Enligt Boolis data (cred läsaren Adam) på lägenhetsavslut och lockpriser (“accepterat pris”) faller lägenhetspriserna i Göteborg sedan toppen i augusti. Än så länge har priserna fallit 6% och antalet affärer är också lägre än förra hösten, vilket kan bekräfta att Göteborg bostadsbubbla spruckit. Dock bör man invänta vårens utveckling för en slutlig bekräftelse.
![]() |
Lägenhetspriser per kvadratmeter i Göteborgs kommun 201208 – 201512. |
Lägenhetspriserna i Göteborg kan per kvadratmeter sägas stagnerat redan i mars 2015, även om man orkade upp till en liten topp på 41 121:- SEK per m2 i augusti. Sedan dess har dock priserna fallit med ca 6% och ligger nu på 38 861:- SEK per m2.
Priserna föll inte hösten 2014, så säsongsmönstret har åtminstone ändrat sig kortsiktigt. Säljarna har rent av också börjat sänka sina lockpriser.
Utmärkande för fallande bostadspriser och sprickande eller kraschande bostadsbubblor är att volymerna torkar ihop när folk dels avvaktar att köpa och dels inte vill sälja, med risk för förlust eller utebliven tidigare inbillad vinst. Det är normal psykologi att man inte vill sälja när man sett att man tidigare kunde fått mer betalt.
Nedgången i priserna bekräftas i Göteborg av fallande volymer. Augusti – december förra året skedde 1 803 avslut. I år har det skett 1 677 avslut, en minskad volym på 7%, ganska väl matchande prisnedgången. Då var dock augusti en stark månad, och tar man bort den har avsluten fallit från 1 457 september – december 2014 till 1 320 september – december 2015. Det är en minskning av volymen med hela 10%, och alltså en kraftig omsättningsminskning.
Detta bådar inte gott för Göteborgs bostadsbubbla, även om att bostadsbubblan inte kan bekräftas sprucken förrän priserna fortsätter ner under våren. Man bör nog iaktta försiktighet om man ska köpa en lägenhet i Göteborg idag, om man inte har en omfattande bostadskarriär med orealiserade vinster i bagaget, som man alltså är beredd att förlora.
Ovanstående gäller Göteborgs kommun som helhet och naturligtvis kan det finnas lokala variationer. Efter årsskiftet kommer det skattehöjningar och amorteringskrav, som sätter ytterligare press på bostadsmarknaden. Oavsett finns det inga anledningar att bosätta sig i den socialistiskt vanstyrda kommunen Muteborg. Välj en annan kommun.
13 kommentarer
Fallande volymer och priser, låter som ett recept för att gallra mäklare. Hur går det då med jobben, jobben, jobben? Och bankerna! BANKERNA!! Blir väl inte så många som efterfrågar trolleritrixen då?
År efter år samma tjat. Bostadsbubbla! …Nu går vi nog mot en prisökningstakt på 30% årligen och detta trots införande av amorteringskrav, skuldkvot o.s.v. Om 5 år kommer kanske priserna sjunka 10% när räntan är normal igen men då kommer dom ju ha gått upp +150% i alla fall.
Ok, var grundar du det på? För 30% måste det finnas rejält med låneutrymme någonstans. Jag kan tänka mig att om folk som inte har lån skulle hoppa på tåget skulle priserna kunna höjas än mer. Men väldigt många har lån redan.
Och väldigt många har det inte. 25-35 åringar sparar tio tusen i månaden o väntar på ett prisfall.
En långsamt utpysande bubbla är väl vad man i bästa fall kan hoppas på.
Anekdot. När jag satt på jobbet förra veckan ringde det på telefonen. Visade sig vara någon från någon firma jag kommer inte ihåg namnet på som ville lägga om mina lån.
Jag: Jag har inte lån.
Dem: Men har du kanske ett billån som du betalar av?
Jag: Nej, alltså på riktigt, jag har inga lån.
Dem: Ok, då får jag tacka så mycket.
Kom på senare att jag borde ha frågat om de kan lägga om mina CSN lån. Tror inte det är möjligt men det hade varit kul att fråga i alla fall.
Vad jag vill illustrera med det är inte att jag inte har lån egentligen – för jag har ingen inkasserad bostadskarriär tex – utan att företag ringer och ställer frågor om lån lika gärna som att sälja på ett el- eller strump/kalsong/tvättmedelsabbonemang skvallrar lite om hur enkelt och vardagligt lån blivit. Och hur riskfyllt det skall ses. Det har blivit ubiquitous så att säga.
Jag har råkat ut för liknande samtal, flera gånger. De har till och med hävdat att de ser att jag har lån och farit med teorin om att jag kanske gjort mig skuldfri. En gång försökte jag snoka i vilka källor de har för att tro att jag har skulder och de försökte med att hävda deklarationsuppgifter, men där tas ju bara ränteavdrag upp och där kommer alltså inte CSN synnas.
Det är nog som du skriver att källan de har för att anta att man har skulder är att de hittar ens telefonnummer.
Est ergo debet.
Har också fått sådana samtal. Har inga lån heller. Blev också ifrågasatt. Svarade med: "varför ska jag låna när jag har pengar?". Han hade inget bra svar.
Värt att notera att volymminskningen har dykt upp årligen vid den här tiden av året. Att på grund av det dra slutsatsen att utvecklingen nu har vänt kan mycket väl vara förhastat.
Jag jämför höstens volym med förra höstens volym. Det innebär att säsongsvariationen är eliminerad.
Varje månad sedan september har visat färre avslut i år än förra året. 2014 var avsluten för dessa månader fler än 2013 i samtliga fall.
Intressant är att efter att luften gick ur börsen i USA under slutet av augusti, så har bostadspriserna i Sverige stagnerat eller fallit en aning. Minns jag rätt hade vi samma mönster under finanskrisen 2008-2009. Själv är jag något förvånad över att bostadspriserna i Sverige (eventuellt) kan ha ett så starkt och snabb korrelation till börsen, med tanke på att det är främst förstagångsköpare som eldar på prisuppgångarna.
Kom ihåg att korrelation inte betyder kausalitet. Dvs bara för att bostadspriserna stagnerar samtidigt som börsen så behöver det inte betyda att bostadspriserna stagnerar pga börsen eller att börsen stagnerar pga bostadspriserna.
En tänkbar förklaring kan ligga i förväntade räntor och vad det får för betydelse. Om räntorna förväntas stiga så är det naturligt att folk blir mindre benägna att lägga högre bud (de kanske inte har råd med mer än viss räntekostnad). På liknande sätt påverkar det börsen då en högre ränta gör att investerarna vill ha högre avkastning på aktierna vilket kan ske genom att kurserna sjunker (om företagen fortsatt är lika lönsamma).
En annan förklaring kan vara tillgången på likviditet på marknaden. Om det blir svårare att få fram pengar så blir det färre som kan bjuda på bostäderna/aktierna och det lär slå på priset i bägge fallen.