. När dom insåg det öppnade dom kranarna för att låta marknadskrafterna få fritt spelrum. Denna gången kom dom ihåg sin läxa och gjorde inte om misstaget med att dra ner på produktionen vilket bara subventionerar konkurenterna.
Och att USA skulle tvingat Saudi att sänka priset? Löjligt. USA har många gånger förr bönat och bett att dom ska göra precis det men Saudi har vait kallsinniga. Dessutom varför skulle USA vilja underminera sin egen shale oil-industri när dom är på god väg att bli oljeoberoende för första gången på 50 år?
@Carmania
Exakt, frackingen har väldigt kort startsträcka, iom att den är landbaserad. Det går snabbt och relativt lätt att starta upp igen, och kommer startas upp så fort oljepriset stigit tillräckligt mycket.
Sen finns det också källor som är lönsamma även på dessa prisnivåer. Fracking har blivit bättre, billigare och effektivare, och jag tror inte teknikutvecklingen kommer avstanna heller. Fler områden kommer med tiden bli lönsamma även med dessa prisnivåer.
@Kristian
Det är riktigt, OPEC är inte längre vad det var, och numera är det alldeles för många av dessa oljeländer som levt över sina tillgångar och helt enkelt måste sälja vad de kan för att få in pengar, Saudierna inte undantagna.
Oljepriset äts från flera håll.
Dels alternativa oljekällor som fracking, där de biligaste producenterna sägs bli olönsamma vid 20 dollar fatet med dagens teknik, och tekniken går framåt…
Dels alternativa energislag som sol & vindkraft. Men också, i mer progressiva länder, kärnkraft.
Dels att vi nu ser början för skiftet från oljeanvändning till andra energislag, framförallt inom transportsektorn.
Hjulen är i rullning, och tekniken går framåt. Nästa gång oljepriset får för sig att stiga kommer det finnas gott om alternativ.
Men fortfarande stiger världens konsumtion av olja. Och med så här låga priser lär den stiga snabbare (tyvärr)
Utdelning från LKAB? Det är väl bara att låta LKAB ta upp lite lån för att kunna betala den – de är väl maggans modus operandi (istf att låta RGK låna så lägger man ut den uppgiften på statliga bolag istället…
Tydligen är det värt en hel del att dölja upplåningen. Kanske det största slöseri Lars kommer att avslöja?
Har fracking-bolagen (tror inte det är så stora företag – mer små företag eller tom privatpersoner) råd att sluta producera?
När de borrade och gjorde allt så lånades pengarna och nu när priset gått ner så har de inte råd att sluta pumpa oljan. De måste fortsätta att pumpa för att betala av lånet plus ränta.
Ja, paradoxalt nog produceras det mer när priset sjunker. För pengarna till driften måste in oavsett.
Man kan se samma fenomen inom gruvnäringen, när priserna är höga bryter man malm med sämre halter, på papperet får man en högre produktionskostnad, men man gör detta för att förlänga livslängden på gruvan.
Fracking bolagen pumpar ju naturligtvis ut det de kan, investeringen är gjord och man måste få tillbaka så mycket som möjligt. Däremot så uteblir ju nyinvesteringarna, men tekniken har också gått framåt, de bästa delarna av Bakken har idag kostnader som ligger runt $20/fatet. Men naturligtvis har den absoluta merparten blivit olönsam vid dessa oljeprisnivåer.
Mm – de pumpar bara för att betala räntan och hoppas på att priset ska stiga så att de även kan amortera lånet.
Ja, eller så har de stora oljebolagen lagt sin riskabla frackingverksamhet i lättkonkade bolag som efter konkurs kan köpas tillbaka med färre lån och läggas i malpåse tills priset går upp. Det är inte säkert att de som driver frackingbolagen är medvetna om denna strategi dock.
Rent fundamentalt så talar dagens oljepris för en framtida flaskhals i tillgången på olja.
Jag håller inte med, flera av marginalproducenterna, som fracking/oljesand, läggs i malpåse men då de är landbaserade så är startsträckan för att starta upp dessa igen oerhört kort.
Samtidigt så har utvecklingen inom alternativa energislag liksom inte minst elbilar gjort enorma framsteg de senaste åren.
Utsikterna är mao rätt goda för att vi inte kommer se några extrema oljepriser på rätt länge, och skulle det bli så, är möjligheterna rätt goda att parera det värsta med solpaneler på huset och byte till elbil etc.
Det höga oljepriset har med "marknadskrafternas" hjälp, helt enkelt satt hjulen i rullning för att "peak oil" inte ska behöva inträffa.
Nog måste oljepeaken redan vara förbi…
Jämför med hur man agerade på 1960-talet, då bönderna tvingades sätta in oljeuppvärmning för att staten tog utt skatt på egen ved.
Medan oljan var närmast gratis….
Den turbulens som nu sker beror ju på att oljan nu är betydligt mer priskänslig…
@Greenious
Att "peak oil" inte skall behöva inträffa? Nej hur du än vrider och vänder på det så kommer det att inträffa – det är nästan oundvikligt med peak-X ifall man någon gång konsumerat X i högre takt än det förnyas.
Såvida man inte tycker att olja är såpass förnyelsebart att det förnyas i snabbare takt än vi förbrukar den så blir peak oil ett kommande faktum. Det enda som är frågan är när, hur och varför.
Järnmalmsbubblan antyder att priset faller till bubblans start, dvs runt 1999/2001 eller så. Priset: ja ca 20-30 dollar per ton. Därefter sker säkert en stabilisering aningen högre. Inte konstigt att BDI hittat nya bottnar.
Prisobjektivet för WTI är nu 22 dollar fatet sett till den stora H&S-formationen. Kan dock bli en större rekyl(10%) upp just nu.
… och där försvann Canadian Oil Sands också, liten budhöjning från Suncor men ändå en riktigt låg kurs jämfört med glansdagarna.
Sedan finns ju det av någon anledning illa omtyckta LENR-spåret: http://www.sifferkoll.se/sifferkoll/how-to-invest-in-the-collapsing-oilprice-due-to-lenr/
Fel länk ovan. Den här ska det vara: http://www.sifferkoll.se/sifferkoll/even-at-below-35-oilprice-big-oil-banks-are-short-252000-contracts-in-wti-crude/
Så här skrev Cornu 2015-04-06 :
"Oavsett så finns det bara triggers på uppsidan hos oljan i det här läget, och knappast varaktiga triggers på nedsidan."
Jag tror att Cornu är något ideologiskt förblindad av peak-oil.
För mig är peak-oil en meningslös tanke om den betyder när vanlig råolja börjar ta slut (jag har svårt att hitta någon vettig definition på peak-oil). Vanlig råolja kommer väl ersättas successivt av substitut om priset blir för högt, vilket vi dessutom sett bevis av i och med frackingen i USA.
Jag har för mig att det finns en ekonom i Sverige som förutspådde en oljepris på 20$/fatet. Nu verkar Blomberg och flera med dem hålla med. (Vad jag minns så hade han dock rejält fel på årtalet…)
Jag tror att olja, guld och även till viss del silver manipuleras i större omfattning än t ex aktier för att tjäna geopolitiska syften.
Varför i hela fridens namn pratar någon om att "Saudiarabien måste försvara sina marknadsandelar"????. Oljan är ju en ändlig resurs, vilket jag hoppas alla är överens om, samt att vi passerat peak oil. Med tanke på de ekonomiska reserver Saudiarabien har, hade det varit mer logiskt att låta oljan ligga kvar i marken en stund till, utnyttja den ekonomiska buffert man har och sedan avyttra resursen vid ett mer lämpligt tillfälle. Speciellt om dina "konkurrenter" pluggar igen hålen och väntar på bättre tider…. Det är ju så en fungerande marknadsekonomi fungerar.
Off topic vore det intressant att diskutera hur följarna av bloggen tror att
-guld resp silverpris kommer att utvecklas kommande åren
-Hur påverkar Kina och Indien prisbilden
-vad kostar det egentligen att utvinna 1oz silver/guld
-kommer Shanghai att ersätta Comex då de fysiska leveranserna där är betydligt större
-kommer det växande skuldberget i främst USA att äta upp förtroendet för dollarn och folk att söka skydd för sina tillgångar i ädelmetaller?
-Finns allt registrerat guld i FED:s valv, eller är det utlånat?
God natt!
Peak Gold nåddes hösten 2015, så priset på sikt (2-10 år) kommer att stiga. High grading, brist på kapital för nya gruvor och kraftigt minskad prospektering leder till minskat utbud framöver. Och det tar tid att få nya gruvor i drift när det väl vänder 2016, 2018, 2020?
Att producera 1 oz guld kostar ca 900-1100 USD, men sen ska det som bryts ersättas i form av nya reserver, vilket bara sker till ca 50%, därav peak gold. Antalet fyndigheter i malpåse är lågt jämfört med oljan.
Silver är annorlunda eftersom det ofta är en biprodukt från zink/bly/koppar/guld-brytning och därför kan säljas för nästan vilket pris som helst, iaf <10 USD/oz. Rena silverproducenter ligger ofta 12-16 USD/oz, lågt räknat.
USD är nog den sista pappersvalutan att få problem. Kina och Indien driver den fysiska efterfrågan, men priset bestäms via "pappersguld" i USA. Detta är ohållbart i längden.
The cure for low prices is low prices.
Phil Helmut: och har du några teorier om hur denna prismanipulation går till? Vem och i vilka syften?